Megigazulás és megszentelődés: miben hasonlóak és miben különböznek?

2011 jan. 12. | Divinity, Egyén, Rendszeres teológia | 10 hozzászólás

A megszentelődés témakörében J. C. Ryle Holiness című könyve az egyik kedvencem. Ryle evangéliumi meggyőződésű anglikán püspök volt a tizenkilencedik században, C. H. Spurgeon kortársa. Ryle a puritánok örökségére támaszkodva tisztán és lelkipásztori érzékenységgel tanított a megszentelődésről. J. I. Packer egyik könyvében megvallja, hogy fiatal keresztényként Ryle gondolatai mentették meg a teljes kétségbeeséstől és terelték őt egészségesebb, biblikusabb lelkiség irányába. Holiness című könyvében Ryle néhány pontba szedve tisztázza a megigazulás és a megszentelődés közötti legfontosabb hasonlóságokat és különbségeket. Sehol máshol nem olvastam még ennyire tömör és világos összehasonlítást a keresztény hit e két pilléréről.

Miben hasonló a megigazulás és a megszentelődés?

1) Mindkettő Isten kegyelméből ered. Egyedül az ő ajándéka az, ha egy ember megigazul és megszentelődik.

2) Mindkettő része annak az üdvözítő munkának, melyre Krisztus az örökkévaló szövetségben népéért odaszánta magát. Krisztus az élet forrása, melyből a bűnbocsánat és a szentség árad. Mindkettő Krisztusban gyökerezik.

3) Mindkettő ugyanazokban az emberekben valósul meg. Akik megigazulnak, azok meg is szentelődnek, és akik megszentelődnek, azok meg is igazulnak. Isten egybekötötte ezt a két dolgot, ezért nem szétválaszthatók.

4) Mindkettő ugyanakkor kezdődik. Amikor egy ember megigazulttá válik, megszentelődése is elkezdődik. Lehet, hogy nem érzi, de így van.

5) Mindkettő szükséges az üdvösséghez. Senki nem jutott a mennybe megújult szív és bűnbocsánat nélkül, a Lélek kegyelme és Krisztus vére nélkül, a mennyre való alkalmasság és a belépéshez való jog nélkül. Az egyikre ugyanúgy szükség van, mint a másikra.

Miben különböző a megigazulás és a megszentelődés?

1) A megigazulás az, amikor egy ember igaznak számíttatik valaki más miatt, Jézus Krisztus miatt. A megszentelődés az, amikor Isten valakit belsejében igazzá tesz, bár ennek mértéke lehet igencsak erőtlen.

2) A megigazulásban kapott igazság nem a mi igazságunk, hanem a mi nagy Közbenjáró Krisztusunk örökkévaló, tökéletes igazsága, mely nekünk tulajdoníttatik és hit által a miénk lesz. A megszentelődésben a mi igazságunkról van szó, melyet megkapunk, öröklünk vagy a Szentlélek kimunkál bennünk, de sok erőtlenséggel és tökéletlenséggel van elegyítve.

3) A megigazulásban nincs helye a mi cselekedeteinknek, a Krisztusban való egyszerű hit az, amire szükségünk van hozzá. A megszentelődésben nagy jelentősége van a mi cselekedeteinknek; Isten arra szólít fel, hogy harcoljunk, legyünk éberek, imádkozzunk, küzdjünk, verejtékezzünk, fáradozzunk.

4) A megigazulás befejezett és tökéletes munka, az ember abban a pillanatban tökéletesen megigazul, amely pillanatban hisz. A megszentelődés ezzel szemben befejezetlen munka, csak akkor lesz tökéletes, amikor a mennybe érünk.

5) A megigazulásban lehetetlen a növekedés vagy fejlődés: az ember ugyanannyira megigazult akkor, amikor először hittel Krisztushoz jön, mint később az örökkévalóságban lesz. A megszentelődés ellenben fokozatos munka, lehetséges benne a növekedés és előre haladás egész életünk során.

6) A megigazulás különösen a személyünkre vonatkozik, Isten előtti helyzetünkre, illetve a bűneink büntetése alóli szabadulásra. A megszentelődés különösen a természetünkre vonatkozik, a szívünk erkölcsi megújulására.

7) A megigazulás a jogot és a bátorságot adja meg arra, hogy bemenjünk a mennybe. A megszentelődés a mennyre való alkalmasságot adja meg, és arra készít, hogy élvezzük majd, amikor ott fogunk lakni.

8) A megigazulás Isten rólunk szóló cselekedete, mely nem könnyen észrevehető másoknak. A megszentelődés Isten munkája bennünk, és külső megnyilvánulásait nem lehet elrejteni az emberek szeme elől.

 

10 hozzászólás

  1. Rafael Pál

    Kedves Szabados!
    Csupán szeretnélek bátorítani téged,további kálvinista meggyőződésű írásokra, igazán nagy segítség számomra ezek az írások a szolgálatomban, itt Biharkeresztesen, Független Baptista Gyülekezetben. Isten Áldjon.
    Pali
    Azért szerelmes atyámfiai erõsen álljatok, mozdíthatatlanul, buzgólkodván az Úrnak dolgában mindenkor, tudván, hogy a ti munkátok nem hiábavaló az Úrban. I Kor 15:58

  2. Szabados Ádám

    Kedves Pali! Köszönöm a bátorító szavakat, sokat jelent! Isten áldjon a szolgálatodban Biharkeresztesen!

  3. Faelin

    Ádám! Nagyon tetszik ez az írás is. Bátorítóak amiket írsz, szeretem olvasni. Már vártam hogy mikor kerül elő ez a téma is. Egyenes, tömör, tiszta írás, köszi! 🙂

  4. Szabados Ádám

    Köszi neked is, Faelin!

  5. mosolyrateremtve

    Köszönöm, nagyon világos és biblikus írás. Ajánlom figyelmetekbe Charles Leitert aki Megigazulás és újjáteremtés (Justification and Regeneration) címmel írt könyvet a témáról sok nagyon jó hasonlattal, példázattal. Részeket már lefordítottam belőle (http://www.youtube.com/watch?v=UTXEVPak9eU)

    Róm 8: 29 Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. 30Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette.

  6. János

    Kedves Ádám!

    Örömmel olvastam ezt a betoldást. Nekem is meghatározó, sőt mondhatnám kedvencem ez a könyv.
    Van ennek a könyvnek egy hiányos magyar fordítása, (J.C.Ryle: Legyetek szentek!) amit nem nagyon lehet kapni, egy éve sikerült megvennem az antikváriumból.
    Ebben a könyvtárban is megtalálható:
    http://www.reformatus.net/fajlok/file/Kolozsv%C3%A1r/KonyvLista.pdf

    Valami fura fordítás, mert nincs kiadója, fordítója, és mert csak az első részét fordítja le a könyvek. (első 7 fejezetét) Valószínű még az előző rendszerből való kiadás.
    Utána még 13 fejezet van, amik egyenként csodálatos értelmező, alkalmazó igemagyarázatok. Többek között nagyon időszerű, fontos dolgokat mond a katolikus egyházról.

    Nagyon jó igehirdetés sorozatot hallgattam a megigazulásról, amit elérhetsz ezen a honlapon.:
    http://www.sg-audiotreasures.org/am_justify.htm
    Itt a második sorozat, a 25 részest ajánlom. Nagyon mély, és teli van alkalmazással. Nagyon jó a felépítése.

    Egyébként ajánlom ennek az embernek minden igehirdetését. Az Ő ajánlására vettem meg a Holiness könyvet.
    http://www.sg-audiotreasures.org/am_series.htm
    Egyébként nagy vágyam hogy J. C. Ryle Holiness című teljes könyvét lefordítsam, és valamilyen formában ki legyen adva.

    Bocs a sokk beszédért.

    János

  7. Szabados Ádám

    János, éppen pár napja mutatta nekem valaki Ryle magyar kiadását, nekem is feltűnt, hogy hiányoznak belőle fejezetek. Például a Lót feleségéről szóló, meg a latorról szóló, amelyek pedig nagyon jók. De a könyv kulcsfontosságú fejezetei benne vannak azért ebben a furcsa kiadásban is.

    Köszi a linkeket! Egy időben sok Al Martin igehirdetést hallgattam kazettán, ő egy régebbi kor sajátos hangját képviseli. Néha beleborzong az ember…

  8. Nászta Katalin

    Nagyon világos. Nagyon hálás vagyok érte. Tisztábban látok általa. Köszönöm.

  9. kéfás

    Spontán kereséssel belebotlani ebbe a cikkedbe… Nos… Nem semmi… s tényleg jó összefoglaló… én is köszönöm!

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK