Sok dolog történt körülöttem és bennem az elmúlt hónapban, de szellemi értelemben ez a július páratlanul tágas és bizonyos értelemben tunya időszaka volt az életemnek. Többet foglalkoztam bevásárlással, beteglátogatással, úszással, viráglocsolással és Hosszú Katinkával, mint olvasással, gondolkodással és írással. Nagy terveim ellenére mindössze két könyvet olvastam el, bár mindkettő igazi szellemi csemege volt. Az egyik Chesterton Igazságot! c. kötete, a másik Homérosztól az Iliász. Régi vágyam volt, hogy visszatérjek az Iliászhoz, amit középiskolásként csak rövidített változatban futottam át. Szerettem volna felnőtt fejjel ízlelgetni a hexametereket, és egy rövid időre olyan messzire kerülni a saját kultúrámtól, amennyire csak lehet. Ehhez kiváló eszköz volt ez a gigahosszúságú ókori eposz. Chesterton pedig – ahogy tapasztalni fogjátok – évekre ellátott a cikkeimhez munícióval. Holnaptól újraindul a Divinity, Chesterton velem jön, és remélem, sok érdekes írással tudlak majd megajándékozni benneteket.

7 hozzászólás a “Visszatértem” bejegyzéshez

 • Éva says:

  Isten hozott (vissza) kedves Ádám ! Chestertonról: ez az egyik legkedvesebb könyvem nekem is. Felejthetetlen mondat megtéréséről: “a kulcs beleillett a zárba” 🙂
  Rögtön eszembe jutott egy másik,bizonyos feltételekről – amint az egész Édenben mindössze egyetlen fa termése volt tiltott – a valamit valamiért. Ehhez kapcsoltan írta: “igazán nem nagy fizetség (?) – a kifejezésben nem vagyok biztos – azért,hogy nő van a világon egy kis közönséges morál” 😀

 • Gergely Erzsébet says:

  “………… Holnaptól újraindul a Divinity, ………………………….”

  Megbecsülöm azokat a pillanatokat, melyek örömet generálnak bennem.
  Visszatérésed ezek közé tartozik.

  Chestertonról eddig nem hallottam. Számomra valóban ajándék lesz,
  hogy általad ismerhetem meg őt. Érdeklődéssel várom.

 • Németh Laci says:

  Sziasztok,

  hol beszerezhető a könyv?
  Eddig csak angolul olvastam az öreget…

  Köszi

  Laci

 • Szabados Ádám says:

  Én annak idején a Szent István Társulatnál vettem.

 • ILLED says:

  Én is most jutottam vissza az Íliászhoz, ugyanilyen okokból. Érdekes, hogy olvasás közben többször elgondolkodtam a fordításán, és annak elvein, és így találtam rá az alábbi oldalra, remélem tetszeni fog:
  https://pim.hu/hu/media/devecseri-gabor-beszel-homerosz-forditasanak-elveirol

 • Szabados Ádám says:

  De jó, köszi!:)

 • Németh Laci says:

  Köszi!!!
  L

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum