Az Evangéliumi Fórum mai programjának egyik előadója Jonathan Berry (a True Freedom Trust igazgatója) volt, aki szokatlan nyíltsággal (és számomra meglepő derűvel!) beszélt a homoszexuális életmódtól a megelégedett és boldog cölibátushoz vezető lelki utazásáról. Mindegyik előadását izgalmasnak és tartalmasnak találtam, azt hiszem, elsősorban az előadó hitelessége miatt. Második előadásában Jonathan Berry a homoszexualitásról szóló bibliai utalásokat vette sorra, és mikor az 1 Korinthus 6,9-11-ről beszélt, egészen új megvilágításban kezdtem látni az ismerős szakaszt. Erről a felfedezésemről szeretnék most néhány sort írni.

Valószínűleg azért hatottak rám újszerűen Pál szavai, mert olyan ember tolmácsolta őket, akinek a téma a mai napig személyes dráma. De talán még inkább amiatt, mert az illető ma már láthatóan nem drámaként éli meg bonyolult élethelyzetét.

Mit ír Pál a korinthusiaknak? „Vagy nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Isten országát? Ne tévelyegjetek: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem μαλακοὶ (homoszexuális aktusban a női szerepet betöltő fél), sem ἀρσενοκοῖται (homoszexuális aktusban a férfi szerepet betöltő fél), sem tolvajok, sem nyerészkedők, sem részegesek, sem rágalmazók, sem harácsolók nem fogják örökölni Isten országát. Pedig ilyenek voltak közületek némelyek: de megmosattatok, megszentelődtetek, és meg is igazultatok az Úr Jézus Krisztus nevében és a mi Istenünk Lelke által.” Ezt az igeverset én is szoktam idézni annak alátámasztására, hogy a homoszexuális gyakorlatot Isten nem helyesli, ezért mi sem helyeselhetjük. Az ókori görög világ legalább olyan nyitott volt a homoszexuális életformára, mint a mai nyugati kultúra, de Pál szerint ez már akkor is szemben állt Isten akaratával. A mondat értelme világos. Homoszexuális aktusban részt venni bűn, és aki ezzel az életformával kiegyezik, az az apostol szerint nem örökölheti Isten országát. Van valami mégis, amit korábban nem vettem észre a szakaszban.

Természetesen úgy gondoltam eddig is – számos más bibliai szakasz alapján –, hogy Jézus szereti a saját nemükhöz vonzódó embereket, és őket is meg akarja menteni. Isten szeretetét kell hirdetnünk és képviselnünk feléjük is, ahogy mindenki más felé. Nem gondoltam ezt a kérdést korábban sem máshogy. De ebben a konkrét páli igeszakaszban ezt az üzenetet eddig nem láttam. Ma – Jonathan Berry előadásán keresztül – vettem észre Pál mondatainak izgalmas, új oldalát. Mire gondolok? Amikor Pál felsorolja azokat a bűnöket, melyek tudatos és életvitelszerű magunkhoz ölelése kizár az Isten országából, azt is hozzáteszi, hogy a korinthusiak ezekből már megmosattak, megtisztultak, megigazultak Jézus Krisztusban és a Szentlélek által. A μαλακοὶ és az ἀρσενοκοῖται is! (“Pedig ilyenek voltak közületek némelyek…”) Pál szavai tehát nem csak ítéletet hordoznak a homoszexuális életmódot folytatók számára, hanem reménységet is!

Ha valaki az első században bement a korinthusi gyülekezetbe, néhány olyan emberrel is találkozhatott, aki a saját neméhez vonzódott, de Krisztusban új identitást nyert. Nem biztos, hogy megtérésükkor a szexuális vágyaik orientációja is megváltozott, de az biztos, hogy Krisztus megtisztító, megbocsátó, megújító erejét átélték. A korinthusi keresztények láthatóan hitték, hogy az Isten országa nyitva áll azok előtt is, akik valami miatt a saját nemükhöz vonzódnak. Meg voltak győződve arról – ahogy Pál is –, hogy az evangélium homoszexuális és leszbikus hajlamú embereknek is szól. A keresztény gyülekezetekben van reménység a számukra, ahogy bármely más bűnös számára is. Mai izgalmas felfedezésem arról szól, hogy még az a szakasz is megmutatja ezt a reménységet, amelyik egyébként a legkeményebben ítéli el a homoszexuális gyakorlatot.

Vajon a mi keresztény közösségeink is úgy gondolkoznak, ahogy az első századi korinthusiak? Pál nyíltan beszél arról, hogy a korinthusi gyülekezetben voltak hívők, akik számára a nemi identitás kérdése zavarosabb volt, mint a többség számára. Vannak ilyen emberek köztünk is? Tudunk róluk? Szeretettel fordulunk feléjük? Bátorítjuk és támogatjuk őket? Persze, fontos tény, hogy Korinthusban ezek a keresztények elhagyták homoszexuális életmódjukat, amikor Krisztust fogadták el uruknak. (Arról nem tudunk, hogy a vágyaik megváltoztak-e, de a kísértésekkel vívott küzdelem senkit nem zár ki az Isten országából, különben – vegyük észre – mindannyian nagy bajban lennénk!) Nincs szó tehát arról, hogy a korinthusiak a homoszexualitást alternatív életmódnak fogadták volna el. De az is tény, és ezt szeretném most hangsúlyozni, hogy ezek az emberek az evangélium által jutottak élő hitre, nem a hívők megvetése által. Azért tudtak megtérni, mert befogadó gyülekezetre találtak, ahol nem iszonyodtak tőlük, nem protestáltak ellenük, hanem örömhírt hirdettek nekik.

7 hozzászólás a “Homoszexuális hajlamú emberek a korinthusi gyülekezetben?” bejegyzéshez

 • Kengurú says:

  Nagyon jó és fontos, amiről írsz. Sajnálom, hogy nem hallhatam élőben az előadást. Azt gondolom, az ítélet mögött legtöbbször az önféltés és az értetlenség áll és nem vesszük a fáradságot, hogy mélyebben megértsük a dolgok miértjét és átérezzük azok nehézségét. Jézus az egyet nem értésével párhuzamban tudott úgy szeretni, hogy az életek megváltoztak körülötte. Nem kevesebbet, hanem ezt a szolgálatot bízta ránk is. Csak Ő lehet ebben a segítségünk…

 • guyana says:

  Kedves Kenguru!

  Az előadásokról hangfelvétel készült, egyelőre nem találom, de ha meglesz, linkelem!

 • infaustus says:

  Ezt az előadást én is szívesen meghallgatnám majd. Szétnézve a keresztény vélemények között én inkább csak a szélsőségeket vélem felfedezni. Vannak olyanok, akik elfogadják a homoszexuálisokat olyannak, amilyenek, de nem mondják el nekik, hogy mi erről Isten véleménye. A másik oldalon viszont ott vannak azok a fundamentalisták, akik talán még a kövezésre is hajlandók lennének – akik az egyén érzései és harcai figyelmen kívül hagyásával csak igehelyeket vágnak a fejükhöz.

  Nem túl sok olyan gyülekezetről tudok, ahol megfelelőképp tudnák kezelni egy homoszexuális személy megtérését. Pál arról beszélt, hogy az igazságot szeretettel kell elmondanunk. Ha a két komponens közül az egyik hiányzik, az már nem az az evangélium, amit az apostol hirdetett…

 • Zsotza says:

  Köszönöm,Ádám a tanulmányt-különösen az utolsó három mondat a “korona” a poston!

 • spiritgirl says:

  Kengurú már jó régen írt és talán már meg is találta az előadás felvételét, de hátha mást is érdekel. Az anyag innen tölthető le:

  http://evangeliumiforum.hu/

 • Idealista says:

  “De az is tény, és ezt szeretném most hangsúlyozni, hogy ezek az emberek az evangélium által jutottak élő hitre, nem a hívők megvetése által. Azért tudtak megtérni, mert befogadó gyülekezetre találtak, ahol nem iszonyodtak tőlük, nem protestáltak ellenük, hanem örömhírt hirdettek nekik.”

  Hát igen… Csatlakozom infaustus-hoz, elkeserítő, hogy az egyházon belül is legtöbb helyen vagy csak ijedt/undorodó prűdség vagy felelőtlen tolerancia van. Egyik ártalmasabb, mint a másik.

  “Vannak ilyen emberek köztünk is? Tudunk róluk?”

  Ó, egészen biztosan vannak. Ne áltassa magát senki. Az én gyülekezetemben is van ilyen – én vagyok az ;). És mondhatom, sokszor már csak az is elég lenne, ha a testvérek nem puffogtatnának “buzis vicceket” vagy beszélnének tömény undorral a témáról. Persze nem tudnak a harcaimról (ezt azért nem osztja meg bárkivel az ember), különben biztos jobban moderálnák magukat – és csak akkor beszélnének így, ha nem vagyok jelen. Ezeket csak azért mondom, hogy tudjuk, lehet a közelünkben olyan ember, akiről mi nem is sejtjük, hogy a mi -egyébként is ízléstelen- megjegyzéseink milyen mély, romboló hatással lehetnek rá.

 • k26 says:

  Kedves Idealista!

  A melegség lelki hátteréről, okairól és a keresztény válaszlehetőségekről készítettem egy összeállítást. Magam is hozzád hasonlóan érintett vagyok a kérdésben.
  Erről a linkről lehet letölteni:
  https://rapidshare.com/files/2819250642/hsz.rar
  (A “Save File to your computer” alatt, a zöld hátterű DOWNLOAD feliratra kell kattintani.)

  11 file van benne, néhány órát igénybe vesz a végigolvasásuk. Érdemes az egészet elolvasni, s utána véleményt alkotni, mert több helyen összefüggenek a különböző írások (sárgával kiemeltem némelyikben a lényeget).

  Ajánlom a honlap készítője számára is, hozzáadhat a tudásához e téma megértését, megítélését illetően.
  Érdekes, hogy “Másság” (2012. július 9.) c. írásodban említed “Daryl Bem: Exotic becomes erotic..” c. tanulmányát, amelyet tőled függetlenül én is beválogattam a gyűjteményembe, és nagyon fontosnak tartom a mondanivalóját, érzésem szerint jó helyen kapisgál.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum