A japán földrengés óta a világ megint sokkal sérülékenyebbnek és törékenyebbnek látszik. A sokkoló képek hatására elindult keresztények között a szokásos találgatás: vajon ez az újabb földrengés a vég közeledtét jelzi? Máté evangéliumában maga Jézus említi a földrengéseket második eljövetelével összefüggésben. Amikor a tanítványok a világ végének jeleiről kérdezik a Mestert, ő többek között ezt válaszolja nekik: „Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég. Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” (Mt 24,6-8)

Vajon a japán földrengés azt jelzi, hogy Jézus második eljövetele küszöbön áll? Azt javaslom, nézzük meg közelebbről, hogy Jézus miről is beszél a Máté 24-ben, amikor a földrengéseket említi. A tanítványok a világ végének jeleiről kérdezik őt: „mi lesz a jele a te eljövetelednek és a világ végének (συντελείας τοῦ αἰῶνος)”? Jézus a válaszában említ konkrét jeleket, amelyekből a világkorszak végére következtethetünk. Elmondja, hogy az Emberfia megjelenését nagyon nyomorúságos napok előzik meg, de Isten megrövidíti ezt az időszakot, hogy a választottai megmenekülhessenek (21-22). A vég (τὸ τέλος) közelségét jelzi majd a „pusztító utálatosság”, melyet a szent helyen lehet majd látni (14), csodatevő álmessiások fellépése, akik a választottakat is megpróbálják megtéveszteni (24-26), és korábban soha nem látott kozmikus jellegű változás az égen (29). Ezekből a jelekből Jézus szerint tudhatjuk, hogy közel a vég (32-33).

De mi a helyzet a földrengésekkel? Figyeljük meg még egyszer Jézus szavait: „Fogtok hallani háborúkról, és hallotok háborús híreket. Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég (ἀλλ᾽ οὔπω ἐστὶν τὸ τέλος). Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, éhínségek és földrengések lesznek mindenfelé. De mindez a vajúdás kínjainak kezdete!” A japán földrengést látva akkor következtethetünk a vég (τὸ τέλος) közelségére? Jézus szerint éppen ellenkezőleg, a földrengések, háborúk, éhínségek még nem a vég jelei. Az egész korszakban lesznek háborúk, földrengések, éhezés, ezekből ne olvassuk ki a vég közelségét (οὔπω ἐστὶν τὸ τέλος). Ezeknek a dolgoknak „meg kell lenniük”. A japán földrengés ugyanúgy hozzátartozik a jelenlegi világkorszak szülési fájdalmaihoz, mint annakidején a lisszaboni, a törökországi, a chilei, vagy a haiti földrengés. Ugyanúgy hozzátartozik, mint a háborúk: a gótok és a rómaiak küzdelme, a keresztes hadjáratok, a törökkel vívott várvédő harcaink, a harmincéves vallásháború, a Rákóczi-szabadságharc, Napóleon hódításai, vagy a két világháború. Ezek nem a vég közelségének jelei.

Ha nem a vég közelségének jelei, akkor miért említi őket Jézus mégis a vég eljövetelével kapcsolatban? Egyrészt éppen azért, hogy a háborúkból, éhínségekből és földrengésekből ne vonjunk le helytelen következtetéseket: „Vigyázzatok, meg ne rémüljetek, mert ennek meg kell lennie, de ez még nem a vég.” Másrészt azért, mert ezek az események valamilyen módon mégis a vég eljöveteléhez kapcsolódnak. Jézus úgy fogalmaz, hogy ez a sok szőrnyűség „a vajúdás kínjainak kezdete”. A világ vajúdik, és a katasztrófák ennek a vajúdásnak a kezdetét jelzik. A földrengések is szülési fájások, melyek az új világkorszak eljövetelét jelzik. Isten újjá fogja teremteni a világot, új eget és új földet alkot, melyben igazság és béke honol, és ahol megszűnik minden gyász és jajkiáltás (Ézs 65,17; 2Pt 3,13; Jel 21,1-7). A földrengések azt jelzik – a háborúkkal és az éhínségekkel együtt –, hogy ez a mostani világkorszak el fog múlni. Még nem a vég közelségét mutatják, de azt igen, hogy a vég mindenképpen el fog jönni, és az új meg fog születni. Ebben az értelemben a japán természeti katasztrófa is Jézus második eljövetelére figyelmeztet.

7 hozzászólás a “A japán földrengés a világ végének közeledését jelzi?” bejegyzéshez

 • atilla says:

  És : “Az idő is megrövidül az útólsó napokban”
  “Máté 24:22 És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg; de a választottakért megrövidíttetnek majd azok a napok.”
  Állítólag ez a második földrengés amelyik az időt megrövidíttette mivel hogy a földgömb tengelyét megmozdította.

 • Szabados Ádám says:

  Érdekes, amit mondasz, de a napok megrövidülése Máténál nem a napok hosszúságának, hanem a napok számának megrövidülésére vonatkozik. Vagyis nem lesz túl hosszú az a nyomorúságos időszak.

 • vk says:

  “az a pusztító utálatosság, a melyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen”

  Szerinted mi lesz a pusztító utálatosság és hol fog állni (nincs jeruzsálemi templom)?

 • Szabados Ádám says:

  Erről inkább egy külön postot írnék…

 • András says:

  Várom ezt a postot. Érdekel a véleményed.
  (Ha megnézem a Dániel 9,27 közepét a Károli és az új fordításban, akkor azt látom, hogy nem is hasonlít egymásra:
  Károli: … és útálatosságok szárnyán pusztít …
  ÚF: … A templom szegélyére odakerül az iszonyatos bálvány…)

 • Rafael Pál says:

  Igen jó írás, szakít az általánosan hallható,olvasható megjegyzésekkel világvégével kapcsolatban.

  egy ige jut eszembe “Igyekezzél, hogy Isten előtt becsületen megállj , mint oly munkás, aki szégyent nem vall, aki helyesen hasogatja az igazság beszédét”

  Isten áldjon Ádám

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum