Nemrég rábukkantam egy frappáns gondolatmenetre Jézussal kapcsolatban. A gondolatmenet Bonótól, a U2 énekesétől származik. Fogalmam sincs, hogy Bono megtért ember-e, bevallom, nem követtem nyomon a sorsát, a U2 soha nem játszott fontos szerepet az életemben. Tudom, hogy Bono egy időben valami karizmatikus gyülekezetbe járt, azt is tudom, hogy sokat foglalkozik jótékonykodással, és hallottam U2 számokat is, melyek a hitről és az istenkeresésről szólnak. Nem tudom, hogy Bono Istennel való kapcsolatáról ezek mennyit árulnak el. A most következő mondatokra viszont nehéz legyinteni. A Bono Bonóról c. kötetben Michka Assayas folytat beszélgetéseket az énekessel. A gondolatmenet, amit ebből a könyvből idézni szeretnék most, mély meggyőződésre utal, mely nekem jóval többnek tűnik tettetett istenkeresésnél. Amit Bono Jézus személyéről mond, ügyes és hatásos megfogalmazása annak, amit Jézus tanítványai a Mesterről gondolnak. A könyv 226. oldalán Assayas megkérdezi Bonót: „Ekkora hit csodálatos, bár szerintem súrolja a képtelenség határát. Jézusnak a világ nagy gondolkodói közt a helye. De az, hogy Isten fia… ez nem erőltetett?”

Bono ezt válaszolja: „Nem, nekem nem erőltetett. Nézzük csak, mi a világi magyarázat Krisztus történetére: kiváló próféta volt, nem kérdés, hogy egy rendkívül figyelemreméltó fazon, aki szépen hozzátett más nagyszerű próféták, Illés, Mohamed, Buddha vagy Konfuciusz gondolataihoz. De Krisztus erről hallani se akar. Ő itt kérlelhetetlen. Azt mondja: Nem. Szó sincs arról, hogy tanító vagyok, ne hívjatok tanítónak. Szó sincs arról, hogy próféta vagyok, ne hívjatok prófétának. Azt mondom: ’Én vagyok a Messiás.’ Azt mondom: ’Én testesítem meg Istent’. Erre azt felelik: Nem, nem, ilyet nem kérünk tőled, légy te csak próféta! Egy próféta, akinek hihetünk! Kicsit különc vagy, de ott volt Keresztelő Szent János, aki sáskát és vadmézet evett, úgyhogy ezt tudjuk kezelni. De azt az M betűs szót, azt, kérünk, ne említsd! Hát hiszen tudod, akkor keresztre kell feszítenünk! Erre azt mondja: Igen, tudom, azt várjátok tőlem, hogy hadsereggel térjek vissza, és szabadítsalak ki titeket ebből a borzalomból, de fogjátok fel végre, én a Messiás vagyok! Mindenki rosszallását fejezi ki: Ó, Istenem! Hát csak ragaszkodik hozzá… Így két választás maradt: Krisztus az volt, akinek mondta magát: a Messiás – vagy egy totális idióta! De ha egy idiótáról beszélünk, akkor Charles Mansonra gondolunk. Ő pont olyan volt, mint azok a terroristák, akiket nemrég emlegettünk. Egy bombához szíjazta magát, mert azt képzelte, hogy ő a ’zsidók királya’, és amint keresztre feszítették, belekezdett: Ez az! Vértanúhalál! Csapjunk bele! Jöhet a fájdalom! Ide bele. Nehogy azt hidd, hogy most szórakozok. Ugyanis nekem meg az az elképzelés erőltetett, hogy egy őrült megváltoztathatja és felforgathatja a civilizáció rendjét az egész világon.”

Egy perccel később Bono azt is mondja a kétkedő Assayas-nak: „Ha Krisztus keresztjét nézem, ott látom fent az összes bűnömet, és mindenki másét. Ezért felteszem magamnak a kérdést, melyet már sokan feltettek: ki ez a férfi? Az, akinek mondja magát, vagy csak egy vallásos idióta? Csak ennyi a kérdés. És nem kell, hogy bárki is érveljen mellette vagy ellene. Én tudom a választ.”

Hitvallásnak ez szerintem ütős. Remélem, Bono tényleg komolyan is gondolja.

10 hozzászólás a “Bono, Jézus és az M betűs szó” bejegyzéshez

 • Ujhelyi Attila says:

  Kedves lelkész úr, szamárság, amelyeket Bonótól idéz. Jézus ezeket sohasem mondta. Ez nem ütős és nem hitvallás. Ez butaság. Régen olvasom írásait, és nagyon tisztelem szándékát és elmélyülését. Azon sokat gondolkodtam, hogy honnan tudja, Isten mit akar, ha egyáltalán. De ebben a kérdésben úgysem fogunk egyetérteni. Úgy emlékszem, Luther mondta, hogy a hit legnagyobb ellensége a tudás. De nem vagyok naiv, ez érdektelen. Maradjunk a valóságnál. Hogy Bono mit gondol komolyan, az is tökéletesen érdektelen. Most, lelkész úr, keményen megkeverte a műfajokat, így csorbul mondanivalójának hitelessége. Ne tegye! Üdvözlettel.

 • Szabados Ádám says:

  Kedves Ujhelyi Attila! Megtisztel a figyelme. Bono a legősibb keresztény hitvallást (Jézus a Krisztus) mondja el dramatizált formában. Nyilvánvaló, hogy a párbeszéd fiktív. Nem értem a problémát.

 • 4given2serve says:

  én sem értem a problémát, hiszen Bono, még ha fiktív is a párbeszéd, nem tesz egyebet, mint saját “nyelvén” bizonyságot tesz Krisztusról

 • Sytka says:

  Kedves Ujhegyi Attila: a felvetése teljesen nonszensz, értelmetlen, felesleges.

  “Úgy emlékszem, Luther mondta, hogy a hit legnagyobb ellensége a tudás. ”

  Ez meg annyit mutat, hogy az általam amúgy igen tisztelt Luther Márton is mondott hülyeséget. 🙂

 • Balavány Gy. says:

  Bono újjászületett kereszténynek vallja magát. Tudtommal a zenekarból csak a dobos nem tért meg.

 • Jó ez a Bono-féle idézet. Tudom, h a U2 három tagja keresztények. Egy időben fel is akartam hagyni a rockkal, de úgy döntöttek, hogy “megférhet” – amúgy szerintem is, a rockra rárakódott szex-drog-alkohol kultúra nem a lényeg. Igaz, a rock intenzív zene – lázadó. Nem tudom megítélni.
  Bonót azért tisztelem, mert alázatos. Nem akar szélsőséges lenni – nem akar “lázadni”. Például John Lennon, akit amúgy drogok befolyásoltak már 1965-től, fejében káosz volt, akármennyire is fantáziadús és intuitív volt. “Jézussal semmi bajom, de a tanítványai balfaszok voltak” – mondta. Aztán 1969-ben ő lett a balfasz (bocsánat). “The Ballad of john and Yoko” c. számban istenkáromló, a magánkarrierjének számaiban önmegváltó.
  Az alázat hiányzik a rockból – de Bonóból látszólag nem. Érdekes lenne utánanézni őneki, lehet, h kedvet is kaptam hozzá 🙂

 • Szabados Ádám says:

  Máté, köszönöm a hozzászólásodat! Ha utánanéztél Bono személyének, írd meg légy szíves a benyomásaidat! Nem hiszem egyébként, hogy a rockzenéből eleve hiányozna az alázat. Az “Isten a kősziklám” metaforát például nem hallottam még megindítóbb feldolgozásban, mint a Petra együttes “You Are My Rock” c. számában: http://www.youtube.com/watch?v=-ndhVoNOg8M.

 • Idealista says:

  Ez az érvelés nekem C. S. Lewis-tól ismerős. Az ő híres érvelése szerint Jézus 1:vagy őrült, 2: vagy hazudik, 3: vagy igazat mond. Az első két esetben nyilvánvalóan merész dolog “bölcsnek” vagy “tisztességes tanítónak” nevezni őt, vagy ahogy Bono prózaian fogalmazta “az elképzelés erőltetett, hogy egy őrült megváltoztathatja és felforgathatja a civilizáció rendjét az egész világon.”

 • Kovács István says:

  No, most szint vallott, a nagy hívő. Jézus nagy próféta volt, szerinte, aki kiprovokálta a keresztre feszítést, de nem halt meg, mert a keresztről élve vették le. Ezután Indiába ment vissza.
  Ennyit, sikerült elkapnom az M1 2011. december 22.-i esti (főműsor) adásában, elhangzott okoskodásából. Sajnos nem találok semmi nyomot erről a műsorról, és Bonó-t is utólag azonosítottam.
  Most már tudom Bono nemzetiségét. Csak azt még nem értem hogyan lett a „fattyúból” próféta. Változnak az idők, valamit kezdeni kell ezzel a Jézussal 2000 év után, sehogyan sem akarják az emberek elhagyni, elfeledni.
  Nem is fogják soha, a Bono félék fognak bűnbánatot tartani, ha egyszer nem elég, többször, mindaddig míg meg nem ismerik az Isten fiát.
  Áman.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum