Bevallom, időnként jól szórakozom, amikor megtudom, hogyan minősítenek engem internetes fórumokon. Eddig toronymagasan kedvenc cimkém a „bemerevedett ultrafundamentalista Szabados Ádám ’kollega’” volt, amit a Protestáns Melegek Virtuális Közösség Honlapján egy PHOENIX álnévvel író homoszexuális protestáns lelkésztől kaptam. Azzal érdemeltem ki ezt a titulust, hogy az El Mondóba írt egyik cikkemben bűnnek neveztem a homoszexuális életmódot, és a honlap fórumán sem hajoltam meg azok előtt az érvek előtt, melyek szerint a homoszexuális életforma belefér a Krisztus-követésbe. Miközben a fórumra özönlött virtuális közösség teljes fegyverarzenálja rám szegeződött, ki tudja, talán nem is lehettem más, csakis bemerevedett ultrafundamentalista. Azóta is nagy becsben tartom ezt a minősítést.

Ma viszont új kedvencem lett. A mandiner.hu belinkelte a realizmus és fantasy formákról szóló blogbejegyzésemet, és egy Biomechanoid nevű kedves hozzászóló ezt írta rólam: „A tisztelt szerző nem ismeri a keresztényeket, ez világos. A fantasy műfaj nemhogy kedvelt a keresztényeknél, de éppen fordítva vagyon. Persze, ha olvasott volna valaha bibliát ez a kretén Liberális Ádám, nem ír ilyen ökörséget.” A szójáték a nevemmel szellemes, ráadásul számomra tetszetős dialektikus feszültséget hoz létre a „bemerevedett ultrafundamentalista” jelzővel. Az is lehet, hogy valóban nem ismerem eléggé a keresztényeket, bár hogy ez mekkora csoportot is jelöl, azt ember legyen a talpán, aki megmondja. Biomechanoid csak abban téved, hogy a Bibliát (nekem nagy bével) viszont naponta olvasom. Titkon azt remélem, hogy inkább emiatt látszom időnként ultrafundamentalistának, másszor meg liberálisnak, nem pedig a kreténségem miatt; bár nem zárom ki, hogy az utóbbiban is lehet némi igazság.

***

A fenti kép illusztráció, valaki másról készült. Úgy érzem, ezt most fontos leírnom.

3 hozzászólás a “Egy ultrafundamentalista kretén liberális” bejegyzéshez

 • infaustus says:

  Ádám, elektronikusan el lehet valahol a cikked olvasni? Én magam is foglalkoztam a Biblia és homoszexualitás témájával, és érdekelne a véleményed. A mekdsz-es háttér miatt szerintem hasonló álláspontra juthattunk, de elolvasnám a cikked.

  Egyébként élvezettel olvasom a blogod. Hiányzott már a magyar keresztény blogok közül egy olyan, ami ilyen lelkülettel és formában ír teológiai kérdésekről. Szóval hajrá! :]

  Üdv,
  infaustus

 • Szabados Ádám says:

  Köszönöm a bátorítást! Jártam én is a honlapodon, feltűnt, hogy téged is hasonló kérdések foglalkoztatnak, mint engem, és szeretsz a mélyére nézni ezeknek a kérdéseknek. Tetszik a mottód is! A homoszexualitásról szóló cikkemet régebben el lehetett olvasni az El Mondo archívumában, de úgy látom, a honlap már nem elérhető.

 • Farkasokkal táncoló says:

  Na ja, kedves Ádám!

  Amúgy érdekelne, hogy ha Istennel találkoznának személyesen a (meg)bélyegzőt készenlétben tartó felebarátaink, vajon róla is azt mondanák, hogy ultrafundamentalista, netán kretén liberális?

  Na de mit is mondok…? Jézust végül is két tábor feszítette meg, nagy egyetértésben: akik ultrafundamentalistának gondolták (mert hát a válás kérdésében elég bemerevedett álláspontot képviselt), meg akik kretén liberálisnak tartották (mert hát szóba állt még azzal a nővel is, aki éppen a férjét szarvazta volt fel…).

  A kereszten neked is van hely, Ádám…, ahogy volt Pálnak is, aki “megfeszíttetett” a világnak.

  Maradok tisztelő híved.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum