Reggeli naplójegyzetek a Genezisről (43) – Nem én, hanem Isten!

2020 márc. 26. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 1 hozzászólás

divinity-szabados-adamJózsef így felelt a fáraónak: Nem én, hanem Isten ad választ a fáraó javára.” (1Móz 41,16)

Amikor elkezdődik József felmagasztaltatása, József pontosan tudja már, hogy hol van a világban a helye. Isten uralma alatt. A főpohárnok beajánlja őt a fáraónak, mint olyan embert, aki meg tudja fejteni az álmokat. A fáraó senkit nem talált udvartartásában, aki képes lett volna megfejteni nyugtalanító álmait, ezért kapva kap az alkalmon és magához hívatja Józsefet. Azután, amit neki a főpohárnok a börtönben történtekről mesélt, a fáraói bizalma rendkívül nagy a héber rabszolga iránt. „Rólad azt hallottam” – mondja neki, „hogy ha meghallod az álmot, meg tudod fejteni.” (15) Erre a dicséretre válaszolja József a pillanat tört része alatt: „Nem én, hanem Isten ad választ a fáraó javára” (16).

József válasza erőteljes. A mondatkezdő héber biládáj (בִּלְעָדַי) szó azt jelenti: nem én, vagyis én nem! Én nem tudom megfejteni az álmodat, fáraó! Isten, Elohim (אֱלֹהִים) tud neked olyan választ adni, ami békességet (אֶת־שְׁל֥וֹם) ad. A válasz, amiből a lelked számára a sálóm következik, Elohimtól van. Én csak azért tudom megfejteni az álmokat, mert Elohim adja a megfejtést. Nélküle semmit sem tehetek. Biládáj! Nem én, én nem! Csak Isten.

József erőteljes válaszában egyszerre van jelen az alázat és a hit. József nem helyezkedik a titkokat tudó vátesz megbecsült pozíciójába. Ez azért különleges, mert József hosszú évek megaláztatásai után végre valamiben kitűnhetne. Ráadásul lenne is ennek alapja, hiszen valóban megfejtett álmokat, és nem önmagát ajánlja, hanem mások ajánlják őt. Nem ő mondta, hogy képes álmokat fejteni, hanem a fáraó mondja, hogy ezt hallotta róla! József simán magára vehetné ezt a kabátot. Mégsem teszi. József a megaláztatás évei alatt megtanulta, hogy Isten kezében van. Isten teszi őt szerencséssé, és úgy teszi szerencséssé, ahogy ő akarja. Józsefen pontosan akkora a kabát, amekkora illik rá.

A válaszában ugyanakkor ott a hit is. Hiszi, hogy Isten tényleg meg tudja fejteni az álmokat. Fáraó, ne bennem bízz, hanem az Istenben! Én nem, de Isten valóban meg tudja adni az álmod megfejtését, hiszen az álmot is ő adta neked! Ha megmondom a jelentést, az nem tőlem van, hanem attól az Istentől, akit szolgálok. Elohim békességet tud neked adni a válaszával, de a válasznak tőle kell jönnie. Mondd el nekem az álmodat, de Istenben bízz! Én csak eszköz vagyok. Ő a megoldás!

Urunk, szeretnénk mi is úgy számlálni a napjainkat, a nyomorúságok között is, hogy bölcs szívhez jussunk! Taníts bennünket hitre és alázatra!

1 hozzászólás

  1. Gergely Erzsébet

    „…………………… Nem én, hanem Isten ………………………..”

    Valahányszor elhangzik e föntebbi őszinte kijelentés úgy saját, mint hívő
    testvéreim életében, e mögött mindig Isten jellemet átformáló munkáját látom.
    Mennyi türelem, szeretet szükséges részéről ahhoz, míg az ember ezt őszintén
    kitudja mondani. E folyamatban nagy segítség számunkra annak bizonyossága,
    hogy tudjuk, amit Ő kezd el, az be is fejezi.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK