Biztos mást is izgat, hogy mi van már azzal az első századi Márk-kézirattal (meg a többi hat korai másolattal), amit tavaly év elején harangozott be Dan Wallace Bart Ehrmannal vívott vitája második felében. Wallace akkor arra figyelmeztetett, hogy 2013. február előtt ne számítsunk hivatalos publikációra, mert a kéziratok tesztelésének és publikációra való előkészítésének végig kell mennie a szokásos szakmai lépcsőfokokon, és ez időbe telik. Ez az óvatosság számomra megnyugtató, de február már régen elmúlt, és a kéziratról azóta semmi hír. Ez viszont nyugtalanító. A Jézus állítólagos feleségéről szóló töredék fiaskója mindenkit kicsit szkeptikusabbá tesz, engem is. Vajon mi van a csend mögött? Kicsit utánanéztem a dolognak.

Wallace-tól egyelőre nem fogunk többet megtudni, mert már tavaly is közölte, hogy aláírt egy nyilatkozatot, mely a kézirat(ok) megjelentetéséig titoktartásra kötelezi. Frusztráló, de ez van, így működik a szakma és a könyvkiadás. Wallace azt kérte, hogy várjunk és majd meglátjuk (wait and see). Azt annakidején megszellőztette, hogy valószínűleg a magas szakmai presztízzsel bíró E. J. Brill kiadó fogja kiadni a kéziratokat. A Brill valóban készül jelentős ókori kéziratok kiadására, de furcsa mód ezek között egyelőre nem látható (mert nem említik) az ominózus Márk-kézirat és a többi hat újszövetségi szövegrészlet. Egy 3. századi töredék a Római levélből igen (ami önmagában egyébként szintén rendkívül jelentős új felfedezés), de a Wallace által említett szenzációs Márk-töredékről és a többi hat kéziratról egyelőre nincs hír. Mi lehet a háttérben?

A megoldás úgy tűnik, elég triviális. Az Evangelical Textual Criticism honlapon némely bennfentes hozzászólásból arra lehet következtetni, hogy a kéziratok tulajdonlása vagy megvásárlása körül folyik a vita. A Brill idén új könyvsorozat formájában a Green Collection fantasztikus kéziratai közül kezd megjelentetni néhányat. Wallace tavaly annak tudatában mondhatta, hogy a Márk-töredéket a Brill jelenteti meg, hogy a kézirat(ok) a Green Collection tulajdonában van(nak), vagy nemsokára oda kerül(nek). Csakhogy úgy tűnik, a kézirat(ok) egy magángyűjtőnél van(nak), aki nem adta el őket a Green Collection-nek. Talán a kéziratok értékét látva felsrófolta az árat, annyit pedig a Green Collection már nem adott érte, amennyit a magángyűjtő kért. Ebből kifolyólag egyelőre a Brill sem tudja a kéziratot megjelentetni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Dr. Scott Carroll, aki a Green Collection kéziratgyűjteményének kezelője volt, már nem dolgozik a gyűjteménynél. Ennek köze lehet ahhoz, hogy 2011. decemberében bölcstelenül megszellőztette, nemsokára a Green Collection birtokába kerül egy kézirat, mely régebbi a a 2. sz. elejéről származó p52-nél (János-töredék). Carroll twitteren tett megjegyzése legrosszabb esetben akár a kézirat eltűnéséhez is vezethet, mert hát a pénz sajnos piszkos nagy úr.

Nagyon remélem, hogy ha ez a Márk-töredék valóban első századi kézirat, a kiadása ilyen babánhéjon nem fog elcsúszni. Nemsokára szerintem többet is fogunk tudni az ügyről.

10 hozzászólás a “Mi hír van az első századi Márk-kéziratról?” bejegyzéshez

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum