Keresési találatok az alábbi kifejezésre:

Hónap: 2020 június

Richard Jewell és a vidéki amerikaiak balladája

Ha van film, amit érdemes most megnézni, az a Richard Jewell balladája. Clint Eastwood megint olyan témához nyúlt, amelyhez a hatalmas amerikai filmipar nem hajlandó empátiával közeledni: “flyover” Amerika félreértett, vagy inkább félremagyarázott, a média és a hatalom által egyaránt megalázott kisemberéhez. Ahhoz a karakterhez, akit cinikus gúnnyal dobnak újból és újból abba a szemeteskosárba, amit Hillary Clinton úgy nevezett: “basket of deplorables” (szánalmas emberek kosara), és akit a média rendre a műveletlen, buta, naiv, rasszista, homofób, trumpista jelzőkkel címkéz fel.

tovább

Megújult a Divinity!

Tíz éve kezdtem ezt a blogot. Azóta sok dolog változott a technikai környezetben, a honlap is megérett egy alapos ráncfelvarrásra. A renováláskor arra törekedtünk, hogy akik szerették a Divinity-t, ne veszítsék el azt az élményt, amit a honlap számukra jelentett, mégis egy korszerűbb, letisztultabb felülettel találkozzanak. Néhány funkció megszűnt (pl. nincsenek kis képek a kezdőoldalon, az archívum egy kattintással érhető el, a legújabb cikkek fül sincs már), de helyette vannak téma címkék, és ami még fontosabb: a blog összekapcsolódott a Divinity facebook oldalával. Fogadjátok szeretettel...

tovább

Könyvajánlók a Divinity facebook oldaláról

A karantén idején hétről hétre könyvajánlókat tettem fel a Divinity facebook oldalára. Ezeket most egyben ide is kiteszem.

Mostantól rendszeresen ajánlok olvasmányokat, mert a bezártságban a könyvek által világok nyílhatnak meg előttünk. Magyar és angol nyelvű könyvek egyaránt lesznek majd a válogatásban, mégpedig a Divinity-n megszokott három kategóriában: 1) teológia, 2) spiritualitás, 3) kultúra.

tovább

Trianon és a menny

Nagymamám hosszú élete szinte átölelte az egész huszadik századot: az első világháborút, a vörösterrort, a második világháborút, az 1956-os forradalmat, a kommunista diktatúra mind a négy gyötrelmes évtizedét, a rendszerváltást és az ezredfordulót. Kilencvenöt évesen halt meg. Amikor 1945-ben Érsekújvár – ahol nagyapám tanárként dolgozott – Csehszlovákia része lett, nagyapám még a fronton volt, így Nagymamának kellett döntenie arról, hogy csehszlovák állampolgárok lesznek-e, vagy mindenüket hátrahagyva, négy gyerekkel és egyetlen bőrönddel átjönnek a határon. Nagymama Magyarország mellett döntött. Budára költöztek a nagyszülőkhöz, de nemsokára elvették tőlük ennek a háznak a tulajdonjogát is, majd elvették a kertjüket is, és lakótelepet építettek a helyére. Összesen hét gyermeke született, akik többsége még otthon lakott, amikor nagyapám szívinfarktusban meghalt. Ezeket azért írtam le, mert amikor Nagymamát megkérdeztem, hogy mi volt a legnehezebb esemény az életében, nem ezeket említette, hanem kapásból rávágta: Trianon.

tovább

Miért érdemes elolvasni Az apostolok hagyománya c. könyvet?

Az apostolok hagyománya (KRE-L'Harmattan, 2020) c. könyv a kereszténység kezdeteiről szól. Azért írtam, mert szerettem volna jobban érteni, hogy mi történt kétezer éve a Jézusról elnevezett mozgalomban és hogyan maradt fenn ennek a hagyománya. Bár a téziseimet elsősorban a tudományos közösség elé tártam, ezért igyekeztem minden állításomat tényekkel és érvekkel megalapozni (és az érveim megalapozottságát meg is mutatni), a kötet szerintem kifejezetten érdekes lehet olyan olvasóknak is, akik nem járatosak a teológiában vagy az Újszövetség-tudományban, de érdeklődnek a kereszténység kezdetei...

tovább
Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK