Ez a nap több szempontból is jelentős. Nekem most az a legfontosabb, hogy Dávid fiam tizenhat éves lett, de a világ más évfordulókra figyel. Pontosan ötven évvel ezelőtt, november 22-én három ismert ember halt meg ugyanazon a napon: J. F. Kennedy, Aldous Huxley és C. S. Lewis. Kennedy meggyilkolása háttérbe szorította a másik kettő halálhírét, pedig hatásukat tekintve nem voltak kevésbé jelentős szereplői a történelemnek, mint az amerikai elnök. Különösen C. S. Lewis, akinek ismertsége és népszerűsége évtizedek óta töretlenül nő. Ma délben emlékistentisztelet keretében avatják fel Lewis emlékművét a Westminster Abbey momumentális csarnokában. Lewisnak az én életemre is nagy hatása volt. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttem néhány vele kapcsolatos írásomat és egy életrajzi előadást, amit a gyülekezetemben tartottam.

Mit kaptam C. S. Lewistól? (életrajzi előadás)

C. S. Lewis rendes emberekről és új emberekről

Húsvét a gyermek szemszögéből (C. S. Lewis)

C. S. Lewis a Szentírás szóképeiről

Mi volt C. S. Lewis könyveinek legfőbb célja?

C. S. Lewis a mítikus képzelet jelentőségéről

A Ruhásszekrény mögött

Pipák, könyvek és egy ismerős ruhásszekrény

Újjászületés a Férfiasság jelenlétében

„Compelle intrare”

Hogyan ronthatja el az önvizsgálat az átélést?

Jók ezek a Narnia filmek?

8 hozzászólás a “Ötven éve halt meg C. S. Lewis” bejegyzéshez

 • Zoltán says:

  Kedves Ádám!

  Isten éltesse és áldja meg a fiad! Kívánom, hogy méltó legyen Bibliai névrokonához, az Úr dicsőségére és szülei örömére! 🙂

 • Szabados Ádám says:

  Köszi, ez nagyon kedves volt. 🙂

 • H28 says:

  O) Így van, Isten éltesse kis Dávidot. A mai nap érdekessége még, hogy Magnus Carlsen ma lett sakkvilágbajnok, Wishi Anand legyőzésével. A néhány éves Magnus ez dolgokat kijelentette az álmai alapján. Mellesleg a legerősebb Élő számú játékos (Élő Árpád-ról elnevezve). Döbbenetes! Nem hiszek a számmisztikában, nem is tudom miről szól, a véletlenekben sem, illetve az anti véletlen elméletben sem, miszerint nincsenek véletlenek. Magnus November 30.-án született. Hajrá Dávid! Most te jössz!

 • Csaba says:

  http://www.magyarkurir.hu/hirek/c-s-lewis-majdnem-katolikus
  “C. S. Lewis: majdnem katolikus?”

  Érdekes. Azt vajon honnan veszik (tudják?), hogy elfogadta az átlényegülés tanát?

 • Szabados Ádám says:

  Christopher Derrick írt egy könyvet Lewis és a katolikus egyház kapcsolatáról C. S. Lewis and the Church of Rome címmel. Nem olvastam a könyvet, de Lewis egyik barátja és életrajzírója (George Sayer) Jack c. könyvében (amit viszont olvastam) egyetért Derrick konklúzióival és a következőket mondja:

  1. Lewist nem érdekelték a keresztények közötti dogmatikai eltérések, a kereszténység lényegét kereste és szerette, azt, amit ő „mere Christianity”-nek nevezett. Nem valószínű, hogy ez alól kivétel lett volna az úrvacsora misztériuma.

  2. Lewis anglo-katolikus gyülekezetbe járt, ennek azonban elsősorban nem az volt az oka, hogy Lewis a katolikus felfogáshoz vonzódott, hanem az engedelmesség. Ahol Lewis élt, anglo-katolikus parókia volt, ő pedig – mivel az anglikán egyház tagja volt – alávetette magát. Ha a gyülekezet történetesen „low church” gyülekezet lett volna, Lewis akkor is oda járt volna, mert megtérésével az egyházának is engedelmessé vált.

  3. Lewis 1950-ben volt legközelebb ahhoz, hogy katolikus barátai unszolására római katolikussá váljon, de mikor barátai kérdezték tőle, hogy nem jelent-e számára kísértést, hogy katolizáljon, azt válaszolta, hogy a keresztény egyháznak való engedelmesség fontos a számára, az nem, hogy a kereszténység melyik ágához tartozik. Majd hozzátette: „Az eretnekségeitek egyáltalán nem jelentenek kísértést.” „Milyen eretnekségekre gondolsz?” – kérdezték. „Nos, mondjuk ez a kettő: az a pozíció, amit Szűz Máriának adtok és a pápai csalhatatlanság tana.” (Jack, 421) Lewis ezeket viszont már nem akarta megvitatni.

  4. Lewis Belfastban született, a protestáns identitás a vérében volt, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy haláláig protestáns maradt. Amikor a bátyja, Warren kis híján katolizált (abban a katolikus intézményben, ahol idült alkoholizmusából próbálták kigyógyítani), Lewis felkerekedett, odautazott és lebeszélte róla. Úgy tűnik, erősen érzett ezzel a kérdéssel kapcsolatban, legalábbis ami az ő és bátyja áttérését illeti.

 • Csaba says:

  Kedves Ádám!
  Köszönöm a részletes válaszod.
  Őszintén szólva így még szimpatikusabb nekem CSL nekem 🙂

 • Hanna says:

  Szia Ádám,
  ma szerettem volna meghallgatni a “Mit kaptam C.S Lewistól” című hanganyagot, de sajnos a belinkelt oldal nem található.
  Törölve lett talán? Hol találhatnám meg ezt az előadásodat?

 • Szabados Ádám says:

  Kedves Hanna,

  itt tudod meghallgatni. A korábbi link már valóban nem él.

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum