A Teológusok Párbeszédben c. rendezvénysorozat április végi konferenciáján az Újszövetség-kutatásban zajló paradigmaváltásról tartottam előadást. A 30 perces előadásban a Martin Dibelius és Rudolf Bultmann által kidolgozott formakritikai módszert (Formgeschichte) mutatom be, majd azt, hogy miért került válságba ez a modell és kik képviselik a formakritikai modellel szembeni kritikát a skandináv, a német és az angolszász tudományos életben. Rendkívül izgalmas folyamatról van szó, hiszen a formakritika a 20. század egyik domináns kutatási módszereként teológusok egész generációjának a gondolkodását határozta meg. A paradigma válsága olyan konzervatívabb modelleknek nyit utat, amelyek az evangéliumi hagyomány történetiségéről radikálisan mást feltételeznek, mint a formakritikusok. Az előadás itt lehet megnézni.

Paradigmaváltás az Újszövetség-kutatásban – a formakritika kritikája

Egy hozzászólás a “Paradigmaváltás az Újszövetség-kutatásban -a formakritika kritikája” bejegyzéshez

  • Tavaszieper says:

    Tanulságos és érdekes előadás. Tetszik.
    Azon gondolkodtam ahogyan a hagyomány átadása a lényeg megtartásával milyen fontos volt a judaizmusban, hogyan lehetséges hogy a kereszténységben ez az ugynevezett hagyomány átadása a lényeg megtartásával mégsem sikeredett az elmúlt 2000 évben.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum