„Akiknek fejüket vették a Jézusról való bizonyságtételért”

2015 febr. 24. | Divinity, Egyén, Elmélkedések, Közösség, Spiritualitás, Társadalom | 33 hozzászólás

„Ya rabbi Yasu!” – kiáltotta egyszerre a 21 narancsruhába öltöztetett kopt keresztény, amikor az IS fekete ruhás hóhérai nekiálltak lefejezni őket a líbiai tengerparton. „Ya rabbi!” arabul olyasmit jelent, hogy „Uram!”, vagy „Ó, uram”, esetleg „Segíts, uram!” Eredetileg Allah megszólítása volt ez, de a térdre, majd kivégzésükhöz hasra fektetett keresztények Jézushoz beszéltek. Majd fejüket vették a Jézusról való bizonyságtételért. Azért haltak meg, mert a kereszt népéhez tartoztak. Az IS mondja ezt. Ők egyébként nem provokálták, hanem szerették a muszlimokat. Amikor az arab tavasz idején muszlim barátaik a szőnyegükön imádkoztak, ők falként vették körül őket. Egyetlen bűnük az volt, hogy keresztények.

A nyugati újságok címlapjai most nincsenek tele „je suis Copte” feliratokkal. Nem baj. Ennél nemesebb és dicsőségesebb ez a történet. A SAT-7 arab nyelvű műsora telefonon meginterjúvolta az egyik lefejezett fiatalember testvérét, Beshir Estafanos Kamelt. A műsorvezető megkérdezte tőle, hogy mit érez. Beshir először is helyesbített: nem csak egy, hanem két fitestvére is ott volt a tengerparton. „Bisu Estafanos Kamel mártír és Samuel Estafanos Kamel mártír. Büszke vagyok rájuk! Bisu 25 éves volt, Samuel 23 éves volt. Ők a kereszténység büszkeségei. Miattuk felemelt fejekkel, büszkén járhatok!”

„Az ISIS többet adott nekünk, mint amit kérhettünk, mert nem vágták ki azt a részt, amikor megvallották a hitüket és segítségül hívták Jézus Krisztust. Az ISIS megerősítette a hitünket. Hálás vagyok az ISIS-nek, hogy nem vágták ki a videóból, amikor a hitük megvallását kiáltották.” Az interjú aztán végig ebben a tónusban folytatódott. Valami furcsa öröm és reménység zuhant a képernyőre, ami széttörte a döbbenet és a gyász fojtogató páncélját. A reménység az áldozatok testvéréből sugárzott. Őt hallgatva a műsorvezető könnyei is csorogtak, meg az enyéim is.

„Hogy van a családod?” – állítja meg egy pillanatra a műsorvezető. „Hidd el nekem, hogy az emberek itt boldogok és méltatják egymást. Nem gyászolnak, hanem elismerő szavakat mondanak egymásnak, amiért a faluban olyan sokan haltak mártírhalált. Büszkék vagyunk rájuk!”

Az interjú legdöbbenetesebb része azonban csak ekkor következett, mert az eddigieket kis változtatásokkal akár egy öngyilkos merénylő családja is elmondhatta volna. A büszkeség és szégyen mátrixában élő kultúrák számára különös érték, ha családtagjaikat nagy méltóság éri, és ahogy egyes muszlimok között hőstettnek számít a hitetlenek legyilkolása közben elszenvedett hősi halál, keresztények között régi hagyománya van a vértanúság becsületének. Persze az öngyilkos merénylet és a vértanúság között óriási különbség van, de a keresztény hit nemessége másban is meglátszik.

„Hogy éreztél, amikor a légicsapások elkezdődtek és láttad az ISIS tagok holttesteit?” – tereli a műsorvezető a témát a bosszú kérdésére.

„Megmondom neked az igazságot. Egészen a római idők óta mi, keresztények célpontok vagyunk a vértanúságra. Ez megkönnyíti számunkra az ilyen krízisek elviselését, mert a Biblia azt mondja, hogy szeressük az ellenségeinket, és áldjuk azokat, akik bennünket átkoznak.” Vagyis nincs bosszúvágy. Megbocsátás van.

A műsorvezető ezután megkérdezi tőle, hogy tudna-e imádkozni azért, hogy az elkövetők bocsánatot nyerjenek. A testvér ekkor elmeséli az édesanyjukkal való beszélgetését, aki aznap két fiát veszítette el. Hatvanas éveiben járó, tanulatlan édesanyjától azt kérdezte, mit tenne, ha meglátná az egyik ISIS-tagot az utcán, és megtudná, ő volt a fiai hóhéra. Az édesanyja azt válaszolta: „Behívnám a házunkba, és imádkoznék érte, hogy megnyíljanak a szemei, mert segített nekünk bemenni a mennyek országába!”

Az interjú végén a vértanúságot szenvedett kopt fiúk bátyja hangosan imádkozik az IS-tagokért: „Drága Istenem, nyisd meg a szemüket, hogy üdvözüljenek! Szabadítsd meg őket a tudatlanságból és a rossz tanoktól, amiket tanítottak nekik! Ámen.”

Az elmúlt évtizedben rendkívüli evangéliumi ébredés futott végig az egyiptomi kopt egyházon. Bibliatanulmányozó körök alakultak szerte a Nílus-parti városokban, megerősödtek a felekezetközi kapcsolatok, új, hatalmasra duzzadt gyülekezetek jöttek létre, fiatalok tízezreit ragadta magával a megújulás. 2011. november 11-én a muszlim tengerben élő, marginalizált, kívülről fojtogatott keresztények felekezetközi virrasztásra és dicsőítésre gyűltek egybe, hogy együtt erősödjenek hitükben. Több, mint ötvenezer Jézus-követő találkozott a mokkatami barlangoknál. Ezeket nemrégiben egy Simaan nevű alázatos, Szentlélekkel betöltött kopt pap ásta ki és változtatta keresztény gyülekezőhellyé, miközben elképesztően eredményes missziói munkát végzett a szimplán csak szemétvárosnak nevezett szegénynegyedben.

Szippantsunk most bele ennek a levegőjébe, hátha bennünket is megérint valami a menny reménységéből. Itt van egy rövid felvétel a 2011-es felemelő eseményről, nézzetek bele! Néha úgy érzem, a mennyei valóságot igazán csak szorongatott helyzetben lehet megtapasztalni, akkor is a Szentlélek által. Az egyiptomi hívők helytállása kijózanító. Egy nap mi is ott állunk majd egy tengerparton, ha nem Líbiában, akkor Hádész kapuinál, és egyáltalán nem lesz mindegy, hogy van-e olyan imádság a szívünkben, mint a narancsruhás vendégmunkások „Ya rabbi Yasu!” kiáltása volt.

33 hozzászólás

 1. Nazo

  Az a megdöbbentő, hogy nem, hogy nem azonosulnak nyugaton a mártír keresztyénekkel, hanem arról cikkeznek, hogy milyen megvágási technikával tették oda a tengerpartot, mert állítólag ez egy utólagos montírozás. Noha a lefejezés valódiságát nem vitatják. Mégis ezért hamisítványt kiáltanak. Nem mindegy, hogy stúdiós körülmények között végeznek ki vagy a szabadban? Ez változtatna a lényegen? Tragikus ez a szemlélet.
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20150222-hamisitvanynak-tunik-a-koptok-lefejezeserol-keszitett-video.html

 2. jobbagyp

  Köszönöm a cikket, Ádám.

 3. balivi

  „A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal(!) beszélt, és többek között azt mondta: „Allah segedelmével leigázzuk Rómát”. (Origo)

  Lenyűgöző a vértanúk bátorsága, a Jézus nevének megvallása haláluk előtt. Az ő vértanúságukat nem vitatom, sőt példaértékűnek tartom. Amit és ahogy viszont a terrorista mondott, azon érdekes elgondolkodni. Annyira kilóg a lóláb, hogy nem lehet nem észrevenni. Ezek nem dzsihádisták voltak, hanem közönséges bérgyilkosok.

 4. Arpicus

  Kedves Ádám!

  Köszönöm a cikket!Már vártam!Ezek a kopt keresztények(és más közép keleti keresztyének,Szíriában és Irakban)a front első vonalában vannak.Az igazsághoz
  az is hozzátartozik,hogy Egyiptomban a koptokat másodrendű állampolgároknak tekintik és sok atrocitást szenvednek el a muzulmán többség részéről,különösen a szélsőséges iszlamisták részéről.Megindított a videó és az a beszélgetés amelyet a cikkben idéztél.Mi,nyugati keresztyének annyira elkényelmesedtünk,elvilágiasodtunk.Minket(egyenlőre csak kinevetnek)ezeket pedig bestiális módon legyilkolják csak azért mert keresztyének.Mártíromságuk
  ébresztően kellene hatniuk az elkényelmesedett,korszellem által átitatott nyugati keresztyénség számára.Köntös László egy mondata a témával kapcsolatban a lényegre tapint:” Ez nyilvánvaló provokáció. Ugyanakkor az európai néző az iszonytató brutalitás láttán túl mégis értetlenül áll, mert nem is érti már ezt a rituális kivégzést megalapozó ideológiát. Leigázni Rómát? Minek? Hiszen a nyugati keresztyénség már romokban hever.”-minden arra mutat,hogy ez a diagnózis igaz.Ez a cikk nagyon is megy a fenti poszthoz:
  http://reposzt.hu/blog/kontos-laszlo/2015-02-21/keresztyenseg-ritualis-kivegzese
  És egy link a „Keresztyénüldözés ma” blogról:
  http://kozbenjaro.blog.hu/2015/02/16/21_kopt_keresztenyt_fejezett_le_az_iszlam_allam_video
  Engem egyébként nem lepett meg a nyugati keresztyénség langyos reakciója a kérdésben.Egy hír marad majd a sok közül,gyorsan napirendre térünk majd felette.Ami a legjobban mellbe vágott az a Nyugat képmutatása.Mekkora felhajtás volt akkor amikor az a támadás történt a saját magából kivetkőző szennylap ellen.A reakciók szinte már hisztérikusak voltak.Ezen szörnyülködtek egy kicsit,elítélték a barbár tettet-de ma már ez csak egy hír.Mint az is,hogy ÉK-Nigériában egy 8 éves kislány robbantotta fel magát.
  Azonban a koptok és a nigériaiak is messze vannak,ott valahol…Nem európai vagy amerikai emberekről van szó.Akkor sokkal nagyobb lenne a felháborodás.
  Ez az esemény,ha nem másnak nem is de az európai keresztyénségnek egy fontos üzenetet küldd:
  ÉBRESZTŐ!Félek,hogy a nyugati keresztyénség már annyira rezisztens,annyira el van magával foglalva,hogy szinte nem is regisztrálja az eseményt.Attól pedig még messzebb van,hogy valamilyen módon feldolgozza a történteket.
  Külön köszönöm a videót a kopt keresztények összejöveteléről!Ekkora nyomás alatt élni és ennyire felszabadultan énekelni!Szégyellem magamat.Ők nem menekülnek el,ők ott vannak és ismét akármikor lecsaphatnak rájuk…Ma ezek a mártírok emelik magasra a valódi keresztyénség zászlaját!Mélyen meghajolok előttük!
  Köszönöm a cikket!Nagyon kellett!Most erről kellene beszélni…

 5. balivi

  „Leigázni Rómát? Minek? Hiszen a nyugati keresztyénség már romokban hever.” Sztem a nyugati kereszténység nem romokban hever, hanem a fénykorát éli, és minden amit látunk és tapasztalunk belőle, majdnem a legtöbb, amit adni tud a világnak. Néhány dolgot még adni akar és fog, de ehhez még szükséges, hogy részvétet érezzünk irányában. Ennek a provokációnak, ahogyan nevezi, Köntös László éppen a lényegét vesztette szem előtt. Itt nem a leigázás a cél, hanem részvét ébresztése a római(ahogyan nevezi nyugati)kereszténység felé. (Gyanítom, hogy nem is katolikus, hanem ortodox koptok voltak. A vérontás tekintetében ez persze lényegtelen. Lényegtelen?)

 6. Szabados Ádám

  Arpicus,

  köszönöm a visszajelzésedet. Én is érzem az óriási kontrasztot a halál árnyékában élő közel-keleti testvéreink és a mi elkényelmesedett, vágy-vezérelt nyugati kereszténységünk között. Talán ide tartozik az a mai hír is, hogy az Iszlám Állam elrabolt Szíriában kilencven keresztényt. Imádkozzunk értük!

 7. Szabados Ádám

  Indiai barátaim pedig eközben az új, nacionalista hindu kormányzat alatt – a növekvő nyomás ellenére – újabb kemény és elzárt területekre viszik az evangéliumot, nem kímélve az életüket sem. „Ádám, a mi Istenünknek hatalmas kormányzata minden kormányzat felett áll, és mi örvendezünk ebben az igazságban” – válaszolta lelkipásztor-testvérem az új kormányra vonatkozó kérdésemre. Tényleg megszégyenítő, és egyben nagyon bátorító is a példájuk.

 8. Arpicus

  balivi,szerintem ez nem az a téma amely kapcsán vitát kellene folytatnunk a nyugati keresztyénség állapotáról.Különösen nem az utolsó hírek nyomán amelyet Ádám belinkelt és amivel tele van ma este az internet.Viszont ha már belinkeltem azt a mondatot és cikket talán egy-két megjegyzés.Továbbra is fenntartom a véleményemet és osztom K.L.megállapítását is.Félek,hogy éppen te nem érted a lényeget.Az ami az európai nagy egyházakban történik,ahogy látjuk az entrópiát a kis egyházakban,felekezetben…amikor nőket szentelnek pappá,sőt püspökké,amikor homoszexuális lelkészek és papok működését nemcsak,hogy tolerálják hanem már bátorítják is…amikor homoszexuális párokat esketnek keresztyén templomokban,amikor burjánzik a tévtanítás és tévelygés…amikor nem egy nagy egyházat pedofil papok botrányai és az iskoláikban történő esetek rengetik meg, akkor te azt mondod nekem,hogy az Egyház a fénykorát éri…hát ez nekem nehezen érthető.Mintha te és én nem ugyanabban a korban élnénk,nem hiszem,hogy te nem látod,hogy milyen zuhanórepülésben van a mai nyugati kereszténység.Még hogy a fénykorát éri?Bár neked lenne igazad,de a tények egészen mást mondanak.A mai európai keresztyén benn él a saját komfortzónájában,kényelem a fő cél,kiépítette a saját privát kereszténységét és az egyházak ehhez asszisztálnak.Az ő privát keresztyénségébe pedig senki se szóljon bele,ez az ő magánügye.A kereszténység ma Európában „magánügy” lett.Az egyházak és felekezetek pedig elesett állapotban vannak.Európa maga számolja fel keresztény gyökereit és az egyházak ezt hallgatólagosan eltűrik.Egy pár hete volt itt egy kitűnő cikk „A világ az egyházban?”címmel.
  Ha akarod az a poszt alatt megvitathatjuk a témát,de nem ez a poszt alatt.Egyébként ha számodra nem jelzésértékű ez a vita a homoszexualitással kapcsolatban ami ezen a blogon már hosszabb ideje folyik akkor nem tudom,hogy te hol élsz.A mai nyugati egyházat átitatja a korszellem és az elvilágiasodás.
  A nyugati keresztyénség mély válságban van.Aki ezt nem látja,az vagy naiv vagy egyszerűen nem akar szembenézni a tényekkel.Most már ott tartunk,hogy a valódi keresztyénséget kis gyülekezetekben vagy házi gyülekezetben élhetjük meg.A múltkor belinkeltem egy anyagot arról,hogy a konzervatív irányvonal megerősödött.De akkor is válságban van a nyugati egyház.Azért reménykedem,hogy vannak még gyülekezetek és prédikátorok akik szilárdan állnak a bibliai alapokon.A bibliahű keresztyénség köré falat emelnek és ha így folytatódnak a dolgok akkor lassan olyan helyzetbe kerülnek mint az első keresztyének akik katakombákban gyűltek össze.Egy kis idézet Bogárdi Szabó Istvánnal(ref.püspök) folytatott beszélgetésből(a Parókián olvashatod):”…Amolyan konzervatív forradalmár vagyok,kiabálok,hogy ne tegyék odább a kerítést,vagy működjön a kilincs.Nem tudok rendetlen világban élni.”-én egy kicsit lefordítottam ezt a fontos mondatot a magam számára:kérem,hogy ne tolják tovább a kerítést!Már így is sok a világ a kereszténységben.Én sem tudok rendetlen világban élni,de sajnos lassan már rendetlen keresztyénségben sem…Fénykorát éli?!-bár neked volna igazad.Sajnos a realitás egész más képet mutat.Addig is:
  http://www.bibliaszov.hu/aktualis/heti-uzenet/907-kenyelmes-keresztyenseg

 9. lost cluster

  Köszönöm a cikket.

 10. Vargha Anikó

  KOPT MÁRTÍROK utcáját kéne különböző településeken elnevezni.Nem vitatkozgatást javaslok, hanem önvizsgálatot.(nem önmentegetést!!!)

 11. Gábor

  Egy muszlim ismerősöm szerint az ISIS valami nagyon nem muszlim dolgot tesz az elevenen elégetős kivégzésekkel. Ő egy Korán-olvasó ember, és azt mondja, hogy a Korán kifejezetten tiltja a tűz általi kivégzést. Tehát már tanában is nagyon elferdült a gárda, és ő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ezeket nyugatról pénzelik, és csak innen fogdossák össze azokat a hülyéket, akik mennek ISIS tagnak.

 12. balivi

  Arpicus! Valóban ne ez alatt a poszt alatt vitassuk ezeket meg, de egy gondolatot engedj meg. Amiket írtál az entrópiáról, az nem a világ hatása az egyházra, ahogyan ezt oly sokan vélik, nem egy vírus, ami kintről megy be, hanem egy belülről fakadó folyamat, mint a rák. Egyetértek veled abban, hogy az entrópia oka a tévtanítás. Csak egyet nem tudok még biztosan: melyik tévtanítás a sok közül.

 13. Idealista

  Ésaiás könyve 19. rész

  19. Ama napon oltára lesz az Úrnak Égyiptom földének közepette és határán egy oszlop az Úrnak;
  20. És lesz jegyül és bizonyságul a seregek Urának Égyiptom földén, hogy ha kiáltanak az Úrhoz a nyomorgatók előtt, hogy küldjön nékik megtartót és fejedelmet, és őket megszabadítsa.
  21. És megismerteti magát az Úr Égyiptommal, és megismeri Égyiptom az Urat ama napon, és szolgálják véres áldozattal és ételáldozattal, és fogadnak fogadást az Úrnak, és teljesítik.
  22. De ha megveri az Úr Égyiptomot, megvervén, meggyógyítja, és megtérnek az Úrhoz, és Ő meghallgatja és meggyógyítja őket.
  23. Ama napon út lesz Égyiptomból Assiriába, és Assiria megy Égyiptomba, Égyiptom meg Assiriába, és Égyiptom Assiriával az Urat tiszteli.
  24. Ama napon Izráel harmadik lesz Égyiptom és Assiria mellett; áldás a földnek közepette;
  25. Melyet megáld a seregeknek Ura, mondván: ÁLDOTT NÉPEM ÉGYIPTOM! és kezem munkája, Assiria! és örökségem Izráel! [kiemelés tőlem]

 14. Viktor Barnabás

  Kedves Ádám!

  Adalék a posztodhoz:

  magyarkurir.hu/hirek/beiktattak-kopt-naptarba-huszonegy-kereszteny-vertanu-emleknapjat

  Az eseményre nem lehet mit mondani, csupán a teljes döbbenet csöndje van. Áldott az Úr, aki képes a jóvátehetetlen jóvátételére.

  Viktor

 15. Vértes László

  Kedves Ádám! Én is köszönöm a cikket, fontos, hogy ezekről az apró betűs hírként már-már elhallgatott elleni rémtettekről írjunk, olvassunk és beszéljünk.

  Miért halnak meg ma is keresztények a hitük miatt?

  Nem azt parancsolta Jézus, hogy tegyünk a tanítványává minden népet? Ha a tanítványává teszünk minden népet, ki fogja a hitük miatt meggyilkolni a keresztényeket? Senki.

  Tehát furcsa mód, nem csak az IS felel a halálukért, hanem mi, lagymatag tejbetök „keresztények” is, akik már arról sem akarunk tudni, hogy a civilizációnk alapja a judaista Messiás értékrendje. Szégyelljük ezt szóba hozni, mintha ciki lenne, és nem dicsőség. Pedig a világ legnagyszerűbb civilizációjában élünk, amely mintául szolgálhat az egész világ számára.

  Az önbizalom-hiányunknak jelentős szerepe van abban, hogy az (emberi jogok és demokrácia terén) alacsonyabb szinten rekedt iszlám civilizáció banditái vérszemet kapnak, és arrogánsan terjeszkednek, tűzzel-vassal, irtva a testvéreinket. Ezt nekünk kell megállítani, de nem tűzzel-vassal, hanem Jézus tanítása szerint, az eredményeink felmutatásával. A keresztény tanítás a világ legigazságosabb civilizációs kerete, erre hivatkozva az emberiség uralkodó értékrendje. Feladatunk, hogy ez mindenki számára világossá váljon. Indulhat a közös módszertani ötletelés!

 16. Vértes László

  Helyesbítés: „ezekről az apró betűs hírként már-már elhallgatott, keresztények elleni rémtettekről”

 17. Virágh László

  Egyszerűsített igazság, de igazság: Ami megtart egy népet, az a közös nyelv és a közös vallás. Sőt, naggyá is teheti. (Lásd: iszlám.) Mit tehetünk ennek a helyébe, mert mi itt nyugaton mind a kettőt kezdjük elveszíteni.

 18. Búbos Vöcsök

  Bármennyire is úgy tűnik, a keresztyénség igaz ellenségei mégsem ezek a szerencsétlen, megvadított gyilkosok, hanem azok a keresztyén világhoz, kultúrához vagy egyházakhoz tartozó tekintélyszemélyek, akiket világ Isten embereinek tart, akkik ebbéli minőségükben követnek el gyalázatos dolgokat. Kikre gondolok: katolikus papokra akik az egész nyugati világban kisfiúk-kislányok ezreit zaklatták-zaklatják, amerikai katonákra, akik fegyvertelen arabokat mészárolgattak le Irakban, illetve rabok ezreit kínozzák mind a mai napig, „evangéliumi” keresztyén vezetőre akik a szímpadon ájtatos módon prédikálnak, humanitárius szervezeteket működtetnek, miközben a rájuk bízott vagyonokat elherdálják, munkatársaikat megalázzák és tönkreteszik. A keresztyén világnak (ha van ilyen) magába kellene néznie, összehasonlítania magát Jézussal. Az hogy egy embert hite miatt lefejeznek, senkit nem fog visszatartani a megtéréstől. De mit mondhatunk a a keresztyénség áldozatairól, Egy hazug lelkész miatt hány ember botránkozhat meg és talán örökre elfordul Jézustól?

 19. Kálomista

  Búbos Vöcsök, teljesen egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy ide kellene még sorolni a „felvilágosult” „nyugati” „keresztény” egyházakat, amelyek teljesen lemondtak már nemcsak az evangéliumi etikáról, de magáról az evangéliumról is. A holland ún. „protestáns” egyházban (hogy mi ellen „protestálnak”, rejtély…) egy felmérés szerint minden 6. lelkész ateistának vagy agnosztikusnak vallja magát.[1] HOGYMIVAAAN???!!! Nekünk, protestáns (és nem protestáns) keresztyén magyaroknak naphosszat böjtölve és térden állva kéne imádkoznunk a nyugat-európai portestáns felekezetek ébredéséért, és azért, hogy egy hasonló tragikus elvilágiasodás ne történjen meg a magyar keresztyén egyházakban. Hála Istennek, hogy a Magyar Református Egyháznak 6 évre olyan vezetői lettek, akik legalább a szavak és geszutsok szintjén nyíltan kiállnak a bibliai értékek mellett. Angela Merkelről nem sok jót gondolok, de egy figyelemre méltó mondatát hadd idézzem: szerinte Németországnak nem kevesebb iszlámra, hanem több keresztyénségre volna szüksége[2]. Ezzel a megállapítással teljesen egyetértek. A nyugati civilizáció alapjaiban nem a felvilágosodásra, hanem a reformációra épül. Ha nem találunk vissza a reformáció evangéliumi gyökereihez, senki és semmi nem menti meg a nyugati társadalmakat.

  [1] http://en.wikipedia.org/wiki/Protestant_Church_in_the_Netherlands#cite_note-PKN-Hendrikse-9

  [2] http://www.abendblatt.de/meinung/article107884719/Zitat-des-Tages.html

 20. Cypriánus

  Kedves Kálomista!

  Sajnos ilyen ima és böjt a saját egyházainkért is elkelne, persze a második felével, hogy ne jussunk oda, mint pl. a skandináv népegyházak a nyíltan ateista meg szado-mazo leszbikus lelkészekkel, azzal teljesen egyetértek.

  (Viszont azzal nem értek egyet , hogy a nyugati civilizáció a reformációra épülne. A reformáció előtt is volt olyan, hogy nyugati civilizáció.

  Továbbá nem írnék ki belőle olyan, a történelmi reformáció által nem igazán érintett latin területeket: mint Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, vagy a német nyelvű Közép-Svájcot, a kelta íreket, de még a a katolikus arab-olasz keverék Máltát sem…)

 21. Antenor

  Nem tudom mennyire van tisztában azzal a nagyérdemû, hogy a kopt egyház a kereszténység elsõ évszázadaiban függeltenítette magát Rómától, így TELJESEN más kereszténységet képviselnek, mint a katolikus vagy protestáns egyház. Ha nem lenne ISIS, hanem lenne megint katilikus egyeduralom, vagy esetleg protestáns, akkor azok inkvizítorálnák a koptokat.

 22. Szabados Ádám

  Antenor,

  a koptok elsősorban nem Rómától szakadtak el, hanem a nesztoriánus krisztológiától igyekeztek távol tartani magukat, ezért nem fogadták el a kalcedóni hitvallást. Egyébként még az orthodoxok szerint sem teljesen más kereszténység, pedig nekik volt a koptokkal sok évszázados küzdelmük. Ma már mindkét oldalon belátják, hogy a koptok miafüzitizmusa inkább csak szemantikai hangsúly, nem lényegi (és nem monofüzitizmus, ahogy sokszor tévesen gondolták, hanem csak miafüzitizmus). Evangéliumi protestánsként sok területen látok problémát a koptok teológiájában és vallásgyakorlatában (ahogy egyébként a római katolikusokéban és az ortodoxokéban is, no meg számos protestáns felekezetben is), de abban a kérdésben, amiért annak idején elszakadtak a többi egyházrésztől, nem látom a koptokat eretnekeknek. A jó hír meg az, hogy jelenleg ők is egyre nyitottabbak a más felekezetű keresztényekkel való közösségre (erre csodálatos példa a fenti videó). Jelenlegi pápájuk (II. Tawadros v. Teodór) kifejezetten testvéri kapcsolatokat ápol az egyiptomi evangéliumi vezetőkkel.

 23. Éva

  Kedves Antenor érthetetlen az utolsó mondat hiszen már senki nem inkvizítorál senkit (hacsak Te nem 🙁 ): kijelentetted MÁSHOL hogy a katolikusok pl. nem keresztények. Meg nem merték ünnepelni rendesen az Úr Jézus születését (dec.25-én vagy jan.6-án, mindegy). Nem hiszek a szememnek, hogy hiába a testvéri kéznyújtás részemről hogy átnyúljak ezen a szakadáson/szakadékon, szóra nem érdemesítettél, pedig a mindennapi.hu-n elég sokat küzdöttünk a karizmatikus keresztények ‘sátáni’ minősítése ellen … váll váll mellett 🙂 !

 24. Éva

  Éppen most, ahogy közelednek (felénk) az üldözések kell nagyobb egységre jutnunk Jézusban azért, hogy tudjunk megbocsátani is, a végsőkig való tanúságtétel mellett: vagy az evangélium hirdetésében, vagy hasonló úton mint a kopt vértanúk. A régi „sarat” letéve. Hogy kapjunk másként fehér ruhát? Jel.6.11

 25. Éva

  Kedves Antenor szerintem nagyon eltévedtél ezzel az inkvizitorálással. Éppen fordítva van! Éppen, a katolikus „Assisi folyamat” a félelmetes, az hogy a „nagy béke” kedvéért összemaszatolnak mindent ami valóban KERESZTÉNY oda nem illővel, boszorkányokkal, sokistenhívőkkel 🙁 , a „kibékülés”, HAMIS BÉKE KEDVÉÉRT ! átmegy a dolog szimpla humanizmusba, mintha az Úr Jézus hiába jött volna el, hiába halt volna meg és támadt volna fel, hogy életünk legyen! Vigyázzatok, éppen az Ő személyét fogják kihagyni a végén (nagyon látszik). Ha viszont megszűnnek – emiatt – az üldözések, annak nagyon fognak tapsolni az ateisták, és az AK pont ezt akarja!
  Ezért „szólok” mindenkinek: vigyázzatok, miről van szó, ha „új evangelizációról” hallotok! A szolidaritás, a szociális szolgálatok következménye a hitünknek és nem tartalma olyan formán, hogy ebben kimerülne. Előttünk Jézus sóhaja „hogyha eljön az Emberfia, talál-e hitet a földön”?! Az „előbb meg kell történnie az elpártolásnak” (mielőtt felemelkedik a bűn fia, az Antikrisztus)éppen, minden valószínűség szerint így fog megtörténni, ezért olyan fontos a TISZTA evangéliumi hit, alapvetés erkölcsi dolgokban.
  Abban VÉGRE egy leszünk, ahogy azt Jézus akarta is, ahogy imádkozott is értünk a főpapi imában.
  Valószínűleg, igen, a végsőkig kitartva, mint akiknek „fejüket vették” Jézus melletti bizonyságért.

 26. Kálomista

  Éva, teljesen igazad van, pontosan ez történik. Egyre kevesebb szó van Jézusról, nemcsak a katolikus, hanem a protestáns egyházakban is. A nagy elpártolás ott is tetten érhető, hogy kiürülnek a templomok. De miért ürülnek ki? Mert a humanista szöveget bárhol meg lehet kapni, nem kell érte a templomban aszalódni. Az élő Jézus Krisztussal való találkozás (ami bevinné az embereket a templomba) meg eleve kizárt ott, ahol szó sem esik az ő személyéről, vagy legfeljebb nagy tanítóként, példaképként tisztelik (ha egyáltalán). Bár tetszett az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket, ha az egyházak kidobják az ablakon az igehirdetést, és szociális evangéliumot meg humanizmust hirdetnek helyette, akkor nem fognak az emberek megtérni. Templomba járni, gyakorló hívő életet élni meg még kevésbé. Akik pedig Isten kegyelme folytán mégis megtérnek (ne tévedjünk, sokan vannak és lesznek ilyenek is, mert ez viszont nem rajtunk múlik, hanem Istenen), előbb-utóbb kiszorulnak/kimenekülnek az elvilágiasodott népegyházakból, és különféle kis közösségekben fogják gyakorolni a keresztény hitüket, ami nem baj önmagában, csak végtelenül szomorú és ítéletes bizonyítványt állít ki az egyházainkról.

 27. Éva

  Kálomista, hogy erősítsük a hitünket, hiszen arra nagy szükség lesz(!) most eszembe jutott Barsi Balázs ötperces, „az igazság szabaddá tesz” című máriarádióban hallott lelkes beszéde Pünkösdkor. Előadta, hogy ez a Megtestesülés ünnepe, a karácsony, nem holmi stielenachtos este, kegyesség, ez a Nagypéntek, az Úr áldozatának NAPJA, és a napokat, eseményeket sorolta, amiben az Úr meglátogatott minket és átnyújtotta szeretetét. Ha nem küldte volna el a Lelket, akkor ez csak egy szomorú történet lenne egy jeles rabbiról. …” és ez a feltámadás napja” – hiszen a Lélek által ismerjük fel, nyílnak meg a szemeink.
  A végén azt mondta, hogy „most már jöjjenek a szürke hétköznapok, Uram, mert ennyi gazdagságot nem lehet elviselni…” Igen, ebből lesz sok, ahogy látjuk, hogy még a „bélyeget” sem fogják felismerni, hiába mutatjuk majd, hogy „nézd, ott van a Bibliában” – legyinteni fognak! Már tettek próbát, egy karszalagot nem vettem fel, és a jó keresztény (tényleg az) barátnőm azt mondta: lássák csak, én kifizettem a belépőt, vagyis „lássák csak, én jó vagyok”! (Nem tudom, írtam-e ezt már, szoktam 🙂 ) És sajnos ott lesz a csupa jóember, megvezetve 🙁

  Nem azért, hogy kihúzzam a gyufát, de nekem sajnos ez az elpártolás – mint a kafarnaumi beszéd után amikor annyian ELHAGYTÁK az Urat – a reformáción is átjön, függetlenül attól, hogy micsoda bűnökben fetrengett az egyházszervezet. „A fürdővízzel a babát” esete 🙁

  Az Úr a VALÓSÁGOS jelenlétét hagyta itt, és a papi kézrátételen, melyről Pál apostol beszél Timóteusnak, a Lélek által VAN ő újra itt, és ugyan egyszeri a keresztáldozat, de Jézussal a végtelenbe lépünk … ahogy a szent Sebek is Őrajta dicsőséggel ott maradtak! Egyszer és mindenkorra.

  Ez most igazán nem vitatéma, de nem is bármely egyházi dogmatika, hittétel, melyet a katolikusok így, a protestánsok úgy gondolnak. Ez az, ami ŐT MAGÁT érinti, és nem minket, ez az, amit az egyházatyák is természetesen így gondoltak … Mert SZÜKSÉGÜNK LESZ Jézus valódi jelenlétére a szívünkben ahhoz, hogy a lehetetlen helyzetekben kitartsunk. Az az édesség, amit az Ő szeretete belénk önt, szent Testével és Vérével belénk OLVASZT, elmondhatatlan… „Ő szeret benned” – mondták nekem egy búcsúzáskor: nem elég ez neked? Csordultig … Könyörgök az Atyához értetek, kedves testvérek, hogy a Lélek által ismerjétek fel az összes ajándékot már most, és „ráadásul” az örök életet 🙂

 28. Éva

  Nekem a taizé-i „új evangelizáció” is gyanús, és jó lenne ha túlzás lenne ez részemről. Miért kell ODA 🙂 ÚJ ?!

  Itt hívom fel a fiatalok figyelmét, hogy aki korban odaillő és indítja a Szentlélek, akkor menjen oda: nem tudni, hogy halad majd az „átképzés”!? Vagy túl sötéten látok?

 29. Jaskó Márta

  Nem lehet sajnos megnyitni a felvetel linkjet… Lehet hogy torolve lett?

 30. Szabados Ádám

  Valószínűleg törölték. Kicseréltem egy másikra, ez most működik.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK