Egy film és három könyv

2017 nov. 18. | Divinity, Spiritualitás | 9 hozzászólás

Az Evangéliumi Fórum 2017 résztvevői között négy személyhez is kapcsolódik olyan friss alkotás, amelyre egy kis figyelmet szeretnék irányítani. Egyikük Visky Péter kolozsvári református lelkész, aki testvérével, Visky Andrással szerepel a On the Spot Az ellenség gyermekei 5. c. filmjében. A filmet a Duna TV mutatta be szerda este. A Visky család története az egyik nagy inspiráció az életemben. Visky Péter annak a hét gyermeknek az egyike, akiket annak idején a családfő (Visky Ferenc) hitéért való bebörtönzése után az édesanyjukkal (Júliával) a Duna-deltába deportáltak. Erről a történetről szól többek közt Visky András megrázó drámája, a Júlia. Az idei Evangéliumi Fórum egyik katartikus élménye volt számomra Visky Péter személyes bizonyságtétele arról az időszakról. Érdemes megnézni a dokumentumfilmet.

Az EF résztvevői közül hárman saját kötettel jelentkeztek, ezekre is hadd hívjam fel a figyelmet. Ellis Potter idén másodszor vett részt a Fórumunkon, ez most egybeesett egy életrajzi kötet megjelenésével. A Meredek görbén Istenhez c. könyv bemutatójára a Fórum utáni napon került sor a Károli Gáspár Református Egyetemen (itt van néhány kép az eseményről). A könyv egy interjúkötet, amely Ellis Potterről szól. A kötet alapjául szolgáló interjút Izsák Norbi készítette Ellis svájci otthonában. Sodró lendületű, olvasmányos, izgalmas könyv, intellektuálisan is sokat ad. Mindenkinek ajánlom, de különösen azoknak, akiket érdekel egy zen buddhista szerzetes kereszténnyé válásának a története, valamint az, hogy mi áll a fordulat mögött.

Tapolyai Emőke Harmóniában a múltunkkal, jelenünkkel és jövőnkkel c. könyve a másik, amit szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Tapolyai Emőke klinikai pszichológus és szexuálpszichológus, ismert előadó, emellett évek óta az egyik stabil oszlopa az Evangéliumi Fórumnak. Pszichológiai, lelkigondozói témájú szemináriumain a csillárról is lógnak az emberek, annyira érdekfeszítőek, időszerűek és jók. Emőke szereti az igazságot, és ki is mondja, mert hisz abban, hogy a jól alkalmazott igazság szabaddá tesz. Erről a szolgálata gyümölcsei is tanúskodnak. A most megjelent könyv nem könnyű utat ígér, hanem helyeset és Istennel járhatót. Olyat, amit az evangélium reménysége hat át.

A harmadik kötet, amit reklámozni szeretnék, Bolyki Laci barátomé, aki szintén ott volt a Fórumon. Laci immár harmadik könyve (a Milyen zenét szeret Isten? és a Kegyelem és kalmárszellem után) azt a címet viseli, hogy Pedig mi azt hittük – az emmausi tanítványokra utalva, akik Jézusnak panaszkodnak arról, hogy nincs már Jézus, és abszurd módon „őt követve jutottak lelki zsákutcába, mellette, vele járva mentek tönkre”. A könyv alcíme: valláskárosultak evangéliuma. Olyanoknak szól, akik megfeneklettek a hitben, csalódtak és csődbe mentek Krisztus követésében. Én nem tudtam volna megírni ezt a könyvet, de Laci igen. Szerinte van visszaút, mert ő is megjárta. Jézussal.

Egy film és három könyv. Nézzétek meg, vegyétek meg, olvassátok el!

9 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  “………………… vegyétek meg, olvassátok el!”

  Bocsánat Ádám, ha elkerülte figyelmem. Érdeklődöm, hol rendelhetem meg az
  ajánlott könyveket? Az Evangéliumi Fórumon nem találok erre utaló linket.

 2. Bolyki László

  Szia Ádám!

  Óriási élmény volt nekem is Visky Péter bizonyságtétele, mint ahogy az egész EF. Meg fogom nézni a műsort.
  Ellis Potter tényleg zseniális figura, és nagyszerű apologéta, öröm volt megismerkedni vele. (A szemináriumon folytatott vele való beszélgetés pedig a 2017-es év egyik legizzasztóbb élménye volt számomra, pedig voltam idén egy-két szaunában is…:)
  Emőke könyvét még nem volt időm elolvasni, de ismerve őt és a munkásságát én is nagyon ajánlom mindenkinek.
  Köszönöm, hogy ajánlottad a könyvemet, és mivel fölmerült a kérdés, hogy hol lehet beszerezni, válaszolnék az előző kommentre:

  Kedves Erzsébet!

  Mivel a másik két könyv tudtommal a Harmat kiadó gondozásában jelent meg, azokat minden nagyobb könyvesboltban, és a legtöbb keresztény könyvesboltban meg lehet majd vásárolni. Az én könyvemet a nagyobb budapesti keresztény könyvesboltokban lehet megvásárolni, és vidékre is egyre több könyvesbolt, illetve gyülekezeti könyvterjesztés rendeli meg.
  Postai úton is be lehet szerezni, amelynek az az előnye, hogy névre szóló, dedikált példányokat is lehet rendelni.
  A rendelés ezen a címen keresztül történik:
  bolykikonyvrendeles@gmail.com

  Üdvözlettel,
  Bolyki Laci

 3. Gergely Erzsébet

  Köszönöm László a tájékoztatást.

 4. Gergely Erzsébet

  Úgy gondolom, az alábbi dokumentumfilm a Visky család történetének
  szerves része. Ajánlom azoknak, akik még nem látták:

  https://www.youtube.com/watch?v=fswbaGNdG8U

  Ha esetleg nem “kékül” be, a youtube-on: Két hét pihenő c. található.

 5. Szabados Ádám

  Laci,

  Ellis az én dolgomat se tette könnyűvé a könyvbemutatón.:) De tényleg zseniális figura, és az is zseniális, amiről beszél. Meg Akiről.

  Köszi a segítséget a könyved beszerzésével kapcsolatban.

 6. Bolyki László

  Kedves Kéfás!

  Köszi szépen az információt!

 7. Vértes László

  A portréfilm nagyszerű, köszönöm az ajánlást. Az interjúkötet is érdekes és tanulságos.

 8. Gergely Erzsébet

  “…………………………………………………………………..A Visky család története az egyik nagy inspiráció az életemben. Visky
  Péter annak a hét gyermeknek az egyike, akiket annak idején a családfő
  (Visky Ferenc) hitéért való bebörtönzése után az édesanyjukkal (Júliával)
  a Duna-deltába deportáltak. Erről a történetről szól többek közt Visky
  András megrázó drámája, a Júlia. ……………………………………..”

  Visky András: Júlia c. monodrámáját az M5 csatorna közvetíti ma 21:55
  órakor a Pesti Magyar Színház előadásában.

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK