Nagy izgalommal várom a ma kezdődő 2012-es European Leadership Forumot, azt az evangéliumi vezetőknek rendezett megatalálkozót, melyre Isten különös gondviseléséből megint Magyarországon, Egerben kerül sor. Véleményem szerint az ELF jelenleg az az evangéliumi protestáns kezdeményezés, melyre Európában leginkább érdemes odafigyelni. A kontinens szinte minden országából évente többszáz felelős keresztény vezető találkozik, hogy gondolatokat cseréljenek, bátorítsák egymást, rendelkezésre bocsássák egymás számára lelki-szellemi erőforrásaikat. Elképesztő pezsgés és intellektuális kavalkád valósul meg ezeken a találkozókon. Sok helyen jártam már, sok konferencián vettem részt, de azt hiszem, sehol másutt nem éltem át hasonlót. A találkozók sikerét mutatja, hogy az ELF hatására az elmúlt években új kezdeményezések és szolgálatok százai indultak útjukra.

Az idei ELF előadói listája ha lehet, minden eddiginél különlegesebb. Néhány nevet hadd említsek az ismertebbek közül: Os Guinness, John Lennox, William Lane Craig, Wayne Grudem, Michael Green, Douglas Groothuis, Ellis Potter, William Edgar, Peter J. Williams, Jerry Root, Richard Winter, Jerram Barrs, Stefan Gustavsson, Andrew Fellows, Glynn Harrison. Néhány magyar előadó is lesz: pl. Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, és Kovács Endre, régi barátom, a MEKDSZ első utazótitkára. Az előadók nagy többsége egyébként európai: köztük norvég gyülekezetplántáló, olasz filozófus, német fizikus, francia evangélista, holland szövegkritikus, lengyel hangmérnök. Ott lesz Ally Gordon skót képzőművész, Nola Leach, a CARE igazgatója, Mark Meynell, John Stott hajdani gyülekezetének lelkésze, és Bjørn Hinderaker, a Gimlekollen evangéliumi újságíróiskola professzora. És mondom: még sokan mások, akikre érdemes odafigyelni.

A Fórum nagyjából húsz networkre tagolódik, melyek között van apologetika, művészet, tudomány, teológia, filozófia, gyülekezetplántálás, egyetemi evangélizáció, keresztény szervezetek vezetése, prédikálás, lelkigondozás, politika és társadalom, média, ifjúsági szolgálat és muszlimok felé végzett evangélizáció. A networkök délelőtti programja után a résztvevők egész nap választhatnak szemináriumok és workshopok között. Reggel és este a nagyelőadóban mindenki együtt van, ilyenkor igehirdetések, előadások, interjúk és beszámolók hangoznak el. Egyik este teljesen a művészeté. A szabadidőben kapcsolatépítés zajlik. A Fórum egész ideje alatt van lehetőség formális mentori beszélgetésekre is, ezekre előre kell jelentkezni.

Tavaly naponta számoltam be az élményeimről (az archívumban 2011. május 20-26. közötti bejegyzések), idén erre nem vállakozom, de ígérem, valamilyen formában mindenképpen tudosítani fogok arról, ami ott történt.

3 hozzászólás a “Kezdődik a 2012-es ELF” bejegyzéshez

 • Sytka says:

  Kár, hogy most tudom meg az idei alkalom időpontját – lehet, hogy elmentem volna 1-2 napra.

  Egyébként utólag sehol nem hallgathatóak / olvashatóak az elhangzottak?

 • Szabados Ádám says:

  Kattints a linkre, majd a WELforum gombra. Ott rengeteg mindent találsz. A jövő évi ELF időpontját is megtalálod a honlapon (május 25-30.

 • kéfás says:

  Akkor az imaháttér is indul…(akarom mondani, folytatódik). Áldott konferenciát mindannyiótoknak!

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum