Óriás ment el megint közülünk. Cseri Kálmán (vagy „Kálmán bácsi”, ahogy a feleségem beszél róla) egy nemzedék számára testesítette meg az evangélium tiszta üzenetét. Szigorú volt, nyíltan beszélt a bűnről, a megtérésről, az újjászületésről, Jézus Krisztus keresztjéről. Az evangélium dolgában nem ismert kompromisszumot. Néha másban sem, amiben talán lehetett volna. Mégis, aki meg tudta ragadni azt a Krisztust, akit hirdetett, annak a vállairól a legjobb helyen hullottak le a terhek. Cseri Kálmán igehirdető evangélista volt. Szavait precízem megválogatta, és bár erősen raccsolt, ékesszólását kritikusai is elismerték, különösen mert olyan egyszerűséggel társult a beszéde, amilyenre minden rétor vágyik. Az értelmiségitől a falusi emberig egyszerre szólított meg mindenkit. Az 56-os villamos gyanúsan tömve volt, amikor ő tartott evangélizációs hetet a pasaréti református templomban. Könyvei évtizedek óta keresztény bestsellerek. Nem kellett „Kálmán bácsival” mindenben egyetérteni ahhoz, hogy személye és szolgálata tiszteletet ébresszen. Evangéliumi ikon volt. Nem ment el nyomtalanul.

10 hozzászólás a “Cseri Kálmán (1939-2017)” bejegyzéshez

 • Dobrotka Eszter says:

  Isten adjon vigasztalást családjának és mindazoknak, akik szerették. Nagyon sokan vannak! Hazahívta az ÚR, de életműve, sok- sok könyve, Igehirdetése, gondolata, üzenete velünk marad.

 • Dobrotka Eszter says:

  ” A Biblia szemlélete szerint nem az a halál, amikor valakinek utolsót dobban a szíve és megszűnt lélegezni, lefogják a szemét és azt mondják: meghalt. Nem ez a halál. Ez a meghalás. A meghalás egy pillanat műve, egy rövid állomás az életünk utján. A halál viszont egy állapot. Az a tartós állapot, amikor valaki Isten nélkül létezik. És az ilyen ember a meghalás előtt is meg utána is Isten nélkül létezik, tehát halott.

  A Biblia azt tanítja: Isten az élet forrása. Nekünk nincs életünk önmagunkban, csak Istentől kaphatunk életet. Ezt az életet számunkra Jézus Krisztus képviseli. Aki Krisztussal kapcsolatban van, aki őbenne hisz, az kap életet, az él. Az viszont, ha meghal is él! Ezt az életet nem zavarja, nem befolyásolja, nem töri össze a meghalás. Aki hisz Krisztusban, annak élete van! És az ilyen ember számára a meghalás nem a halált jelenti, hanem ennek az életnek a kiteljesedését.”
  (Cseri Kálmán)

 • Bánffy Györgyné says:

  Számunkra Cseri Kálmán igehirdetései feledhetetlenek voltak, élni lehetett belőle. Férjem katolikus volt én evangélikus vagyok. De mindkettőnk számára a
  Krisztus állandó jelenléte volt az éltető erő. amit az ő prédikációi jelentettek. Nagy örömünkre gyermekeink is hatása alá kerültek. Istennek legyen hála hitvaló, áldásos életéért. Bánffy Györgyné

 • Szabados Ádám says:

  Ha valaki nem ismerte Cseri Kálmánt, de szeretné megismerni, hogy mi volt az üzenete, ami évtizedeken át akkora hatást fejtett ki, ajánlom például ezt a videót (meghallgatni is elég).

 • Gergely Erzsébet says:

  Isten kegyelmi ajándéka, mikor a már jól ismert igék, újból eleven
  erővel hatnak szívemre, gondolataimra. Ez történt most is, miközben
  hallgattam az ajánlott videót. Köszönöm, hogy ezt ismét átélhettem.

 • Parraghy Márti says:

  Számomra Kálmán bácsi Isten alázatos szolgája…habár nagy tudása volt mégsem beszélt felülröl …..emlékszem például, hogy egyszer talàn konfirmandusoknak mondta, vagy valami gyerekórán, ha bárki másképp gondolja bátran jöjjön és szóljon neki. Mellette még nagyon emberséges is volt, odaszánta az idöt az emberekre, mélyen figyelt arra akivel beszélgetett, amit mondott egyszerüen fejezte ki, mégis súlya volt. Még sok emlék feltolult…de összefoglalva: Jézus ragyogott rajta keresztül.Hálás vagyok Istennek, hogy sokan ismerhettük, szerethettük és épülhettünk/épülhetünk általa.

 • „Az evangélium dolgában nem ismert kompromisszumot. Néha másban sem, amiben talán lehetett volna. Mégis, aki meg tudta ragadni azt a Krisztust, akit hirdetett, annak a vállairól a legjobb helyen hullottak le a terhek.”

  – Frappáns.

 • gabi says:

  Nagy veszteség ez a magyarságnak és a világnak is.De emléke és igehirdetései megmaradnak.DICSŐSÉG ISTENNEK,hogy Kálmán bácsi élhetett és hirdethette ISTEN üzenetét az embereknek.

 • Tihamér says:

  Isten embere volt.

 • Erika says:

  Sajnos csak egyszer hallhattam élőben, tavaly augusztusban, most már tudom, hogy akkor hirdetett igét utoljára. A templom teljesen tele volt, szinte mindenki sírt, a mennyországot hozta közénk abban az egy órában míg általa szólt Isten igéje. Hála és dicsőség az Örökkévalónak, hogy rengeteg hang és képhordozó örökítette meg Kálmán bácsi szolgálatait, melyek újra és újra hallgatásával erősíthetjük meggyöngült hitünket, melyekből épülhetünk és tanulhatunk, melyek tovább éltetnek bennünket ebben a gonosz beteg világban. Példa értékű volt az egész élete és munkássága. Köszönöm Istennek az életét és a szolgálatait. Nagyon fog hiányozni. A családjának kívánom, hogy nagyon hamar begyógyuljanak azok a sebek, melyek Kálmán bácsi elvesztésével keletkeztek. Csak egy kis idő még és újra együtt lehetnek-lehetünk az örökkévalóságban.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum