Most akkor Kanye West tényleg megtért?!

2019 dec. 10. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás, Társadalom | 11 hozzászólás

A haladás kultúrájával időnként legígéretesebb gyermekei fordulnak szembe. T. S. Eliot 1922-ben publikálta „The Waste Land” (Átokföldje) c. költeményét, amelyet kortársai a modernizmus mesterművének tartottak. Eliot versbe foglalta a korszellemet, és a modernizmus meghatározó, felismerhető hangjává vált. Öt évvel később azonban a haladó elit meglepetésére Eliot megkeresztelkedett, és onnantól zsenialitását a keresztény hit szolgálatába állította. A kortársak se lenyelni, se kiköpni nem tudták őt. Valami hasonló történik most Kanye Westtel, akit saját bevallása szerint is komoly felelősség terhel a kultúra elviselhetetlen túlszexualizálódásáért, újabban viszont Jézus Krisztusról énekel. Akármit is gondolunk a zenéjéről és neofita keresztény hitéről, Kanye West az önmaga ellen forduló progresszió látványos példája. Se lenyelni, se kiköpni nem lehet. Általában a forradalmak falják fel saját gyermekeiket, most viszont a szexuális forradalomba harap vissza annak egyik fenegyereke. De vajon tényleg megtért? Vagy ez is csak egy zseniális médiahack?

Először is tisztázzuk, hogy Kim Kardashian férjéről beszélünk. A ismertséghez ez is elég lenne. Kim Kardashian annak a celebritásnak a prototípusa, aki azért híres, mert híres. Kim Kardashian férje akkor is híres lenne, ha életében soha, semmi mást nem tett volna le az asztalra, csak annyit, hogy elvette Kim Kardashiant. Kanye West azonban feketebőrű is. Színes kettősük a polgárjogi mozgalmak utáni amerikai álom tökéletes inkarnálódása. Ettől még izgalmasabb a dolog. De persze Kanye West egyáltalán nem a Kardashianok miatt tényező. Huszonegyszeres (!) Grammy-díjas rapperről van szó, az egyik legtöbb elismerésben részesített zenész, aki valaha élt, lemezei 140 millió példányban keltek el. Kanye West könnyűzenei és kulturális ikon, a Time Magazin kétszer is a világ száz legbefolyásosabb embere között nevezte meg. Kanye minden túlzás nélkül a korai 21. század kulturális miliőjének egyik legismertebb szimbóluma és megfogalmazója. (Aki a kor ikonjaként ma is egy elit körökben elismert költőt szeretne látni, nem értette meg az elmúlt évszázadot.)

Kanye West néhány hónapja bejelentette, hogy gyökeres megtérésen ment keresztül az élete. Jézus Krisztus szabaddá tette, újjászületett, Istennek akar most már csak élni, nem önmagának szolgálni. Kanye West letérdelt Jézus előtt és úrnak vallotta őt. Az a Kanye, aki pár éve „Yeezus” címmel készített albumot! (A Ye Kanyera utal.) Nehéz ennek az abszurditását szavakba önteni. Az a rapper hajtott térdet Jézus előtt, akinek istenkomplexusa a fél világ előtt ismert volt, és aki ma is gondolkodás nélkül a valaha élt legjobb művésznek nevezi magát, akit viszont ezután már Isten fog használni. Ebben az interjúban magát Nebukadneccárhoz hasonlítja, aki palotája tetején állva szemlélte saját művét, majd bipoláris depresszióval diagnosztizálták és elvesztette egy időre az eszét. Kanye Mohamed Ali típusú embernek nevezi magát, aki eddig istenként viselkedett, de most megalázkodott az igazi Isten előtt. Azt is az interjúban mondja, hogy nem akar többé szórakoztatni, az evangélium hirdetője lett. Azt szeretné tenni, amire Isten hívja őt. Régi számai helyett ezután Jézus szabadításáról fog énekelni.

„Yandhi” címmel jelent volna meg az új albuma, helyette jött ki a „Jesus is King”, amelyben azt a radikális változást énekli meg, amelyen átment. „Everyone wanted Yandhi, then Jesus Christ did the laundry.” Az album számai történelmi rekordot döntve azonnal minden toplista élére kerültek. Se kiköpni, se lenyelni nem lehet, de megkerülni sem. (Vicces, ahogy az Index újságírója is toporog körülötte és próbálja értelmezni.) Kanye vasárnaponként ún. Sunday Service alkalmakat tart, amely a dicsőítés, a koncert és evangélizáció egyfajta innovatív keveréke. Amikor elkezdte, még csak kereste lelke gyógyulását (ezt a Kanyéban zajló változásokat pislogva figyelő Kim Kardashian is elmondja egy beszélgetős műsorban), de a közös éneklések néhány hónap alatt tömegmozgalommá nőtték ki magukat. Coachella, Chicago, New York, Detroit, Salt Lake City, Baton Rouge, Jamaica, Houston – néhány helyszín, ahol egyre duzzadó tömegek vesznek részt ezeken az „istentiszteleteken” (igen, az elnevezés is vitatott, ahogy Kanye körül minden). Sokan a rapper miatt mennek el, sokan a felhajtás miatt, de tény, hogy a találkozókon a főszerep Istené. „Nem én vagyok a szupersztár” – mondja Kanye. „Jézus Krisztus a szupersztár.”

Én azok közé tartozom, akik nem könnyen ülnek fel a Kanye megtéréséhez hasonló hájpokra. Hosszú a listája a celebritásoknak, akik egyszer az életükben kipróbálták a Jézus-élményt is. Elég egy nevet mondanom: Bob Dylan. (De mondhatnám André Agassit, Whitney Houstont vagy Sinead O’Connort is.) Kanye West esetében minden okunk megvan a gyanakvásra. Csúcson lévő művész, akinek legnagyobb ellensége a visszaszürkülés rémképe. Kanye minden zsigerében innovátor. Azt keresi, ami eltér a megszokottól. Elengedhetetlen számára az inspiráció. Nem lehet átlagos. Folyton át kell ütnie a tömegek ingerküszöbét. Amerikában progresszívnek lenni ma már átlagos, nincs benne semmi forradalmi. A kultúrában ez a mainstream. Felvenni egy MAGA sapkát? Na az már provokatív! Az kiveri a biztosítékot! Arról mindenki beszél! Trump mellé állni a művész számára magaválasztotta pokol, ahol fura mód mégis megdicsőülhet. Ezt feketeként megtenni nagyobb provokáció, mint a színpadon maszturbálni vagy kiállítani egy vizeletbe mártott feszületet. Mi jöhet ezután? Mi lehet ennél nagyobb polgárpukkasztás? Hát a megtérés, nem?

Az elmúlt hetekben sok órát töltöttem azzal, hogy végighallgattam interjúkat, végignéztem Kanye megszólalásait, próbáltam felmérni, hogy lehet-e bármilyen szinten is komolyan venni a Jézushoz fordulását. Ha a válaszom nemleges lenne, most nem írnám ezt a cikket. Természetesen nem én vagyok Kanye lelkének a bírája, és nincs különösebb jelentősége annak, amit gondolok. Kanyét hallgatva mégis arra a következtetésre jutottam, hogy itt valami valódi és különleges dologgal állunk szemben. Nagyon úgy tűnik, hogy Kanye West tényleg megtért. Őszintének és szívből jövőnek látom a fordulatát. Persze a megtérés is sokféle lehet, de én most abban az értelemben beszélek megtérésről, amit valódi megtérésnek nevezünk. Tudom, Bob Dylanről, sőt, Joshua Harrisről is azt gondoltuk, hogy valódi hívő. Simán lehet, hogy Kanye West megtérése is idővel könnyűnek találtatik. Lehet, hogy maga alá temet majd sokakat és utána még cinikusabbak lesznek az emberek a kereszténységgel szemben. Lehet. Hadd tegyek mégis most néhány szempontot a másik serpenyőbe.

János egy alkalommal odament Jézushoz, és szóvá tette, hogy van egy ember, aki az ő nevében űz ördögöket, de nem velük jár. Jézus azt válaszolta neki: „Ne tiltsátok, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.” (Lk 9,50) Itt most egy ember arról beszél, hogy hátat fordított a bűn szolgaságának, hogy Jézus Krisztusnak szolgáljon. Arról beszél, hogy megértette, eddig minden róla szólt, de ezentúl azt szeretné, ha minden Jézusról szólna. Arról beszél, hogy korábban az ördög fogságában volt, mert megkötözte a szex és az inspiráció utáni zabolátlan szenvedélye, de Jézus Krisztus szabaddá tette és mostantól azt akarja elmondani a világnak, amit Jézus tett vele. Mikor volt utoljára, hogy egy ismert kulturális ikon magát Jézusra akarta lecserélni? Nem megrendítő és csodálatos, hogy amikor már minden kiüresedett és bemocskolódott, újra Jézus bűntörlő ereje lesz a téma a kultúra legforgalmasabb csatornáin? Én megvallom férfiasan, sírva hallgattam végig a „Jesus Is King” albumot.

De hadd mondjak mást is. Megtérése után néhány héttel Kanye egy kaliforniai kálvinista lelkész, Adam Tyson gyülekezetébe tévedt be. Ez a gyülekezet egy doktrinálisan stabil, markánsan evangéliumi gyülekezet, ha lehet, még abból is az óvatosabb fajtából. Kanye csendben és észrevétlenül ült végig több istentiszteletet, mielőtt beszélgetést kért Tysontól. A beszélgetésben elmondta, hogy a bűnei ránehezedtek és Jézusban szabadulást talált. Tyson végigvette vele a hit alapjait, és Kanye jelezte, ő pontosan ezeket hiszi. Majd Tysonnal hónapokon át tartó tanítványozó kapcsolatba kerültek, ahol a hívő élet ábécéjét vették át, a doktrinális alapoktól a gyakorlati keresztény élet alapelemeiig számos témát. Mikor Kanye Wyomingban vett birtokot, kérte Tysont, hogy ne hagyják abba, minden héten oda repítette, hogy a birtokán folytathassák a tanítványozást. Tyson óvatosan és bölcsen haladt, de felismerte, hogy Kanye esetében a nyilvánosság nem választás kérdése. Kanye és Tyson sokat beszélgettek arról is, hogy mit jelent a változás Kimmel való házasságára és a gyermekeire nézve, és Kanye a tanácsokat szorgosan kezdte beépíteni az életébe.

Kanye megtérését mély összetöretés előzte meg. Kórházban kezelték bipoláris depresszióval, és a világ arról suttogott, hogy Kanye bolond lett. A Nebukadneccár-hasonlat találó. Kanye magasról zuhant a mélybe. Megcsömörlött attól, amiben élt, beleértve a saját függőségeit. Kiutat keresett. Szívből meggyűlölte a közösségi médiát és azt a folyamatos rivaldafényt, amelyben a családjával élve irtózatosan szenvedett. Meggyűlölte, hogy miközben istenként vonja magára a világ figyelmét, minden egyes ember szolgája lesz, akinek a figyelmére igényt tart. Megtérését megaláztatás és kemény összetöretés előzte meg. Persze éppen ezért könnyű a megtérését is a mentális megreccsenésének betudni. Aki ismeri Istent, az viszont tudja, hogy a fennhéjázók megalázása benne van a Mindenható eszköztárában. Az ő harcosai sokszor kificamodott csípővel harcolnak, mert csak így értik meg, hogy az isteni erő az erőtlenségben van.

Kanye életében konkrét, gyakorlati változásokat jelent a fordulata. „Closed on Sunday” c. számában a családjával összeölelkezve védekeznek a külső támadásokkal szemben, de a klip egyik legerősebb jelenete az, amikor a hegy tetején Kanye kitárt karokkal térdet hajt Jézus előtt. Az isten leborul az Isten előtt. Kanye a forgatáskor azt kérte minden munkatársától, hogy tartózkodjanak a házasság előtti szextől, helyette böjtöljenek vele együtt. Kanye konkrét, gyakorlati lépéseket tett a trágár beszéd, az indulatok és az internet használata terén. Feleségét arra kérte, hogy szerényebben öltözködjön. Elkezdett valódi apaként viselkedni a gyermekeivel, és bűnbánattal beszél arról, hogy korábban hogyan próbálta a lányát úgy öltöztetni, hogy túlszárnyalja Rihannát. Olyan ember tesz bizonyságot Jézusról, akinek a megtérés nem pusztán spirituális élmény, hanem kőkemény etikai döntésekkel járó meghódolás az élő Isten előtt.

Néhány hete a detroiti Sunday Service nyílt színi alkalmán nagy tömeg előtt Tyson hirdette az igét. Kanye egy órát adott neki, de Tyson tizenkét percbe sűrítette az üzenetét. Azt a régi evangéliumot hirdette, amit az apostolok és az ébredési prédikátorok. Isten szent, mi bűnösök vagyunk, Jézus vére meg tud váltani, hogy mi is szentek legyünk. Libabőrős lettem, ahogy hallgattam. Állítólag az alkalom után Kanye azt mondta neki: legközelebb hosszabban és keményebben beszélj! A külső jelek alapján Kanye West megtérése egyáltalán nem tűnik hamisnak. És ha nem tűnik hamisnak, akkor miért feltételeznénk, hogy hamis? Nem helyesebb, ha mi, keresztények elkezdünk buzgón imádkozni ezért az új bárányért, akit Jézus a legváratlanabb módon és a legkevésbé valószínű helyről megmentett? Nem örülnek a mennyben is az angyalok egy bűnös megtérésekor? Ha végül kiderül, hogy rosszul ítéltem meg őt, azt akkor se fogom bánni, hogy ezekben a hetekben cinizmus helyett imádkoztam érte.

Kanye minden bizonnyal fog még fejfájást okozni azoknak, akik most bizalmat szavaznak neki. Olyan emberről beszélünk, akinek a természetétől idegen mindaz, ami most történik vele. Kanye régi természete úgy fog megnyilvánulni (mert a régi természet is mindig megnyilvánul), hogy arra felfigyeljenek, mert ilyen az ő régi természete. De amíg az újjászületés egy pillanat műve, ne felejtsük el, hogy a megszentelődés viszont mindig fokozatos és tele van hullámhegyekkel, hullámvölgyekkel. Nem így van velünk is? Kanye West előtt hosszú út áll. Féltem őt. Féltem attól, hogy celebritásként fogják körbehurcolni keresztény sikerhajhászok. Ez sajnos már most is történik. Joel Osteen például keselyűként csapott le a kínálkozó alkalomra, hogy részese legyen a szenzációnak. Lesznek mások is, akik Kanye vesztét okozhatják. Imádkozom azért, hogy Isten Lelke adjon neki tisztánlátást, hogy kikre bízhatja rá magát és kikre nem. Az alig ismert Adam Tyson jó választás volt.

Vannak más kockázatok is. Kanye számára kényelmetlen lehet az olyan tér, ami már be van rendezve, és hát a kereszténység alapvetően ilyen. Kétezer éve már kitalálták a kereteit. Ha Kanye át akar mindent rendezni, falakba fog ütközni. Különleges képességű innovátorról beszélünk, aki a hit megélése terén is keresni fogja az újat. Ez sok konfliktus forrása lehet. Ugyanakkor elképesztő lehetőségek is vannak ebben a misszió számára. Whitefield annak idején a szabadba vitte ki a pulpitusát, és elindult az ébredés. Hudson Taylor kínai ruhát vett fel, hogy megnyerje a kínaiakat Krisztusnak. Kanye is biztosan próbálkozni fog új formákkal. Ha ezzel megnyer sokakat Krisztusnak, akkor nincs nagy baj. Tyson arra biztatta Kanyét, hogy pihenjen egy kicsit, adjon időt magának a növekedésre. Kanye az újszülött hívő buzgóságával válaszolta: azt akarod, hogy ne beszéljek Jézusról? Nehéz erre mit mondani.

Tyson arra is figyelmeztette, hogy az egyházban ne legyen vezető az, aki újonnan megtért. De vajon mit jelent ez egy olyan ember esetében, aki egyetlen centit nem lép feljebb azzal, hogy milliók figyelnek rá, hiszen ez a mindennapjai része? Maga Tyson is nyitva hagyta a lehetőséget, hogy itt most különleges helyzetről van szó, ahol máshogy érvényesülnek a szokott bölcsességek. Mert tényleg, mi van akkor, amikor egy újonnan megtért ember nem tud úgy megszólalni, hogy ne milliók hallják, és tele van a vággyal, hogy hallják is meg milliók, hogy Jézus a szabadító? Tyson mai Barnabásként nem hátrált ki mögüle. Remélem, mindig lesznek mellette bölcs tanácsadók, és remélem, Kanye hallgatni fog rájuk. Lehet, hogy az arábiai éveket maga Isten hozza az ilyen ember életébe, de azt a friss bizonyságtétel tüze előzi meg, mint Pálnál. És ki tudja, mi kap még tőle lángra?

11 hozzászólás

  1. zsolo75

    Ha jól emlékezem annak idején Pajor Tamással is ezt tette az Úr és az is valódinak bizonyult. Isten számára semmi sem lehetetlen!
    Dicsőség az Úrnak!

  2. Gergely Erzsébet

    „Néhány hete a detroiti Sunday Service nyílt színi alkalmán nagy tömeg előtt Tyson hirdette az igét. ….”

    Tyson pásztor szolgálata R.C.Sproul gondolatait juttatta eszembe. Szívemnek kedves az alábbi kommentet olvasni Douglas Panettontól:

    „I think he’s been listening to RC Sproul.”

  3. Son of Noon

    Érdekes adalék, hogy West felesége, Kim Kardashian leszármazottja azoknak a pünkösdi örményeknek, akik még időben, egy próféciára hallgatva elmenekültek az Oszmán Birodalomból, és Kaliforniában telepedtek le és részesei voltak az Azusa utcai ébredésnek/ Lásd a témában Demos Shakarian könyvét- A legboldogabb emberek a Földön/.

  4. Illés

    Johnny Cash is megtért, igaz pályája vége felé. Kevesebben tudják, de Nina Hagen is.

  5. Illés

    És Gloria Gaynor… Szóval elsőre szerintem senki nem a szepszist érdemli, legalább tőlünk ne.

  6. Márta

    Dicsőség az Úrnak!!!
    Köszönöm, Ádám a cikket, és a rengeteg mellékelt forrást!

  7. Gálberkilaci

    Köszi Ádám.

  8. Illés

    Pár napja jött ki az új klipje, Wash us in the Blood címmel. Nagyon durva, felvonultatja 2020 összes horrorját fuldokló betegekkel és faji alapú vérengzésekkel, miközben a dal alapüteme is nyomasztó, egy vizuális jeremiáda, miközben a szövegét az USA today „worship song”-nak titulálja.
    „Rain down on us / Holy Spirit, come down / Holy Spirit, come down / We need You now / Wash us in the blood / Whole life bein’ thugs / No choice, sellin’ drugs / Genocide what it does / Slavery what it does.”

    A YouTube állítólag már levette a „trending”-videók közül, erősebb idegzetűeknek: https://youtu.be/h0U2QUGKbSE

  9. Szabados Ádám

    Ezt már én is láttam. Nehéz könnyek nélkül végignézni. A bűnre és nyomorúságra mutat rá (az erőszak nem csak faji alapú, fekete is ver feketét, valamint drog, szex, koronavírus, börtön, kivégzés, őrület), amiből csak Jézus vére és a Szentlélek esője tud kimosni. Ez a válasz arra, ami a világban forrong. Kanye nem áll le…

  10. Szabados Ádám

    Idézet a fenti cikkemből: “Kanye minden bizonnyal fog még fejfájást okozni azoknak, akik most bizalmat szavaznak neki. Olyan emberről beszélünk, akinek a természetétől idegen mindaz, ami most történik vele. Kanye régi természete úgy fog megnyilvánulni (mert a régi természet is mindig megnyilvánul), hogy arra felfigyeljenek, mert ilyen az ő régi természete. De amíg az újjászületés egy pillanat műve, ne felejtsük el, hogy a megszentelődés viszont mindig fokozatos és tele van hullámhegyekkel, hullámvölgyekkel. Nem így van velünk is?”

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK