Szokatlanul színvonalas és szuggesztív apologetikai videósorozat született – magyarul!

2018 ápr. 23. | Divinity, Filozófia | 10 hozzászólás

Szalai András barátom hívta fel a figyelmemet egy szokatlanul színvonalas apologetikai jellegű videósorozatra, amely az istentkeresem.hu oldalán található. A rövid (2-4 perces) videókat Bódi Mátyás készítette, akinek a hangja sokunk számára ismerős lehet, mert egy ideig narrációk készítésével, hangalámondással és műsorvezetéssel foglalkozott. Most azonban saját projekttel jelentkezett, amely nemzetközi összehasonlításban is az egyik legszínvonalasabban elkészített apologetikai anyag, amivel eddig találkoztam. Az istentkeresem.hu oldalon jelenleg nyolc rövid videó van fent, amelyek az Isten létezése melletti érveket mutatják be rendkívül szuggesztív módon. Gratulálok a videókhoz, gyönyörűek, professzionálisak, érthetőek, lényegretörőek, meggyőzőek. Nézzétek meg és osszátok őket ti is!

1. rész – A vágy

2. rész – A fogadás

3. rész – A torta

4. rész – Az univerzum oka

5. rész – Ki teremtette Istent?

6. rész – Az univerzum megérthetősége

7. rész – Esetleges és szükségszerű

8. rész – Isten és a tökéletes sziget

***

A poszt írása óta:

9. rész: Az univerzum finomhangoltsága

10. rész: Mi az élet értelme, ha nincs Isten?

11. Biztos vagy benne, hogy nincs Isten?

12. Tervezettség és evolúció

13. A tudomány és a vallás találkozása (1)

14. A tudomány és a vallás találkozása (2)

15. A tudomány és a vallás találkozása (3)

16. Statisztikák hívő és hitetlen tudósokról

17. Az evolúció összeegyeztethetetlen az ateizmussal?

10 hozzászólás

 1. Szalai Miklós

  Kedves Ádám,
  Köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmemet, nem tudtam, hogy már magyar nyelven is található ilyen anyag, meg fogom okvetlenül hallgatni. Hadd hívjam fel az Ön és a blog olvasóinak figyelmét arra, hogy a Magyar Szekuláris Egyesület szervezésében én is tartottam három, az Isten létezése elleni érvekről szóló előadást 8egyet a rossz problémájáról, egyet Isten rejtettségéről és egyet az erkölcs kérdéséről) , s ezek megtalálhatóak a youtube-on.

 2. Szabados Ádám

  Köszönöm, meg fogom őket nézni.

 3. Szalai Miklós

  Megnéztem az anyagot. Az előadó szuggesztív egyéniség, tehetséges szónok, a képek gyönyörűek, bár persze nyilvánvalóan teista álláspontot képvisel a videósorozat, de nem propagandisztikus. Hát a színvonal…szakfilozófusnak nem elég magas, de egy pár perces videóban nyilván nem lehet annyira szofisztikáltnak lenni, amit én várnék. Az eddig általam látott ilyen tárgyú videók közül egyértelműen a legjobb… Klassz. Ki egyébként a szerző?

 4. Szabados Ádám

  Igen, az anyag nagyszerűsége alatt én is elsősorban a kivitelezésre gondoltam, de az is profi munka, hogy bonyolult filozófiai levezetéseket képes egyszerű állításokban röviden és érthetően kommunikálni. Bódi Mátyás a szerző, úgy tudom, Skóciában doktorál éppen.

 5. vándor

  Rákerestem, és meghallgattam “A Fogadás” c. fejtegetést és rögtön meg is akadtam.

  Ezek az érvek Bibliai alapból indulnak ki, ami viszont nem evidens ma azoknak akik rágódnak a kérdésen:

  ….ám ha kiderül hogy van isten és mi abban a hitben éltük le az életünket hogy ő nem létezik, megeshet hogy a pokolba jutunk….”
  “….mert például ha ördög is létezik akkor….” stb.

  Evidensnek veszi hogy ha van isten akkor az olyan amilyennek a Biblia leírja, hasonlóképpen az ördög is meg a pokol, menyország, jutalmazás mind a Bibliából indul ki igen-nem eldöntendő kérdés formájában. Ha egyéb szempontokat is figyelembe veszünk akkor már az egész fogadásos buli felborul. Egyéb lehetőségek:

  1.Van isten de totál más mint aminek a Biblia állítja.
  2. Nincs ördög de van isten.
  3. Nincs pokol ezért nem is fog ott égni az ember.
  4. Nincs Menyország csak isten úgyhogy lemarad az óriási jutalom.
  5. Nem kerül senki a pokolba azért ha nem hisz.
  6 Istent nem érdekli hogy ki hisz ki nem, létezése nem vonja maga után automatikusan azt hogy jutalmat kap aki hisz (ez egyébként sem igazán istenszerű attitüd, inkább egy önértékelési zavarral küzdő személy tulajdonsága – mármint hogy megjutalmazza azt aki elismeri őt).

  Úgyhogy a fenti logikai kísérlet kizárólag akkor működik ha a Bibliát vesszük alapul. Pascal gondolatkísérlete a 17. sz.-ban egy olyan társadalmi miljőben fogant ahol evidens volt a Bibliai alapú vallásfelfogás. Ma nem ez a helyzet ezért az ma nem alkalmazható, legalábbis gyermeteg egy mai ember számára. Ez az okfejtés ma egy vasárnapi iskola alsó tagozatban érdekes két kiragasztott “jó pásztor a juhokkal” kép között, de azért egy PHD végzettséggel ennél jóval többet várnék (jó persze Pascalt idézi, de mégiscsak idézi mint “hiteles érvet)

  Akkor már sokkal inkább Nagy Gergely vitája isten létezéséről mondjuk Szalai Miklóssal. Az sokkal figyelemre méltóbb:

  https://www.youtube.com/watch?v=i50X-SgePMo

 6. Szabados Ádám

  A videók szerintem pont nem igénylik a Bibliában való hitet. Az érvek attól függetlenek.

 7. vándor

  Így van, nem igénylik a bibliai hitet, egyetértek.

  A probléma az hogy a Bibliával akarja megyőzni a hitetlent arról hogy a Biblia igaz. Mert nyilván isten létezése alatt nem Visnut vagy Sivát érti, hanem az Ábrahám Istenét. Az érvrendszerbe pedig a menny, pokol, hit, örök jutalom, üdvösség, kárhozat van beleépítve és ez vegytiszta kereszténység (most az iszlámot ne nézzük, az ilyen szempontból plágium). Tehát szerintem az érvek kizárólag a Biblián alapulnak. És ezek elsöprő érvek voltak háromszáz éve a keresztény társadalmi közfelfogásban, tehát Pascal fején találta a szöget. De ma szerintem ő sem ezeket az érveket használná, hanem totál mást (mondjuk azt a szintet amit Nagy Gergely).

 8. Szalai Miklós

  Nagy Gergely most szervezett Bernáth Lászlóval konferenciát a természetes teológia helyzetéről, a Károlin, sajnálom, hogy Ádám ezen nem vett részt. Katolikus oldalról sajnos csak Hankovszky volt ott, és tartott előadást. Én magam most Swinburne istenérveiről beszéltem. Az előadások már megtalálhatóak a youtubeon.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK