Miért fütyülik ki a magyarok a térdelést?

2022 jún. 5. | Divinity, Társadalom | 34 hozzászólás

A fröccsöntött nyugati válasz a fenti kérdésre az, hogy a magyarok rasszisták. A harmincötezer gyerek, aki tegnap fütyült az angol játékosok térdelésekor, szintén rasszista. Nyilván rasszista szüleiktől tanulták a rasszizmust. A rasszizmus ragadós: láthatóan már a magyar gyerekekben is ott van. De tényleg ez a megoldás nyitja? Van ebben a válaszban akár minimális törekvés a megértésre? Nem tudom, észrevették-e a külföldi bírálók, de a magyar válogatottban jobbszélen egy fekete játékos játszott, Nego – még a neve is azt jelenti: fekete. Pedig Magyarországnak szinte egyáltalán nincs feketebőrű lakossága. Akik mégis köztünk élnek, mint Nego, azokat alapvetően kedveljük, nincsenek se történeti, se mai konfliktusaink velük. Ez a probléma egyszerűen nem része a nemzeti történelmünknek, nekünk gyarmataink sem voltak.

Akkor miért fütyülnek a magyarok, amikor elindul a rituális térdelés? Mi zavarja ezt a kis népet ebben a fajgyűlölet elleni gesztusban? Talán segít kívülállóknak is a megértésben, ha ízlelgetjük, amit a tegnapi angol-magyar után az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate mondott. Szerinte érthetetlen, hogy miért tiltakoznak a magyar szurkolók a térdelés ellen, hiszen „mi nevelni próbálunk vele, azért csináljuk” (“we do it to try to educate”).

Wow. Southgate valószínűleg nem is sejti, mennyire rossz ez a mondat, különben nem mondta volna. Nos, a magyaroknak pontosan ezzel van a gondja. Hogy nevelni akarják őket. Hogy kívülről akarnak rájuk erőltetni megint egy ideológiát – szivárványos karszalagostul, térdelésestül, genderőrületestül, béelemestül, kritikai-elméletestül. A magyarok ezekből az ideológiai hódításokból mindig rosszul jöttek ki – akkor is, ha behódoltak, akkor is, ha nem.

Ezért egész egyszerűen idegesíti őket az ilyesmi.

A magyar elutasítás ösztönös: „Ne, ne hozzátok be a stadionjainkba a problémáitokat és az azokra adott megoldásaitokat! Minket ez nem érint és nem érdekel. A nevelési szándékotok meg irritáló birodalmi gőg. Ha nevelni próbáltok, az bennünket provokál, és minél inkább teszitek, annál jobban. Mi ilyenkor bekeményedünk és büszkék leszünk. Ha megbélyegeztek és megszégyenítetek, mi magunk fogjuk nyomtatni hozzá a bélyegeket. Ha emiatt büntettek, mert szerintetek rasszisták és nevelhetetlenek vagyunk, akkor mi gyerekekkel töltjük tele a stadionokat és ők fognak helyettünk fütyülni. Ha őket is kitiltjátok, akkor a kövek maradnak állva!”

Azt kellene megértenie végre a nyugatiaknak, hogy nem értik a magyarokat. Minden valódi, tiszteletteljes beszélgetés ezután kezdődhetne.

—-

WHY DO HUNGARIANS WHISTLE WHEN PLAYERS TAKE THE KNEE?

The injection molded Western answer to the question above is that Hungarians are racists. The thirty-five thousand children, who whistled yesterday when the English players took the knee, are also racists. Apparently they learned racism from their racist parents. Racism is contagious: it is already there in Hungarian children. But is this really the key? Is there in it even a minimal effort to understand? I don’t know if the critics noticed, but there was a black player on the right field in the Hungarian national team, Nego – even his name means black. Yet Hungary has almost no black population at all. Those, like Nego, who live among us, are liked, we have neither historical nor contemporary conflicts with them. This problem is simply not part of our national history, nor have we had colonies.

Then why do Hungarians whistle when ritual kneeling begins? What is bothering this little people about this anti-racism gesture? Perhaps it will help outsiders to understand if we taste what the captain of the English, Gareth Southgate, said after yesterday’s Anglo-Hungarian. According to him, it is incomprehensible why Hungarian fans protest against kneeling, as “we do it to try to educate”.

Wow. Southgate probably has no idea how bad that sentence sounds, otherwise he wouldn’t have said it. Well, that’s exactly what bothers Hungarians. That they want to educate them. That they want to force an ideology on them again from the outside – with rainbow armband, kneeling, gender madness, BLM, critical-theory. Hungarians have always come out of these ideological conquests badly – whether they have surrendered to them or not.

So they are simply annoyed by such things.

The Hungarian rejection is instinctive: “No, don’t bring your problems, and your solutions to your problems, into our stadiums! We are not affected or interested. Your educational intent is irritating imperial pride. If you try to educate, it provokes us, and the more you do, the better. It hardens us and makes us proud. If you stigmatise and shame us, we ourselves will print those stamps that you want to put on us. If you punish us for it because you think we are racists and uneducated, we will fill the stadiums with children and they will whistle for us. If you ban them too, the stones will remain standing!”

Westerners should finally understand that they do not understand Hungarians. Any real, respectful conversation could begin from there.

 

 

34 hozzászólás

  1. Fernando

    Szuper írás! Be kéne olvastatni a BBC-ben…🙃

  2. Dani

    Szégyen, hogy ilyesmi történik. Azok a játékosok kiálltak egy számukra fontos ügy mellett, a gyerekek pedig kigúnyolták. A szülők elgondolkodhatnának, hogy erre akarják-e a gyerekeket nevelni. Elképzelem hogyan érezném magam ha egy Trianon megemlékezésen más nemzetek ezt csinálnák.

    Két teljesen eltérő dolog nem letérdelni és kifütyülni azt aki ezt teszi. Egyébként a magyarok nem ilyenek. A kulturálatlan emberek az ilyenek. A valódi, tiszteletteljes beszélgetés azután kezdődhetne, hogy minimális tiszteletet mutatunk bármi iránt.

  3. Szabados Ádám

    Dani,

    kulturálatlanság egy kommunizmus által megtépázott országba vendégként egy marxista mozgalom kultúrharcos szimbólumait behozni, főleg annak tudatában, hogy ez a vendéglátókat irritálni és provokálni fogja. Még kevésbé kulturált dolog ezt a nevelés szándékával tenni. Ebben minimális tisztelet sincs a vendéglátók felé, sőt, kifejezetten tapintatlan. Nem párbeszédre hív, hanem aláz és megbélyegez.

  4. amaredeus

    Csak sajnos ők nem tudják, hogy nekünk miért nem tetszik ez a térdeplős dolog. Fogalmuk sincs az okáról. Ez szerintem nagy gond.

  5. David

    Dani!

    Lehet, hogy nem jol ertem, mi a kulturalatlansag meghatarozasa, de nekem ebbe az is beletartozik, hogy valaki kulturalisan erzeketlen.

    Egy torzset meglatogatnak a brit gyarmati kormany megbizottjai, es ott az a szokas, hogy nem szabad az etelbe harapni, amig a torzs vezeto embere meg nem kezdi az etkezest. Ilyenkor ket valasztas lehet. A kuldottseg ezt figyelembe veszi, vagy nem veszi figyelembe. A tisztelet azt diktalja, hogy az ilyen kulonbsegeket es sajatossagokat megprobaljuk feltarni es lehetoleg betartani a torzs teruleten.

    A kulturalis antropologianak is egyik fo alapelve, hogy nem tekintunk semmilyen kulturat alsobb vagy felsobb rendunek. A szokasaikat elfogadjuk valid es teljes erteku tarsadalmi interakcioknak.

    Ez oda-vissza igaz lehetne az angol es magyar focimeccsek tekinteteben. Elhatarozhatja az angol valogatott, hogy a hazajuk problemajara reflektalva minden hazai meccsen leterdelnek. Es elhatarozhatjak, hogy ezt nem tekintik vilagmisszios ugynek ezert idegenben a helyi szokasokat tiszteletben tartjak. Megertik, hogy ez nem dolguk katarban. Sem Szlovakiaban. Sem Magyarorszagon. Meg akkor sem, ha elofordulat, hogy az ugyuk univerzalis igazsagot tartalmaz. Elfogadjak, hogy politikai tarsadalmi allasfoglalas tekinteteben szamit a helyszin es a lakossag, aki azt lakja. Nem harapnak elobb az etelbe.

    A magyar valogatott pedig felvallalhatja, hogy nem terdel itthon. De feltarja es megerti, hogy a rasszizmus egy olyan orszagban, mint Anglia, megerdemel egy kiallast. Ezert Angliaban leterdel az angol csapattal. Nem harap elobb az etelbe azzal, hogy tuntetoleg allva marad. Peldaul szimbolikusan leterdel egy jatekosuk. Mellejuk allva a brit tarsadalmi ugyukben mutatott allasfoglalasukban.

    Kolcsonos tisztelet.
    Lehetne.

    De ez csak akkor mukodik, ha egyik kultura sem lep fel azzal a mandatummal, hogy neki mas kulturakban is joga van peldat mutatni, mert annak a problemanak a megoldasaban elorebb jar, jobb normakat kovet, vagy a normai fontosabbak. Sem a magyar, sem az angol. Sem az UEFA.

    Ha az angol csapat kapitanya kihirdetne, hogy a rasszizmus problemajara adott valaszuk Angliara tartozik, ezert a csapat nem terdel Budapesten, azzal kivivna itthon a tiszteletet. (Persze oltari haragot otthon – de vajon miert?) Egyenrangunak ismerne el ket kulturat. Lehet, hogy csak egy torzs vagyunk, de egy masik torzs.

    Ilyen angol fellepes mellett elvarnam a csapatomrol, hogy maguk is mutassanak tiszteletet Angliaban. Ha kell, terdeljenek le. Ertuk.

    Ezek utan ket kerdes maradt.

    Az elso, hogy ebben a konkret szituacioban kolcsonosen kovetett el kulturalis jellegu hibat a ket valogatott es szurkolotabora, vagy meg tudunk nevezni olyan elso esetet, amikor az egyik “tul hamar harapott az etelbe”? Volt egy elso tiszteletlenseg?

    Erre azert nem valaszolok, mert el tudom kepzelni, hogy tiszteletlenseget mutatott a magyar szurkolotabor kulfoldon. Vagyis mi kezdtuk. Nem emlekszem, ki vitte el a masik orszagaba eloszor a sajat normait tiszteletlenul. Lehet, hogy ez megis az angol valogatott volt. De egy biztos: mindig van egy elso erzeketlen lepes!

    Azt viszont ugy latom, hogy csapatszinten a magyarok nem tiszteletlenek, hanem tartjak a regi normakhoz magukat, es a csapat, amelyik egyertelmuen palyara viszi a sajat normait, az az angol.

    A masodik kerdes pedig egy neheebb: kulturalisan a britek alapvetoen vallalnak felelosseget a vilagert, es reszukrol ez egy kulturalis sajatossag, hogy torodnek a vilaggal, aninek resze az “edukacio”, termeszetesen tovabbra is a sajat normaik szerint.

    Ezt akkor figyelembe kell vegyuk? Ezt hogy lehet tisztelni? Ez birodalmi gog vagy egy elviselesre varo brit kulturalis sajatossag?

    Az is lehet, hogy a magyar (nem dolgom, masokkal mi van) es az angol (masok dolga az en dolgom is) kulturalis sajatossagokat nem lehet osszeegyeztetni. Es nagyons sok alazat kellene mindket nepnek, hogy ilyen dolgokban meg tudjuk erteni egymast.

    Es talan egy focimeccsen ez nem is lehetseges. Csak az egyhazban.

  6. Szabó István

    Az emberek többsége nem rasszista. Nálunk, Mo.-on, szerintem a többség nem is foglalkozik a rasszizmussal. Amit elutasíttunk többségben, az a mai progresszívnek mondott ideológia, a nyílt társadalom ideológiája, a hagyományos, nemzeti társadalmak felforgatása, felhígítása más kultúrájú népek beengedésével. A hagyományos, női-férfi szerepek felszámolását, a nők és férfiak egymás elleni uszítását utasítjuk el. A térdelés egy politikai akció a sporteseményeken. Ezt a politikai akciót utasítjuk el. Elutasítjuk azt a rasszizmus elleni harcnak álcázott társadalmi felforgatást, amit a térdelés kifejez

  7. Huba István Attila

    Én úgy emlékszem, amikor „bejött” ez a térdelős feltűnőskodés és a magyar válogatott azt választotta, hogy nem csinálja, hatalmas fütty koncert volt a reakció. Tehát az a közönség, a nézők egy már ideológizált közeg volt. Külső pszichés kényszert gyakoroltak a mieinkre, akik pedig sportversenyen vettek részt, és nem politikai síkon akartak versenyezni. Helyesen tették, hogy nem térdeltek le sem kényszerből, sem megalkuvásból. És az is helyes, hogy következtetések ma is.

  8. Sugár György

    Ha Mo.ra egy arab sejk-jó lenne,de tegyük fel-érkezne a maga nemzeti öltözékében,aligha röhögnénk körbe,tehát amíg a homokosság nem kötelező addig nem kellene ezzel foglalkozni. A nemzetközi meccsek nem csak a magyar nézőknek szól-,hacsak be nem tiltják a nemzetközi TV-közvetítéseket is az idétlen viselkedésünkért!

  9. Lajos

    Kedves Dani! Nem vagyok rasszista, sőt mélyen elítélem azt. De nem tudom értelmezni a terdelest másképp, mint nevelést arra hogy ne legyek az ami nem vagyok. Ezt kikérem magamnak! Ha ott leszek, fütyülni. fogok !

  10. zsolt

    Akit az ember tisztel, az előtt egyenes derékkal és kihúzott derékkal megáll. Aki elött megalázkodik, az előtt letérdel, csúszik mászik. Ilyen egyszerű ez.

  11. Papp Tibor

    „A harmincötezer gyerek, aki tegnap fütyült az angol játékosok térdelésekor”

    De hát nem fütyült harmincötezer gyerek az angol játékosok térdelésekor.
    Ez egy elképesztően ostoba hazugság.

  12. Harmai Gábor

    Dani, légy erős, a Trianon-megemlékezéseinket más országok kigúnyolják. Ők nyertek, vagy legalább olcsóbban megúszták, mi nagyot veszítettünk. A mi problémánk. Ténylegesen idegesít, amikor honfitársaink külföldön egy idő után Trianont kezdik magyarázni. Nem kell ezzel másokat traktálni. Nekünk kell megélnünk az összetartozást.

  13. Tomi

    A magyarok büszke, toleráns, vendégszerető népek voltak. Ma már csak a büszke maradt, borzasztó sok önteltséggel, ami az Orbáni külpolitikának is köszönhető. A politikát meg már a gyerekek is magukba szívják, köszönet az óriásplakátoknak és a youtube politikai hirdetéseknek – persze ez nem számít agymosásnak, hanem még kívánatos is.. Számomra szomorú, hogy találtak egy stadionnyi gyereket, akik szűrő nélkül magukba szívták az Orbáni “nemzet”/“kultúrpolitikát”. Egy ilyen pici országnak inkább barátokat kellene szereznie, nem pedig ellenséget.. De hát már csak az orosz barátság maradt, a lengyeleket is elvesztettük, akármennyit is játsza a “jó zsarut” elnök asszonyunk és próbálja menteni a menthetőt.

  14. Szabados Ádám

    A magyarok büszke, toleráns, vendégszerető népek voltak. Ma már csak a büszke maradt

    Én hál’Istennek nem ezt tapasztalom. Az ukránok nagylelkű befogadása mutatja, hogy a magyar nép kifejezetten vendégszerető maradt. Aki kér, annak ad. Aki követel, afelé viszont bekeményít. Toleranciában sem rosszabb a nyugatiaknál, akik képtelenek megértéssel viszonyulni felé. A büszkeségét az irányában megnyilvánuló türelmetlenség acélozza. Inkább ezzel lesz még szerintem gond.

  15. wkm

    Tomi,

    „…Egy ilyen pici országnak inkább barátokat kellene szereznie, nem pedig ellenséget.. „

    Ha a politikai barátságra gondolsz, akkor ezek pillanatnyi érdekbarátságok és/vagy ideológia alapú „barátkozások”, amiknek a morális értéke nulla, és amikre hosszú távon támaszkodni veszélyes.
    Ha a nemzetek között előforduló szolidaritásra gondolsz, akkor pedig ne a sajtó/média alapján ítéld meg a helyzetet, mert a nyugati világban több száz millióan támogatják a magyarhoz hasonló ellenállást a progresszív erőkkel szemben, csak az országuk vezetése és médiája ezzel ellentétes meggyőződésű, és ha tehetik nem adnak teret ezeknek a hangoknak.

  16. Marci

    Az rasszizmus, ha Southgate nem focizni jön hozzánk a csapatával, hanem nevelni. Angolszász felsőbbrendűségi tudat.

    Az angol kommentelők „ez Kelet-Európa” ítélete a „demokratikus felsőbbrendűség” kinyilvánítása. Azt hiszik, hogy a demokráciát nem akarjuk, mert hosszú ideig nem volt módunk „megszokni”. Akit sokáig fojtogatnak, az magától lélegzik, ha elengedik. Nem kell levegővételre tanítani, pláne szájból szájba lélegeztetni, vagy csövet dugni a torkába.

    A gyerekeink nem rasszisták, hanem normálisak. És a csendben végig-hallgatott himnuszok után zajongtak, nem pedig fütyültek/gúnyolódtak.

    Ádám írása pedig nagyon jó.

  17. Zoli

    Ki előtt térdelnek az angol focisták? Tudják-e? És ha valamelyikük, csak focizni akar, és nem térdepelni, akkor borítékolható a pályafutása, legyen ő bármilyen jó focista.

  18. Dani

    Keves Ádám,

    Nem lehet, hogy a játékosok nem marxista iratokat olvasva töltik a napjaikat, hanem csak szeretnék hogyha a labdához jutnak a nem fehér játékosaik akkor ne majomhuhogással találkozzanak? Persze lehet ezt az elvárást kioktatásnak meg gőgnek nevezni, de szerintem jogos az igényük.

    Kedves Dávid,

    Szerintem te jól megfogtad a dolgot és leírtad, hogy milyen lenne ha valóban tiszteletben tartanánk mások problémáit. Természetesen egyenértékű ha egyik kúltúrában a törzsfőnök előtt esznek, a másikban pedig azután. De vegyük észre, hogy vannak normák, amelyek jobbak, mint mások és nekünk is jogunk van kiálllni amellett amiben hiszünk, ugyanúgy ahogy az angol játékosoknak is.

    Harmai Gábor írta, hogy Trianont is kigúnyolják. Sajnos igen, és nem esik jól mikor ilyet tapasztalok. Pont ezért nem gúnyolom én ki mások fontos problémáit.

    Szabó István szerintem jól írta, hogy a magyarok többsége nem rasszista. De tudjuk, hogy azért vannak. Én nem kioktatásként és nevelésként értelmezem magamra, amit a játékosok csináltak, azért mert én nem utánzom a majom huhogást.

    Lajos azt írta ő fütyülne ha ott lenne. Megértem, hogy ő miért veszi magára a nevelést, mert pont neki szól.

    Ez a viselkedés engem a gyerekekre emlékeztet, akiknek ha valami meg van tiltva azért is csinálják. Ha az angolok azt hiszik rólunk hog rasszisták vagyunk, akkor ezután kétszer annyira leszünk rasszisták. Ezután a gyerekeinknek is azt mondjuk hogy fütyüljenek meg huhogjanak. Had tanulják meg az angolok, hogy itt nekünk ők majmok, ne oktassanak ki.

  19. Szabados Ádám

    Kedves Dani,

    a játékosok nyilván ugyanúgy nem a kritikai fajelmélet irodalmát olvassák, mint a multik alkalmazottai, akik a szivárványos propagandaanyagokat tervezik és nyomtatják. Ez egy céges “virtue signalling” kultúra, amely a sportokra is rátelepedett. A játékosoknak ez sokszor kifejezetten kellemetlen. Schiffer Andrást hadd idézzem: “Ha rasszizmus a térdepelő futballisták kifütyülése, akkor hogyan nevezzük azt, amikor afrikai futballistákat a hitükkel ütköző szimbólumok viselésére kényszerítenek?”

    Ennek az egésznek véleményem szerint régóta semmi köze egy-két ostoba huhogóhoz. Ahhoz magyar részről már sokkal inkább van köze, hogy egy egész nemzetet huhogónak bélyegeznek és tudatosan provokálnak. Ez pedig egy tágabb kultúrharc megnyilvánulása, amelynek nagyon sok köze van a marxizmushoz és annak mai leágazásaihoz.

  20. Dani

    Kedves Ádám,

    Nézd, lehet igazad van. Nem ástam bele mélyen magam a kultúrharc témába. Amennyire én tudom, ezek a játékosok minden meccs előtt térdelnek, nem csak azokon, ahol magyarok ellen vagy Magyarországon játszanak. Nem látom, hogy ez célzott provokáció lenne a magyarok ellen. Nekem úgy tűnik, inkább csak annak vesszük.

    “Ha rasszizmus a térdepelő futballisták kifütyülése, akkor hogyan nevezzük azt, amikor afrikai futballistákat a hitükkel ütköző szimbólumok viselésére kényszerítenek?”

    A füttyögés nem rasszizmus, csak tiszteletlenség. De egyébként szerintem ebből nem az közvetkezik, hogy a kifütyölés is helyes meg a viselés kényszerítése is. Sokkal inkább az, hogy egyik sem. Csak úgy látom ezekkel a gesztusokkal nem abba az irányba tereljük a dolgotk, hogy egyik se történjén meg, hanem öntjuk az olajat a tűzre.

    Lehet túl idelaista vagyok, de személy szerint a kenyérrel visszadobást preferálom. Ha ők az egész országot rasszistának hiszik, akkor az az ő butaságuk. Nem fogom megtenni nekik azt a szivességet, hogy eljátszom a rasszistát és megvédem a rasszistákat. Főleg nem fogok arra biztatni a gyerkeket, hogy helyes gúnyolódni másokon. Mert akkor a következő generáció sem fogja jobban tisztelni egymást.

  21. Szabados Ádám

    Dani,

    a cikkem nem arról szólt, hogy a rituális térdelés kifütyülése helyes, hanem arról, hogy miért van. Tágabb keretben érthető, és az nem a rasszizmus.

  22. Gandalf

    Korrekt írás, de tisztelettel szabad legyen megjegyeznem, ezt az egy mondatot jobb lett volna kihagyni:

    „Ha emiatt büntettek, mert szerintetek rasszisták és nevelhetetlenek vagyunk, akkor mi gyerekekkel töltjük tele a stadionokat és ők fognak helyettünk fütyülni. Ha őket is kitiltjátok, akkor a kövek maradnak állva!”

    Túl azon, hogy nem szerencsés a „a kövek maradnak állva” használata a bibliai áthallások miatt (Luk 19,40) – mert azért abban gondolom egyet értünk, hogy egész más Lélek munkált a Jézust ünneplő illetve a térdelő angolokat kifütyülő gyerekekben -, a gyerekek fütyülése kapcsán sokkal inkább Puzsérral értek egyet:

    „Nem tudom megítélni, hogy a gyermekek füttykoncertje szervezett provokáció volt-e, vagy a tizennégy év alatti kölykök egyszerűen csak ennyire bevonódtak a kultúrharcba – de legalább azt se tudom megítélni, hogy melyik a nagyobb baj.”

    https://index.hu/velemeny/2022/06/07/gyermekek-keresztes-haboruja-a-terdeples-ellen/

  23. Szabados Ádám

    Kedves Gandalf,

    az általad kiemelt mondat egy idézőjeles részben szerepel, amelyben a magyar szurkolói reakciót igyekeztem megragadhatóvá tenni – enyhe költői allúziókkal is. Hogy a gyerekekben milyen lélek volt, arról csak sejtéseink lehetnek. De szerintem a Puzsér által említett két lehetőségnél még rosszabb, ha a magyar fiatalok generációján úgy menne keresztül a BLM- és LMBT-ideológia, ahogy az tőlünk nyugatra történt. Ha a fütty egy átadott immunválasz, annak én még azt hiszem, örülök is.

  24. Szalai Miklós

    „Ez pedig egy tágabb kultúrharc megnyilvánulása, amelynek nagyon sok köze van a marxizmushoz és annak mai leágazásaihoz.”
    Ennek mi köze van a marxizmushoz és a mai leágazásaihoz? A marxisták NEM hiszik azt, hogy a kapitalizmusban valamiféle univerzális kultúrát kellene, vagy lehetne teremteni, és azok, akik ezzel szemben ragaszkodnak az „öröklött”, a nemzeti-kulturális identitásokhoz, azok ezért „bornírtak”, vagy „buták” vagy pláne „rasszisták”. A nemzeti kérdést, a nemzeti igényeket különféle módokon ítélik meg. Bauer például azt gondolta, hogy a szocializmusban a nemzeti azonosságtudat nem fog eltűnni, sőt meg fog erősödni, mert a nemzeti kultúra többé nem lesz a kiváltságosok privilégiuma.

  25. Anna

    Kedves Szalai Miklós! A Kommunista Kiáltvány világosan leírja, hogy el akarják törölni a magántulajdont, a nemzeteket, a családit és a vallást. Más. Az angolok térdelése teljesen értelmetlen pótcselekvés. Az elmúlt évszázadokban végigrabolták a fél világot, Liverpool a rabszolgakereskedelemből gazdagodott meg, de semmi jele annak, hogy megpróbálnák jóvá tenni. A lopott műkincseket stb nem viszik vissza, folyik az agyelszívás stb. Ennek ismeretében a térdelésnek semmi értelme.

  26. Rita

    Ádám, megint egy józan és a témára messziről – tehát széles látószögből – ránéző írás. Köszönöm

  27. Szilágyi József

    június 14., Anglia.
    Szalai Ádám:
    „Ez az összecsapás már az első percben eldőlt;
    egy olyan szurkolótábor ugyanis, amelyik nem ül fel a rivális drukkerek provokációjának, már meg is nyerte a meccset.”
    (internetről)

  28. Szilágyi József

    „Az angolok feletti 4–0-nak egyetlen racionális magyarázata van: csoda történt.”
    (Ballai Attila – internetről, nemzeti sport)

  29. vándor

    Szellemes az angol fordítás a cikk végén, mintegy üzenet az angoloknak.

    Van egy fontos egyensúlyi probléma a cikkben: a mintegy kilenc millió magyart egységes tömbként kezeli, egységes véleménnyel (amit egyébként Orbán is szeret alkalmazni, amikor beolvasnak neki az EU ülésen. Ilyenkor azt mondja, hogy bántják a magyarokat, nem tisztelik őket. Aztán amikor ebből elege lett Guy Verhofstadtnak akkor mondta is Orbánnak, hogy ő nem a magyarokat bántja, hanem személyesen Orbánt).

    Szóval azt olvassuk fentebb: „……..nos, a magyaroknak pontosan ezzel van a gondja,…….hogy kívülről akarnak rájuk erőltetni megint egy ideológiát – szivárványos karszalagostul, térdelésestül, genderőrületestül…..A magyar elutasítás ösztönös: „Ne hozzátok be a stadionjainkba a problémáitokat és az azokra adott megoldásaitokat! Minket ez nem érint és nem érdekel…..”

    Nos ez egy része a magyaroknak, akik ezt mondják és a gyanúm az hogy a kisebbik része, főleg a fundamentális kereszténységből (tekintet nélkül felekezetre).

    Szerintem a többséget abszolút nem érdekli hogy térdel vagy fejen áll az illető, azért sem, mert egyéb, nagyobb problémával vannak elfoglalva (pl. hogyan fizetik ki a közüzemi számláikat a hó végén).

    És van még egy kisebbség akiket érint a probléma, csak pont az ellentétes oldalról mint a keresztény kisebbséget: ők azok akik maguk is küzdenek a másságukkal és az elfogadásért. Ők örülnek eme gesztusnak.

    Ergo ugyanolyan sokszínűek a magyarok véleményben (és LMBTQ arányban – lakosságarányosan) mint Nyugat-Európa, tehát az nem igaz hogy Magyarország a konzervativ értékek védőbástyája, míg a romlott nyugat mételyezi a magyarokat (ld. Szájer vagy Kaleta ügy). Az hogy Magyarországon jobban titkolják (ezért úgy tűnik, kevesebben vannak) az a környezet miatt van (ugyanúgy ahogy 2-300 éve úgy tűnt hogy homoszexualitás nem létezik. A nagy francokat, csak titkolták).

    Egyébként Norvégiában, ahol élek és teljes támogatást élveznek az LMBTQ-k abszolút nem látni az utcán, padokon csókolózó párokat, még heterot sem, ellentétben Magyarországgal ahol a Duna parton egészen meredek jeleneteket láttam férfiak és nők között. Miért? Mert itt nem fér bele a társadalmi szokásokba az intim érintkezés nyilvánosság elé tárása már csókolózás formájában sem, már az is illetlenség, ellentétben Magyarországgal.

    Az is természetes hogy a választásokon minden réteg a saját szájíze szerint szavaz: a fundamentalista keresztény/muszlim/zsidó stb. olyan kormányra fog szavazni, akik korlátozzák a homoszexuálisok jogait, mivel ütközik a hitükkel, míg az LMBTQ-k meg olyan kormányra amelyik támogatja őket. Erről szól a demokrácia, nincs ezzel semmi baj. Az is természetes, hogy mindegyik fél propagandát folytat a saját érdekében.

    Azt nem gondolom, hogy az LMBTQ propaganda erősebb lenne mint az Orbán-kormány propagandája, amelynek sok tízmilliárd forint áll rendelkezésére propagálni azt hogy: az apa férfi, az anya nő. Hol rendelkezik a magyar LMBTQ ilyen anyagi forrással? Hol engedik be őket a köztévébe?

    Az egységesnek látszó országok mindig a diktatúrák.

    A magyarok valóban érdeklődnek a más kultúra iránt akik köztük élnek, ha nagyon eltér akkor már csak azért mert csodabogárnak tartják, érdekes.

    Ha van intolerancia és viszály (és sajnos erre sok példa van manapság) annak két oka lehet: bizonyos bevándorló kultúrák arroganciája és a kormány mesterséges viszályszítása politikai szavazatok szerzése céljából.

    Nyilván a bevándorlásprobléma már az ókori Izraelnél is létezett:

    „…..ha pedig szorgalmatosan hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, és megtartod és teljesíted minden ő parancsolatát….kölcsönt adsz sok népnek, te pedig nem veszesz kölcsönt……ha pedig nem hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára….a jövevény, aki közötted van, feljebb-feljebb emelkedik feletted, te pedig alább-alább szállasz….” (V.Móz. 28). Nyilván ekkora népvándorlás akkor nem volt.

    Szerintem az vicc, hogy a gyerekek saját maguk meggyőződéséből fütyültek. Egy gyerek azt csinálja, amit otthon hall nincs neki kifejlett világlátása. Az meg egyenesen vicces hogy „el a kezekkel a gyerekeinktől” mert ezt visszafele is lehet üzenni: „el a kezekkel a gyerekeitektől”

  30. Zoli

    Vándor!
    Nem tudom van-e gyereked, de az … “el a kezekkel a gyerekeitektől” bejező elmélkedésedet nem mondtad komolyan ugye-e?

  31. Vándor

    Kedves Zoli,

    Van egy 18 éves lányom, egy 15 és egy 11 éves fiam.

    Cinikus megjegyzésedre megpróbálok válaszolni.

    Sajnos komolyan gondoltam. Talán a legegyszerűbb példa amiben gondolom te is egyetértesz az hogy ha egy bántalmazó kapcsolatban él akár nő, akár gyerek akkor rögtön életbe lép az el a kezekkel a feleségedtől, gyerekedtől (lúgos doki, Szita Bence, szemkinyomás, húsdaráló stb.). Szerintem itt nincs vita hogy kívülről be kell avatkozni ilyenkor, nem annyira szent a család hogy valaki a gyerekét/társát kinyírhatja csak úgy (szerencsére nem az ókori választott nép között élünk).

    A fenti kontextusban én nem foglaltam állást, pusztán ez a kakaskodás a nevetséges „el a kezekkel a gyerekeinktől” – erősen az érzelmekkel játszadozik (ami az egész Orbán kormány narratívája) és az égvilágon semmi konstruktív ellenvéleményt nem fogalmaz meg a vitában amely megmutatná, hogy „szerintünk igenis a gyerekeknek joguk volt véleményt nyilvánítani.”

    A szövetségi kapitány bénaságát most ne részletezzük, aki azt mondja hogy oktatási-nevelési célzattal térdelnek le (istenem, micsoda baromság). Ha azt mondta volna, hogy részükről ez egy hitvallás és a szolidaritás kifejezése egy szabadon választott társadalmi csoport felé, akkor már a fütyülés erősen diszkriminatív, hisz ha a hithű római katolikusnak joga van keresztet vetni étkezés előtt akkor is ha hitetlennel ül le enni (és a hitetlennek tiszteletben kell tartani a szokását, nem fütyülheti ki), akkor ha valaki ki akar fejezni szolidaritást bármilyen csoport felé, ahhoz ugyanolyan joga van (hisz ők nem speciálisan Magyarországon térdelnek le hanem mindenütt, ergo nem Magyarország felé irányult a dolog), akkor a kifütyülés rögtön intoleranciává lesz.
    Az igazi probléma az, hogy mindenképp kifütyülték volna őket akkor is ha ők pusztán hitvallásból térdelnek le, mivel a szövetségi kapitány csak a fütyülés után nyilatkozott. Tehát nem a „nevelési célzattal” való kifejezés miatt fütyültek.
    Emiatt sajnos durva intoleranciának kell tekinteni a dolgot.

    Az hogy mindezt gyerekek csinálták részemről egy éktelen szemtelenség a mögöttük álló felnőttek részéről. Nyilvánvalóan meg volt szervezve, mert spontán nem jön rá a fütyülhetnék 30 000 gyerekre egyszerre. Ilyen véletlen nem létezik.

    Gyerekeket használtak már többször a történelem során durvább-enyhébb formában: a palesztinok élő pajzsnak a gyerekkórházakban, némelyek bolti lopásra, mert a gyerek nem büntethető ha rajtakapják, mások pedig arra hogy kimondja azt amire ő gyáva, mert hát a gyerek az gyerek. Egyben le lehet csapni a magas labdát, mert ha a gyerek ellen reklamálnak akkor rögtön jöhet az „el a kezekkel a gyerekeinktől.” Ilyen módon valóban értelmet nyer az „el a kezekkel a gyerekeidtől.” Ugyanis ők nem arra vannak hogy a te meghosszabított szócsöved legyen, hogy ha te nem tudsz bejutni valahova akkor beküldöd őt. Ez durva kihasználása a gyereknek. Az egyszerűen nem hihető hogy ezek a kiskorúak a kikristályosodott véleményüknek adtak hangot. Ők annak adtak hangot amire otthon nevelték.

    Az hogy a gyerek egy darabig átveszi a szülő szemléletmódját amíg nem lesz kamasz az természetes. Ha jó elveket vesz át akkor szerencsés, ha gonoszakat akkor pechje van (kisdobosként lelkesen meneteltünk, a nyakkendő egy rang volt, régebben a hitlerjugend is ugyanezt csinálta, aztán még vannak a cserkészek, a gyermekbibliakör meg a többi). A legtöbb gyerek nem tudja megfogalmazni mi az alapelve azoknak a dolgoknak amiket otthon tanul, ő csak magába szívja.

    Én átéltem azt is, milyen amikor felnőttként azt várják el a családban valakitől, hogy teljesen azt gondolja a világról, hitről, emberekről, politikáról ahogy ő vélekedik, mert a felnőtt gyereket a saját reinkarnációjának tekinti mondjuk az apa és ha elhagyja azt a gyülekezetet, egyházat hitvallást amit ő vall, és másikhoz csatlakozik akkor áruló lesz. Ugyanazokat kell szeretni akiket ő szeret, ugyanazokat utálni, akiket ő utál és ugyanarra a pártra szavazni akire ő szavaz.
    Ezért én már tudatosan kerülöm, hogy a gyerekeimet ilyen módon manipuláljam. Ha megkérdezik a véleményem elmondom nekik, de arra biztatom, hogy kövessék a saját látásukat. Úgyis elkerülhetetlen a vakvágány az életben. Mindenki hibázik és ezekből jön a változás. De hogy a kisgyerekét mire tanítja valaki az a szülő felelőssége.

    Nos ennyit az újabb elmélkedéseimről, és ezzel részemről bezártnak tekintem az ügyet.

  32. Zoli

    Kedves Vándor!
    Gyereket felhasználni valamely cél érdekében piszkos dolog. Itt is lehetett egyesek részéről ilyen cselekvéssel végződő szándék, mégis az egész eseménysorozatot a második meccs tükrében lehet jobban megérteni. Értem ezalatt azt, amit Szilágyi József a hozzászólásában megosztott: “Az angolok feletti 4–0-nak egyetlen racionális magyarázata van: csoda történt.”

    Így, én a gyerekek részéről történő füttyülést inkább egy eseménysorozat részeként látom és nem, mint manipulációt és rossz nevelésből adódó „intoleráns” viselkedést. Hozzá teszem, hogy minden (normális) szülő a lehető legjobbat akarja átadni a gyerekének, és ezt a szándékot soha senkinek nem szabad megkérdőjeleznie, mert akkor egy olyan világba kerülünk, hogy „bármilyen botcsinálta ürüggyel” elveszik az emberek gyerekét. Erre látunk baljóslatú jeleket a jelen „toleranciára” nevelő világunkban, ahol nem ildomos kifejezni konkrétan véleményünket, csak langyosan.

  33. Fernando

    Egy jó cikk a témaban:
    https://www.hetek.hu/cikkek/online/az-angol-szurkoloi-kultura-es-az-orwelli-duplagondol
    Engem is az idegesít, hogy meg akarják erőszakolni a lelkiismeretemet. Olyan bűnt akarnak nekem tulajdonítani amiben nem jelez a lelkiismeretem.
    Megtért emberek ha követik a „szabadság tökéletes törvényét” akkor a lelkiismeretük szerintem jól fog funkcionálni és jelezni fog amikor korrigálni kell, vagy komolyabb esetben meg kell térni egy bűnből.
    Azt gondolom, hogy vannak akik tudatosan kihasználják azt, hogy az emberek többségének nem jól működik a lelkiismerete. És zsarolják őket: ” ha nem így cselekszetek akkor gonoszok vagytok”

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK