Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (36) – Átkozott haragjuk

2020 Már. 3. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 1 hozzászólás

De Jákób ezt mondta Simeonnak és Lévinek: Bajba kevertetek, gyűlöltté tettetek engem ennek az országnak a lakói előtt, a kánaániak és perizziek előtt.” (1Móz 34,30a)

Dinát megbecstelenítette Hámór, aki Sikemnek, egy kánaáni fejedelemnek volt a fia. Dina Lea gyermeke, Rúben, Lévi, Simeon és Júda húga. Barátnőket keresett a kánaáni lányok között, amikor Hámór meglátta, elkapta és megerőszakolta őt. Az elkényeztetett, gazdag herceg ezután úgy gondolta, Dina jó feleség lenne számára, ezért apjától azt kérte, szerezze meg neki a lányt. Sikem támogatja a fia vágyát, és hogy az ügyet nyomatékosítsák, a lányt maguknál is tartják, amíg az egyezség meg nem köttetik. Rendkívül méltánytalan és megalázó a helyzet, érthető, hogy Dina testvérei nagy haragra lobbannak.

Érthető, de nem bölcs. A történet folytatása az, hogy Dina testvérei csellel ráveszik Sikem férfiait, hogy metélkedjenek körül (abban a hiszemben, hogy Jákób családjával összeházasodva jól járnak), majd Lévi és Simeon legyilkolják a seblázban szenvedő férfiakat, kirabolják a házaikat, elhurcolják asszonyaikat és zsákmányként viszik magukkal az állatokat és vagyontárgyakat is. Borzasztó bosszú. És minderről Jákób csak utólag szerez tudomást.

Amikor Jákób megtudja, mit tett Lévi és Simeon, azonnal felismeri a bajt. A fiúk haragja gyűlöltté tette őket Kánaán földjén. Menekülniük kell. Jákób megjegyezte és számon tartotta ezt az esetet, mert mikor élete végén fiait megáldja, Lévihez és Simeonhoz érve ezt mondja: „Simeon és Lévi testvérek, erőszak eszközei a fegyvereik. Közösségükbe ne menj, lelkem, gyülekezetükkel ne egyesülj, dicsőségem! Mert embert öltek haragjukban, kedvtelésükben bikát bénítottak. Átkozott haragjuk, mert erőszakos, és dühöngésük, mert elkeseredett. Szétosztom őket Jákóbban, elszélesztem Izráelben.” (1Móz 49,5-7)

Az erőszak héber szava: חָמָ֖ס (chámász). Ismerős? Embert öltek haragjukban. Az „ölni” szó héberül הָרַג (hárág). A magyar „harag” szó állítólag finnugor örökség, töve a har- (civakodni). Nem tudom, van-e ezen túl bármi kapcsolat a sémi szóval, de Jézus biztosan összekapcsolta a haragot a gyilkossággal (Mt 5,22), mert a harag a szívben elkövetett emberölés. Simeon és Lévi haragja jogos volt, de erőszakká nőtte ki magát és bajt hozott az egész családra. Jákób nem vállalhatott közösséget a haraggal, mert az elemésztette volna őt is és családját is. A haragnak és erőszaknak fel kellett oldódnia Izráelben. Sőt, Lévi Izráelben szétszóródva pont annak a vérnek lett a szolgájává, amelyet Isten adott az oltárra, hogy a jogos harag engesztelést nyerjen a helyettes ítélet által (3Móz 17,11).

Az engesztelhetetlen harag erőszakot szül, az erőszak pedig tovább tetézi a bajt. Isten megoldása az, hogy ne az emberi bosszú, hanem az általa az oltárra adott vér szerezzen engesztelést a bűnért. Úgy áll bosszút, hogy békét szerez, mert magára veszi a bűneinket, és mások bűneit. Ezért van jogos alapja a megbocsátásnak és megbékélésnek.

Urunk, a jogos harag nálad úgy jutott célba, hogy az a Fiadon lacsapódva engesztelést szerezzen. A haragot csak te tudod így kioldani, mert te bölcs vagy, késedelmes a haragra és nagy kegyelmű. Igazad van, amikor azt kéred tőlünk, hogy adjuk át neked a haragunkat. Segíts ebben, hogy ne tetézzük a bajt!

1 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  “… Igazad van, amikor azt kéred tőlünk, hogy adjuk át neked a haragunkat. …”

  Eszmélésemtől felismertem magamban az engesztelhetetlen haragot. Rendkívüli
  volt a felismerés, van szabadulás ebből is. De mivel a harag feletti győzelem
  is kizárólag hit által működik, fennáll a lehetőség, hogy újból teret nyerjen
  életemben. Ilyenkor kegyelem, hogy visszatérhetek a hit “talajára”. Továbbá
  olyan helyzetben, mikor bennem minden a jogos bosszúért kiált, sokat segít
  mennyei Atyám alábbi tanácsa:

  “Mert ismerjük azt, aki így szólt: “Enyém a bosszúállás, én megfizetek.” ….”
  (Zsidó 10:30)

  Mikor teret engedek ezen figyelmeztetésnek, szívem mindig elcsendesül.

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK