Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (29) – Új találkozás, régi ígéret

2020 febr. 5. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 2 hozzászólás

Odafönt pedig az ÚR állt, és ezt mondta: Én vagyok az ÚR, atyádnak, Ábrahámnak Istene, és Izsáknak Istene! Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te utódaidnak. Annyi utódod lesz, mint a föld pora, terjeszkedni fogsz nyugatra és keletre, északra és délre, és áldást nyer általad, meg utódod által a föld minden nemzetsége.” (1Móz 28,13-14)

Jákób ott találkozik Istennel, ahol egykor nagyapja, Ábrahám oltárt épített és segítségül hívta az ÚR nevét (vö. 1Móz 12,8). Ez a hely többször nevet változtatott, de Ábrahám leszármazottainak a szívében mindig Bétel (בֵּֽיתְאֵל) volt, ami azt jelenti: Isten háza. Az elbeszélés szerint Jákób adta ezt a nevet a helynek, mert itt jelent meg neki álomban Isten, hogy megismételje az ígéretet, amit egykor Ábrahámnak tett. Bétel a megismételt találkozás és a megismételt ígéret helye. Mindkettő központi jelentőségű a bibliai hit megértéséhez.

Jákóbnak személyesen kellett találkoznia Ábrahám és Izsák Istenével. Jákób nem örökölhette az ígéretet anélkül, hogy maga is megismerte volna az ígéret Istenét. „Amikor Jákób fölébredt álmából, ezt mondta: Bizonyára az ÚR van ezen a helyen, és én nem tudtam! Félelem fogta el, és így szólt: Milyen félelmes ez a hely! Nem más ez, mint Isten háza és a menny kapuja.” (16-17) Jákób egyszerre rádöbben Isten jelenlétére, és ez félelemmel tölti el. Ezzel a félelemmel kezdődik az ígéret személyessé válása. Ma sincs ez másképp. Amikor az ígéretet adó Isten számunkra is jelenlévővé válik, akkor leszünk az övéi.

Az ígéret ugyanaz, amit Isten Ábrahámnak adott és Izsáknak megerősített. Ábrahám utódai öröklik a földet, és Ábrahám utódában nyer áldást a föld minden nemzetsége. Ez az ígéret húzódik végig a Biblián. A Biblia bizonyos értelemben erről az egy ígéretről szól. Ábrahám kapta az ígéretet, Izsáknak Isten ezt az ígéretet erősítette meg, és Jákób sem másik ígéretet kap, hanem ugyanezt. A következő évszázadokban az ígéret újabb és újabb részletekkel gazdagodik, de lényegében soha nem változik. A mózesi szövetség sem hatálytalanítja az Ábrahámnak tett ígéretet (Gal 3,17), csak felerősíti a közbenjáró Utód eljövetelének szükségességét (Gal 3,19-22). Az új szövetség ennek az ígéretnek a beteljesedéséről szól.

Jákób bételi élménye tehát kétfajta ismétlődés: a személyes találkozásé és az eredeti ígéreté. Az ismétlődés motívumát teszi hangsúlyossá a hely ismétlődése is. Isten házában van az ígéret is és a találkozás is.

Urunk, az ígéretedbe kapaszkodunk, amit újra és újra megerősítettél. Látogass meg bennünket, hogy örökölhessük azt!

2 hozzászólás

  1. Gergely Erzsébet

    „………………………………………………………. Ez az ígéret húzódik végig a Biblián. A Biblia bizonyos értelemben erről az egy ígéretről szól. ……………………………………………………………..”

    Gyönyörű szimfóniát vélek felismerni a poszt témája és az alábbi igevers között:

    „Mert Istennek valamennyi ígérete ő benne (Úr Jézus Krisztusban) lett igenné és ő benne lett Ámenné az Isten dicsőségére mi általunk.” (2 Korinthus 1:20)

  2. Erika

    „és áldást nyer általad, meg utódod által a föld minden nemzetsége.” (1Móz 28,13-14)
    Szerető és igazságos Istenünk nem csak a választott nép tagjait áldotta meg hanem a nem test szerinti zsidókat is. Szerető és bölcs Istenünk nem volna igazságos ha csak azok örökölhetnék a földet akikkel szövetséget kötött. Már a szövetségkötés idején és azóta pedig még inkább vannak népek, mely sem Júdához sem Izraelhez nem tartoztak/tartoznak, de istenfélő, istentisztelő népek. A megígért utód, Jézus Krisztus által mindenki Isten gyermeke lehet, mindenki, aki találkozik Jézussal és befogadja Őt, részese lehet a régi ígéretnek.

    Köszönjük Urunk, hogy előtted mindenki egyforma, hogy Te nem teszel különbséget származás, cselekedetek és kinézet alapján ember és ember között, köszönjük, hogy te csak a szíveket vizsgálod, mert igazságos vagy.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK