A poszt címe a 444.hu nemrég megjelent cikkének teljesen logikus és helyes konklúziója. A cikk az ún. „incel” (saját akaratukon kívül cölibátusban élő) férfiakról szól, illetve arról a nemrég született felvetésről (és annak kritikájáról), hogy „a szex újraelosztására” lenne szükség. Ha valaki most jobbra meg balra néz, hogy ugyan kinek jut eszébe ilyen eget rengető hülyeség, annak ébresztő: bizony olyan világban élünk, ahol ilyesmit időnként felvetnek és egészen komolyan meg is vitatnak. Aztán többnyire el is vetnek, mint a 444.hu cikk szerzője, de az ilyen felvetések jellemzően csak úgy halnak el, mint a bretagne-i hullám, amelynek most épp nem sikerült újabb darabot leszakítania a parti sziklából. Én nem megvitatni akarom az ominózus kérdést, hanem csak rámutatni arra az ellentmondásra, amit a 444.hu cikk konklúziója jelez.

Teljesen egyetértek a cikk következtetésével: „nem szexújraelosztásra lenne szükség, hanem úgy nevelni fel a ma fiatal fiúkat, hogy ne úgy gondoljanak a szexre, mint ami jár nekik”. Bingó. Vagyis nem egészen, mert a mondat úgy folytatódik: „hanem mint ami két ember közötti kölcsönös megegyezésen alapul”. Ezzel azért megint gondok vannak, amiről itt írtam, és a cikkben elemzett problémának is mélyebbek a gyökerei. Ugyanis pont azok nevelik a mai fiatal fiúkat arra, hogy úgy gondoljanak a szexre, mint ami jár nekik, akik megütköznek azokon az „incel” fiúkon, akik úgy gondolnak a szexre, hogy az jár nekik. Mert hát miről is szól régóta a szexuális forradalom kultúrája? Úgy van. Pont arról, hogy úgy neveljük a fiatal fiúkat, hogy a szex jár nekik. És nem csak nekik, hanem azoknak a fiúknak is, akik fiúkkal akarnak szexelni. Meg azoknak a lányoknak is, akik lányokkal akarnak szexelni. Meg azoknak a fiúknak is, akik lányként akarnak szexelni lányokkal vagy fiúkkal. Meg mindenkinek, mindenhogy.

Igen, úgy kellene nevelni a fiúkat és a lányokat, hogy ne gondolják, hogy a szex jár nekik. Hogy ne gondolják, hogy aki szexuális tisztaságra hívja őket, meg bizonyos Istentől adott keretekre hívja fel a figyelmüket, az automatikusan gyűlöli őket. Hogy ne gondolják, hogy aki azt hirdeti, hogy nem vagyunk azonosak a szexuális vágyainkkal, az homofób, transzfób vagy akármilyenfób. Igen, úgy kellene nevelni a fiainkat és a lányainkat, hogy eleve bizalmatlanok legyenek a szexuális forradalom kulturális produktumai, hefneriánus bálványai, tabudöntögető, kihívó, provokáló, mértéket nem ismerő, újabb és újabb határokat átlépő, bizarr, normaszegő, vagy egyszerűen csak üres és csalfa hívságai iránt. Hogy ne higgyék el azt, amit a tömegkultúra minden csatornán keresztül nullahuszonnégyben az arcukba nyom. Igen, valahogy úgy kellene őket nevelni, ahogy a szexuális forradalom előtt. Tanulva annak a kornak is a hibáiból (persze, ott is voltak súlyos bajok), de tanulva végre a szexuális forradalom teljesen elbaltázott kísérletéből is.

Szóval igen, igaza van a 444.hu cikk szerzőjének. Csak ennél még őszintébb diagnózisra lenne szükség. Sürgősen.

3 hozzászólás a “„Ne úgy gondoljanak a szexre, mint ami jár nekik”” bejegyzéshez

 • Eddig még minden társadalom szabályozta a szexet, és amelyik ellazult, hamarosan össze is omlott. Kb. válaszúthoz értünk: a lazítás felé indulni, akár a fenntarthatatlanná válás árán is, nem tűnik jó ötletnek.

 • Éva says:

  Hogy lehet,kedves László, hogy arról írsz, “lazítás felé indulni” ?! A teljes nyugati társadalom súlyos beteg, gyakorlatilag szétesett a családi minták, az Isten által rendelt szexualitás ÁTSZERVEZÉSE, LEROMBOLÁSA által !
  “Isten látta,hogy amit alkotott, igen jó” – csak éppen az életet hordozó, a Szentháromság mintájára alkotott KÉPMÁS működhet (?) másként és nem jó ? Persze, ezt nem neked írom, hanem azoknak, akik azt gondolják, LEHET kereszténynek és aktívan melegnek lenni egyszerre, a sor végén ott van Ádám által már jelzett poliamoria :(( meg az egy személyű – bejegyzett – “házasság”!

 • Szalai Miklos says:

  Hát azért elég sokféle módon szabályozták, és némelyik keresztény szempontból nem is tekinthető szabályozásnak. Bizonyos társadalmakban – az ókori Görögországban például – a homoszexualitás nem csak elfogadott volt, hanem fölé helyezték a heteroszexualitásnak.
  Amikor viszont a kereszténység tanításának megfelelően szabályozták a szexualitást, (a homoszexualitást tiltották, a házasság előtti kapcsolatokat szintén), annak a következménye mérhetetlen mennyiségű frusztráció és képmutatás lett, a prostitúció virágzása (a századelő Bécsében Stefan Zweig szerint két lépést nem lehetett anélkül menni, hogy ne szólítsák le az embert ezek a szegény lányok) és a kiszolgáltatott helyzetben lévő (alsóbb osztálybéli) nők szexuális kizsákmányolása.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum