A shoeshine csapata csinált egy ötperces videót az idei Evangéliumi Fórumról. Részlet: „Én egy nagyon egyszerű, hiteles, valódi hittel megáldott életet szeretnék élni, és azt szeretném másoknak is nyújtani, mint lelkész. De azt vettem észre, hogy nagyon sokszor valami megakadályozza ezt. És ezeknek a problémáknak egy része nem a szívemhez köthető, hanem a fejemben van… Ott kezdődnek olyan kételyek, olyan gondolatok, olyan elcsúszások, amik miatt képtelen vagyok azt élni, amire igazából mandátumom van… Tehát nem az a cél, hogy itt okos emberek legyenek… a cél továbbra is az, amit nagyon keresztény szóval kegyességnek lehet hívni: egy ember élvezi Istennel az életet és megéli annak a teljességét, változik ebben, felnőtté válik… és ez a világra pozitívan hat… A szív a cél, de sajnos a fejünkben is vannak útakadályok, és ezeknek az elgördítéséhez a fejben kell dolgozni.” (Hamar Dávid)

8 hozzászólás a “Rövid videó: Evangéliumi Fórum 2016” bejegyzéshez

 • Az „evangéliumi fórum” kifejezés fogalmi ellentmondás: Egyiptomban kellett a fáraókultuszt népszerűsítő fórumot tartani? Athénban kellett demokráciát terjesztő fórumot tartani? Nem. Amire ilyet tarthattak volna, már okafogyottá vált a dolog.

  Miért kellene egy minden részletében az evangéliumi értékrendre épülő civilizációban evangéliumi fórumot tartani?

  A nyugati civilizáció minden részletét eredendően áthatja Jézus tanítása, elég körülnézni, és felfedezni: gondoljunk a sávos adórendszerre, a szociális hálóra, a büntető törvények rehabilitációs szellemére, az egyház központi tanácsadó, gondviselő és művelődési szerepére, az egyetemes iskolarendszerre és egészségügyi ellátásra, a nők már eddig elért esélyegyenlőségére, a szerelmi házasságra, a heteró monogámia alapértelmezettségére, a demokratikus közéletre, a liberális gondolkodás puszta lehetőségére, és így tovább.

  Ezek az elemek ilyen fejlett formában nem léteznek más civilizációban, a nem keresztény értékrend nem is hiányolja őket – és ha erkölcsi alapvetésként nem Jézusra figyelnénk, akkor nálunk sem lennének.

  Ahogy magad fogalmazol: „Kihívások érik a kereszténységet most már több száz éve…”

  Az alapvető kihívás, hogy az őskeresztények az akkori civilizáción nagyjából kívül éltek, a külvilággal csak a kényszerű minimum szintjén foglalkoztak, azaz párhuzamos társadalmat alkottak.

  Majd az értékrendjük érdemei alapján terjeszkedve létrehoztak egy saját civilizációt, amin BELÜL élnek. Ám az utóbbi évszázadokban fokozatosan beletörődtek, hogy ez mintha nem is az övék lenne. Pedig de.

  Példa: a gender mainstreaming nem fórumot tart a genderideológiáról, hanem mindent áthatóvá és irányítóvá teszi a genderszemléletet. Látható eredményekkel. (A társadalmaink ellen hat, de hogy működik a mainstreaming módszer, az biztos.) Mindent átható Christian mainstreaming-re van szükség: újra a Jézus tanításának köszönhetően elért vívmányok tulajdonosainak és örököseinek kell éreznünk magunkat.

  A vívmányok megvannak, a tulajdonosi/örökösi érzés halványodott el, és nem nehéz helyreállítani.

  (Terminológiai észrevétel: a „kegyesség” szó nem fejezi ki a pietas latin szó jelentéstartalmát, nem ártana egy alkalmasabb magyar szót találni. Más nyelven is gondot okoz, pedig angolul létezik szó szerint mint piety, csak nem értik a hétköznapokban: https://en.wikipedia.org/wiki/Pietas)

 • Élethosszig Kereső says:

  Két rövid megjegyzés Vértes Lászlóhoz:
  “Miért kellene egy minden részletében az evangéliumi értékrendre épülő civilizációban evangéliumi fórumot tartani?”
  Talán épp azért, amit a kommentedben feszegetsz – “a tulajdonosi/örökösi érzés halványodott el”.

  Továbbá: szerintem a nők esélyegyenlőségéhez és a demokratikus közélethez a kereszténység meglehetősen felemás viszonyulást mutat, legalábbis tanításaiban. (A liberális gondolkodás lehetőségében én egyetértek veled, de kérdés, hogy az egyházi tanítók többsége is egyetértene-é vajon.)

 • Éva says:

  Kedves László ez a honlap például (az) egy(ik) evangéliumi fórum. Nincs is sok 🙁 ezért értékelni kell, amit részemről nagyon 🙂

  Jó lenne az előadásokat is meghallgatni vagy elolvasni.
  ——————————————————————
  A “kegyesség” szónak alkalmasabbját egyébként tényleg jó lenne megtalálni. Az angyal köszöntötte így Máriát Názáretben: “kegyelemmel teljes” – “veled van az Úr”. Talán ezen a nyomon kellene elindulnunk …

 • dzsaszper says:

  Kedves Vértes László,

  évekkel ezelőtt volt szerencsém részt venni egy Evangéliumi Fórumon.

  Szerintem félrelrted a fórum célját. Pont arról szól, a te szavaidat használva, hogy a résztvevők arról beszélgetnek, hogyan tudnának ők és gyülekezeteik hogyan tudnak “a vívmányok tulajdonosaiként és örököseiként fellépni”.

 • endi says:

  “egy minden részletében az evangéliumi értékrendre épülő civilizációban”

  ??

 • dzsaszper: természetesen nem azzal van gondom, hogy a kereszt(y)én(y)ek összegyűlnek és tanácskoznak. Ez hasznos. Azzal van gondom, hogy ezt evangéliumi fórumnak nevezik. Olyan, mintha a tanárok „írni-olvasni-számolni jó” fórumot tartanának ahelyett, hogy simán tanítanák alapkészségként az általános iskolában. Abszurd lenne, mert azt feltételezné, hogy a gyerekek fő szabályként már nem járnak iskolába.

  endi: sokan vitatják, hogy a civilizációnk valóban az evangéliumi értékrendre épül; ez annyira nyilvánvaló, hogy megszoktuk, és nem vesszük észre, nem tűnik fel. Pedig ha holnaptól kivonnánk mindent, amit Jézusnak köszönhetünk, akkor ókori világállapotba kerülnénk. Nem csak mi, hanem az egész emberiség is, mert a muszlimoknak pl. nem lenne tőlünk olajbevételük, az indiaiakat senki sem fejlesztené, Afrikát senki sem segélyezné. A közel-keletieknek nem mondhatnánk, hogy nálunk jobb, mert nálunk is Közel-Kelet lenne. Biztos vagyok benne, hogy nem szeretnénk az Ószövetségben leírt történelmi borzalmakat újraélni, márpedig Jézus nélkül erre kárhoztatnánk magunkat.

  Éva: Ezt a honlapot hasznosnak tartom, csak nem evangéliumi fórumnak.
  A pietas leginkább odaadást, Istennek való alávetést (arabul iszlámot), Istenre figyelést, Isten általi vezettetést jelent úgy, ahogy Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, Áron, a próféták, Jézus, az apostolok és egyes szentek élete példázza. Mária különleges gratia-t kapott Istentől, amire pietas-szal válaszolt.

 • Éva says:

  László, érthetetlen számomra, miért kell kicsiségeken megütközni, miközben valóban, minek is nevezzenek egy összejövetelt, amikor keresztények, vezetők, és az életükben – ezért az alkalmon is – a középpontban az Evangélium áll?

  Ami a második bekezdést, endinek írt válaszodat illeti, borzongató, hogy milyen Európa-központú látásod van (kereszténység központú? ez neeem) “sikereinket illetően” miközben voltunk mi
  – gyarmatosítók
  – szinte minden földrészt végigraboltunk (nem kis hazánkról beszélek)
  – és háborúztunk annál sokkal borzalmasabban mint az ÓSZ háborúi 🙁

 • dzsaszper says:

  @Vértes László:

  szerintem nem ártana az oktatásnak sem néhány fórum, ahol az ilyen elhivatottságú vezető pedagógusok tanácskoznak, és aztán viszik haza amire jutottak…

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum