Ugye, azért vannak valódi menekültek?

2018 jan. 22. | Divinity, Társadalom | 98 hozzászólás

Vajon miért kell mentegetőznie a kormánynak, amikor kiderül, mégiscsak befogadott ezerakárhányszáz menekültet? Azt értem, hogy a milliós nagyságrendű bevándorlás őrültség. Értem, hogy a problémákat helyben kell megoldani, több országhatárnyira tőlünk. Egyet is értek ezzel. Értem, hogy az EU-ban védjük a szuverenitásunkat. Értem, hogy a bölcs ember tud különbséget tenni menekült és migráns között, és ha kell, szigorú határokat húz. De pont ezt a bölcs különbségtételt hiányolom abból a retorikából, amely minden bevándorlót ellenséggé tesz. Mert az egy dolog, hogy nem akarunk tömeges bevándorlást, de az egy másik dolog, hogy léteznek valódi menekültek, akiken emberi kötelességünk segíteni. Hogy alakulhatott ki olyan hangulat, amelyben pár száz befogadott menekült kapcsán a kormánynak ijedten kell leszögeznie, hogy ha erre sor is került, ezek az emberek értelemszerűen vissza lesznek majd toloncolva? Miért akarja letörölni az arcáról az irgalom halvány vonását, amely az egyébként általános szigort bölcsességnek mutathatná?

Nem várom el a hatalom megválasztott képviselőitől, hogy valami félreértett küldetéstudattól vezérelve Jézus tanítványai személyes erkölcsét állami programmá tegyék. Az államnak a Biblia szerint sem az a feladata, hogy például az ellenségnek odatartsa a másik orcáját. (Amúgy is ez Jézus egyik leginkább félreértett mondása.) Ellenkezőleg, az állam kardot kapott a kezébe, hogy polgárait és a jót cselekvőket védje, a törvényszegőket büntesse (l. Róm 13,3-4; 1Pt 2,13-14). Egyetértek Bolyki Laci Jézus és a migránsok c. cikkével, amelyben számos életszerű példával igazolja ezt a tételt. A kormánynak ugyanúgy nem feladata a tömeges migráció támogatása, mint az, hogy a Magyar Nemzeti Bank szétossza a szegények közt a vagyonát. A határok védelme ellenben feladata. De ahogy a cikk is leszögezi: a bevándorlók közül sok „a háború borzalmai elől menekülő embertársunk”. Nagyon helyesen teszi tehát a kormány, ha utóbbiakat megpróbálja leválasztani az egyszerű gazdasági bevándorlókról, pláne a potenciális terroristákról, és külön elbírálásban részesíti – ad absurdum befogadja – őket. Jól teszi, ha otthont ad a valódi menekülteknek, hogy ne haljanak meg. Emberségből. Vagy legalább jutalmazza azokat, akik a törvényeket betartva ezt teszik.

A baj akkor kezdődik, ha az ilyen bölcs, megfontolt emberség szégyellnivaló, ezért bocsánatot kell kérni érte, le kell tagadni, vagy ki kell magyarázni. A baj akkor kezdődik, amikor az irgalomnak köztünk sincs többé helye. Amikor a buszra felszálló hajléktalant úgy zavarja le a buszvezető, hogy „Szállj le, büdös migráns!”, és utastársaim elégedetten veszik tudomásul a sofőr bunkóságát. A baj akkor kezdődik, amikor a migráns lesz a gonosz mértékegysége. Amikor Magyarországra költözött sötétebb bőrű ismerősöm miatt inzultálnak bennünket a panzióban, mert „soha nem lehet tudni…” Elhasznált és rosszul használt toposszá vált Szent István idegenekre vonatkozó intelme, nem is akarom felmelegíteni, de ugye nem fogunk oda jutni, hogy zavartan kell magyarázkodnunk, amikor éppen nem zártuk be a szívünket a legnagyobb szükségben lévők elől? Ugye, azért vannak valódi menekültek? Ugye nem lesz olyan, hogy azokat büntetik, akik a törvényesen itthonra talált menekülteknek egy pohár vizet adnak? Ugye, mi, Jézus követői leszünk az elsők, akik akkor is odanyújtjuk Jézusnak a vizet, ha azért egy római katona oldalba taszajt bennünket?

Ugye fogunk tudni különbséget tenni? Ugye marad hely a szívünkben az irgalom számára, és ugye marad hely a törvényeinkben is azoknak, akik irgalmat akarnak gyakorolni? Ugye nem lesz minden menekült ellenség? Ugye nem leszünk olyan „keresztény ország”, amelyikben az idegennek nyújtott kéz számít eretnekségnek? Miközben az országunkat védjük (helyesen), ugye nem válunk keményszívű keresztény pogányokká? Vagy már azok vagyunk?

98 hozzászólás

  1. Nagy Gusztáv

    Szívemből szólt ez a cikk. Nagyra becsülöm azokat a testvéreinket, akik nem csak segítenek, de evangéliumot is hirdetnek, akár menekült, akár migráns, akár bűnöző az illető.

  2. Kati

    Nagyon jó bejegyzés, megosztom majd ismerősökkel, ha szabad, fontos lenne, hogy ezt minél többen értsék, és itt nagyon szépen tisztán meg van fogalmazva.

  3. Katona Simon

    Lehet, hogy nem értem az írást Ádám, nem akarok provokálni és kérlek javíts ki, ha tévedek a cikked értelmezésében, mert tényleg nem biztos, hogy jól értem. Az a probléma, hogy a kormány nem hangoztatja, hogy befogadott valóban menekült embereket, a sok ezer-millió illegálisan próbálkozó bevándorlóval szemben? És hogy ez a hallgatás azt jelenti a kormány részéről, hogy mentegetőzik és szégyelli az emberséget??
    A népvándorlás előtt is voltak menekültek, akik ugyanúgy jöttek, mint ez a 1300, akiket befogadott a kormány, azokból sem csináltak hírt, mert nem új dolog volt ez. Akkor ebből mért kellene hírt csinálni? Ez a 1300 menekült pedig legális időben, legális helyen, valós okmányokkal, elfogadva az itteni hatóságok elbírálását, várva csendben a következő státuszukat érkeztek ide Magyarországra. Nem azért nincs ebből hír, mert szégyelli a kormány, – ha azért bátran kiáll Brüsszelben, hogy márpedig itt nem lesz kvóta, mert fontosabb a kultúra és a magyar ember megvédése, mért szégyellne 1300 valóban menekült ember befogadását? – hanem mert ez természetes dolog, hogy a valódi menekült emberen segítünk. A liberálisoknak kellene felszólalni megdicsérve a kormányt, hogy hoppá a magyar kormány mégsem olyan gonosz, mégsem csorbult a demokrácia, és igenis emberséges a kormány, mert befogadott menekülteket, csak épp nem azokat, akiket kényszeríteni akarnak. Az ellenzék csinál ebből nagy galibát, azzal próbálkozva, hogy a választások előtt rossz fényt vetítsen a kormányra.
    Vannak valódi menekültek, őket fogadta be a fidesz.
    Egyébként ma a bevándorló pontosan azért vált „ellenséggé” a retorikában, mert a brüsszeli retorikában a terrorista pedig csak egy ártatlan menekült. A kormány egyszerűen kimondta az ezzel szembenálló véleményét, amiről kiderült, hogy a európai emberek többsége egyetért, innentől kezdve brüsszel könnyen puffogtathatja, hogy milyen embertelen a magyar kormány. Nem a kormány generálta az ellenségképet a bevándorlókkal kapcsolatban, hanem a brüsszeli elit – mára veszélyessé vált és terrorizmust megengedő – toleranciájára válaszreakcióként kialakult az emberekben az érzés, hogy nem akarnak bevándorlókat, terrorizmust, nem értenek egyet brüsszellel. És erre a teljesen normális emberi reakcióra mondja brüsszel, hogy ellenséget csinálunk a menekültekből. És ki lehetne a legnagyobb bűnbak ebbe, ha nem az a kormány, aki egész európában a leghatározottabban védi a saját országát?

  4. F Barni

    Kedves Katona Simon!

    Néhány kérdésem lenne a hozzászólásoddal kapcsolatban.

    „Egyébként ma a bevándorló pontosan azért vált “ellenséggé” a retorikában, mert a brüsszeli retorikában a terrorista pedig csak egy ártatlan menekült. A kormány egyszerűen kimondta az ezzel szembenálló véleményét, amiről kiderült, hogy a európai emberek többsége egyetért,”

    1. Kit értesz pontosan Brüsszel alatt, és kiknek a megbízásából alkotják ezek „bürokraták” a brüsszeli agorát, ha nem az európai emberek akaratából? Hisz mint írod az emberek többsége nem „Brüsszel” véleményét osztja még nyugaton sem.
    2. Szerinted miért nevezi „Brüsszel” a terroristákat menekülteknek?
    a , mert tudatlan és tényleg ezt gondolja.
    b, tudja, hogy terrorista az aki, de azért hazudja menekültnek, mert elvesztette természetes védekező rendszerét és önsorsrontó módon cselekszik.
    c, tudja, hogy terrorista az aki, de azért hazudja menekültnek, mert szándékosan rosszat akar Európának (azon embereknek, akiket szerinted nem is képvisel) maga-magát megmentve egy nagyobb háttérhatalom szolgájaként?

    Talán érzed, hogy mindhárom felkínált válasz elég rosszhiszemű narratíva. Lehet, hogy neked (is) van más válaszod. És ha igen akkor azt kíváncsian várom. S miközben nem tagadom a modern migráció veszélyeit, ezt egy sokkal összetettebb kérdésnek tartom. Számunkra evangéliumi keresztényeknek az lehet egy minimális alapállás, hogy a közkézen forgó konzervatív és liberális konteók örvényéből kiszabadulva az evangélium kötelezte alapossággal tanuljunk és tájékozódjunk, hogy a jelen eseményeit történelmi, hovatovább bibliai perspektívából tudjuk szemlélni. Úgy gondolom, hogy amíg a migrációt elősegítő folyamatok (kapitalizmus, demokrácia, globalizmus ) történelmi gyökereit és útját nem gondoltuk végig, nincs jogunk a bibliai perspektíva birtokosaiként fellépni. Most keresztényként lehet, hogy kisebb erkölcsi veszteség tétova és kereső pozíciót felvenni, mint a jól bejáratot világi kürtökbe beállni a bömbölők mellé.

  5. Katona Simon

    Vannak arra vonatkozólag jelek, hogy az európai népek nem értenek teljes mértékben egyet Brüsszel bevándorlás politikájával. Pl.: utóbbi hónapok néhány választási eredményeit lehet elemezni és levonni belőle a tanulságot, pl német, vagy cseh, ausztria. Vagy olyan pártok nyertek, akik közelebb állnak az emberek véleményéhez, vagy akik maradtak, azoknak a népszerűsége csökkent nem is kicsit. Volt már példa arra is, hogy európai embercsoport támadt migránsokra, mert elegük van belőlük. Persze ez nem jó, de ettől még ez is ezt mutatja, hogy az emberek elvárják az eu vezetőitől, hogy megvédjék őket, mert ha nem teszik, akkor az európai ember is radikalizálódni fog, mint ahogyan ezt sok biztonságpolitikai szakértő ordítja már rég. Brüsszel alatt értem az európai parlamentet, tanácsot és bizottságot. A bizottság elnökét nem az európai emberek választják meg, hanem a parlamentben és tanácsban lévő politikusok. Az európai tanács elnökét szintén nem az európai nép választja meg, hanem a maga a tanács tagjai. Egyedül az európai parlamenti választások az, amiben mi is küldhetünk képviselőt, de az elnököt ott is az eu parlamenti tagok választják. Így egy kicsit nehéz amellett érvelni, hogy minden eus vezető a nép jóváhagyásával van a pozíciójában. Azt meg főleg nem lehet, hogy bizonyos vezetők semmibe veszik az emberek véleményét, akárkik is legyenek. És azokra a vezetőkre, akik nem hallják meg a nép hangját nehezen mondom, hogy minket képvisel.
    2. Kérdésedre jók a válaszlehetőségek, néha nemtudom eldönteni, hogy vajon nem igaz-e mindhárom. De miután szintén eu vezetőktől lehetett olyan mondatot hallani, hogy a „terrorizmussal együtt kell élni” talán a b, lehetőséget választom. Tudom, hogy a terrorizmus nem fog persze megszűnni, de azt a tényt nem észrevenni, hogy a migrációs válság óta nőtt a terrorveszély és cselekmény európában, vakság. Persze rossz narratíva, de én ezt látom az eutól. Lesznek még választások a jövőben, remélhetőleg az eredmény közelebb lesz az emberek ezen akaratához.
    Én is úgy gondolom, hogy nekünk a kiindulópont és teljes iránytű mindig a Biblia kell hogy legyen minden társadalmi helyzetben (nem is akartam politológiai csatává visszaminősíteni Ádám cikkét), csak összességében azt, amit a magyar kormány tesz ebben a kemény történelmi időkben, a nyugotról és közelkeletről érkező nyomás közepette, én nem adnék neki éppen MOST feketepontot, hanem megköszönöm nekik, hogy a valódi menekülteket befogadják, és azt is, hogy az illegális „menekülteknél” én fontosabb vagyok nekik. Nem tökéletes párt, de jelenleg nem nagyon van alternatíva.

  6. dzsaszper

    A poszt jó, a
    Nekem úgy tűnik, hogy lassan magyarról magyarra is kell fordítani…

    A kormányzat nem érti a migránsok közé a menekülteket… míg a szokásos nyugati hozzáállás minden migránsban menekültet szeret előfeltételezni…

  7. Cypriánus

    Sajnos számos kormány közeli médium, blog, újságíró már egészen mértékét vesztetten gyűlölt éveken át.

    Pl a G. F. Gábor -hoz köthető „Tutiblog ” olvasója rendszeresen megtudhatta, hogy MINDEN migráns egy potenciális tömeggyilkos, mind szexuálisan túlfűtött aberrált pszichopata, aki minden férfit nőt és kecskét megerőszakol mielőtt felrobbantja magát Allah nevében. ( akkor is ha nem is muzulmán. )

    A Mandiner blog fórumán egy 10 gyerekes ” katolikus ” anyuka lelkendezett, milyen jó hogy Myanmarban népirtás folyik a muszlimok ellen, legalább nem jönnek ide. ( hiteles források szerint a ” buddhista ” többséget képviselő burmai katonák megerőszakolják majd elevenen megégetik a muszlim lányokat. De a vérszomjas nógrádi anyuka szerint ez cuki. Úgy kell nekik. )

    Az hogy ilyen szinten megy a terhelés, pusztán választási célzattal elég kiábrándító.

    Annak fényében viszont, hogy a terrorcsoportokkal már évtizedek óta a nyugati és arab sajtóban hírbe hozott gyanús szaudi milliárdos simán letelepedett Budán, még képmutató és röhejes is.

    A tájékozatlan magyar kisemberből állatot csinálunk, hogy panziók előtt szúrják ki a kocsik kerekét, és tüntetés volt nyaraló gyerekek ellen.

    De az al Kaida pénzét mosó gazdag csóka nyugodtan vehet egy villát, mert van pénze…

    Pedig egyáltalán nem támogatom a tömeges bevándorlást, sőt. De ez egyszerre embertelen és hiteltelen így.

  8. Cypriánus

    Ja, és egyáltalán nem mellékesen : a gonosz, sátáni , szexuálisan aberrált, kivétel nélkül terrorista ” migráncsok” megölése, mint kívánatos és ésszerű lehetőség már rég előkerült egyes kormányközeli, és szinte biztosan közpénzből is élő médiumban.

    A Tutiblog némely cikkét, vagy egyes kormányzatot támogató lapok fórumát olvasva egész jól el tudtam képzelni a ’40 es éveket. Ami egyáltalán nem dicsőség.

  9. endi

    Orbánék rájöttek hogy a bulvár ellen bulvárral lehet harcolni.
    Hazugságok ellen hazugságokkal.
    Orbán Gigakeresztény Úr biztos nem olvasta Jézust, hogy rossz ellen nem lehet rosszal harcolni.

  10. Katona László

    A Biblia beszél az utolsó idők népvándorlásairól.
    Ézs 2, Mik 4 arról ír, hogy özenleni fognak a népek Jeruzsálembe, azért, hogy megismerjék Isten törvényét. Feltételezem, mert rájönnek – sok tragédia, áldozat árán – hogy egyetlen igazi társadalomeszmét csak a Biblia tartalmazza.
    Ámós ír egy másik népvándorlásról: Az Isten igéje utáni „tántorgásról” – de nem találják meg.8:11-12.
    És van egy harmadik népvándorlás, invázió a Jel 9:1-9-ben. Apokaliptikus jövendölés, állatképekkel, amit teljes bizonyossággal nem tudunk még megfejteni – de ki fog fejleni történési tényállássá. Ami ma itt folyik: démoni, állati, ipari, anomikus, vagyis mindent törvényt átlépő, embereket gyötrő, – de az istenfélő népeket nem – jellegü, nos, ez erősen hasonlít ötödik trombitaszóra, mint, az istentelenekre érkező csapás. Egy biztos: A jelen invázió, és a szervezőinek szándéka, egyáltalán nem az Igéért, vagy abból kiolvasható társadalmi és antropológiai modellért van!!!

  11. Németh Laci

    Mindenek előtt szerintem nem volt egy politikus sem Európában aki a migrációs válságot jól kezelte volna.

    De szerintem a mi esetünkben ezt nevezik (szerintem)bumeráng hatásnak.

    Tele plakátolták az országot (nemzeti konzultáció címén):
    – nem adjuk a munkahelyeinket,
    – tanuljon meg magyarul,
    – félj, félj, félj…
    Mert akkor politikailag ebből lehetett népszerűséget nyerni.

    Amikor pedig azt tesszük ami feladatunk, ami jó, … akkor azt arc vesztés nélkül már nem tudjuk megtenni…

    Szóval a fagyi visszanyalt… nem kommunikáltak tisztán. Remélem csak véletlenül és nem szándékosan.
    Remélem.

  12. Szabados Ádám

    Simon,

    nem a kormány döntéseit kritizáltam, hanem a retorikáját. Egyetértek a kerítéssel és a kvóta elutasításával. Örülök, hogy van ehhez a magyar vezetésnek bátorsága és bölcsessége. Viszont egyre jobban zavar a propaganda, az általánosítás, a megbélyegzés, és az, hogy a nonstop migránsozás a legrosszabb ösztöneinket hívja elő. Szerintem ez megbetegítő, és szükségtelen is, mert a helyén gyakorolt irgalom éppen a máshol érvényesített keménységet hitelesíthetné. Attól is tartok, hogy ez a propaganda önmagát viszi olyan örvénybe, ahol egyszerűen nem lehet már különbséget tenni, és az egyre szigorúbb fellépést egyre lesújtóbb képpel kell igazolni, ami persze még szigorúbb fellépést igényel, és még lesújtóbb képet igazolásul. Nem először történne ez meg.

  13. Szabados Ádám

    Én is így látom, Laci.

  14. Cypriánus

    Ádám, igen: az általánosítás a legrosszabb. Nem lett volna szabad. Hisztérikus bulvár lett egy amúgy valóban súlyos kérdésből.

  15. Éva

    Egyetértek az előttem szólókkal, mindhármukkal: Ádám rövid összefoglalója különösen kitűnő. Erre valóban csak azt kellett hozzátenni, hogy VANNAK megtért muszlimok, mégis, az invázió, sőt, a háború letagadhatatlan.

    Ami történik, nemcsak a Jelenésekben van előre írva, hanem, a hetek által nyilvánosságra hozott torontói jegyzőkönyvekben http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201510/20_eve_kerultek_nyilvanossagra_a_torontoi_jegyzokonyvek dermedtem olvastam, hogy mindaz, ami tönkreteszi az életet előre tervezve volt ?! Támadás a zsidó-keresztény erkölcsiség ellen, konkrétan a család ellen, a gyermeknevelés állami kézbe vétele és ehhez mit-sem-tudó munkatársak ? Támadás a nemzetállamok ellen, és a tervezett menekültáradat ? A teljes anyag említi a hitelcsapdákat is amiben több százezer magyar család tönkrement és ma is fuldoklik, és alapja a csalás ?
    Ezeket csak azért tettem hozzá mert ez teljes képet ad. Ami MÁR megtörtént, az nem konteo.
    Ennek egészére – az egyszerűség kedvéért ? 🙁 – használja szerintem a kormány a „Soros-terv” narratívát, mert az egész kép, nemcsak egy részlete „erős” volna, ugyanakkor jobban látnánk az ellenfelet.

  16. Katona Simon

    „Tele plakátolták az országot (nemzeti konzultáció címén):
    – nem adjuk a munkahelyeinket, – Ezzel mi a baj??
    – tanuljon meg magyarul, – Ezzel mi a baj?
    – félj, félj, félj…” – Ilyen plakátot nem láttam.
    Az, hogy egy párt népszerűségre törekszik egyáltalán nem baj, akkor ha a népszerűségének az oka az, hogy a döntései egybevágnak az emberek akaratával. A jelenlegi kormánynál pedig ez a helyzet. Egész egyszerűen a kormány ismeri az emberek véleményét a migrációval kapcsolatban, és azt képviseli. Emiatt nőtt a kormány népszerűsége, ez bűne a kormánynak?

    Véleményem szerint, nem a magyar kormány a hibás azért mert a migránsozás a legrosszabb ösztöneinket hívják elő. Az, hogy kiből milyen reakciót vált ez ki, mindenkinek a saját természetét igazolja így vagy úgy. Ez mindenkinek a saját problémája, amin – ha tényleg rossz – dolgozni kell, hogy ne legyen rossz. De mivel a népvándorlás és az EU-s nyomás is folyamatban lévő probléma, ezért szerintem a kormány jól teszi, ha beszél róla, emlékezteti az embereket (nyílván része a kampánynak), különben képesek lennénk elfelejteni, és még a végén olyan pártra menne a voks (na persze biztos nem általam), akik azonnal lebontanák a kerítést. A plakátokkal kapcsolatban pedig tények voltak, és vannak közölve az emberekkel, amik valósak. Sajnos a valóság csúnya, de attól még igaz és szükség van az emlékeztetésre. És mivel igaz, ezért nem gondolom, hogy gyűlöletkampány része lenne bármelyik plakát.

  17. Szabados Ádám

    Az, hogy egy párt népszerűségre törekszik egyáltalán nem baj, akkor ha a népszerűségének az oka az, hogy a döntései egybevágnak az emberek akaratával. A jelenlegi kormánynál pedig ez a helyzet. Egész egyszerűen a kormány ismeri az emberek véleményét a migrációval kapcsolatban, és azt képviseli.

    Szerintem többről is van szó. A kormány álláspontja bölcs és bátor is. Egy kritikus helyzetben jó irányba vezet. Nem csak hallgat tehát ránk, hanem irányt is mutat és tartja is ezt az irányt. Ez dicséretes. Azonban a retorikája – a kormány és a hozzá kapcsolódó médiumok retorikája (!) – borzasztó. Mert nem, nem igaz, hogy minden bevándorló potenciális terrorista, nem igaz, hogy minden bevándorló potenciális erőszakoló, nem igaz, hogy minden bevándorló megszálló. Engem nyomaszt, amikor azt látom, hogy ez a propaganda mégis hat. És legjobban az zavarna, ha mi, keresztények is így tekintenénk az összes bevándorlóra.

  18. Katona Simon

    Jobb és baloldalon működő médiafelületek is tele vannak sajnos üres fröcsögéssel és mocskolódással, épp ezért én is igyekszem a jobboldaliak közül IS megválogatni, hogy mit nézek meg, olvasok el, vagy hallgatok meg. Viszont én olyan propagandával még nem találkoztam, hogy a kormány minden migránst le terroristázott volna. Egyszer nem hallottam még ilyen mondatot, se jobb se baloldali párt részéről sem, és egy médiától sem, azon túl, hogy sajnos tényleg tele van a munkájuk alaptalan, hamis állításokkal. Tőlem is távol áll, hogy így gondoljak minden migránsra. De szerintem a kormány nem is fogadta volna be ezt az 1300 menekült embert, ha így gondolkozna és ezt hírdetné, hogy minden migráns terrorista. Ha jól emlékszem a miniszterelnök egy interjújában talán 1-2 éve pont azt mondta, hogy „nem minden bevándorló terrorista, de minden terrorista bevándorló.” Persze ez sem feltétlen igaz, de ebben a migrációs helyzetben szerintem érthető, hogy ezzel a – lehet, hogy némileg túlzó – mondattal mit akart érzékeltetni. Egyrészt a migráció rendkívűl nagy veszélyét, másrészt fellépni azzal a – szintén unalmas és undorító – eus hazugsággal szemben, hogy a terrorista csak menekült.

    Bizonyára érdemes mérlegelni azt, hogy egy ilyen helyzetben milyen retorikával célszerű politizálni:

    – Válasszak egy kemény, szigorú retorikát az Euval szemben és a migránsok
    tömeges illegális tolongásával szemben, vállalva a sok megbélyegzést az
    „embertelen” jelzőtől kezdve a „diktatúráig” mindent, vagy
    – válasszak egy irgalmasabb retorikát, amivel nem biztos, hogy egyszerre fel
    tudom hívni az emberek figyelmét a migráció veszélyeire, és még kvóta
    ügyben is meggyőzhetőbbé válok.

    Egyáltalán nem biztos, hogy a két választás között létezik egy aranyközépút. Csak akkor létezne ha az Eu most elismerné, hogy Magyarország mégis kivette a részét a menekültek befogadásából és nem erőltetné a kvótát. De mivel ezt nem teszi, pont az unió az, aki teljesen ellehetetleníti azt, hogy egyszerre legyen a retorika irgalmas, és kemény, ugyanis a retorikát sajnos az eu ellen is meg kell fogalmazni a folyamatos támadásaik miatt.

  19. Cypriánus

    Simon, én kevésbé vagyok már megértő. A „valaki vállaja már a (Földközi Tengeren) a haletetést” , ” meg a „kecskékkel folytatott szerelmi kalandok után vágyakozó ” migránsok sűrű emleghetése egyszerűen ocsmány.
    Az meg nem sokat számít, hogy ezt nem hivatalosan, hanem a szürke zónában: (rafinált utakon vélhetően közpénzből finanszírozott) blogokon tolják röhögő újságíró-gyakornokok valami Vuitton / Gucci öltönyös-táskás NER lovag utasítására, aki közben a közvéleménykutatások párt-preferenciáit böngészi.

    Ahol engem elvesztettek, az a migráns gyerekek nyaralása ellen tüntető és kocsit szurkáló falu volt. Ez már mesterségesen keltett hisztéria olyan emberek ellen, akikről az átlag magyar szinte semmit sem tud.
    Pedig mégegyszer elmondom, egyáltalán nem vagyok a tömeges kontoláááaltal bevándorlás híve, nem tetszik az EU irányvonala stb. stb.
    De ez a gyülölködő bulvár-kampány sem.

    Kiváncsi vagyok mi lesz 2018 után a sláger. (Lehet hogy semmi, mert ki tudja, elképzelhető a 2022-es választások megnyerése már nem feltétlen cél. Ha Lázár visszamegy polgármesternek, valószínűleg kormányzás se nagyon lesz, legalábbis nem hatékony: a minisztériumokra amúgy is jellemző lázas semmittevés kisugárzik majd az egész bürokráciára.
    Hogy miért akarhatják hogy veszítsenek? Nos, addigra megszűnnek ugyanis a kohéziós pénzek, szépen kiderül hogy a magyar gazdaság ugyanolyan szerencsétlen duális szerkezetű, mint volt tíz éve…és a reálgazdaság bezuhanásával inkább küzdjön meg a politikai utód, hogy utána, 2026-ban újra fehér lovon lehessen bevonulni Budapestre. Amúgy nem vagyok ellenzéki, igaz kormánypárti sem, de egyszerűen nem tudom cinizmus nélkül látni az egész bolhacirkuszt. )

  20. Katona Simon

    Ezért írtam, hogy én is megválogatom, hogy mit olvasok jobb és baloldalon. Nem azt mondtam, hogy, amit nem hallottam, vagy olvastam, vagy láttam, az nincs. Mindenesetre, ami előtt nem zárom be a kiváncsiságom ajtaját :), ott nem találkoztam „minden migráns terrorista” vagy az általad idézett mocskolódással. A szennylapok engem se érdekelnek.
    Én a mostani kormányt, nem az elmúlt 8 év távlatából elemzem Ádám ezen cikke alatt, hanem kizárólag a migrációval kapcsolatos tevékenységét véleményezem (próbálva maradni a cikk témájánál), amivel egyetértek. Azt én is osztom, hogy a média világával nagyon vigyázni kell, mert teli van rosszul fogalmazott (szándékosan vagy nem most mindegy) állításokkal mindegyik oldalon.
    Összegezve csak azt akartam mondani, hogy a MIGRÁCIÓVAL kapcsolatos Fidesz retorikát én nem ítélem el, mert szerintem – ha nem is emlékeztet elsőre az irgalmasságra – nem teljesen a fidesz tehet arról, hogy egy ilyen retorikát kénytelen alkalmazni. Vagy legalábbis miután kiderült, hogy 1300 menekülthöz irgalmas volt, de közben védekezni kell az Euval szemben és a többi „menekülttel” szemben, nem tudom őket hibáztatni ezért a retorikáért, és nem biztos, hogy én jobb retorikát tudnék alkalmazni. Ezt a véleményemet a JELENLEGI migráns helyzet (benne minden eus hang) váltja ki, nem azért mert megszállottja vagyok a fidesznek. Nem vagyok az. Meglátjuk pár hónap / év múlva hova alakulnak a dolgok. A legjobb, amit én tehetek, hogy imádkozok. A fidesz politikájának többi része (milyen pénzek hova mikor kinek mennyi) ezen cikk alatt engem nem érdekel.

  21. Németh Laci

    Mindeközben a berlini dóm bejáratánál ez a felirat lántható, fehér alapon fekete betűkkel:

    „Hate destroys your soul”

    Fontos lenne külön választani mi egy állam feladata és mi a kereszténység feladata… a véleményem, hogy sok keresztény az állam álláspontját vette fel a Biblia álláspontja helyett, amely azt mondja hogy: „ami az államé (feladat) az az államé… ami az Istené az az Istené (és a kövtőié)”

    nem evilágiként kell gondolkodnunk…
    Az állam építsen vagy ne építsen kerítést… (ISTENtől akár kínai falat is húzhatunk a déli határra.
    De mint gyermekei, hogyan tekintünk a másként gondolkodókra, élőkre, vallásúakra???
    „neadjisten” éhező menekültekre… ???

    Mi nem az állam vagyunk. Mi nem evilágból valók vagyunk.
    ne is viselkedjünk úgy, mint ahogy evilág (állam) diktál.

  22. Szabados Ádám

    Ámen.

  23. Katona Simon

    Kedves Laci!

    Minden szavaddal egyetértek. Annál is inkább, mert amit leírtam a kormányról, én sem magamra értve írtam le, nem tartottam egy percig sem az állam feladatát az én feladatomnak. Én is a biblikus hozzáállást és feladatot keresem minden élethelyzetemben (bárcsak jobban menne). Csak azért próbáltam védeni a kormányt, mert miközben tapasztaljuk, hogy megvédték az országot az illegális bevándorlóktól, és most megbizonyosodhattunk arról is, hogy a valódi menekültek iránt – egy politikai párttól elvárható – irgalmasságot tanúsítottak, közben az euval is folyamatos harcban áll a magyar népért, ennek ellenére mégis keresni rajtuk olyan fogást, amitől feljogosítva érezzük magunkat arra, hogy újra köpködjünk a kormányra, minden csak nem keresztény ember feladata, akármennyire filozofáljuk körbe csodás szavakkal.

  24. Szabados Ádám

    Simon,

    ha jól értelek, azt kifogásolod, hogy pont akkor bírálom a kormányt, amikor az éppen támadás alatt áll, és ahelyett, hogy támogatnám az EU-val vívott harcában, beállok azok mögé, akik gáncsolják és nehezítik a dolgát. Mivel a kerítés és a kvóta kérdésében alapvetőn egyetértek a kormánnyal, és ezt a cikkben le is írom, szeretnék egy másik olvasatot felkínálni a posztom értelmezéséhez.

    Amennyiben a harc metaforájánál maradunk, én ahhoz hasonlítanám a szándékomat, mint mikor otthonról a küzdő katonákat arra figyelmeztetik, hogy tartsák be a hadifoglyokról szóló konvenciókat, vagy szóvá teszik, ha kiderül, hogy a katonák a polgári lakosságot is lőni kezdték. Az EU-val való kiélezett vita egyáltalán nem teszi helyessé vagy elfogadhatóvá azt a nemtelen retorikát és egyre durvuló propagandát, ami a migránsokat általánosítva megbélyegzi és ellenséggé teszi, miközben egyébként a cselekedetek szintjén maga a kormány is láthatóan különbséget tesz bevándorlók és menekültek között.

    Szerintem a túlzó és bántó retorika szóvá tétele nem a kormány köpködése, sőt, gyanítom, hogy aki a kormánnyal nálam kevésbé szimpatizál, kifejezetten megalkuvónak érezheti a posztom hangvételét és mondanivalóját. Egyetértek a kormánnyal a tömeges bevándorlás ellenzésében, a kormánykritikus felebarátaimmal pedig abban, hogy a szűnni nem akaró migránsozás most már nagyon nem tesz jót a lelkünknek. Jézus követőiként mindig saját nézőpontra van szükségünk.

  25. jgabor

    Techet Péter írja a mai hvg-ben:

    http://hvg.hu/velemeny/20180123_Techet_egyhazak_katolicizmus_keresztenyseg_migracio_Nemetorszag_szelsojobb

    „Lehet, sőt kell is reálpolitikai alapon bírálni a német Willkommenskulturt is – de nem kérdéses: a menekültek korlátlan befogadása lehet csak az egyetlen keresztényi válasz.”

    Azon túl, hogy nem tudom kiket ért a szerző „menekültek” alatt (mindenkit, aki jönni akar, vagy csak a tényleges menekülteket), a „korlátlan” szóval nem tudok igazán mit kezdeni.

    Mindenkinek (egyénnek, államnak is) megvannak a korlátai. Ha nevelőszülőként befogadok néhány gyermeket a családomba (ahogy ezt teszik sokan a közvetlen környezetemben, van aki egyet, van aki nyolcat), az keresztény válasz egy súlyos problémára. De ha valaki ötven gyereket akar befogadni a házába, az nem keresztényi válasz, hanem (minden jó szándék ellenére) meggondolatlanság, felelőtlenség, őrültség, amihez ráadásul a gyámügynek is lenne néhány észrevétele.
    Ráadásul hiába szeretnék én (meg sokan mások) befogadni a házamba egy menekülő családot, megosztani velük a házamat, az ételemet, ha nem kap tartózkodási engedélyt az országba, akkor az én segítségem „csak” egy pohár vízre korlátozódhat (aminek egyébként meglesz a jutalma a Biblia szerint).
    És Németország, Svédország, Európa is megtelik előbb-utóbb. Mi lesz azután a többi menekülttel? Indiában pl. több mint egy milliárd ember él, a többségük nyomorban és szegénységben. Mi lesz, ha ők is elindulnak?
    Többször hallottam már igehirdetőktől, hogy „ha Isten elindít egy hatalmas népvándorlást, akkor azt úgysem tudjuk megállítani.” Na ja, csak nem tudom biztosan, hogy tényleg Isten „indította-e el”, meg akkor egy csomó dologgal kapcsolatosan apátiába eshetne a keresztény ember: „úgysem tehetünk semmit, Isten akarja így!”
    Tényleg ”a menekültek korlátlan befogadása lehet csak az egyetlen keresztényi válasz.”? Szép gondolatnak tűnik, de mégis, hogyan?
    WWJD, mit tenne Jézus? Fogalmam sincs. Néhány dolgot tudok, amit biztosan NEM tenne. Ha ezeket kizárom a válaszok sorából, akkor már közelebb kerültem a jó válaszhoz.
    Nem azt akarom megmagyarázni, hogy mért ne segítsünk, sőt! Pont most olvastam a Prédikátor könyvében: „Azután megfigyeltem, hogy milyen sokan szenvednek a hatalmasok elnyomásától és erőszakosságától. Láttam az elnyomottak könnyeit, s hogy nincs, aki vigasztalja és segítse őket. Láttam, hogy elnyomóik kezében van az erő és a hatalom, de a szegényeket senki sem pártolja.” (Préd 4:1)

    Egész más, egy bekezdés a fenti cikkből: „A katolicizmus nemzetek feletti eszméje eleve kizárja a nacionalizmust. A saját nyelvet, kultúrát, országot lehet persze szeretni – de a katolicizmus szépsége (akár a protestantizmussal szemben is például) éppen abban rejlik, hogy nem esetleges államhatárokhoz, nemzetkonstrukciókhoz, politikai hatalmakhoz kötődik. Nem véletlenül láttak a katolikus egyházban a 19. század liberális vagy konzervatív nacionalistái ellenséget – ugyanis tudták, hogy a katolicizmus nem a nemzethez, nem az államhoz, nem a politikai, világi hatalomhoz hű elsősorban. A protestáns vagy orthodox egyházakkal mindig is könnyebb volt nemzetállamot, zárt társadalmat építeni.”

    Ádám, szerinted ez (egyház)történetileg így stimmel?

  26. Börni

    A fityisznek már a hatalomra kerülése előtt is túlzó, és erősen negatív kampányai voltak, és vannak, több, mint egy évtizede sulykolják az aktuális ellenségképet/negatívumokat az emberek fejébe, és pontosan tudják, hogy hatni fog.”Oszd meg, és uralkodj.” Szerintem kiválóan teszik a dolgukat kommunikációs oldalról, mert tudják, hogy ahogy szürkül az égbolt, annál kevésbé fognak gondolkozni az emberek, főleg egy ilyen témában-ami viszont kellően súlyos ahhoz, hogy a ránk ható napi problémáktól elvonja a figyelmet, és egymásnak ugrasszon minket. Az a számtalan negatív indulat, amit így ültetnek az emberekbe, gyönyörűen meg is termi a gyümölcsét, mint ebben az esetben is.

  27. Katona László

    Emlékezzünk arra, hogy nekünk keresztyéneknek Teljes Írásunk van, ami az Ószövetség nagy egységével épült fel. Az Ószövetségből tudjuk meg, hogy milyen nagy áldás ha egy népnek hazája van, milyen nagy veszteség egy népre nézve, ha azt elveszti. A hazával kapcsolatban feladatai vannak minden népnek: megművelni, felépíteni, megvédeni, jól élhetővé tenni, saját identitását ott megélni, stb. Tessék mondani, ez az inváziós tömeg saját hazája iránt mit teljesített? Vsgy mit fog ha új hazát rabol magának? Ők az iszlám hitükből eredően nem is bírják azokat a hazafiassági koncepciókat hazájuk iránt – amikről beszélek, mert az iszlám, Bizánc elfoglalása óta, világhódítói küldetéstudattal rendelkezik, és az egész világot terjeszkedési területnek tekinti. Azonban a jelenlegi világproblémáknak ez csak a kisebbik része. A nagyobbik része az, amit neoliberális gazdaságfilozófiának neveznek, ami egyetlen hatalmi központot képzel el a Föld nevű hajdan dicső bolygón, és egyetlen világfaluban gondolkodik a népekről. Ez a végidők Babilonja, a bábelizmus, amely népekkel kereskedik, olvaszt egybe. Identitás nélküli, csupán fogyasztó társadalmat céloz létrehozni, amelyik mindenben engedelmes a világhatalom akaratának, stb. Ez a hatalmi centrum áll a migráció mögött, és olvasd el, hogy a nagy Babilon bukását indokló fejezetben ott van az emberkereskedelem is, mint Isten ítéletét magára vonó bűn is. Márpedig a népekről Isten rendeletét Pál az athéni prédikációjában kifejti és ez ma is a helyes út. Az új földön is az üdvözültek, népekből nemzetekből ágazatokból állnak elő, és nem a világkatyvasz emberiségből. Ez a mostani globalizmus is meg fog bukni, ahogy az előzőek is, Jézus ezt így jelzi: nemzet, nemzet ellen, ország, ország ellen támad…Még az un Millenniumban, ezer éves békeországban – amiről sok értelezési vita van – én hiszem, hogy földi korszak lesz – népekre, nemzeti országokra fog tagolódni az emberiség, mert Zakariás azt írja: amelyik nép nem megy fel Jeruzsálembe imádni az Urat, az nem kap esőt a földre. Vagy e korszak végén az újra elszabadult sátán minden népeket összeszervez a szent város ellen. Tehát a jelenlegi magyar vezetés biblikusabb vonalon gondolkodik, mint az eus vezetés. Ez nem a tökéletességét jelzi, hanem az „Isten áldd meg a magyart” kezdetű alkotmány következménye. Isten pedig komolyan szokta venni az őt kérő, szólító népek szavait. Tehát módunk van kisországi eseményeinket globális összefüggések, tendenciák, sőt az örökkévaló világ programjának tükrében vizsgálni.

  28. Szabados Ádám

    jgabor,

    tetszik a hozzászólásod, egyetértek veled. Ami a kérdésedet illeti: szerintem van igazság abban, hogy a protestáns egyházak fogékonyabbak a nacionalizmusra, míg a katolicizmus eredendően immunisabb rá. A reformáció közel akarta hozni az evangéliumot a nemzetekhez, amelyektől akkorra már éppen a latin, római központú katolicizmus idegensége tartotta azt távol. Ezért fordították le a helyi nyelvekre a Bibliát és tértek át a nemzeti nyelvekre az istentiszteleteken. Ez a hangsúly valóban megágyaz a nemzeti gondolkodásnak, míg a katolicizmus eleve egyetemességet jelent. Más kérdés, hogy Róma és a latin nyelv a világ számos táján éppen az idegenséget jeleníti meg. De Techet Péternek kétségkívül igaza van abban, hogy a protestánsoknak különösen éberen kell figyelniük arra, hogy ne keverjék össze a hitet a nemzettel.

  29. dzsaszper

    @jgabor
    „Lehet, sőt kell is reálpolitikai alapon bírálni a német Willkommenskulturt is – de nem kérdéses: a menekültek korlátlan befogadása lehet csak az egyetlen keresztényi válasz.” (idézeted HVG-ből)

    Nekem itt Jordan B Peterson pár szava jut eszembe (ld. a Miért is akarnánk egyenlőséget a nemek között? blogposztot): „my refusal to abide by compelled speech” — ez az egyetlen keresztényi válasz is a compelled speech kategóriájába esik nálam, és ahogy Peterson mondta: nem kell tartani magunkat hozzá. 🙂

  30. Katona Simon

    Erről a retorikáról továbbra is úgy gondolom, hogy egyrészt nem az a kérdés, hogy tetszik-e vagy nem, hanem hogy a kiváltó oka aktívan jelen van-e még, vagy esetlegesen már elhárult. Én úgy látom, hogy nagyon is jelen van azáltal, hogy a migránsnyomás még nem szűnt meg, továbbá a brüsszeli vezetés sem vált segítő partnerévé a magyar kormánynak. Hála Istennek ennek ellenére a kormány helyesen cselekszik migráns ügyben, de a retorika szintjén szerintem – a kiváltó ok jelenléte miatt – zsákutcába van szorítva, vagyis ebben az értelemben nem vagyok biztos abban, hogy lehet más retorikát használni. Erről nem a kormány tehet. A folyamatos migránsozás oka, az, hogy folyamatos a migránsnyomás. Az Euval kiéleződő vita oka, az eu önsorsrontó hozzáállása, amibe a magyar kormány nem akar részt venni. Nem a kormány tartja életben a migránsozást, hanem az eu hozzáállása. A fősodratú jobboldali médiafelületektől én nem hallottam még mindig terrorista megbélyegzést minden migránsra, sem durvuló propagandát.

  31. Szabados Ádám

    Simon, ebben most nem értünk egyet, de köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.

  32. dzsaszper

    Simon,

    abban egyetértek, hogy az az ok, amit a kormány következtetési rendszerét követve vezet a kormány reakcióihoz, továbbra is fennáll.
    Nem értek egyet azzal, hogy a kormány zsákutcába lenne szorítva, mivel lehetne jobb következtetési rendszer alapján is reagálni 🙂

  33. Lima Rui

    A tranzitzóna, illetve ahogy ott bánnak az emberekkel az embertelen. Hogy naponta csak 5 embert engednek át, az vérlázító. Családokat, gyerekeket tartanak ott elzárva hónapokig és úgy kezelik őket, mintha bűnözők lennének. Kutyákat uszítanak emberekre és órákig térdepeltetik őket. Aki nincs gyerekkel, annak még csak esélye sincs belépni az országba, pedig vannak igazi felnőtt férfi menekültek is.
    A hangosbeszélős „terrorista” koncepciós pere a történelem legsötétebb időszakait idézi.
    Közben a letelepedési kötvénnyel több ezer nem ellenőrzött embert engedtek az országba és az EU-ba. Egy részéről ismert, hogy bűnöző. Ez pár milliárdba került az országnak és 100 milliárdokat vittek ki offshore cégekbe. Orbán szomszédja egy nemzetközileg körözött személy volt, többek között nukleáris fegyver bizniszben utazott.
    A kötelező kvóta az 1300 ember átvilágított menekült kérelmének a kötelező elbírálása, nem pedig kötelező befogadása.
    A közpénz milliárdokból fenntartott propagandára és agymosásra, több millió magyar ember szándékos átverésére és a legaljasabb módszerekkel történő manipulálására meg szavaim sincsenek. És ebben több egyházi személy is benne van, Erdő Péter bíborossal az élen.
    A kormány visszaküldi Magyarországot a középkorba, morálisan, erkölcsileg és értelmileg is, és ez sokak szerint, itt a blogon is, helyénvaló.
    Aki úgy véli, hogy a kormány ezt az 1300 menekültet azért fogadta be, mert emberséges, azt vagy lefizetik vagy agymosott. Kinézi valaki ilyen intézkedések, ilyen propaganda után, hogy a kormányt érdekli bárki is, nemhogy menekült, de még a magyarok sem. Egy országnak nemzetközi kötelességei vannak, pl a genfi egyezmény betartása, a kormány csupán ennek tett eleget, persze elhallgatva, hogy ne lássák az országban a hívek, hogy a hangos óbégatás csak azért van, hogy minden mást kiszorítsanak az emberek fejéből, de közben azt teszik, amit elvárnak tőlük, hogy az EU részei maradjunk, mert még jön egy darabig a pénz, amit ellophatnak, nem elég a gázszerelőnek a 200 cég. A kormánypropaganda különítette el a „migráns” kifejezést a „menekülttől”, ők tették, hogy a magyarok a migránsokra bűnözőkként, sőt, ellenségként tekintsenek. Több tízezer gyerekre. Egy olyan országban, amit a fidesznek és a kormánynak köszönhetően, fél millió gazdasági migráns hagyott el az utóbbi években. A háború vagy kilátástalan élet elől menekülők elégedjenek meg a menekülttáborokkal, érjék be az élethosszon át tartó vegetálással, jövő nélkül a gyermekeik vagy saját maguk számára. Persze, segítsük azokat országokat, ahonnét menekülnek, hogy ne kelljen elhagyniuk, ez mindenki érdeke. Az EU segíti is, ezért élnek most tízezrek Líbiában rabszolgaként, nők rendszeresen megerőszakolva. Az EU bűnbandákat, embercsempészeket fizet, hogy ott tartsák az embereket, ha esetleg átjut csónak, azt elsüllyesztik, nehogy megvonjuk tőlük a támogatást. Igaz, így az európaiak nem látják nyomorult embertársainkat.Gazdasági migráns? Lehet, hogy százezrek nem háborúk elől menekülnek, de vannak olyan részei a Földnek, ahol nincs háború, mégis olyan, mintha a pokol egyik bugyra volna. Ahol 9 éves gyerekek dolgoznak napi 14 órát egy gyémántbányában, annyi pénzért, hogy épp éhen ne haljanak, hogy aztán egy szerencsés helyre született valaki az ujján mutogathassa azt a követ és sajnálkozva nézze a perspektíva nélküli életeket.
    Lehet, hogy csak én vagyok túl érzékeny, mindig is túl empatikus voltam, ráadásul egy másodgenerációs migráns vagyok. Apám egy gazdasági migráns, egy országból, ahol 5 évente polgárháború van, igaz, amikor eljött, akkor már évek óta béke volt. Hetente egyszer evett mást is rizsen kívül. Az országban elfogadott, hogy a mogyorót árusító kislányok a testüket is odaadják, ha sok zacskó mogyorót veszel tőlük. Apám gazdasági migránsként eljött ebből az országból. Most visszafordítanák a határról, hogy menjen oda vissza, ne vegye el a kultúránkat, se a munkánkat. Szerencsére 35 évvel ezelőtt jött és így sebész lehetett belőle, több száz vagy ezer ember életét megmentve, megtanulva a nyelvünket, magyar állampolgárrá válva.
    Nem mondom, hogy tudom a megoldást, mert nem tudom és valószínűleg nincs is olyan, ami mindneki számára jó vagy legalább elfogadható lenne. De amit a kormány csinál az nem bölcs és bátor, hanem embertelen, undorító és nem mellesleg hazaárulás. Nem a migránsok teszik tönkre a kultúránkat, hanem a kormányunk. Nem az iszlámtól kell félni, hanem az álkeresztény kormányunktól.

  34. Katona Simon

    Örülök, hogy elmondhattam. Nem is akartam sértegetni senkit és én sem érzek sértettséget. Szeretem az egészséges vitákat, mert nem tolódik veszekedés irányába. Ha mégis abba az irányba ment volna, akkor még előtte abbahagytam volna. 🙂 Köszönöm!

  35. Szabados Ádám

    Lima Rui,

    szerintem a te általános ítéleted is túlzó. Mindenesetre megértelek a családi történeted alapján, és örülök, hogy édesapád otthonra talált Magyarországon.

  36. Lima Rui

    Miért lenne túlzó? Jártál a szubszaharai Afrikában, Bangladeshben vagy esetleg Szíriában az elmúlt 5 évben?

  37. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    abban még egyetértek, hogy a kormány sok területen álkeresztény.

    azt a pert nevezed koncepciós pernek, amiben a kővel rendőrt megdobás bizonyítást nyert? Mert az szerintem hivatalos személy elleni erőszak a javából, amiért simán lesittelnek magyarokat is, korrektül.

    Ami a tranzitzónát illeti, tényleg embertelennek tűnik, és ebben jelentős részben korrekt a kritika. Ezzen kapcsán csak azt nem tudom, aki tényleg menekült, az mi a francért választaná a tranzitzónát, és miért nem egy határátkelőnél jelentkezik? Hogy az embercsempész ne vállaljon kockázatot a lebukással?! Akkor most menekültekről és/vagy embercsempészetről beszélünk? A kettő szerintem nagyon nem zárja ki egymást, sajnos.

    Ami pedig a gazdasági migrációt illeti, annak szabályozása és kereteinek meghatározása szinte teljes egészében a nemzeti kormányok kezében van… a nemzeti szuverenitás része. Külföldről szerintem nem számonkérés témája, amíg tényleg gazdasági migrációról van szó. Idehaza persze szavazóként számonkérhetjük a kormánypártokat a szavazatokkal, és ez a történet egy érdemi szempont a mérlegelésben szerintem is.

  38. Lima Rui

    Pontosan miben tévedek a kormánnyal kapcsolatban? Melyik állításom nem állja meg a helyét?

  39. Szabados Ádám

    Pl. ezt tartom túlzónak: De amit a kormány csinál az nem bölcs és bátor, hanem embertelen, undorító és nem mellesleg hazaárulás. Nem a migránsok teszik tönkre a kultúránkat, hanem a kormányunk. Nem az iszlámtól kell félni, hanem az álkeresztény kormányunktól.

  40. Lima Rui

    dzsaszper,

    Ahmed H a rendőrök felé dobott a köveket, nem talált el senkit. A kődobálás nem terrorizmus. És rengeteg bizonyíték van rá, hogy Ahmed H a tömeget próbálta csitítani és a rendőröket kérlelte, csak a hasztalan órák és a könnygáz után elborult az agya. De ugye a kormánynak kell egy terrorista, hogy igazolja az intézkedéseit és a magyarok rettegjenek. Pedig Orbán és Tiborcz üzletfelei közt vannak terrorista-gyanús alakok.
    Feltételezem azért próbálkoznak a tranzitzónában, mert nincsenek papírjaik. Azt is el tudom képzelni, hogy a határról odairányítják őket a határőrök, de lehet, hogy a visszajutó hírek alapján eleve nem próbálkoznak ott. Biztos sokukra hatással vannak embercsempészek, ez nem vitás. Sokuk tudatlan vagy kétségbeesett, nem ismerik a körülményeket, így könnyen megvezethetőek. A hülyeség önmagában nem bűn, ettől még járhatna nekik emberséges bánásmód.

    Ádám,

    Több millió magyart vezetnek szándékosan félre, tartanak sötétségben, hogy a migránsozás mellett ne vegyék észre, hogy őket csak a saját zsebük érdekli. Csak kell pár hívószó: a „nemzet” és a „kereszténység” nagyon bejött nekik, ezzel épp elég embert tudnak a maguk oldalára hülyíteni. Az egyházakat lekenyerezik, osztják a milliárdokat, 4-szer több pénzt adnak az egyházi iskoláknak, így ha az ember rendes oktatás akar a gyerekének, akkor ki kell tennie az egyházi nevelésnek. Elhiszem, hogy szerinted ez a helyes út, maximum a módszer kárhoztatható, de ugye a cél szentesíti az eszközt, de így nem látod, hogy ezt csak azért teszik, hogy te, és az egyházi személyek és a hívek rájuk szavazzanak, mert végre ez a kormány tesz értük. Még a templomokban is tolják a propagandát, ugyebár. A hódmezővásárhelyi esetről nem lesz poszt? Ez veszélyezteti a kereszténységet, ugyanis hitelteleníti. Vissaztérve az iskolákra: persze a szegényebb, elsősorban cigányok lakta települések iskolái nem kapnak elég pénzt, ott nincs egyházi iskola persze, max csak elkötelezett tanárok és papok, de az személyes (esetleg keresztényi) indíttatás.
    Az emberek nagyobb része fel se fogja, hogy a „ballib” oldalnak nem az 1300 menekült befogadásával van a baja, hanem hogy a kormány eddig minden szavával ez ellen volt, 10 milliárdokat költött a propagandára, hogy megbélyegezze a migránsokat, aztán az emberek háta mögött azt teszi, amit a nemzetközi jog megkövetel. Nem emberségből teszik, akkor bevallották volna, nem pedig össze-vissza, egymásnak ellentmondva nyilatkoznának. Mégis, hogy jut ide 1300 menekült csupa biztonságosnak nyílvánított országon át? A saját csapdájukba estek, de 2 millióan ezt nem látják. Menthetetlen károsodást okoztak az emberek agyában és a szívében. És a retorikájukkal, az üzenetükkel a konzervatív és keresztény népességet célozták meg elsősorban (hogy miért, arról is lehetne írni posztot), így a kár ott is a legsúlyosabb. Nem tudom, hogy sok keresztény hogy számol el a hitével és a lelkiismeretével. Marad valószínűleg a tagadás, a kognitív disszonancia vagy a saját hit kifordítása, pl a kereszténység vélt védelmezésével (keresztényüldözés: komolyan??????). Persze ez nem keresztény specifikus dolog, de egyrészt ez egy keresztény blog,másrészt a magyar népesség 80%-a kereszténynek vallja magát, így bizony a kormány elhülyítése abszolút értékben több keresztényt érint (és ugyebár ti vagytok az egyik, ha nem a legfőbb célközönség). Ha nem lett volna Merkel, meg az EU, akkor talán már egy „migráns-holokausztról” lenne szó a kerítés tövében agyonlőtt vagy legalábbis éhenhalt gyerekekkel, élén a kis Hitlerünkkel és a bezárt fülű, elforduló magyarsággal. Képzeld csak el, ha mindenki kerítést épített volna és hátat fordított volna 1 millió embernek (akármilyen indokkal jöttek volna, bárhonnan), akkor mi lett volna. Visszamennek? Szíriába a háborúba? Vagy visszahajóznak a Földközi tengeren?

  41. Lima Rui

    Persze a menekültekért Törökország és Libanon tette a legtöbbet, nem is tudom, nélkülük mit tett volna a „keresztény Európa”, élén Európa védőbástyájával.

  42. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    ha valaki rendőrök felé tudatosan (a rendőröket észlelve) dob köveket, akkor az ne csodálkozzon, ha elítélik mondjuk hivatalos személy elleni erőszak kísérletéért. Ha mindezt abból a célból teszi, hogy „állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön” akkor az bizony terrorcselekmény.

    Ebben a kérdésben ha jól értem, van jogerős ítélet, ítélt dologról van szó. Megértem a véleményed, ha nem értesz egyet a bíróság döntésével, de a jogerős ítélet a mérvadó, hogy terrorcselekményről volt-e szó vagy sem.

  43. Lima Rui

    dzsaszper,

    https://24.hu/belfold/2018/01/12/nem-igazoljak-a-videofelvetelek-hogy-ahmed-h-hergelte-volna-a-tomeget/
    Persze, az ítélet az ítélet. És a koncepciós per az koncepciós per. Két külön dolog. Arányosnak érzed az elkövetett bűnt (3 kő eldobása, ami senkit se talált el) a kapott büntetéssel (10 év)? Ahmed H ügyében a másodfok visszadobta az elsőfokú bíróság ítéletét, hisz nem mérlegelt minden bizonyítékot és más szabálytalanságok is felmerültek. Gondolod, hogy véletlen?
    Bizonyára ő is megérdemli az életfogytiglant: https://24.hu/kulfold/2018/01/01/vadat-emeltek-az-izraeli-katonakat-pofozo-palesztin-lany-ellen/
    Hisz bántott egy katonát.

  44. Szabados Ádám

    Lima Rui,

    kérlek, olvasd el a moderálási elveimet. Ami egyházam és az állam kapcsolatát illeti, ugyan nem tartozik ide, de ezt, ezt, ezt és ezt ajánlom figyelmedbe.

  45. szgabor

    Kedves Lima Rui!
    Az ismerőseim Röszke határában a kerités mentén élnek. A kutya ráuszitásos propagandán igen felháborodtak. Mint mondták a határőrök nem is visznek magukkal kutyát. Sajnos a hangulatkeltés, lejáratás akár hazugság által is megy mind két oldalról. Miközben együttérzek a szenvedőkkel, sajnos nem tudjuk mindenki problémáját megoldani, egy kormány elsősorban a saját polgáraiért felel, nem áldozhatja fel azok biztonságát, jövőjét a nem rábizottak miatt. Kb úgy mint egy családfő is elsősorban a saját családjáért felel. Ha a nyugati civilizációt agyonnyomja a bevándorlás még ennyi segitséget sem kap a harmadik világ. A baptista szeretetszolgálat harmadik világban fenntartott árvaházaiban évekkel ezelőtt a fogadj örökbe program keretén belül havi 3000ft ból felnevelt egy-egy árvát. A jelenlegi Eus irányterv 9millió forintot szán egy ide érkező betelepülőre. Vajon melyik megoldással lehet több emberen segiteni?

  46. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    szerintem a bíróság azt helyesen állapította meg, hogy terrorcselekmény történt, ugyanakkor a bíróságnak lehetősége lett volna az ítélet enyhítésére, amit vlamiért nem tett meg, és ha valahol osztom a kritikádat, az az enyhítés hiánya.
    Erről viszont addig nem látom értelmét vitatkozni, amíg nem megyünk bele az ítélet írott indoklásába részletesen. Az meg már tényleg eléggé off.

  47. Lima Rui

    Kedves szgabor!

    Ha nem láttak ott kutyát, akkor nyilván nincs is. (Rossz belegondolni, hogy a határőröknek kell harapdálniuk szegény menekülteket.)
    Egyetértek, hogy a kormány elsősorban a saját polgáraiért felel. Senki se akarja, hogy milliók települjenek be, nem mintha itt is akarnának maradni. Minden elismerésem a baptistáké (bár bizonyára nem csak pénzből gazdálkodtak), de nehogy az EU-val legyen gond, hogy túl sokat szán a menekültekre. A stadionok árát inkább adja a kormány a baptistáknak, hogy neveljenek fel belőle árvákat, ha már a fidesz szavazóknak nem kell oktatás és egészségügy. Ilyen erővel a kormány költhette volna másra a súlyos milliárdokat, nem az emberek hülyítésére. https://merce.hu/2018/01/23/a-migransokrol-milliardokert-konzultal-a-kormany-de-a-menekultekrol-azert-nem-tajekoztat-mert-nem-fontos/ Milliárdokért uszít és közben a hátunk mögött befogad 1300 menekültet (ugye a kvóta csak 1300 elbírálásról szól). Ilyen szerinted egy felelős családapa? Most itt nem a menekültekért akarok szót emelni, még ha ki is kívánkozik belőlem, hanem a magyar polgárokért, akik azt hiszik, hogy a kormány megvédi őket. Amikor százezer ember ült a Keletiben, akkor sem volt semmi gond velük, pedig senki se hiheti, hogy a propaganda elhallgatta volna. Lehet ennyi embert emberségesen kezelni, akár középhosszú távon is (tovább úgysem maradnának) és Magyarországnak még a pénze és lehetőségei is megvannak hozzá. Azzal, hogy ezt kultúrák csatájának állítják be, azzal épp a kultúránkat tiporják meg. Magyarország kormánya védi Európa értékeit? Ezek lennének Európa értékei: embertelenség, hazugság, korrupció, manipuláció, lopás, szövetségeseink kihasználása és cserben hagyása?

  48. Lima Rui

    Kedves dzsaszper,

    Terrorizmusért 10 év a legkisebb kiszabható bírság. A bíróság elég enyhén járt el. Gondold el, ha pl valakit ittasan előállít egy rendőr, és meglöki azzal, hogy: „Engedjen el!”. Ez is terrorizmus, hisz “állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön”. Tettlegesség miatt meg is érdemli akár a 20 évet, nem?
    Ugyan. A kormánynak kellett egy terrorista és volt egy balek, akit elkaptak és rásüthették a vádat. Tucatnyian, százan dobáltak köveket. Akkor Magyarország úgy védi meg Európát, hogy tucatnyi terroristát hagyott itt kolbászolni?

  49. Börni

    „Pl. ezt tartom túlzónak: De amit a kormány csinál az nem bölcs és bátor, hanem embertelen, undorító és nem mellesleg hazaárulás. Nem a migránsok teszik tönkre a kultúránkat, hanem a kormányunk. Nem az iszlámtól kell félni, hanem az álkeresztény kormányunktól.” Sajnos, ha ez túlzás volna, akkor meg sem születik ez az írás, ilyen gondolatokkal: „A baj akkor kezdődik, amikor az irgalomnak köztünk sincs többé helye. Amikor a buszra felszálló hajléktalant úgy zavarja le a buszvezető, hogy „Szállj le, büdös migráns!”, és utastársaim elégedetten veszik tudomásul a sofőr bunkóságát. A baj akkor kezdődik, amikor a migráns lesz a gonosz mértékegysége. ” Ennek a bajnak a legfőbb okozója az a kommunikáció/agymosás, amit a kormány tol, de igen csak túl. Az a túlzás, ha egy kormány engedi, hogy a nép ide süllyedjen szellemileg-lelkileg, az meg mégnagyobb, ha ő maga ennek az okozója. Az meg a dolog tragédiája, hogy pontosan olyan a kormányunk, amilyet megérdemlünk, és hagyunk, választunk. Lima szerintem csak leírta az igazságot, bár ahhoz az is hozzátartozik, hogy a „másik” oldal médiája, képviselete, álljon az bármilyen oldalon, ugyanolyan manipulatív, és hazug, mint a kormányé. A tényeket, igazságot egyikből sem lehet kiszűrni. Az pedig maga a kognitív disszonancia materializálódása nemzeti szinten, hogy egy elvileg keresztény kormány által vezetett keresztény ország oda süllyed, ahová mi, és ami például az írás témája. Ennék még a vademberek is nagyobb tisztelettel fogyasztották el egymást vacsorára…

  50. Katona László

    Bocsánat, hogy erre a levelezőlistára tévedtem. Nem gondoltam, hogy itt ilyen kormánygyűlölő és rövidlátású hozzászólásokat kell olvasnom. Úgyhogy én elköszönök. Katona László

  51. Börni

    Nem ennék, hanem ennél, elírtam,vacsoraidő van. 🙂

    Kedves László, bár nem ingem amit írtál, nem is veszem magamra, de úgy vélem, ha bármekkora összefüggésében tekintjük a témát, és akár a Holdról is letekinthetünk rá, azt a gyűlöletet, türelmetlenséget, tiszteletlenséget,ect. amit a kormány kommunikációja szült az utóbbi sok-sok esztendőben, kihajtatva még számos romboló sztereotípiát, nem gyűlöletből, és rövidlátásból nevezi az ember annak, ami. Nincs arra mentség, hogy így teszik, mert a problémákat lehet pozitív és előremutató módon közölni, és megközelíteni, emberi méltósággal. Nah, ez az utóbbi, amit napról napra lejjebb tolnak, minden szinten. Nincs ennek a leírásában semmi gyűlölet(akár nekem címezted, akár nem), ha az egyszer ez a valóság. A kormány meg olyan, amilyen, de leginkább pont olyan, mint a magyarok jelentős része az apró hétköznapi helyzetekben- kiváló vonásokat ismerni fel rajtuk esszenciálisan a magyar lélek nem túl nemes vonásaiból(arrogancia,önzés,korrupció,stb…).Ez bennem csak szomorúságot okoz, főleg, hogy látva a potenciált az emberekben, mindezt az energiát negatív módon hasznosítjuk.

  52. ludens

    Ádám,

    „Az államnak a Biblia szerint sem az a feladata, hogy például az ellenségnek odatartsa a másik orcáját. (Amúgy is ez Jézus egyik leginkább félreértett mondása.)” – ezt írod. Írnál egyszer egy posztot Jézusnak erről a mondásáról? A mostani témától függetlenül érdekelne a véleményed.

  53. Szabados Ádám

    Börni,

    én nem látom ennyire rossznak a helyzetet, lehet, hogy azért, mert az elvárásom is alacsonyabban van (Gyurcsányékat váltotta ez a kormány, volt honnan feljönni), de azt hiszem, azért is, mert a katasztrofális retorika mögött lévő döntéseket (a tömeges migrációval szembeni kiállást) alapvetően felelős politikusi viselkedésnek tartom. Abban viszont egyetértek veled, hogy a szűnni nem akaró migránsozás a nép legrosszabb ösztöneire hat, és mivel a kormány ezt tudja, felelőssége van abban, ahogy ez ránk hat. A cikket azért írtam, hogy legalább mi, Jézus követői, ne engedjük ezt be magunkba.

  54. Szabados Ádám

    ludens,

    nemrég a gyülekezetünkben prédikáltam erről (Mt 5,38-42), ha érdekel, itt meghallgathatod.

  55. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    erre gondolsz?

    314. § (1) Aki abból a célból, hogy
    a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,
    b) a lakosságot megfélemlítse,
    c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja,
    a (4) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki
    a) az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott célból jelentős anyagi javakat kerít hatalmába, és azok sértetlenül hagyását vagy visszaadását állami szervhez vagy nemzetközi szervezethez intézett követelés teljesítésétől teszi függővé, vagy
    b) terrorista csoportot szervez.

    ?
    Mert ha igen, akkor ne felejtsük el, hogy:

    (3) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki
    a) az (1) vagy (2) bekezdésében meghatározott terrorcselekményt abbahagyja, mielőtt abból súlyos következmény származott volna, és
    b) tevékenységét a hatóság előtt felfedi,
    ha ezzel közreműködik a bűncselekmény következményeinek megakadályozásában vagy enyhítésében, további elkövetők felderítésében, illetve további bűncselekmények megakadályozásában.

    Ha igaz az, hogy
    – a kövek nem találtak el senkit
    – abbahagyta és utána is csítította többieket,

    akkor a tíz év korlátlanul enyhíthető.

  56. jgabor

    @ádám

    Köszi a választ! Hozzád hasonlóan én is neoprotestáns* kisegyházban nőttem föl, ezért nacionalizmussal, mint olyannal soha nem találkoztam a gyülekezeteimen belül.

    (*Ránki György zeneszerző nyilatkozta egyszer, hogy ő „neonormális” zenét akar írni.)

    @dzsaszper

    Ha jót feltételezek Techet Péterről, akkor azt gondolom, hogy egyfajta keresztény alap-attitűdre gondolt, amikor a menekültek korlátlan befogadásáról, mint egyetlen lehetséges keresztény válaszról írt. (Tehát, hogy a szívünknek mindig nyitva kell lennie feléjük.)

    De az is lehet, hogy rá is illik az, amiről Puzsér írt a mai Magyar Nemzetben TGM-ről, szellemes cikkében:

    „Személyiségét végtelen idealizmus és savonarolai düh jellemzi, melyre hallgatva legszívesebben egész Európát egyetlen összefüggő menekülttáborrá és gigantikus emberkísérletté alakítaná: minden kerítést lebontana, minden bevándorlót befogadna. Legyenek ötmillióan vagy ötszázmillióan, egyetlen migráns sorsa is túl értékes ahhoz, hogy az európai ember megvédje határait, kultúráját és életmódját.”

  57. Börni

    Ádám, én is csak azért látom sötéten, mert mindennap szembesülök a hatásával, és érdekes módon a nem kormánypárti emberek gyakran a legszélsőségesebbek. Csak egy példa: a szakállam miatt naponta kb. 10* hallom az alábbi jelzőket rám, persze elvileg viccből:iszlámg.ci, terrorista, Juszuf, ha kunkorodik a szakáll, Jákob, és általában megkérdezik, mikor robbantom fel magam a vezetőség irodájában. Ezek egy átlagüzem átlagemberei, alul, felül. Amikor szóba kerül a téma, és azt mondom, azok is emberek, akkor általában annyi a reakció, hogy menjek, és szopkodjam le őket. (Bocs.) A zsidózás-cigányozás duó pedig(ez nem a kormány retorikájának köszönhető) örök sláger. Szerintem komoly felelősség ilyen indulatokra, érzelmekre, szellemi szintre rápakolni azt a propagandát, amit a kormány folytat(igazából részemről már ez az egyetlen dolog megkérdőjelezi azt, hogy megfelelő helyen vannak-e), és egyértelmű, hogy ez szándékos, nyilván azért, hogy a hatalmat megőrizhessék. Én megértem, hogy komoly döntéseket kell hozniuk, és akár úgy, hogy a közvélemény nincs beavatva a fontos információkba, és akár szembeszélben, és akár jól is döntenek egyes esetekben, de…De ne nézzenek hülyének,ne akarjanak belőlem egy gyűlölködő,irányítható birkát faragni, és így tovább,hanem kezeljenek felnőtt emberként, és szolgáljanak. Viszont ez már idealizmus. 🙂

  58. Szabados Ádám

    Börni, értelek.

  59. F Barni

    Engedjétek meg, hogy egy más szemponttal is bővítsem az egyébként nagyon helyén való és legitim diskurzust arról, hogy egy világi kormány intézkedéseit keresztény szempontból ítéljünk meg. Számomra felszabadató az a modell, amiben most a menekült kérdést látom, de könnyen meglehet, csak számomra új. Ennek egyik fő előnye pont az, hogy végső soron leveszi a vállamról a kormányzás terhét, és megengedi, hogy egy jó vagy rossz kormányzatnak kitett magánember tehetetlenségével reagálhassak az engem ért hatásokra már- már egyfajta buddhista rezignáltsággal. Mert bár a részvételi demokrácia elvéből kifolyólag én is kormányzok és felelős vagyok ezred százalékban, de mégis elég távol a parlamenti nyomógomboktól ahhoz, hogy ne keljen lefiguráznom a Fidesz minden testcselét. Saját tapasztalt, hogy milyen könnyen bevonódok egyszerű állampolgárként (hovatovább keresztény állampolgárként) egy játékba, amihez valójában nincs közöm, és aminek kimeneteli felelősségét nem szabadna magamra venni. A végvári kapitány kultúra védő heroikus póza vagy épp ellenkezőleg a jó lelkiismeretű eukonform államért aggódó aktivista szerepe túl méretezett egy magánember számára, mégis a hazai politika folyton ezekhez a maskarákhoz toboroz statisztákat. Én kipróbáltam mind a kettőt, de úgy éreztem benne magam, mint Dávid Saul páncéljában. Nem az lenne e egy jó politika áldásos mellékterméke hogy a polgárok polgárok maradjanak a civilek pedig civilek a katonák pedig katonák és ne hordozzanak olyan terheket amelyek nem az övék, pláne ha nem is mind valódiak? Hogy ne jobb és baloldali pártkatonáként masírozzanak végig saját életükön? Én kiváltságként akarom megélni – és ez nem apolitikus attitűd-, hogy a mindennapi inzultációkból a magánember (hova tovább keresztény) méltóságával kimaradhatok és olyan erkölcsi alapállást valósíthatok, meg amihez egy politikusnak nincs lehetősége világi vagy közösségi szempontjából adódóan. Nem a keresztény világnézet veszi e le igazán rólunk Saul jelmezét és szabadít meg bennünket az apparátusért való aggódás elvonó tevékenységétől? Milyen nagy gondolati szabadság úgy nézni a menekült kérdésre, hogy a kerítés építés vagy bontás kérdését egy magasabb dimenzión nem a saját dolgomnak tartom!
    Szóval innen nézve nem firtatóm a közel keleti konfliktus felelőseit (nincs is elég rálátásom) csak azt látom, hogy tőlem más kultúrájú és Istenképű emberi áradat megy el mellettem. Nem dolgom László Petraként kitenni a gáncsot, de Gyurcsány Ferencként nappaliztatnom sem őket, ha ezt ők nem kérik. Távoli felebarátok ők, akiket a történelem kereke testközelbe dobot – és most megforgatok egy liberális mantrát-, akiktől legjobb, hogy tanulhatok. Nem a hitük célját és tartalmát, hanem hitük működését. Hogy például a hitük nem földrajz, miniszterelnök vagy komfort függő. Nem csak az állami pénzzel kitömött parókiákon tudnak transzba esni. Ugyanazt az imát mondják nap, mint nap, ha Damaszkuszban, ha az M7 es mellett, vagy Kölnbe éri őket az este. Nem zavarja meg őket úgy ez a nagy kontextus váltás, mint akár egy koedukált egyetemi kollégium sok keresztény fiatal otthonról hozott hitét. A kályhától indultak el, de most idegenként bolyongják be a világot úgy, hogy idegenek is akarnak maradni. Nem adnak fel semmit identitásukból. Ismerős érzés ez keresztényként? Aztán ha tehetik, idegen földön törnek saját ugart és világ lesznek a világban mintegy grimaszul a történelmi kereszténység nyugatos oldalán. Miközben e materiális paradicsom irritációja borzongat bennünket eszünkbe jut e a I. Justiniánusz építette Hagia Sophia és a Szent Péter templom? Vajon mi mennyit veszítettünk jó értelemben vett idegenségünkből, amikor az aktuális idegen térhódítása kapcsán kinyílik a bicska a zsebünkben? Az iszlámmal házhoz jött tükörbe akkor is bele kell nézni, ha a sok különbség ellenére jó pár inverz vonást is látunk!

    Közben az egész iszlám arra sarkal, hogy emlékezzek és ezt a fals idegenséget összevessem a biblia pozitív jövevény eszméjével. A bolyongó Pálra gondolok, aki kimerészkedet a diaszpóra zsinagógák kozmopolitizmusából. És nem azért volt otthon mindenhol a világban, mert mindig az övéihez ment, hanem mert tudta a föld Istené, Isten pedig apja! Pál idegensége nem szeparatizmus volt, hanem egy belső autonómia. A nemzetállamoknak materiális kihívója az iszlám mellett sokkal inkább a katolicizmus. De ezek mind kigúnyolásai annak az újszövetségi globalizmusnak amit Jézus hirdetet meg s ahol a nemzetek átmeneti ruhák csak míg fel nem öltözzük Krisztus magunkara.

  60. Szabados Ádám

    Barni,

    a hozzászólásod első részéhez kapcsolódik ez a két és fél éve írt posztom: WWJD a menekültekkel?

  61. F Barni

    Igen, köszi! Nagyon idevág! Én a vezetés terhe nélkül szemlélhetem ezt a kérdést szerencsére!
    De ma nyomást helyez minden egyénre a politika, hogy bizony állást kell foglalni! Ha nem beszélsz az is baj. Nem maradhatsz intakt, mert a „aki nincs velünk soros ügynök” narratíva ural most mindent. Egy a tömeges dezinformáció nélkül is nehéz kérdésre kell választ adnod. Ráadásul a kérdések is nagyon rosszak. Lásd nemzeti konzultációk.
    Másrészt viszont azt hangsúlyozom, hogy a vezetési teher nélkül sok egyéni válaszra szabadulhatunk fel! Ami inkább a dolgokhoz való belső viszonyunkat tisztázhatja.

  62. V. Balázs

    Áldás, békesség, üdvözlöm Ádám!

    Egy lelkész barátom osztotta meg az adott posztot, majd vitatkoztunk is róla a tartalmát illetően. Én erősen tévesnek látom az írás irányát, sajnos, nem a valódi menekült/menedékkérő/bevándorló kérdés keresztyén megközelítésével foglalkozik, hanem beáll a pártpolitikai csatákba. Teológustól nem várom el, hogy tisztában legyen a politika természetével, de egyfajta tényekhez való ragaszkodást igen. A kormányt a Jobbik valóban azért bírálja, mert menekültek érkeztek Magyarországra, de az LMP és az MSZP az emberi gondolkodás lezüllesztéséért valamint a hazug és manipulatív propaganda miatt, a többi párt sem teljesen egységes a maga nagyrészt jogos kormánykritikájában. Amit az előttem kommentelők már leírtak, nem írom le újra, de ön is leszűrheti, hogy nem csak egyféle forrásból kellene tájékozódnia. Helyes eredményhez helyes kiindulópont és helyes következtetés szükséges, én úgy látom önnél a kiindulópontban van a hiba. Ön számára Nógrádi György hiteles forrás? Ha Bibliai alapon keresztyén gondolkodással jutna bizonyos következtetésekre, arról lehetne beszélgetni és vitatkozni értelmesen, de az írás nagy része csupán pártpolitikai befolyásolás, ezt nagyon sajnálom, lehet, hogy nem az ön hibája, de tehet ellene, a megfelelő kritikai érzék szükséges, a mi hitünk a Szentháromság Istenben van, és nem O.V. kormányában.

    Üdvözlettel: V. Balázs.

  63. Szabados Ádám

    Kedves V. Balázs,

    köszönöm a hozzászólását. Ön szerint melyik politikai párt szekerét toltam ezzel az írással?

  64. V. Balázs

    Akarva vagy akaratlanul, és úgy gondolom inkább akaratlanul a Fidesz retorikájának megfelelő az írás.

  65. Szabados Ádám

    Érdekes a visszajelzése, köszönöm.

  66. Blaise

    Kedves V. Balázs,
    Nem értem utolsó megjegyzését,hiszen Ádám pont a kormány retorikájára fókuszált.
    Az első bejegyzés utolsó mondata elég közhelyesre sikerült.Ha általánosan értette,felesleges megemlíteni egy keresztény diskurzusban. Ha pedig van benne egy kis élcelődés, akkor pedig címet tévesztett.

  67. Blaise

    Kedves V. Balázs,
    Nem értem utolsó megjegyzését,hiszen Ádám pont a kormány retorikáját kritizálta.
    Az első bejegyzés utolsó mondata elég közhelyesre sikerült.Ha általánosan értette,felesleges megemlíteni egy keresztény diskurzusban. Ha pedig van benne egy kis élcelődés, akkor pedig címet tévesztett.

  68. User

    A kritika ellenere az en erzesem szerint is kormanyparti izure sikerult a bejegyzes, mert azt hirdeti, hogy a kormany cselekedeteivel minden rendben van, csupan a kommunikacios hibat kell csak egy kicsit helyreigazitani.

    Szerintem figyelmen kivul lett hagyva:
    – a menekult-ellensegkep (amihez kesobb hozzajott a Soros-ellensegkep) egy tudatosan hasznalt politikai eszkoz a hatalom megtartasaban (felelemkeltes, nepszeruseg, kohezio, mozgositas, vadaskodas, stb.)
    – a kormany(partok) kommunikacioja nem estleges, hanem teljesen tudatos, megtervezett, a strategiai/taktikai celoknak alarendelt
    – az 1300 befogadásának valodi ok valoszinuleg nemzetkozi szankciok elkerulese

    Ezek tudataban egyaltalan nem hangzik hitelesnek, hogy pusztan retorikai szinten kovettek el hibat. A bolcsesseg es a kormanynak mentoovkent odadobott emberseg/irgalom is kontrasztban vannak a tudatos, szivos, kitarto munkaval politikai celbol gyartott ellensegkeppel.

  69. V. Balázs

    Az előttem szóló remekül összefoglalta, amit én is gondolok. Blase felvetésére reagálva, lehet, hogy hirtelen felindulásból a szükségesnél erősebben fogalmaztam, de a mai napig fenntartom, hogy az ilyen szintű pártpolitikai állásfoglalás méltatlan egy lelkipásztorhoz, teológushoz. Mindenkinek van természetesen látása az egyes társadalmat és közösségeket érintő ügyekben, amikkel a hivatásos politika is foglalkozik, mindenki elmondhatja, hogy mi alapján és hogyan gondolkodik például a menekültkérdésről vagy a kelet felé fordulásról, de ez nem azt jelenti, hogy az esetlegesen kisebbik rosszat jóként mutassuk be.

  70. Szabados Ádám

    V. Balázs,

    pont nem pártpolitikai szinten foglaltam állást (bár miért ne mondhatnám el akár arról is a véleményemet, ha akarnám?), hanem elvi szinten. Mivel a menekültkérdés kapcsán éppen a keresztény világnézetre hivatkoznak sokan, vagy azt kérik számon, nehéz ebben a kérdésben megkerülni az elvi állásfoglalást. Én elviekben egyetértek a határok (akár szigorú) védelmével, nem értek egyet a kötelező kvótával, viszont helytelenítem a bevándorlók általános megbélyegzését. Tehát van, amiben egyetértek a kormánnyal, és van, amiben nem. A cikket nem az előbbiek, hanem az utóbbi miatt írtam, ezért kicsit furcsállom a reakciódat.

    A korábbi megszólalásaim a témában a mostanihoz hasonlóan elvi választ kerestek a felmerült kérdésekre (l. lent). Ha elolvasod őket, láthatod, hogy végig ugyanazt a két elvi megfontolást hangsúlyoztam: a határok védelmét és a valódi menekültek iránti irgalmat. Nem az érdekelt tehát, hogy melyiket melyik párt képviseli, hanem az, hogy elvi szinten én melyiket tudom támogatni. Ha szerinted a véleményem a Fideszéhez áll közel, és téged ez zavar, akkor sem pártpolitikai alapon mondtam véleményt. Ugyanez igaz fordítva is: attól, hogy valaki úgy érzi, a fenti cikkel az ellenzék szekerét toltam, én nem pártpolitikai alapon mondtam véleményt.

    „Életünk nagy lehetősége ez!”
    Amerikai barátaim értik
    WWJD a menekültekkel?

  71. Lima Rui

    Ádám,
    A Stop Soros törvény és az egész Soros hisztéria egy bölcs és bátor kormányzás eredménye?
    https://index.hu/belfold/2018/01/18/sorosstop_tervezet/#
    https://kolozsvaros.com/rovidek/mondjatok-hogy-ez-valami-ordas-kamu-egy-fapados-troll-muve/

    dzsaszper,
    „szerintem a bíróság azt helyesen állapította meg, hogy terrorcselekmény történt”
    Akkor 2006-ban az MTV-székházat terroristák ostromolták?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_MTV-sz%C3%A9kh%C3%A1z_ostroma
    Ezek a kődobáló tüntetők is ezt követték el: “állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön”. Tehát terroristák. Részben ezeknek a terroristáknak köszönhetően került a Fidesz hatalomra, tehát a Fideszt terroristák támogatták, sőt, valószínűsíthetően a Fidesz vagy a Fideszhez köthető emberek bérelték/hergelték fel azokat, akik kezdték az egész ostromot. (A Fidesz ellen furcsa mód nem léptek fel soha ilyen agresszívan és szervezetten „tüntetők”, pedig bőven lett volna miért, komolyabb dolgok is, mint 2006-ban.)

  72. Szabados Ádám

    Ádám, A Stop Soros törvény és az egész Soros hisztéria egy bölcs és bátor kormányzás eredménye?

    ???

  73. Lima Rui

    Ádám,
    Habár ebben a cikkedben valóban kritikus hangot ütöttél meg a kormánnyal szemben, egyetértek pár korábbi hozzászólóval abban, hogy látszik, alapvetően kormánypárti vagy. A hisztéria és a propaganda már őrületes magasságba hágott (Soros), így egy kis ejnye-bejnye mellett dicsérni a kerítést és a kvóta elutasítását (amiről tudvalévő, hogy nem kötelező befogadás, hanem kötelező elbírálás), sőt eleve a „menekült” és a „migráns” kifejezések Fidesz általi elkülönítésének használata, hogy a „valódi menekültek” befogadása mellett érvelsz, miközben Magyarország a kormányunknak hála több százezer valódi menekültet zárt ki az országból vagy hajtott át rajta, az még kifejezetten kormánypárti. Valójában kár volt megírni ezt a cikket, csak kerülgeted benne a forró kását, nem foglalsz határozottan állást, főleg nem sokkal a választás előtt.

  74. Szabados Ádám

    Semmilyen forró kását nem kerülgetek, abban foglaltam állást, amiben állást akartam foglalni, ez meg a menekülték általános megbélyegzése volt. Pártpolitikai állásfoglalást ne várj tőlem.

  75. Lima Rui

    Ádám,
    Nem várok pártpolitikai állásfoglalást, de attól még a kormányt bírálhatod. (Ugye a kettő külön dolog, még ha nem is úgy tűnik jelenleg).
    A menekültek megbélyegzése ellen állást foglaltál, de ugyanúgy tartod a kormány migránst és menekültet megkülönböztető retorikáját, ami csak egy eszköz a kezükben, hogy uszítsanak. Ugyebár eddig az volt a mondás, hogy menekült nem juthat Magyarország határához, hisz ide csak biztonságos országokon keresztül vezet az út, tehát aki ide jut, az migráns, aki jobb élet reményében hagyja hátra a biztonságos Szerbiát és Görögországot. tehát akkor ki ez az 1300 ember? És gondolod, hogy csak 1300 menekült jutott idáig?

  76. User

    A korabbi hozzaszolasommal szoros osszefuggesben masolom be ezt a rovid idezetet TG-tol:
    „…
    [Ujsagiro]Pedig az is hamar előkerült a jobboldalon, hogy nem a kormányzati politika volt rossz, hanem a kampánytechnika, a kommunikáció.

    [Torok Gabor]A politikát az különbözteti meg más társadalmi tevékenységektől, hogy az eszközöket és a célokat nem lehet szétválasztani. Nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz szándékai jók, csak az eszközök rosszak – a kettő együtt a Fidesz.
    …”
    https://24.hu/belfold/2018/02/28/torok-gabor-azt-erezni-hogy-ez-mar-a-fidesz-hanyatlo-korszaka/

    A blogbejegyzes egyik fo pillere szerintem eppen ez a hibas szetvalasztas.

  77. Szabados Ádám

    Kedves User,

    összekeveredik két dolog. Török Gábor (akivel az interjút én is olvastam) arról beszél, hogy a politikai logika szerint nem lehet szétválasztani a célokat és az eszközöket. Ez valószínűleg igaz. Én viszont nem politikai logika alapján nyilvánítottam véleményt, hanem a világlátásom logikája alapján. Abban viszont (ezzel Török Gábor is egyetértene: „más társadalmi tevékenység”) lehetséges – sőt, szükséges – a szétválasztás.

  78. Szabados Ádám

    A politikai logika kapcsán ezt írja Török Gábor: „Szeretem és becsülöm a méltányosságot, a mérsékletességet és a mértéktartást a politikában, értem, de rossznak tartom a politikai logika abszolutizálását, a korlát nélküli önérdekkövetést.” Egyetértek, és hasonlót írtam én is már 2013-ban. A szétválasztás csak a politikai logikában nem létezik, viszont nem csak politikai logika létezik.

  79. jgabor

    Ó, hát újra él Török Gábor blogja?! Már ma sem keltem fel hiába!

  80. User

    A bemasolt idezetben TG a politikarol, mint az egyik tarsadalmi tevekenysegrol beszelt. Miert gondolod, hogy a politkai logikarol irt?

  81. Szabados Ádám

    Mert rengeteget hallgattam és olvastam Török Gábort, ismerem az ezzel kapcsolatos gondolatmenetét, és mert az idézetből is egyértelmű számomra, hogy erre utal. A politika sajátos logika mentén működik, mert abban a célok és eszközök nem választhatók el egymástól úgy, mint más társadalmi tevékenységek esetén. De ha Török Gábort esetleg máshogy érted, az én posztomat akkor se a politikai logika mentén értelmezd, mert az én gondolkodásomban a célok és eszközök szétválaszthatók egymástól.

  82. Lima Rui

    Ádám,
    de ha a kormányt, a kormány politákáját a te világlátásod alapján ítéled meg, nem pedig azon logika mentén, ami rá vonatkozik, akkor eredendően téves a megítélésed. Attól még gondolhatod úgy, de attól még tévedsz.

  83. Szabados Ádám

    Lima Rui,

    nem tudom követni a logikádat.

  84. Lima Rui

    Ádám,
    Nem tudod helyesen megítélni azt, aki más játékszabályok szerint játszik, mint ami szerint te szemléled őt, illetve a játékát.

  85. Szabados Ádám

    A politikai logika mentén talán nem, de aszerint igen, amilyen értékek mentén én gondolkodom társadalmi kérdésekről.

  86. Lima Rui

    Ádám,
    A politikát a politikai logika irányítja. Gondolkodhatsz róla másképp, de attól még tévedsz. Ha egy olyan társast játszol, amiben a cél a másik megtévesztése, a csalás, akkor hiheted azt, hogy győztél, mert előbb értél a célba a bábuddal, de ha a szabályoknak megfelelően átvert a másik fél és ezzel ő győzött, akkor nem számít a véleményed, max neked. Ettől még leírhatod a blogodon, de ne lepődj meg ha rád szólnak, hogy rossz szabályok szerint játszottál és ezért kaptál ki.
    Filozófiai kérdés: igaza van e annak, aki tévesen jut el helyes következtetéshez?

  87. Lima Rui

    Ádám,
    Pontosabb, ha nem te játszod a társast, csak nézed. Nem tudod pontosan a szabályokat, de mégis másnak ítélnéd oda a győzelmet, mert szerinted ő nyert. Helyes a véleményed? Szerintem inkább tévedsz. Az meg megint más, hogy ragaszkodsz a véleményedhez.

  88. Szabados Ádám

    Lima Rui,

    elvesztettem a fonalat.

  89. Lázár Attila

    Végig olvasva a bejegyzést és a hozzászólásokat, azt látom, hogy ezek a migráció-kérdést rendkívül partikulárisan tárgyalják. Szinte csak etikai síkon zajlik eszmecsere: Mi az etikus magatartás? Mi a keresztyén etika követelménye az egyén és államhatalom szintjén a cselekedetek és a kommunikáció vonatkozásában. Az erkölcsi kérdéseket én is fontosnak tartom, de hiányolom az átfogó értékelést, amely figyelembe venné a jelenség spirituális vonatkozásait is, a szemmel nem látható, de mégis meglévő valódi mozgatórugókat. Pedig egy keresztyén blognál az elvárható lenne, hogy a mély okról és a végső célról is történjék diskurzus Isten kinyilatkoztatott Igéje alapján, amely az egész emberi történelmet, így a mostani migrációt is egy ősi bukásból induló antagonisztikus küzdelem hátterén tárgyalja.

    Az alábbi gondolatok jutottak hirtelen eszembe:

    1)A magyarságnak -szemben az EU többi népeivel- alapos történelmi tapasztalata van az iszlám eszme lényegéről, céljairól, stratégiájáról és taktikájáról (Buda elfoglalása, 150 év hódoltság stb.) Ez a tapasztalat vajon nem jogosít-e fel minket magyarokat arra, hogy az (iszlám) migráció kérdéséről tisztábban lássunk mint EU szövetségeseink?
    2)A liberális eszme a („nyitott házasság” mellett) a „nyitott társadalmat” is propagálja, mint ami a boldogító jövő záloga (na ezektől mentsen meg az Isten!)
    3)A Szentírás szerint Isten a „nép”, „nemzet” („nemzetség”, „törzs”, „ágazat”)fogalmát, mint az emberi együttélés közösségként megélhető legtágabb kereteit a történelmi idő lezárásáig hatályban tartja, és sehol nem említ célként egy, a kulturális határokat lebontó globális összemberi „társadalmat”. Gondoljuk csak el: ki is lenne annak vezetője? Jelentkező van! Jézus szerint: a „világ fejedelme”, aki kezdettől embergyilkos volt!
    4)Hogy is volt a régi időkben, ha a haza veszélybe került? Véres kardot hordoztak körbe az országban figyelmeztetésül mindenki számára, hogy a legegyszerűbb ember is tudja meg: sorsdöntő időket élünk. Örülnék, ha az országunk vezetőinek felelős tettét látná meg minden honfitársunk abban, hogy a kormány „nem száll le a témáról”. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ez azért van, mert mások sem szállnak le a témáról, sőt mi több, „a helyzet fokozódik”: az ENSZ is belépett a küzdelembe.

    Kedves Mindnyájatoknak teszek egy ajánlatot. Imádkozzunk többet! Mert amit a ráció és a politikai acsarkodás nem tud elvégezni arra a Szentléleknek van hatalma.

  90. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    „A politikát a politikai logika irányítja. Gondolkodhatsz róla másképp, de attól még tévedsz.”
    De csak akkor téved Ádám, ha politizálni akar. Ha nem akar politizálni, hanem más a fókosza, akkor nem téved még akkor sem, ha történetesen van politikai vetülete annak, amit ír.

  91. User

    Adam, a politikai logikat te hoztad szoba, en sem TG bemasolt velemenyet, sem a te irasodat nem a politikai logika menten ertelmezem (nem vilagos, hogy lehet az menten ertelmezni).

    Ertelmezesem szerint TG allasontja egyszeruen az, hogy a politikai folyamat sajatossga, hogy a celok es az eszkozok nem vilagosan szetvalazthatok (a cel bizonyos szempontbol lehet eszkoz, es forditva), es ez miatt egy politikai part azonos mind a celjaival, mind az eszkozeivel.

    En TG allitasat olvasva csupan megerositve lattam azt a korabbi velemenyemet, hogy az irasod kiemel bizonyos dolgokat, es azokat egymastol, es a kozvetlen kontextusuktol is kulon kezeli, ertekeli.
    Ezt TG allitasanak igazsagatol, es annak ertelmezesetol fuggetlenul is hibasnak tartom.

    Masik, hasonlo kaliberu hiba a tenyek erthetetlenul (irracionalisan) nagyvonalu es joindulatu kezelese.

  92. Szabados Ádám

    User,

    szerintem félreértesz engem is, TG-t is, talán nem is értünk egyet a véleménynyilvánítás kereteit vagy tartalmát illetően, de köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.

  93. dzsaszper

    @Lima Rui:

    Csak azt nem értem, de azt nagyon nem, hogy a buzzwordodökön túl van-e bármi icipici köze az egésznek Ádám posztjához. Szerintem az eddigi vitáinkhoz is máltatlan az, hogyha választási kampánytevékenységet végzel Ádám blogján.

  94. Lima Rui

    Kedves dzsaszper,
    Nem kampányolok senki mellett, de az lenne méltatlan hozzám, ha meg se próbálnék legalább egy embert jobb belátásra téríteni a választás előtt (kinek nem inge ne vegye magára, illetve valóban tehettem volna ügyesebben is). Nem a hozzászólásom a méltatlan, hanem a kormányunk. A linkemet nem a poszthoz szántam, hanem a közösségnek, amelyik a posztot olvassa. A keresztényeknek, akiket Orbán aljas módon manipulál vagy próbál manipulálni a hitüknél fogva, akár közvetlenül a szószékről. Ez a méltatlan.
    De a témánál maradva:
    – A letelepedési kötvénnyel, családtagostul 20 ezer gazdasági migráns jöhetett Magyarországra és az EU-ba. Köztük egy körözött drog- és fegyvercsempész, valamint Aszad egyik háborús-bűnös jobbkeze, aki az oroszokkal és az ISIS-el üzletel. A kötvények árusítása 100 milliárd forintot juttatott Rogánhoz köthető emberek offshore számláira, egyelőre 3 milliárddal károsítva meg az országunkat.
    – A terroristáknak nukleáris fegyvereket árusító Pharaon is beléphetett az országba az Interpol körözés ellenére, még házat is vehetett Orbáné mellett és véletlenül Mészáros jachtja mellett kötött ki az övé, miközben Orbán egy a nyilvánossággal azóta sem közölt helyen nyaralt.
    – Az agymosó migráns-ellenes propaganda olyan morális és intellektuális mélypontra süllyesztette az ország lakóit, olyan gyűlöletet keltett fel sok emberben, melyhez hasonló az 1930-as években volt. Szerencsére a kormánynak csak a retorikája tükrözi azokat az állapotokat, és sem ők, sem a gyűlölködő emberek nem tettek olyat, ami annó végül a holokausztban csúcsosodott ki. De ez is Merkelnek és az EU-nak köszönhető.
    – Orbán etnikailag homogén Magyarországot akar, valamint kulturálisan egyszínűt, miközben világossá tette, hogy a kettő számára ugyanaz. A cigányságot migránsoknak nevezte, miközben évek óta a migránsok ellen szítja a gyűlöletet és számtalanszor kijelentette, hogy nincs helyük a migránsoknak Magyarországon. Ez színtiszta rasszizmus. Apukám Afrikából jött, de az én 1 éves fiam már teljesen fehér bőrű. Meg is jegyeztük a családban, hogy rejtőszínt vett fel a túlélés érdekében. Ez már nem tűnik viccnek.

  95. dzsaszper

    Kedves Lima Rui,

    OFF, úgyhogy nem kommentálom, csak annyiban, hogy aki akar, talál ezzel a témával foglalkozó blogokat, blogposztokat.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK