Egyszer úgy magyarázták el nekünk, miért nem ártatlan játék csupán a szex, hogy a kezünkbe adtak egy piros és egy zöld gyurmagolyót, majd arra kértek, először gyúrjuk őket össze, majd szedjük őket szét úgy, hogy a piros gyurmában ne legyen zöld gyurmadarab, a zöldben pedig ne legyen piros. Bárki kipróbálhatja, szinte lehetetlen a feladat. A szex is ilyen – mondta a tanító –, nem marad nyom nélkül az élmény. A példa Pál apostol tanítását illusztrálta, aki szerint a paráznaság (a házasságon kívüli szexuális kapcsolat) olyan egyesülés, amelynek során saját testünk ellen is vétünk, mert ahogy az Úrral egyesülve egy Lélek leszünk ővele (amit a házassági egység jelképez), úgy a paráznaság során egy másik személlyel gabalyodunk egybe, megszentségtelenítve a testünket (1Kor 6,13-20). Nos úgy tűnik, tudományos kutatások igazolják, hogy sem Pál figyelmeztetése, sem a gyurmás hasonlat nem életszerűtlen keresztény fikció, hanem maga a fizikai valóság.

Egy 2012-ben publikált tanulmány az emberi szervezetben található ún. mikrokimerikus sejteket kereste, és meglepő eredményre jutott. A Fred Hutchinson Cancer Research Center (Fred Hutchinson Rákkutató Központ) ötvenkilenc nő agyának DNS-ét vizsgálta meg, akik 32 és 101 éves koruk közt haltak meg. A vizsgált nők 63%-ának agyában férfi DNS-t találtak. Még egy 94 éves nő agyában is kimutatták a férfi DNS jelenlétét, ami azt igazolja, hogy ezek a mikrokimerikus DNS-ek nagyon hosszú ideig képesek megmaradni a nők szervezetében. Hogy mi az oka a férfi DNS jelenlétének a nők szervezetében, arra a tanulmány szerint a legvalószínűbb ok a fiúgyermekkel való terhesség.

Azonban egy 2005-ös tanulmány olyan nőket is vizsgált, akik nem voltak fiúgyermekkel terhesek, mégis kimutatható volt a szervezetükben férfi DNS jelenléte. Ez a tanulmány négy lehetséges okot sorolt fel a jelenségre: spontán vetélés miatt, eltűnt fiú ikertestvér révén, az anya idősebb testvérétől került a vérkeringésbe, vagy szexuális együttlét miatt. A tanulmány jelzi, hogy az okok feltárásához további kutatásokra van szükségünk. Azonban ha egybevetjük a 2012-es tanulmánnyal, és arra gondolunk, hogy a nők 63 százalékának a testében kimutatható a férfi DNS, kizárásos alapon a szexuális együttlét tűnik a legvalószínűbb válasznak. Legalábbis erre következtet ennek a cikknek a szerzője.

Ha tényleg ez az igazság, akkor a női szervezet még annál is lenyűgözőbb, mint amit eddig gondoltunk róla. Könnyen lehet, hogy a női test évtizedek után is magában hordozza a szexuális egyesülések emlékét, mégpedig annak a férfinek a mikrokimerikus DNS-ét hordozva, akivel szexuális kapcsolatra lépett. Ha a két gyurmát egyszer összegyúrtuk, nem lehet őket maradéktalanul szétválasztani. Nem csak a szex emléke marad velünk, de úgy tűnik, az egyedi DNS is tovább él a másikban. Vagyis olyan módon „nyer igazolást a bölcsesség” (Mt 11,19), ahogy álmunkban sem gondoltuk volna. Isten tényleg monogám kapcsolatra alkotta a férfit és a nőt.

11 hozzászólás a “A szexuális együttléteinknek nem csak az emléke marad velünk?” bejegyzéshez

 • Szabados Ádám says:

  A Snopes cikk csak azt mondja, hogy a szexuális együttlét hipotézis nem nyert még bizonyítást. Ez igaz is, nincs ellentmondás, a hipotézis pusztán a 2012-es és 2005-ös tanulmányok konklúzióinak egybevetéséből származik. Ezért írtam én is feltételes módban.

 • endi says:

  ezek szerint ez csak nőkre érvényes?

  a következtetés az utolsó mondatban mire alapozódik? miért utalna ez a monogám kapcsolatra?

 • Szabados Ádám says:

  Jogos. Önmagában nem áll meg a következtetés, én az első bekezdéshez csatoltam vissza.

 • A cikkben foglaltakról majd dönt az idő, a gyurmás példa viszont nagyon jó. Épp elég az emlékek magunkban hordása is ahhoz, hogy minden kilengés tartós következményekkel járjon.

 • Éva says:

  A gyurmás példa nagyon jó szerintem is. DE nem vagyunk materialisták: a kapcsolatok szellemi vegyületet is okoznak bizonyára több mint emlékként és azt sem tudjuk és szerintem nem is akarjuk – akár tudunk erről akár nem – leválasztani magunkról. Lépcsőfokok lehetnek, út a felépüléshez, “teljességhez”. Az Úr Isten MINDENBŐL jót hoz ki ha a (pár)keresés a több életért, a több lélekért történik.
  A kísérlet – borítékolva előre igazát – nem elrettentő szerintem azoknak akiknek nagy szíve van és mindenkit szeretni akarnak esetleg tudnak is persze nem testi formában.
  Jézus Krisztussal való kapcsolat pedig teljesen átmos https://www.youtube.com/watch?v=_RDBCYRM2AE

 • Szalai Miklos says:

  Kedves Ádám!
  Ez a felfedezés nagyon érdekes, ezek szerint minden szexuális kapcsolatunknak maradandó materiális “lenyomata” marad a testünkben. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy a szexualitás komoly dolog és nem puszta “szórakozás”, vagy “egy pohár víz”… De nem értem, ebből miért következne az, hogy Isten az embert monogámiára teremtette.
  Viszont nagyon sok minden mutat arra, hogy a monogámia (nem abban az értelemben, hogy egyszerre csak egy kapcsolatunk legyen, hanem hogy várjunk a szexualitással addig, amíg el nem érkezik az, aki az “igazi” és akivel az egész életünket le akarjuk élni, Isten előtt össze akarjuk kötni – tehát a
  keresztény értelemben) NEM felel meg az emberi természetnek. A Kinsey jelentés szerint, amely egy mélyen vallásos országban (USA) készült és
  még a szexuális forradalom előtt, a férfiak hatvan százaléka járt már prostituáltnál és 15 százalékuk rendszeresen vissza is jár hozzájuk.
  Egy magyarországi statisztika szerint (sajnos a pontos forrást nem tudom idézni) egy 1945 előtti statisztika (amely tehát a népegyházi és állami szinten keresztény és a hitetlenséget, valamint a szexuális erkölcstelenséget hivatalosan elítélő Horthy-korszakban készült) azt mutatta, hogy a megkérdezett férfiak 90 és a nők 53%-ának volt házasság előtt szexuális kapcsolata.
  Azokban a társadalmakban, ahol a közfelfogás a keresztény erkölcsi normákhoz igazodott, ez azt jelentette, hogy a nők szexuális tapasztalat nélkül, félelmekkel és tudatlanul mentek a házasságokba – aminek aztán a szexuális életben való csalódás, a kapcsolat megromlása lett a vége. A férfiak pedig (l. Kosztolányi: Édes Anna), a házasságuk előtt vagy prostituáltakkal vagy pedig sokkal alacsonyabb “kasztba” tartozó, szegény és tudatlan leányokkal élték a szexuális életet. Olyanokkal, akiket egyáltalán nem vettek komolyan és egyáltalán nem szerettek, és akiknek
  a számára ez a viszony elég megalázó volt.
  Stefan Zweig szerint a századforduló Bécsében két lépést nem lehetett menni a nagyobb utcákon úgy, hogy meg ne szólítsák az embert az utcalányok… Egy történeti tanulmány szerint, amelyet olvastam (a pontos címét nem tudom, de a Journal of Contemporary History-ban jelent meg), a vilmosi Németországban az 1890-es években 370 000 prostituált élt…
  A keresztények általában azt állítják: a marxizmus félreismeri az emberi természetet, mert feltételezi, hogy az emberek képesek (vagy egyszer képesek lesznek) önzetlenül a közösségért dolgozni, magántulajdon és a profit reménye nélkül. Ugyanezek a keresztények azt állítják, hogy az emberek képesek a családalapításig (súlyos lélektani és egészségi károsodás nélkül) lemondani a szexualitásról. Melyik az abszurdabb állítás? Hány ember volt a történelem során, aki képes volt a maga egyéni önzését ha nem is feláldozva, de legalábbis háttérbe szorítva közös ügyekért dolgozni – nemzete szabadságáért, a kultúra fennmaradásáért, a tudomány fejlődéséért, a betegek, a szegények segítéséért? És hány olyan, aki képes volt a házasságig őszintén és komolyan lemondani a szexualitásról?

 • Szabados Ádám says:

  Kedves Miklós!

  Ez a felfedezés nagyon érdekes, ezek szerint minden szexuális kapcsolatunknak maradandó materiális “lenyomata” marad a testünkben. Ez arra figyelmeztet bennünket, hogy a szexualitás komoly dolog és nem puszta “szórakozás”, vagy “egy pohár víz”… De nem értem, ebből miért következne az, hogy Isten az embert monogámiára teremtette.

  Valóban nem következik belőle. Csak összhangban van vele. Az utolsó mondatomat az elsőhöz kapcsoltam vissza, ahonnan elindultam. (It makes sense.)

  Viszont nagyon sok minden mutat arra, hogy a monogámia (nem abban az értelemben, hogy egyszerre csak egy kapcsolatunk legyen, hanem hogy várjunk a szexualitással addig, amíg el nem érkezik az, aki az “igazi” és akivel az egész életünket le akarjuk élni, Isten előtt össze akarjuk kötni – tehát a
  keresztény értelemben) NEM felel meg az emberi természetnek
  .

  Szerintem összhangban van vele, ahogy összhangban van az emberi természet egyéb fontos korlátozásokkal is (pl. hogy ne csapjuk agyon a másikat haragunkban, noha sokszor késztetést éreznénk rá), noha a pillanatnyi késztetésünk a korlátozásoknak sokszor ellentmond. Amivel a monogámia nincs összhangban, az a bűnös emberi természet. A Biblia és a kereszténység határozottan különbséget tesz a kettő között, és elismeri, hogy a törvény sokszor éppen felkorbácsolja a vágyakat (pl. Róm 7). A megoldást a Szentírás és a kereszténység ezért nem is a törvényben látja, hanem Jézus Krisztus halálában, feltámadásában és a Szentlélek belső munkájában. Az evangéliumban.

 • Éva says:

  Új korszakba léptünk kedves Miklós ! Annyi a szenvedés, a párkapcsolati krízis, képtelenség egy idő elmúltával, a családi életről való kényszerű lemondás, mindez válások, egyszülős családok mellett, hogy legalább ebből rá kell(ett) jönnünk, hogy Isten tudta azt nálunk sokkal jobban: a kettő EGY test lesz és nem mindig újra-újra egy test !
  Hodász András nagyszerűen magyarázta: Istenhez tartozunk a párkapcsolatunkban és nem az állatokhoz https://www.youtube.com/watch?v=X84BC3QXcuY&t=690s

 • Éva says:

  A feladatunk a következő generáció boldogságáért annyira sürgető, hogy elvittem a teenstar http://ergo-net.hu/hu/hirek/teenstar kétoldalas szórólapját egy gyermekorvosnak. Mondtam, majd hozom a másikat, hogy mindkét oldal olvasható legyen. Nem, nem, kiteszem ezt így rögtön ! – mondta 🙂
  A lelkipásztorok a megmondhatói hol terem a boldogság https://www.youtube.com/watch?v=bVGTHjbDOs8

 • Lima Rui says:

  Szerintem ezen tanulmányok alapján korai messzemenő következtetéseket levonni, ahogy a harmadik cikk szerzője is tette.
  A tanulmányokban az Y kromoszómát detektálták, ami nőkben ugye nincs.
  Idézet a második tanulmányból: “Group A had only daughters (n = 26), Group B had spontaneous abortions (n = 23), Group C had induced abortions (n = 23), and Group D were nulligravid (n = 48). Male microchimerism prevalence was significantly greater in Group C than other groups (8%, 22%, 57%, 10%, respectively). Levels were also significantly higher in the induced abortion group.” Szűz nőt nem vizsgáltak, pedig az eldönthetné a kérdést.
  A lányos és a nulligravid (aki sosem volt terhes) nők hasonló értékkel bírnak (8 és 10%). Konkrétan 2, illetve 5 olyan nő agyában találtak Y kromoszómát, akiknek biztos nem voltak fiaik. De vajon volt e spontán vetélésük, amiről akár nem is tudhattak? Idézet egy kismama blogról: “A statisztikák szerint minden 10. terhesség vetéléssel végződik. Pontos adat nincsen, hiszen sokszor a nő nem is veszi észre, hogy terhes, hiszen közvetlenül a beágyazódás után, egy normál menstruáció során elvetél. Ilyenkor a menzesz lehet a szokásosnál bővebb, darabos.” Ebben a 7 esetben (ami egy elég alacsony szám) könnyen lehet, hogy az észre nem vett vetélés vagy a fiú testvér DNS-e került a nőkbe. Ha a szexuális együttlét juttatná a nők agyába a férfi DNS-t, akkor közel 100%-ot várhatnánk mindegyik csoportban (az utolsó kivételével, ahol lehetnek szüzek is), főleg, hogy valószínűleg nem egy, hanem tucatnyi vagy több száz együttlétről van szó mindegyikük esetében. Vagy ha nem is 100%-nak, mert akár el is tűnhet a DNS, de akkor is mindegyik csoportban hasonlónak kéne lennie az értéknek. Szerintem a legvalószínűbb ok a terhesség lehet, mikor minden esetben kerül magzati DNS az anya vérébe, vanna erre drága kromoszóma és genetikai vizsgálatok. Mivel durván a babák fele fiú, de a spontán vetélésnél csak 22%-ban találtak fiú DNS-t, az jelentheti azt, hogy nem minden esetben marad meg az embrió DNS-e, mvagy nem találták meg, vagy kevés mintát néztek (23 nő). Az abortusz egy invazív beavatkozás, ahol nagy mennyiségű magzati DNS kerül az anyába, így itt valószínű, hogy meg is marad. Az itt kapott 57% közel van a várható 50%-hoz, de ez érhető a kis mintánál: 23 fős mintánál 50% az 11 vagy 12 eset, 57% meg 13 eset.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum