Os Guinness néhány gondolata a globalizációról és az evangélizációról

2011 jan. 15. | Divinity, Társadalom | 1 hozzászólás

Az 1974-ben Lausanne-ban kezdődött folyamat harmadik állomásaként tavaly októberben a világ evangéliumi kereszténységének közös evangélizációs kongresszusa zajlott Dél-Afrikában. A földgolyó minden tájáról érkeztek evangéliumi vezetők Fokvárosba, hogy az evangélizáció kérdéséről együtt tanácskozzanak. Most egy rövid, alig tízperces előadásra szeretném felhívni a figyelmet, melyet Os Guinness tartott a globalizáció és az evangélizáció kapcsolatáról. Os Guinness évtizedek óta az egyik legfigyelemfelkeltőbb elemzője a közöttünk zajló társadalmi folyamatoknak.

Guinness szerint a globalizáció hatására mindannyian szembesültünk a „más” jelenlétével, és ez megrendítette a kereszténység plauzibilitását a nyugati világban. (A plauzibilitás arra utal, hogy valami igaznak látszik-e vagy sem, szemben a kredibilitással, mely az igazságigény tartalmi elemére vonatkozik.) A földgolyó más tájain gyorsan terjed a keresztény hit, de a nyugati emberek többségének szemében a kereszténység ma nem látszik igaznak. Ahogy más vallások és kultúrák elárasztották a nyugati kultúrát, a kereszténység plauzibilitása drámai mértékben csökkent. Ezen az sem változtat, ha milliónyi meggyőző érvet sorolunk fel a kereszténység igazsága mellett, nem a kereszténység kredibilitása, hanem plauzibilitása került ugyanis válságba.

Furcsa ellentmondásban áll ez mégis azzal a ténnyel, hogy az evangélizáció közben könnyebbé is vált. Guinness szerint ennek két oka van. Egyrészt a kommunikáció új formái jelentek meg, melyek alkalmazása rengeteg ajtót nyitott meg az emberek felé. Élen jár ebben az internet használata és a műholdas technológia. Másrészt a globalizáció hatására maguk az emberek is sokkal hajlandóbbak a változásra, akár a radikális megtérésekre is. A nyugati embernek ma nem a változással, inkább az elköteleződéssel van problémája. Ebből a szempontból különleges időket élünk.

Guinness arra is felhívta előadásában a figyelmet, hogy a globalizáció és a technológiai fejlődés miatt a legfontosabb érték mára a figyelem lett. Senki nem figyel igazán, mert mindenki beszél hozzánk. Ömlik ránk az információ, kezünkben a telefon, előttünk az internet, körülöttünk a plakátok és poszterek: és mindez együtt, egyszerre, egy helyen és időben. A legnagyobb ajándék, amit ma a másik embernek adhatunk, a figyelmünk.

Guinness a beszédét néhány rövid, de elgondolkodtató mondattal zárta. Hadd ömlesszem ezeket ide, ahogy ő is tette az előadása befejezéseként:

– Az evangélizáció bizonyos szempontból ma könnyebb, mint máskor. A valódi tanítványság azonban nehezebb.

– A társadalmi igazságosság gondolata rendkívül népszerű, az evangélizáció ezzel szemben nem számít politikailag korrekt tevékenységnek.

– A módszereket mindenki nagyra tartja, az igazság viszont kiment a divatból és kínossá vált.

– Az internet széles körben elterjedt és óriási hatása van, de sekélyes. Az inkarnációs tanúságtétel lassú és sokba kerül, de mély. (A globális és rövidtávú dolgokkal lehet villogni, a helyi és hosszútávú szolgálatok áldozatokkal járnak.)

– A globális világban nagyra tartjuk a virtuális közösséget és kommunikációt, de az mindig felszínes marad. A személyes közösség és kommunikáció az, ami végső soron a mi Urunk testetöltését tükrözi.

Azóta is gondolkodom Os Guinness rövid reflexióin. Annyival egészíteném csak ki, hogy mindezekkel együtt ez az a világ, amelyben élünk. Ebben kell helytállnunk, ebben kell az evangéliumot továbbadnunk. A globalizáció egyszerre áldás és átok. Adjunk hálát az áldásaiért és tanuljuk meg megvédeni magunkat az átkaitól! Nem hiszem, hogy összességében nehezebb lenne a dolgunk, mint más korok keresztényeinek. Minden kornak megvoltak a maga kihívásai és lehetőségei. Mi most Isten akaratából ebben a korban élünk.

1 hozzászólás

  1. vk

    Tetszik és egyetértek O. G. véleményével, ezek közül is különösen azzal, amit a virtuális közösségről és kommunikációról mondott. Jézus is nagyon személyes volt. Ő ölébe vette és megáldotta a gyermekeket, együtt evett a bűnösökkel, összetalálkozott vele és megsiratta a fiát gyászoló asszonyt, valóságosan meghalt a bűnösökért stb. Ezt a fajta személyességet szerintem ma sem pótolhatja pl. egy tévéprédikátor vagy az internet, esetleg kiegészítheti.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK