Trianon évfordulójára szerettem volna írni valamit a nemzeti érzésről és a nemzeti identitásról, de az elmúlt hét rohanásában sajnos nem volt időm arra, hogy összeszedjem és tömören megfogalmazzam a fejemben lévő gondolatokat. Ha lett volna időm megírni a cikket, három bibliai teológiai alapelvre tértem volna ki: a Krisztusban való befogadás (inklúzió) elvére, a Krisztusban való elválasztás (szeparáció) elvére, és a Krisztusban való testetöltés (inkarnáció) missziói elvére. A nemzeti identitás kérdésében Jézus követőit szerintem ez a három elv segítheti az eligazodásban. Angolul értőknek figyelmébe ajánlom New Covenant Israel As a Multi-Ethnic Diaspora c. tanulmányomat, melyben a nemzeti identitás fogalmát bibliai teológiai szemszögből próbálom értelmezni, és elmagyarázom az előbb említett elveket is.

***

És ha már nálam a szó, hadd mondjam el: megtisztelőnek tartom, hogy a Máriáról szóló cikkemhez katolikusok is hozzászóltak. Meglepett, és őszinte örömmel töltött el, hogy a honlapomnak katolikus olvasói is vannak. Ezúton köszönöm, hogy ebben a különösen érzékeny témában mind katolikusok, mind protestánsok tisztelettel és egymással valódi párbeszédet folytatva érveltek a meggyőződéseik mellett.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum