2014. november havi archívum

Atyám, ez a „miképpen” szorongással tölt el. Te úgy bocsátasz meg nekem, ahogyan én megbocsátok másoknak? A megbocsátásodat az én megbocsátásomtól teszed függővé? Hogyan lehetséges az, hogy feltételt szabsz, mikor máshol azt mondod, hogy a hit az egyetlen feltétel, és ha megdolgozhatnék az üdvösségemért, akkor az többé nem volna kegyelemből? Jól értelek, hogy azt mondod: akkor bocsátasz meg nekem, ha én is megbocsátok másoknak? Ez így nagyon kemény.

Tovább a teljes cikkre »

Atyám, nem tudok veled úgy beszélgetni, hogy ne rendezzem az adósságaimat. E nélkül nem tudok a szemedbe nézni. Bűnös ember vagyok. A minap is önző voltam, nem láttam tovább a saját igényeimnél. Érzéketlen voltam és bántóan viselkedtem a feleségemmel, türelmetlen voltam a fiaimmal, feszült voltam a feladataim miatt, és nem tudtam ezeket időben eléd hozni. Szégyenkezem ezek miatt. És így vagyok most előtted. Jó nagy adósságkupaccal.

Tovább a teljes cikkre »

„A kígyó pedig ravaszabb volt minden mezei állatnál, amelyet az ÚRisten alkotott.” (1Móz 3,1) Egyesek szerint lába is volt neki. Ezt persze nem mondja a Genezis szövege, azt viszont igen, hogy esze volt neki. Nem is akármilyen! A kígyó minden mezei állatnál ravaszabb volt! Nem üres szemekkel bámult Évára, ahogy ma egy piton mered ránk a terrárium üvegén át, hanem okos és ravasz fondorlattal. A kígyó cselt szőtt, és rendes emberi hangokkal, értelmes szintaxissal, logikus eszmefuttatásokkal érvelt hazug álláspontja mellett, megtévesztve az Isten képmására alkotott emberpárt. Vajon tudhatunk-e többet az édeni kígyó identitásáról? Pusztán csak egy állat volt? A legravaszabb állat, de mégis az emberalatti lények közül való? Vajon a kígyó mint faj általában rendelkezett ezzel az intelligenciával, vagy volt egy konkrét kígyó, amelyik kiemelkedett a többi közül? Esetleg egészen másról van szó?

Tovább a teljes cikkre »

„Meggyőződünk, hogy meggyőzhessünk.” Ez a ma kezdődő EF 2014 mottója. A konferencia a 2007-ben indult Evangéliumi Fórum műhelyekre épülő éves találkozói közül az első, melyet reménységünk szerint újabbak is követnek majd. Az idei konferencia gerincét két műhely alkotja: apologetika és bibliaértelmezés. Előadóink között van Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Stefan Gustavsson, a Credo Academy igazgatója és a svéd Evangéliumi Aliansz vezetője, valamint Dányi-Nagy Márió református lelkész. A bibliaértelmezés műhelyt Schauermann Tamás vezeti, az apologetika műhelyt Hamar Dávid és jómagam. Az előadók között lesz még Sípos Szabolcs, Fűtő Róbert és Illéssy János is. Küldetésünket az alábbiakban fogalmaztuk meg:

Tovább a teljes cikkre »

Atyánk, rengeteg a szegény ember a világban, és Jézus azt mondta, amikor a földön járt, hogy a szegények mindig velünk lesznek. Atyám, nagyon rossz látni ezt a sok szükséget. Néha lyukas zsáknak tűnik ez az egész, amit nem lehet soha betömni. Előttem van annak a kisfiúnak az arca, aki a múltkor elkérte a sült krumplimat. Fájdalmas volt látni az örömét, amikor odaadtam neki a krumplit. Neki csak így van mindennapi kenyere. És olyan sokan vannak, Atyám, akiknek még így sincs. Bele se tudok gondolni, milyen lehet éhen halni.

Tovább a teljes cikkre »

Atyám, amikor azért imádkozom, hogy jöjjön el a te országod, valójában azért imádkozom, hogy végre csak a te akaratod valósuljon meg. Hogy ne más akarata döntsön, ne a lázadók akarata, ne az én akaratom, hanem a tiéd. Annyi akarat feszül most egymásnak a földön, és ezekből nem rajzolódik ki semmilyen harmónia. Háborúban áll a sok akarat veled is és egymással is. És te ezt hagyod. Kérlek, ne hagyd! Legyen meg a te akaratod! Nem akarok hallgatni azok véleményére, akik ellentmondanak neked. Arra vagyok kíváncsi, amit te akarsz mondani és tenni.

Tovább a teljes cikkre »

Amikor én még gyermek voltam, vasárnap minden bolt zárva volt. És ez egyáltalán nem volt baj. Nem csak azért nem volt baj, mert egyébként is kevés dolgot lehetett kapni, azt meg úgyis mindenki megvette hétfőtől szombatig, amit meg nem vehettünk meg akármikor (mint a banán, az autó, vagy ami éppen hiánycikk volt), azt eszünkbe sem jutott volna vasárnap keresni. A vasárnapi zárva tartás egyszerűen nem volt gond. Most ünnepnapok előtt vásárolunk két napra, akkor minden szombaton ezt tettük. Megoldható. Ha mégis kellett egy kis cukor, tej vagy élesztő, kértünk a szomszédtól, hétfőn meg visszaadtuk neki. Viszont volt időnk kirándulni, gyülekezetbe, templomba, állatkertbe, temetőbe menni, focizni, sütögetni, társasjátékozni, vendégségbe járni, vagy csak otthon olvasgatni, dumálni, pihenni. Együtt lenni. A szüleinkkel és a testvéreinkkel (mindkét értelemben), merthogy vasárnap ők se dolgoztak.

Tovább a teljes cikkre »

Atyánk, mi uralkodni akarunk. Eredetileg te bíztál meg bennünket azzal, hogy hajtsuk uralmunk alá a földet, vagyis uralkodjunk, de akkor még minden máshogy volt. Akkor a te nevedben uralkodtunk volna, téged szolgálva, követeidként, papjaidként, helytartóidként. Most viszont ellenedben uralkodunk. Istenek lettünk, mit te, mi akarjuk eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Mi akarjuk hozni a törvényeket, melyek a saját szívünket tükrözik, nem a tiédet. Szóval bajban vagyunk.

Tovább a teljes cikkre »

Atyánk, a szentséged időnként megijeszt bennünket. Könnyebb is a szentségedről a közösségben beszélnünk, mert amikor egyedül vagyunk, és úgy találkozunk vele, az félelmetes. Nekem is könnyebb elismernem, hogy bűnös vagyok, amikor mások is bűnösök körülöttem, mint ha egyedül vagyok veled, és csak te vagy, én vagyok, meg a bűneim. Sokszor kerüljük a szemtől-szembe találkozást veled. Látod, most is a többes szám mögé bújok. A szentséged nehéz, mert elszakít örömöt ígérő vágyaktól és súlyosan rombolja az énképemet. Előtted tisztátalannak érzem magam és tudom, hogy változnom kell. Egyszerűbb olyanokkal együtt lenni, akik nem különbek nálam. Te különb vagy.

Tovább a teljes cikkre »

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum