Új teológiai folyóirat indult!

2018 nov. 22. | Divinity, Kultúra, Spiritualitás, Társadalom, Teológia, Tudomány | 0 hozzászólás

Evangéliumi Fókusz – Teológia és Társadalom a neve egy most induló lektorált teológiai folyóiratnak. Az Evangéliumi Fókusz arra vállalkozott, hogy evangéliumi hittel, tudományos igényességgel és társadalmi felelősséggel szolgálja Isten népét és a mai magyar társadalmat. Hiánypótló sajtótörténeti kezdeményezésről van szó, mert a folyóirat egyszerre vállalja fel azt a felelősséget, hogy evangéliumi gondolkodású szerzőktől tudományos igényességű tanulmányokat jelentessen meg, és azt a törekvést, hogy az evangéliumi teológia mai társadalmi kérdésekben segítse a hívők gondolkodását. Az első szám az Evangéliumi Fórum kezdetére jelent meg. Baji Péter főszerkesztő az alábbi szavakkal fogalmazza meg a lap vízióját:

„Az ’Evangéliumi Fókusz’ nevet azért választottuk, mert hisszük, hogy az életünket, teológiánkat és látásmódunkat a körülöttünk lévő világról egyedül az evangélium fényében tudjuk helyesen látni. Ezért folyóiratunk célja, hogy lehetőséget adjon teológiával és/vagy társadalmi kérdésekkel foglalkozó szakembereknek, hallgatóknak vagy lelkes érdeklődőknek, hogy egy adott témával kapcsolatos elmélyült kutatásukat színvonalas, sok ember által olvasható formában közzé tegyék. A szerkesztőség szívesen fogad olyan teológiai témájú (pl.: exegézis-írásmagyarázat, hitéleti gyakorlatok, rendszeres teológia, keresztény szolgálat gyakorlata… stb.) tanulmányokat, melyek segítenek mind a gyakorló igehirdetőknek, mind az egyes teológiai kérdésekben elmélyülni vágyó keresztény embereknek mélyebben és alaposabban megérteni a Szentírás adott területtel kapcsolatos üzeneteit. Folyóiratunk kiemelt értéknek tartja az egyház hitének közös örökségét és annak jobb megismerését, ezért adott felekezetek hitelvi részletkérdéseinek elemzése csak kifejezetten indokolt esetben jelenhet meg (pl.: tematikus szám a különböző végidős nézetekről az egyházban).

A folyóirat nevének második része, a ’Teológia és Társadalom’ arra utal, hogy szeretnénk lehetőséget adni olyan hívő szakembereknek is publikálásra, akik egyedül vagy teológusokkal összefogva társadalomtudományi közelítésű és módszertanú kutatást végeznek, de eredményeiket szeretnék az evangéliumi hit fényében vizsgálni. Hisszük azt, hogy a keresztény teológiának ma is van mondanivalója korunk társadalmi jelenségeivel kapcsolatban, de ahhoz hogy mindezeket jól értsük, és magyarázzuk, szükségünk van azokra a színvonalas és vállalható eredményekre, amit a társadalomtudományok adnak a kezünkbe. Tudjuk, hogy gyülekezeteink tagjai között találhatunk a szakmájukat magas színvonalon gyakorló társadalomkutatókat (pl.: közgazdászok, szociológusok, pszichológusok, geográfusok… stb.) akik saját speciális ismereteikkel, de az evangéliumi teológia nézőpontjából segíthetnek megérteni a hívők közösségének, hogy mi folyik körülöttük a társadalomban, melynek az egyház is szerves része.

A folyóirat három típusú rovatba fogad írásokat:

A hosszabb lélegzetű tanulmányok (4000-8000 szó) a szerzőink adott témában való kutatásainak eredményeit, tartalmazza. E cikkek egy szakmai lektorálási folyamaton esnek majd át, ami segít szerzőinknek emelni a végső leközölt anyag színvonalát. Fontos, hogy a tanulmányok konklúziójában minden szerzőnek világosan meg kell fogalmaznia, az eredményeinek hitéletre, egyházi gondolkodásra vagy gyakorlatra való alkalmazhatóságát. Kitekintő rovatunkban olyan rövidebb (max. 2000 szó) írásokat várunk, melyek gyors és világos evangéliumi reakciókat fogalmaznak meg egy aktuális esemény, hír vagy jelenség kapcsán, mely a keresztény világban történik. Itt fontos, hogy szerzőink mutassák be pontosan a jelenséget, és utána térjenek rá hozzászólásaikra.

Végül recenzió rovatunkba olyan ismertetőket (max. 1000 szó) várunk frissen megjelent keresztény könyvekről vagy egyéb kiadványokról (pl.: videó, segédlet…stb.), mely röviden összefoglalja miért érdemes ezeket a hívő embereknek kézbe venni.

A folyóirat saját honlappal rendelkező, nyílt hozzáférésű (ún. open access) periodika, melyet egy felekezetközi, szakmai szerkesztőbizottság felügyel.”

***

Az aktuális számban tőlem is megjelent egy tanulmány Andronikosz és Júnia az apostolok között? címmel. Olvassátok a folyóiratot és ajánljátok mások figyelmébe is!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK