Az idei European Leadership Forum reggeli igehirdetéseit megint John Lennox tartja. Az oxfordi matematika és tudományfilozófia professzor (aki egyben „laikus” igehirdető is, mint egykor Faraday volt) és a keresztény hit meggyőző és integrált képviseletét zászlóra tűző ELF az évek során összenőttek: Lennox kezdettől szívvel-lélekkel támogatja ezt a kezdeményezést, és sokunk számára testesíti meg, hogyan lehet egyszerre keresztényként és tudósként létezni. Tapasztalatom szerint a tudomány iránti szenvedélyét talán csak a Biblia iránti szenvedélye übereli, de valahogy úgy tudja ezt a kettőt integrálni, hogy a szükséges pontokon mindig meg is különbözteti őket egymástól. Lennoxt hallgatva megértettem, miért éppen a kereszténység talajából nőtt ki a tudomány, és azt is, miért felszabadító és boldogító a teista tudós dolga.

És ha már Lennoxról írok, hadd hívjam fel a figyelmet néhány interneten elérhető anyagára. Ha valaki beírja Lennox nevét a youtube keresőjébe, rengeteg videó fog előugrani, köztük olyan viták, amelyekben Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Lawrence Krauss, Michael Shermer vagy Peter Singer voltak Lennox ellenfelei. Az ELF foclonline.org nevű honlapján is számos előadása megtalálható. Még egyszerűbb felmenni John Lennox saját oldalára, ahol egy csomó videó szintén egy helyről letölthető. De ha valaki lustább ennél, belenézhet az alábbi videókba akár innen is (sajnos ezek mind angolul vannak, amíg valaki nem feliratozza őket):

A tudomány és a hit kapcsolatáról:

Are God And Faith Anti-Science and Anti-Reason?

Science and God

Answering New Atheist Objections and Fallacies

Atheism Can’t Account For This!

Viták:

Richard Dawkins vs John Lennox | The God Delusion Debate

Lennox Vs. Dawkins Debate – Has Science Buried God?

Peter Singer vs John Lennox: Is There a God?

Lawrence Krauss vs John Lennox – Science, the Universe, The God Question – 2013

Christopher Hitchens vs John Lennox | Can Atheism Save Europe? Debate

Michael Shermer vs. John Lennox Debate: Does God Exist?

3 hozzászólás a “John Lennox, keresztény tudós” bejegyzéshez

 • Lennox nagyszerű gondolkodó, köszönöm az ajánlást.

 • Kelemen says:

  “éppen a kereszténység talajából nőtt ki a tudomány,…”

  Ebbe a felmondatba suritett allitasrol szivesebben olvastam volna picivel tobbet ebben a bejegyzesben, leginkabb arrol, hogy pontosan hogyan ertetted ezt, Adam. Amit ugyanis olvasokent en latok az meghokkento mar elso olvasatra is…Annyira altalanos ez a felmondat, hogy mar pusztan emiatt is azonnal azt erzem, hogy nem lehet igaz az allitas. Keresztenyseg elott nem volt tudomany? Azokon a teruleteken, ahol a keresztenyseg nem elterjedt, nem is muveltek a tudomanyt?

  A felmondatod alapjan, korulbelul azt is irhatna valaki, hogy a tudomany a nemisegbol no ki, hiszen a tudomanyt is csak nok es ferfiak muvelik. 🙂 Ugyan…

  Ha cinikusan ertelmeznem a felmondatot, akkor azt is ide lehetne vetni, hogy a keresztenyseg szolgaltatta dogmak ellen folepitett logikai kovetkeztetes es a levont kovetkeztetesek tapasztalattal valo folyamatos, kritikus osszevetese szolgaltatja a tudomanyt, tehat a vallas valoban szolgaltat valamit: eppen annak az ellentetjet, amit tudomanynak hivunk.

 • Szabados Ádám says:

  Kelemen,

  igazad van, pontatlanul fogalmaztam. A modern tudomány nőtt ki a kereszténység talajából. Ezzel például ebben a cikkben foglalkoztam korábban. Egyébként viszonylag köztudott, széles körben elfogadott tézis ez. A. N. Whitehead brit filozófus, Melvin Calvin Nobel-díjas biokémikus és Paul Davies ismert ateista fizikus egyaránt hangsúlyozzák, hogy a modern empirikus tudomány alapja a keresztény monoteizmus. J. Robert Oppenheimer, Stanley Beck, John Brooke és Peter Harrison ugyanezt állítják. Bizonyos értelemben ez történeti és tudományfilozófiai tény, bár az iskolában még én is mást tanultam. (Tehát ha érdekel, nézd meg a fenti linket. Talán ez a posztom is a témába vág.)

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum