Öleléstől való tartózkodás: amerikai gyülekezetek a spanyolnátha idején

2020 márc. 16. | Divinity, Közösség, Társadalom | 90 hozzászólás

Találkozzunk-e járvány idején? Keresztény gyülekezeteknek nem először kell dönteniük arról, hogy egy időre felfüggesszék-e az összegyülekezés alkalmait. Ez nem könnyű döntés, hiszen Isten tiszteletéről van szó, aki a legfontosabb számunkra. Sokszor éppen az volt a legbátrabb és legheroikusabb cselekedet, ha keresztények háború vagy üldöztetés idején sem hátráltak meg. Előttem van a kép, ahogy Corrie ten Boom a koncentrációs tábor női barakkjában prédikál a társainak, miközben hátulról majd’ keresztüldöfi őket egy német őr szigorú tekintete. Észak-Koreában a mai napig vannak földalatti keresztény közösségek. Egy világjárvány azonban más. Ilyenkor nem a keresztények vannak veszélyben, hanem ők veszélyeztetik embertársaikat, ha nem figyelnek az elkülönülést szorgalmazó rendeletekre. A mostani helyzetet ezért ne a háborúkhoz vagy üldöztetésekhez hasonlítsuk, hanem a korábbi járványokhoz, és talán leginkább az 1918-as spanyolnáthához.

A spanyolnátha pusztító világjárvány volt, becslések szerint csak Európában kétmillióan haltak meg benne. A háborúból hazatérő katonák és az elhúzódó világháború miatt legyengült immunrendszerű lakosság nemigen tudott védekezni az influenza-vírus ellen. A járvány Amerikába is eljutott, és október elején már halálos áldozatok is voltak, amikor a kormányzat rendeletet adott ki: a strandokat, az iskolákat és a szórakozóhelyeket bezárják, a boltok nyitvatartását korlátozzák. Pár nappal később megtiltották a nyilvános helyek – mozik, színházak – látogatását, és elrendelték a templomok és istentiszteleti alkalmak beszüntetését is. A vallásszabadság hazájában ez szinte elképzelhetetlenül radikális döntés volt, amit a gyülekezetek akár a vallásgyakorlás alkotmányosan biztosított jogának megsértéseként is értelmezhettek volna.

Október 5-én az amerikai főváros protestáns gyülekezeteinek lelkészei válságtanácskozást tartottak, és a következő nyilatkozatot adták ki: „A városunkban kialakult helyzetre való tekintettel (az influenza széleskörű elterjedése, amelynek hatására a Fővárosi Bizottság kérvényezte minden gyülekezet ideiglenes bezárását) elhatároztuk, hogy mi, a Lelkipásztorok Szövetsége, különleges összegyülekezésünkön kijelentjük: örömmel együttműködünk a Bizottság kérésével, amelyet úgy értelmezünk, hogy az minden gyülekezetre egyaránt alkalmazandó. Továbbá azt az ajánlást tesszük, hogy a hozzánk tartozók otthonaikban tartsanak valamiféle istentiszteletet, megemlékezve a betegekért való imádságról…” (Evening Star, 1918. okt. 6.)

A döntéshez csatlakozott százharmincegy fekete gyülekezet is, így lényegében az összes fővárosi gyülekezet támogatta a kormányzati döntést. Ideiglenesen bezártak a gyülekezetek, miközben arra biztatták tagjaikat, hogy otthonaikban folytassák az imádságot, különös tekintettel a betegekre. Néhány gyülekezet kérvényt adott be, hogy a szabad ég alatt tarthassanak összejöveteleket, és ezeket a kérvényeket eleinte el is fogadták, hamarosan azonban szigorítottak a rendeleteken, és mind a kültéri, mind a beltéri összejöveteleket betiltották. A gyülekezetek tiszteletben tartották a kormányzati döntéseket és együttműködtek a hatóságokkal a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések betartásában és betartatásában.

A gyülekezeti alkalmak hetekig szüneteltek, egészen addig, ameddig az influenza-járvány nem kezdett érezhetően alábbhagyni. Ekkor viszont maguk a gyülekezetek szorgalmazták, hogy a kormányzat vonja vissza az összegyülekezés alkalmait tiltó rendelkezéseket, nehogy az ideiglenes szükséghelyzet a vallásszabadság szükségtelen korlátozásává váljon. A tiltó rendeletek feloldása október utolsó napjaiban meg is történt. Addigra azonban támogató hozzáállásukkal a keresztény gyülekezetek is hozzájárultak a járvány megfékezéséhez.

Azt gondolom, most nekünk is ez a dolgunk. Imádkozzunk, imádkozzunk, imádkozzunk, de segítsük a kormányzatot a járvány megfékezésében! Ez ideiglenes veszélyhelyzet, amelyben a felebaráti szeretet is azt kívánja, hogy egymást kicsit távolabbról szeressük. Az igazi istentisztelet ezekben a hetekben az, ha nem látogatjuk meg az özvegyeket, hogy ne legyünk árvákká. Ha elmúlik a vész, megint megöleljük majd egymást, remélhetőleg mindenkit, addig viszont az öleléstől való tartózkodás ideje van (Préd 3,5) – és az otthoni imádságé.

90 hozzászólás

 1. R.János

  „Ha az okos látja a veszedelmet,elrejtőzik….” Péld. 22:3
  ….és imádkozik!

 2. Tennivágyó

  Kedves Ádám! Köszönöm ezt a bejegyzést is, mert tegnap óta nagyon ez van bennem (talán másokban is), hogy biztosan erre hív Isten? Nem mondom, hogy 100%-ra meggyőzödtem, (de már alakulok:)) nagyon kellenek az ilyen vezetői útmutatások. Gyülekezetileg jobban értem, de szolgálatilag még nem teljesen. (Talán elhívás kérdése, hiszen olyan példák is biztos voltak, amikor leprások, más súlyos betegek közé mentek szolgálók.) Még ha nem is betegekről van szó, hanem csak látogatási tilalmi intézményről. Tényleg az a krisztusi, ha otthon bírok maradni? Pedig pont most szorulnának rá még inkább a reménységre, a jelen-létre. Akinek még nincs élő reménysége, kapcsolata, az nagyon magára maradott tud lenni. Ott hagyni valakit, látva a halálfélelmet a szemében, nagyon fáj. Pont most kéne ott állni, hisz fizikailag mástól is meghalhat, bocsánat, meg is fog előbb-utóbb mindegyikünk, de mi nem a lelkek mentésére hívattunk? Meg akarom menteni a vírustól, annak az árán is, ha így nem jut az éltető igéhez, támogató közösséghez, nyomorúságben melléálló baráthoz? Nem attól kell félnünk, aki nem csak a testet pusztítja? De nem az igéket akarom kiforgatni, értem, bízni kell, hittel kell imádkozni, az Úr elérhető egy magányos elveszettnek is, hátha csak egy őszinte segélykiáltás most hangzik el igazán. Nincs is alapból szüksége ránk, hogy irgalmazzon. (rám meg aztán biztos nem). Vagy máshol akar felhasználni. Igen, és van, hogy csak fohászkodhatunk, de azt igen, kezdem érteni, köszönöm.

 3. Pál

  Pál tudta:
  Ha nő a szükség, és tartós a távolság, ez csodálatos alkalom arra, hogy megemlékezzünk egymásról könyörgéseinkben, és a kor legmegbízhatóbb távközlési módjait felhasználva építsük egymást.

  Igen, a mély Szeretet ideje ez, és a Test növekedéséé a Krisztusban, ahogyan mindegyik.
  Ennyiben kétségkívül a ránk bízottakra odafigyelésé és szükségeikről, idejében Eledelről gondoskodásé is. Ahogy mindig…

  —-

  Ne hagyd

  Ne hagyd, hogy e drága Fő
  Tövissebzett, vérező
  Távol legyen bárkitől,
  Kit e Szívből éltet Ő.

  Élő-buzgó, ékes Test:
  Indul, mozdul: sosem rest
  Venni-adni érdemest.

  Tábornokul e harcban
  Légy velünk, Úr a bajban.

  Örömest, így akartam.

 4. vándor

  Jó nagy dilemma lehetett a spanyolnátha is egyeseknek akik „majd az Úr meggyógyít” irányzatban benne voltak. „Ne szorítsuk háttérbe őt a gyógyszerekkel”, hadd bontakozhasson ki mint orvos, mert még megsértődik ha nem engedjük csodát tenni. Ezt aztán alkalmazták a munkahelyválasztáson át a földművelésig és egészen vicces dolgok is születtek pl. amikor permetezőszert nem használtak a gyümölcsfáira de azért tiszta vízzel leverették a tetveket, biztos ami biztos alapon. Kérdés mi van ha egy ilyen atyafi akar megölelni, míg a másik egyet hátralép.

 5. vándor

  Tennivágyó

  Egy őszinte ember, vagy, nem olyan cinikus mint én. A kommented alapján mégis eszembe jut a Brian életéből az a részlet, amikor a százegynéhány elítélt vonszolja a keresztjét végig a Via Dolorosan és odamegy egy angyalarcú fehér szakállas vén az egyikhez és könnyekkel a szemében mondja neki „testvér hadd segítsek” – és átveszi a keresztjét….de inkább ide linkelem. 1.20.00-tól van:

  https://www.youtube.com/watch?v=o9afTC1ANPA

  De legyen a te hited szerint.

 6. Lajos

  Köszönet a történelmi példáért! Sokat segít a megértésben és kitartásra bátorít.

 7. svgy

  Az már most is látszik, hogy a járvány elvonultával óriási gazdasági bajok szakadnak majd ránk, munkanélküliség, egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradó családok vehetnek körül minket a közvetlen környezetünkben és egyházainkban. És persze lesznek köztünk olyanok, akiknek mindezek mellett a szeretteik elvesztése miatt a gyász terhével is egyszerre kell majd megküzdeniük.

  Ezt most csak azért írom le, mert szerintem rövidesen eljön az ideje az aktív felebaráti szeretet, vagyis az irgalmasság cselekedetei gyakorlásának is, amikor nagyon nagy szükség lesz a támogató szellemi és egyúttal fizikai jelenlétre, a másik felé oda nyújtott kézre, anyagi segítségre, szívből jövő jótékonyságra. Vagyis ahogy telnek majd az elkövetkező napok és hetek, úgy leszünk egyre közelebb a következő, immár fizikai összekapaszkodást is igénylő időszakhoz.

  Erre pedig nem árt lélekben készülődni. Én legalábbis most azt gondolom: az elkövetkező hetekben az otthoni önkéntes elkülönülés a „távollét” ill. „kivonulás” egyfajta különös böjti idejét éljük ill. élhetjük meg, amikor is az Úr megerősíthet és felkészíthet bennünket – az imádság, a fohászok, az igeolvasás révén – arra a minden bizonnyal rövidesen elkövetkező időszakra, amikor majd aktívan menni kell a rászorulókhoz és gyülekezeti tagként segíteni a testvéreken, lelkipásztorként pedig a rábízott híveken.

 8. Szabados Ádám

  svgy,

  mélyen egyetértek, hasonló fogalmazódott meg bennem is!

 9. Steve

  „az elkövetkező hetekben az otthoni önkéntes elkülönülés a “távollét” ill. “kivonulás” egyfajta különös böjti idejét éljük ill. élhetjük meg, amikor is az Úr megerősíthet és felkészíthet bennünket”

  Ámen!

  Ugyanakkor arra az eshetőségre is fel kell készülni, hogy esetleg nem hetekről, hanem hónapokról vagy akár több mint egy évről van szó amíg a korlátozások fennállnak, sőt, potenciálisan még inkább szigorodni fognak (tekintettel arra, hogy jelenleg úgy látszik, a vakcina kifejlesztéséig és tömeges elérhetővé tételéig nem nagyon lehet lazítani, hacsak a vírus valamilyen oknál fogva nem szűnik meg időközben fertőzőnek lenni). Ennek minden társadalmi és gazdasági következményeivel együtt. Nekünk, mai nyugati embereknek elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy hatalmas, húsba vágó gazdasági-társadalmi válság akár évekig eltarthat (a 2008 nem volt az, inkább csak a megszokott növekedés maradt el ill. pár százalékkal zsugorodott a gazdaság egy darab évben). Pedig eltarthat, elég megnézni a világ egyéb részeit, ahol nem csak évekig, hanem évtizedekig tartó hatalmas nehézségek között élnek emberek. Ahhoz, hogy ezen időszak után segíteni tudjunk, először nekünk túl kell élnünk azt úgy, hogy közben hitben is megállunk. Mindezt a megszokott gyülekezeti közösség személyes támogatása és fenntartó ereje nélkül, magunkra ill. a szűkebb családi körre utalva, ilyen-olyan online szolgálatokra is támaszkodva (megjegyzem, ezek megszaporodása egyébként önmagában is kihívást jelent, legalábbis az elmúlt évek „YouTube kereszténysége” a maga svédasztalos felhozatalával nem volt egyértelműen pozitív azokra nézve, akit korábban magába szippantott). Ezek a körülmények olyanok lehetnek, hogy nagy valószínűséggel a belsőleg vezérelt, az Úrral való közösséget tényleg igénylő, az igaz és a csak igaznak hangzó dolgok között különbséget tenni tudó hívők tudják jól kihasználni, Isten kegyelméből, de minden valószínűség szerint a megélhetés problémái, a kapcsolatrendszer hirtelen megváltozása, a gazdasági és társadalmi hatások megjelenése, a családi nehézségek és esetleges veszteségek számukra is erős megterhelést jelentenek.

  Őszintén bevallom, én per pillanat egyszerűen felkészületlennek érzem magam és kegyelemért kiáltok! Az elmúlt egy-két hét során az is komoly nehézséget okozott, hogy ne a különféle vészjósló gazdasági, társadalmi egyéb elemzéseket olvassam abban a kevés szabadidőmben ami maradt azután, hogy mindenkinek az online problémáját orvosolni próbáltam (amely két tucat különböző elektronikus platformon keresztül ömlött rám). Mindez kb. mint egy fekete lyuk próbálta beszippantani a lelkemet, hogy estére elgyengülve kuporodjak össze az ágyamban. De még éjszaka is volt, hogy azon kezd el járni az agyam, hogy milyen scenariok lehetségesek, mi lesz a cégünkkel, az alkalmazottakkal, milyen kockázatot kell megpróbálni preventív módon kezelni, stb., miközben tudom, hogy valójában nincs is kontrollom, nem tudom, mit hoz a holnap, és az ágyban feküdve úgysem tudok megoldani semmit azon kívül, hogy reggel fáradtan kezdhetem majd a napot… 🙂

  Érdekes kontrasztként kint az elmúlt pár napban szikrázó tavasz volt, kellemes illatokkal (a kertünkben elkezdtek virágozni a fák) és csicsergő madarakkal. Amikor kimentem a kertbe és elszakadtam az online tértől egy picit, vagy sétáltam egyet, úgy éreztem, minden rendben van, az egész vírus pánik csak valami félreértés lehet. De aztán valami mégis visszaszippantott a sötétbe. Lehet, hogy csak sétálgatnom kellene? 🙂

  Rá kell jönnünk és meg is kell élnünk, hogy mi már elvesztettük az életünket és hagyni, hogy Krisztus éljen bennünk – nincs mihez görcsösen ragaszkodnunk, rá bízhatjuk a lelkünket, családunkat – bízva abban, hogy ha megtesszük, ami a kezünk ügyébe esik, Ő hűséges és megtart, mert pontosan ismeri azt az ösvényt, ami végül a megmeneküléshez vezet.

  Azt javaslom, kérjünk kegyelmet mindannyiunk számára! A zsoltárok szavai ezekben a napokban megújult erővel szólnak – bárcsak békeidőben is így szólnának (persze mindig így szólnak, csak mi vagyunk időnként süketebbek, azt hisszük, kezünkben tartjuk a sorsunkat).

  Itt egy régebbi izraeli (a Jézust követő Yariv Goldman által írt) dal – könyörgés kegyelemért az élő Úrhoz, aki lát/ellát bennünket (El Hakhai Roi). Ezt a dalt sokat dúdolom mostanában:

  https://www.youtube.com/watch?v=YvBdkpTAFBw

 10. Steve

  Reflektálva a saját tegnapi írásomra (amit reggel visszaolvasva úgy érzem, az egyfajta apokaliptikus hangvételű siránkozásra sikeredett, ezért elnézést is kérek :)), a mentális egészségem megőrzése érdeklében valószínűleg kevesebbet kell ránéznem a hírportálokra és statisztikákra, inkább alternatív elfoglaltságokat kell keressek magamnak és többet kell kint lennem. Jobb a pozitívumokra fókuszálni és hálásnak lenni, amiért lehet.

  A mostani járványban különleges, hogy az egész világ online követi az összes eseményt és minden negatív hír az arcunkba van tolva – mindez erősen felnagyítja ami történik, különösen ha kontrasztba állítjuk az egyébként igen kellemes, korábban megszokott életünkkel. Nagyszüleim visszaemlékezéseit olvasva az ő idejükben lényegesen nehezebb körülményekkel kellett megbirkózniuk, a mostani vírussal összevetve súlyosabb megbetegedések is mindennaposak voltak – de mivel ezt természetesnek vették, mégsem stresszeltek rá feleslegesen a körülményekre, hanem amikor éppen nekik személyesen nem volt valami nagyon komoly bajuk, örültek aminek lehetett (amikor pedig volt, akkor szomorkodtak amennyit kellett, de túlestek rajta, mivel mentálisan eleve fel voltak készülve arra, hogy bizony a komoly bajok is az élet részét képezik). Azt hiszem, a problémám 50%-a abból fakad, hogy túlságosan el vagyok kényelmesedve. Szóval én lelkem – szedd össze magad, az bízz az Úrban és ne siránkozz! :))

 11. Gergely Erzsébet

  „…….. Jobb a pozitívumokra fókuszálni és hálásnak lenni, amiért lehet.
  …………………………………………………………………..
  ….. Szóval én lelkem – szedd össze magad, bízz az Úrban és ne siránkozz!:))”

  Már többször felfigyeltem arra, Steve milyen őszintén ír érzéseiről, amiket
  van, hogy kudarcok váltják ki, van hogy pozitív élmények. Úgy sejtem, miközben
  föntebbi kommentjeit olvassuk, többünknek eszébe juthat a 131. Zsoltár, amiben
  Dávid király szintén bensőséges gondolatait ossza meg az Úrral. Hasonlata pedig
  gyönyörű! Tudom, mindenki ismeri ezt a Zsoltárt, de öröm, hogy ide másolhatom:

  „(Zarándok ének, Dávidtól.) Uram, nem fuvalkodott fel az én szívem, sem nem
  kevélykedett az én szemem, sem nem jártam nagy dolgok után, erőmet meghaladó
  csodadolgok után; Sőt lecsendesítem és elnémítom lelkemet. Amilyen az elvá –
  lasztott gyermek az anyjánál; mint az elválasztott gyermek, olyan bennem az
  én lelkem. Bízzál Izrael az Úrban mostantól fogva mindörökké!” 

 12. Zoli

  Különvélemény

  Ez a fajta vírus elsősorban szemen keresztül terjed a média által.

  A hazugság atyja előtt a keresztény felekezetek is térdet hajtottak. A hitetlen világ csorda mentalitása győzött. A félelem átvette a hatalmat és összekovácsolta a különböző kultúrájú, nyelvű, világnézetű embereket. A templomok bezártak (még az reformátusok is, kevés kivétellel). Az igehirdetés online térre költözött, és a Húsvétra is ez vár. Akik kereszténynek vallják magukat hozzátartozóikat is arra buzdítják, hogy még idős szüleikkel se találkozzanak, mert ez felelőtlen, sőt egyenesen szeretetlen magatartás. Minden szószóló önkéntes karanténra buzdít, pedig a bűn vírusa már fogantatásunk óta bennünk van. Elmenekülni előle emberi módon nem lehet, csak az Úr Jézus kegyelme által.

  Zs 103:15-17: „Az embernek napjai olyanok, mint a fű, úgy virágzik, mint a mezőnek virága. Hogyha általmegy rajta a szél, nincsen többé, és az ő helye sem ismeri azt többé. De az Úr kegyelme öröktől fogva való és örökkévaló az őt félőkön, és az ő igazsága a fiaknak fiain;”

 13. Steve

  Zoli,

  egy keresztény helyesen cselekszik, ha nem akarja, hogy a felelőtlensége miatt vírushordozóvá váljon, és így akár két vagy három áttéttel ugyan, de egy kiszolgáltatott ember halálához hozzájáruljon. Az életet közvetítsük, ne a halált! A vírus terjedésének lassításához, megállításához jelenleg társadalmi szintű összefogásra és a fizikai kontaktusok jelentős csökkentésére van szükség. Ennek szükségessége nem vallási kérdés hanem matematika, hiszen ismert a vírus reprodukciós rátája. Szégyen lenne, ha ennek az egyház lenne az összefogás és életmentés kerékkötője!

  Steve

 14. András

  Megállítani?

  Az öldöklő angyal, a Királyok könyvében leírtak szerint az Arauna szérűjénél ált meg. Ez a hely az áldozat helye. Itt áldozott Ábrahám, Dávid és itt áldozta föl Önmagát a mi Urunk Jézus. Csak az ő ádozata állíthatja meg a vírust, a bűn vírusát, a félelem vírusát. Ma is öl, pusztít a bűn.
  Tegyük meg amit a világi hatalom kér.
  A kormány rendelete a kijárási korlátozásról:
  1§ (1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők
  kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint
  legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben
  meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.
  4. §
  Alapos indok:
  Hivatásbeli kötelezettség, pszichoterápiás ellátás, hitéleti tevékenység.
  (2) Alapos indok továbbá – az 1. §-ban meghatározottak betartásával – a magáról
  gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős
  személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.
  Szerintem minden le van írva….. Tegyük a kötelességünket.

 15. Steve

  OFF:

  @András, @Zoli – elérhető egy színvonalas magyar konferencia anyaga, ebből (talán) jól meg lehet érteni, hogy miért is matematikai módszertanok felhasználásával, gyakorlatiasan kezelendő problémáról van szó és hogy miért indokolt továbbra is a megfelelő odafigyelés (és miért lesz valószínűleg még hónapokon át, vagy akár az év végéig elhúzódó erőfeszítésre szükség). Persze a kérdés teológiai aspektuasait is érdekes vizsgálnunk, mégis, a védekezés során érdemes az Istentől kapott értelmi képességeinket kamatoztatni. Lehet, hogy a mostani járvány mögött van öldöklő angyal, azonban ha az angyal világos és modellezhető törvényszerűségek alapján dolgozik, az azt jelenti, hogy mi emberek tudunk mit tenni. Különösen javaslom a 19 percnél kezdőtő kettő darab és az 1:10 percnél kezdődő (kicsit technikaibb de egy idő után annál informatívabbá váló) prezentációkat ebből a szempontból, de a többi is érdekes.

  https://www.youtube.com/watch?v=q7vnYyzm00g

 16. Krisztián

  Mint matematikus (phd), még a videó megtekintése után is az a higgadt, tudományos álláspontom a dologról, hogy a pokolba a matematikai modellekkel, az ördög vigye az összeset. A matematika nem alkalmas arra, hogy megjósoljuk vele a jövöt! Az elöadásból is kiderült, hogy itt exponenciális modellekröl van szó, és ha egy kicsit megváltoztatjuk a bemeneti adatokat vagy a feltételezéseken is alapuló paramétereket, akkor hatalmas különbség adódhat a kimenetben. Márpedig, amint az a videóból is kiderül, a bemeneti adatok rendkívül bizonytalanok. A John Hopkins egyetem számai (az a térkép amit mindenki nézeget) teljesen használhatatlanok. Ugye a regisztrált fertözöttek száma attól függ, hogy hány tesztet végeznek el, és hogy kiket tesztelnek. Ez országonként, de azon belül régiónként is eltérhet (az USA-ban államonként különbözö). Az ember azt gondolná, hogy ha a fertözöttekröl nem is, de legalább a megbetegedettek számáról valamit elárul ez a szám (merthogy akiknek tünetei vannak azokat tesztelik). Nos, az elsö héten amikor otthonról kezdtünk dolgozni, nekem minden bajom volt, köhögés, tüsszögés, fejfájás, egyik este mellkasi nyomás, erre gondoltam talán kéne egy orvost látnom, tesztet elvégezni, stb, úgyhogy az interneten meg is néztem mi a teendö, hát a lényeg az volt, hogy amíg lélegezni tudok addig helyezzem magam karanténba, de ne keressem a házi orvost, mert van elég dolguk, teszt meg amúgy sincs elég. Szóval azóta se tudom, hogy denevérnátha volt-e vagy sem, pedig jó lenne tudni. De az ilyen eseteket nem számolja senki! Egy darabig azt gondoltam, hogy legalább a halálozási számok megbízhatóak. Hát nagyon nem. Itt az USA-ban mintha sportot üznének abból, hogy ki tud minél több halált betudni a vuhan náthának. Valahonnan hallottam, hogy ez alapján kapnak plusz központi pénzt a kórházak. Ha valakinél kimutatják a vírust, azt automatikusan úgy könyvelik, hogy abban halt meg, még ha esetleg rákban vagy szívinfarktusban halt meg akkor is. De ennél rosszabb a helyzet, mert a CDC által kiküldött ajánló szerint akkor is a vírust kell megjelölni, ha ez valami miatt feltételezhetö (vagyis a tesztet el se kell végezni). Volt egy nap, hogy New Yorkban lazán hozzáadtak a halottak számához 3700-at (az addigi kb 6000-hez), mert hogy ennyire becsülték a korábban a vírustól elhunytak számát, de ezeket az embereket senki sem tesztelte. Egy helyen azt láttam (‘Computing Forever’ youtube-os utóbbi videóit érdemes nézegetni, pl a ‘Questionable death certificates’ címüt), hogy mostanában nem nagyon halnak meg az USA-ban tüdögyulladásban az emberek, ugyanis az összes ilyet a vírusnak tulajdonítják és számolják a statisztikában. Olaszországban is az elhunytak felének két vagy három egyéb halálos betegsége is volt. Visszatérve az exponenciális matematikai modellekre, ezeket mindig lehet úgy kalibrálni, hogy világkatasztrófa jön ki a végén (khm, klímaváltozás, khm), föleg ha a worst case scenario-t vesszük. Hogy jó ötlet-e ezek alapján teljesen felforgatni az egész társadalmat azt nem tudom. Mindenesetre egy társadalmi kísérletnek nem volt rossz. (Amúgy március közepén, amikor Ádám a cikket írta, még én is úgy gondoltam, pont a spanyolnátha és az olaszországi helyzet miatt, hogy valami komolyat kell lépni, bár azt hiszem a karantént akkor is túlzásnak tartottam.) Nyilván rengeteg dolgot figyelembe lehetne venni pro és kontra és ezekkel tele van az internet, szóval nem tudom, hogy Ádám örülne-e ha ez itt is ki lenne tárgyalva (amúgy szerintem teológiai vetülete is van mindennek), bár annyit érdemes megjegyezni, hogy az amerikai konzervatívok már hetek óta a nyitás mellett sorakoztatják fel az érveket, míg Magyarországon (a mandinerböl kiindulva) úgy tünik pont fordítva van.

 17. Zoli

  Kedves Krisztián!
  Örvendek a hozzászólásodnak. Kevés a valódi gondolkodó hang ezzel a krízissel kapcsolatosan. A fejünket butaság a homokba dugni, és elhárítani a felelősséget azzal, hogy ehhez mi nem értünk, majd megmondják a szakemberek, hogy erről a kérdésről, hogyan gondolkodjunk. A jó és őszinte kérdések mindig közelebb visznek a tisztánlátáshoz. Merjünk kérdezni, és ne kövessünk el öncenzúrát (önkéntes szóláskarantént). Abszurdak a világméretű intézkedések és a jelenkor utcák képei, (emberek maszkban és gumikesztyűben az utcán, maszkban és gumikesztyűben saját autójukban stb.)

  Kedves Steve!
  Köszi az ajánlott videót. A modell ok és használható is, ha a premisszák helyesek. Ők abból indulnak, ki, hogy igen. Van járvány, van egy mikroorganizmus és a kettő között oksági összefüggés van.
  Tegyük fel a kérdést: Előfordulhat-e, hogy a járványüggyel foglalkozó szakemberek egy vélt problémával foglalkoznak? -jelen esetben azzal. hogy a vizsgált mikroorganizmus nagyon veszélyes járványt okoz. Hisz a „kezükben van valami” (az elektronmikroszkóp alatt) egy koronavírus, ezt izolálták is (mert tudták, hogy mit kell keresniük, WHO és egyéb laborok útmutatásai alapján).

  Én is ajánlok 2 videót, amely valóságtartalmát könnyű ellenőrizni:

  Az első egy mikrobiológus és orvos végzettségű embertől, Dr. Andrew Kaufman: Evidence that Viruses Cause Disease or The Rooster in the River of Rats (improved audio) (35’19”) https://youtu.be/fvcEIarencM

  A második az Apologia Studios csatornáról: Loving All Neighbors: Open (6’11”) https://youtu.be/S62x09-6Xe8

  Áldás békesség!
  Kese Zoltán

 18. Steve

  Sziasztok,

  én nem látok problémát a mostani megközelítéssel. A terv az, hogy fokozatosan, de óvatosan lazítanak a korlátozásokon és visszamérnek. Mindeközben figyelembe veszik a rendszer tehetetlenségét (2 hetes inkubáció, stb.). A mérési eredmények alapján módosítják a szabályokat. Ez így egy önszabályozó visszacsatolásos rendszerré válik, amelyet a konkrét mérsek szabályoznak, nem pedig pusztán elméleti modellek amelyek nem feltétlenül megbízható adatokra épülnek. A zsilipet szép lassan addig engedik, ameddig a kórházi és lélegeztető kapacitások azt engedik.

  Ez a modell szerintem helyes és jó, lehetővé teszi, hogy egy önszabályozó rendszer jöjjön létre és így az előrejelző modelleknek gyakorlati kontrollja van + a modell is finomodik menet közben. Ha tényleg nem veszélyes a vírus, akkor ebben a modellben a korlátozások önmaguktól elolvadnak majd. Ha veszélyes, akkor megmaradnak egy szinten ill. lebegtetve lesznek. Ahogy a mérések pl. területi és egyéb alapon pontosodnak, sokkal lokalizáltabbak lesznek ill. a fertőzési gócok és terjedési vonalak izolációja is jobban meg tud történni, nem kell a komplett országot lezárni. Ez a modell azt is lehetővé teszi, hogy a vírus szezonális terjedési profiljához is folyamatosan alkalmazkodjanak a szabályok.

  Én helyesnek gondolom, hogy ameddig ezen rendszer kiépítésére szolgáló kapacitás nem állt fent, nem ismertük annyira a vírus tulajdonságait, valamint az egészségügyi rendszer sem volt semmilyen szinten felkészítve, egy szigorú blanket korlátozás volt, ami az R0-át (a korlátozás drasztikussága miatt) biztosan és hatékonyan lenyomta. A jövőt pedig meglátjuk. Én azt gondolom, hogy tömegrendezvények idén biztosan nem lesznek, a boltok és a termelés viszont menni fog, a „COVID ready” és az online pedig mint módszertan beépül a gazdaságba és ezzel egy új „business as usual” fog előállni, amivel együtt tudunk élni.

  @Krisztián – egyetértek azzal, hogy a politika nagyon is befolyásolja, hogy hol miként megy a gondolkodás. Az USA és HU konzervatív oldal aktuálpolitikai helyzete jelentősen eltér egymástól, ez alapvetően befolyásolja, hogy ezen országokban a konzervatív oldal hogyan foglal állást a kérdésben. Trump újraválasztása múlhat a gazdaság mihamarabbi felpörgetésének kérdésén (így a demokrata oldal úgy tűnik, már csak emiatt is a válság ideiglenes mélyítésében érdekelt), miközben Orbán egyértelműen a sikeres válságmenedzsert hozza (szerintem egyébként tényleg hozza, nem csak propaganda + ráadásul az országnak az amúgy általában népellenségként kezelt IMF jövendöl rózsás prognózisokat). USA-ban a demokrata oldal huhog és azzal fenyeget, hogy Trump inkompetensen kezeli a vírust és így mindenki jól meghal, Magyarországon a baloldal nagyjából irreleváns és ismét belelavírozta magát egy olyan skatulyába, hogy ha rájuk lett volna bízva a dolog, már nemzethalál lenne… Nyilván mindezek szélsőséges vélekedések, de a lényeg, hogy politikai értelemben nem összehasonlítható a helyzet USA és HU között. Egyébkén mindenkinek érdeke, hogy az USA ne omoljon magába és zárkózzon be egy évre, szóval én drukkolok Trumpnak.

 19. Zoli

  A 2020-as év úgy fog bekerülni a történelemkönyvekbe, mint az emberiséget megtizedelő, halálos kór éve, és azt követő soha nem látott mértékű gazdasági és szociális recesszió, miután „már semmi sem a régi”. Ezt alátámasztva a történelemkönyvek, botcsinálta statisztikákkal, egyoldalú beszámolókkal és drámai képekkel, lesznek teletűzdelve olyan fehérköppenyes szereplőkkel, akik erejükön felül küzdenek a láthatatlan (csupán egy bűvös dobozzal -PCR- kimutatható) ellenséggel. A jövő orvosait és járványügyi szakembereit ezen példák alapján fogják kondicionálni, ahogy az előző nemzedéket a spanyolnáthával. A spanyolnátha alatt kétségtelen rengetegen haltak meg a frontról visszatérő legyengült (mindenféle szörnyűségeknek kitett, pl. harci gázok) katonák és az éhező, nélkülöző civil lakosság körében. És az sem mindegy, hogy ez két év leforgása alatt 17 vagy 100 millió emberi életet követelt. A halál látható oka vérzéses tüdőgyulladás volt. A mai konszenzus a spanyolnáthával kapcsolatosan, az, hogy okozója egy vírus. Anélkül, hogy a részetekbe belemennék, a vírusok létezése az első világháború idején, még csak egy elmélet volt. A vírusok nm nagyságrendű biológiai organizmusok, amely elektronmikroszkóppal figyelhetőek meg. Az első elektronmikroszkóp 1933-ban készült el és az első valamit, amit vírusnak véltek 1935-ben figyelték meg.

  A bevezetőt is mint ahogy az egész irományt gondolat ébresztőnek, gondolkodásra ösztönzőnek szánom. Nem szeretnék belemenni parttalan vitákba, de úgy gondolom, hogy mi, akik Krisztus testéhez tartozunk, kötelességünk elgondolkodni és egymást, valamint szeretteinket tájékoztatni a körülöttünk zajló eseményekről. A házi feladatunkat ellenben nem bliccelhetjük el. A megoldás kulcsa nem a hatóságoknál, a világi hatalmaknál van. Ha nem egyéb, gondoljunk a gyerekeinkre.

  Akkor jöjjenek a konkrétabb gondolatébresztők és információk:
  1. Hány koronavírusos embert ismersz személyesen? (A többség egyet sem.)
  2. Képes vagy-e statisztikai adtok értelmezésére? Vagy csupán azt látod, amit szombaton egy hír címében én is olvastam volt, hogy Indiában a koronavírusos fertőzöttek száma meghaladta a 2 millió főt. Milyen időtávra vonatkoztatva? Akkor ez most sok, vagy kevés egy 1,3 mrd főt számláló országban? Van-e valami magyarázó ereje ennek a számnak, vagy pusztán figyelemfelkeltésre alkalmas.
  3. Tisztában vagy-e a reprodukciós rátán kívül a klasszikus járványügyi fogalmakkal Pl.: mi a járványküszöb?
  4. Tudod-e, hogy mi a járványveszély és járvány közötti különbség?
  5. Tudod-e, hogy sejtjeink száma 10 a 14.-en (100x ezermilliárd) nagyságrendű és ennek 10 szeresét meghaladó mikroorganizmus él bennünk szimbiózisban? Hogy a mikroorganizmusok milliárdjai vesznek körül bennünket? Hogy a túlzott fertőtlenítés, (nem beszélve a kémiai toxicitás kockázatától) eredménye egy csíramentes táptalaj, amely betegségek melegágya?
  6. Mikor beszélünk vírusról, és mikor beszélhetünk a vírus örökítőanyagáról?
  7. A PCR eljárás mit mutat ki? A vírus örökítőanyagának egy szekvenciáját. A SARS-COV-2 -nek nevezett vírus kb. 30000 bázispárból (betűből) áll és az alkalmazott PCR eljárások kb. 370 bázispárt vizsgál, aminek megléte esetén + a minta.
  8. Miért voltak itthon is és világszerte kiüresítve a kórházak, nem számítva azt csekély számú infektológiai intézetet, ahol valóban súlyos eseteket kezeltek? Van-e őszinte orvos ismerősöd, kórházban dolgozó barátod, gyógyszerész szomszédod, aki megosztja veled személyes tapasztalatait? Akkor kérdezd meg őket!
  9. Miért van az, hogy például a tömegsportágak szervezetei, pl foci, forma 1, ahol hetente minimum két tesztet végeztetnek a sportolókkal és a stábbal (tehát a közmegegyezés szerint nem fertőzhetnek), mégis viselik a maszkot?
  10. Miért érezzük úgy, hogy a világ országai által szolgáltatott statisztikák egymással nem konzisztensek? Hogy az országok besorolásának politikai színezete van?
  11. Milyen egészségügyi és pszichés kockázatai vannak a maszkhasználatnak? (Németország több tartományában az augusztusi iskolakezdést követően már kötelezővé tették az órai maszkhasználatot a diákok számára. Most jó Svédnek lenni.)
  12. Miért sulykolják folyton, hogy a járványnak csak akkor lesz vége, ha elkészül a vakcina és mindenkit beoltanak vele? A vakcina az új messiás, hirdetik a pragmatikus politikusok a jól megfizetett tudósokkal karöltve.
  13. Ki az a Bill Gates és mit akarhat? Vajon tényleg annyira szereti az emberiséget?
  14. Miért rendelt Magyarország már 5 milliót vakcinát, Nyugat Európa 300 milliót. Kitől is rendelték, mert még egy nyugati vakcina sincs engedélyeztetve?
  15. A minap az oroszok bejelentették, hogy az ő vakcinájukat már kész a bevetésre. (Tehát a Holdra szállást most ők nyerték). Putyin lánya is az önkéntesek között volt. (Vajon melyik orosz orvosnak volt olyan bátorsága, hogy Putyin lányát beoltsa egy kísérleti szerrel? Vagy netalán füllentett az elnök úr?) Persze az orosz vakcinát a nyugat lehúzza, bezzeg majd a Sanofi készítménye milyen jó lesz.
  16. Miért éri meg egy vakcinagyártónak, hogy lobbizzanak egyes országoknál a kötelező oltási rend érdekében? Mi motiválja őket? Az emberbaráti szeretet, vagy a biztos piac és az állandó profit?
  17. Mit csinálnak a „járványos tudósok” azonkívül, hogy kérnek, esedeznek, néha riogatnak, hogy higgyünk nekik, mert a grafikonok ezt, meg amazt „jósolnak”. Talán jobban hinnénk, ha folyton folyvást nyilatkozataikkal ellentmondásba nem keverednének, mint előző heti önmagukkal, mint egymással szemben. Sok ez a filantróp álca, és a rejtett büszkeség részükről.
  18. Stb

  Végezetül, tanulságos lenne megtudni, a járványügyi szakemberek válaszait az alábbi kérdésekre:
  1. Ki volt Antoine Béchamp? Ismerik-e a munkásságát?
  2. Ismerik-e a Koch féle posztulátumokat?
  3. Tudják, hogy miért ellenezte Karry Mullis, a PCR feltalálója, aki eredményéért 1993-ban kémiai Nobel díjat kapott, az általa felfedezett eljárást vírusos betegségek diagnosztizálására?
  4. Olvasták-e azt a tanulmányt amelyik bizonyítja, hogy ok okozati (nem korrelációs) összefüggés van SARS-Cov-2 nevezett vírus és a COVID-19-nek nevezett tünetegyüttes között? Ha ismerik tegyék közzé, mutassanak rá. A hitelességi barométerük jelentősen meglódulna. De nincs ilyen tanulmány.
  5. Ha nincs ilyen, akkor, hogy tudnak bármiféle vakcina kifejlesztésében közreműködni?
  6. Ismerik-e azt a 2003-ban megjelent könyvet, amelynek címe „A manipuláció tudománya”. Ebben a könyvben példaképpen szó van a SARS koronavírusról „Az e típusos tüdőgyulladással kapcsolatos manipuláció” című és az azt követő fejezetekben. https://dokumen.tips/download/link/a-manipulacio-tudomanya-kivaghy-krisztian-by-kliffpdf
  7. Ismerik-e Dr. Andrew Kaufman megállapításait? Ha igen szabad a gazda egy vitára. //www.youtube.com/channel/UCV7v2cvSnrJ9Qyz36cW1Ftw
  8. Ismerik-e Dr. Judy Mikovits, a média legcenzúrázotabb molekuláris biológusának megállapításait? Tudják, hogy Dr Faucci miért börtönöztette be? Ismerik-e a „Plague of Corruption: Restoring Faith in the Promise of Science (Children’s Health Defense)” című könyvét? , April 14, 2020 by Judy Mikovits (Author), Kent Heckenlively (Author), Robert Jr. F. Kennedy (Foreword)

  Ne áldozzanak többé a tudomány oltárán, hanem végezzék el szükséges házifeladatot, mert Isten az, aki ítél élőket és holtakat.

  „És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, amely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, amik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint.És a tenger kiadá a halottakat, akik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, akik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.” Jel 20, 12-15

 20. Cypriánus

  Zoli, azonnal hagyd abba.
  Ádám, kérlek töröld.

 21. Szabados Ádám

  Cypriánus,

  távol áll tőlem ez a fajta gyanakvás, de miért kellene törölnöm? Rengeteg komment van, amivel nem értek egyet, akár károsnak is tartom, de törölni a legritkább esetben törlök kommentet. Szerintem érvelj a hozzászólás ellen, ha rossznak tartod.

 22. Bali

  Cypriánus!
  Miért probléma, ha valaki gondolkodásra ösztönöz?
  ( Ha csak a magyarországi nagy reprezentatív szűrést nézzük, mélyen hallgatnak róla, mert nem igazolta az elvárásokat.)
  Nekünk keresztényeknek, igenis meg kell vizsgálnunk a dolgokat több oldalról, és le kell lepleznünk a hazugságokat, mert ha nem ezt tesszük bűnrészesekké válunk.
  Mélyen egyetértek Zolival. Gondolkodjunk el a dolgokon és tegyük fel a kérdéseinket.

 23. Cypriánus

  Ádám, Bali ez konteó.
  Az egészségügyi dolgozókat is kb bűnrészesnek állítja be.
  Az a baj a laikus hozzá állással, mint mindig: megnyugtató definitív választ akar. Vagy totál pánik, vagy teljes megnyugvás. A „nincs akkora baj, de ne is legyen ” idegesítő, mert hosszú távon kell gyakorolni. Aki azt mondja, a Covid nem rosszabb az influenzánál, az kb igazat mond, csak abban is rengeten haltak meg: tízmilliók csak 1918 óta, , van ellene évtizedek óta védőoltás, és nagyfokú nyáj immunitás.
  A SARS CoV -2 meg új.

  A nagy lezárásoknak nem vagyok híve ( persze van indokolt eset) de a maszk nagyon is értelmes dolog, amíg nincs oltás.

 24. Cypriánus

  Egyébként azért sem szeretnék vitatkozni, mert az érzelmileg túlfűtött, féligazságokkal tele tömött vélemények szinte mindig győznek a blogoszféra bizarr világában: a racionális érvelés hosszú és fárasztó.
  Erre nekem nincs időm.
  Néhai Hermann Cain családja megélhetne a nem létező veszélyről.

  Akik szerint ne csináljunk semmit, lényegében azt mondják, hagyjuk a vírust, és kaszáljon el 50 000-70 000 öreg, beteg embert, mert a gazdaság miatt megéri. Akkor mondják ki nyíltan ezt. Ráadásul nálunk ” csak ” 1 % a lethalitás, de ahol nem volt BCG,
  és sok a 70 fölötti, q mint Olaszország, ott bizony 2 %. ( Szerológiai vizsgálatok eredményei alapján)

 25. bali

  Cypriánus!

  Egészségügyben dolgozom, belülről látom a dolgokat, mégpedig elég közelről.
  Ahogy említetted az egyéb influenzákat, bármikor is volt ekkora cirkusz körülöttük? Pedig a korábbiakban, ahogy te is írtad, sokkal többen haltak meg egy hónap alatt benne, mint most az 5 hónap alatt. És a kezdetekkor, azok is ismeretlenek voltak az emberek számára. Az oltással, pedig ezeknél sem oldották meg a megbetegedéseket és a halálozásokat. A legyengült szervezet ugyanúgy ki van téve a fertőzésnek. Tehát az az érvelés, miszerint majd az oltás megoldja a vírussal kapcsolatos problémákat, hamis.

 26. Bali

  Egyébként pedig nem bizonyított a BCG oltás +hatása sem. Ez csak egy feltevés volt.

 27. Steve

  Sziasztok,

  egy laikus igen nehezen tud eligazodni ebben a kérdésben. Én magam az orvosokra hallgatok inkább – nem látom különösebb kockázatát annak, hogy betartom az óvintézkedéseket, miközben a fordítottja veszélyeztetheti az én vagy embertársaim életét. Annak örülök, hogy az izoláció hatására a családomban (különösen a kisebbeknél) a teljes megszokott több hetes tél végi/tavaszi megbetegedési hullám elmaradt (az egyik fiam immunrendszerre sajnos nem a legerősebb). Egyébként pedig úgy tűnik, hogy olyan (esetenként diktatórikus) országokban is gondot okoz a vírus és kénytelenek kezdeni vele valamit, ahol semmiféle politikai vagy egyéb ok nem indokolja ezt, sőt! Ez nehezen magyarázható akkor, ha egyáltalán semmiféle szubsztancia nincs a vírussal kapcsolatos állítások mögött.

  Szóval én Cypriánussal értek egyet. De mivel nem értek az egészségügyhöz, ez persze nem jelent semmit és asszem nem is tudok a témához ennél többet hozzáfűzni.

  Azt nagyon sajnálom, hogy gyakorlatilag március óta egyetlen istentiszteleten sem tudtam részt venni és úgy tűnik, ez még indefinite ideig így marad. A HGy-ban megint országosan minden alkalom fel lett függesztve a pápai eset óta – ami szintén azt mutatja, hogy még a gyülekezet szakmai teamja által hozott igen szigorú elővigyázatossági és járványügyi protokollok ellenére is van kockázat -, ezt talán többen olvasták a hírekben. De még ha lesz is valahogy enyhülés, az, hogy Hit Parkos méretekben mikor lehetnek normális istentiszteletek, szinte teljesen beláthatatlannak tűnik… 🙁 Még az is lehet, hogy komolyabb paradigmaváltásra lesz szükség a közösségi életben?

  Steve

 28. Cypriánus

  Bali, vannak tanulmányok amik a BCG felé mutatnak, amúgy a klinikai tapasztalat Magyarországon az, hogy az olasz/spanyol fulladásos cucc ritka.

  Mint utaltam az influenza is rengeteg halálos áldozatot szedett, és szed is, sőt a SARS CoV -2 nél veszélyesebb a fiatalokra ( haemorrhagiás pneumonitis) ami régóta ismert tény. Viszont hogy ezt Te relatívizáló véralgebrára használod, azért nekem meredek, mert a mostani vírus is leszedték a sápot keményen, – ha Szt mondod öregek, betegek, úgyis meghaltak volna, a fiatalok nyugalma többet ér, akkor mond ki ezt nyíltan, és hagyjuk a mellébeszélést.

  Nem pánikolok, és mint említettem a korábbi pánikot túlzottnak tartottam. De a másik véglet sem lenne nyerő. A maszkot túl lehet élni, ha eü dolgozó vagy, akkor tapasztalatod is van. Jóval a mostani helyzet előttről is.

 29. Cypriánus

  Kedves Steve!

  Előbb utóbb rendeződik a helyzet. Vagy így, vagy úgy. De a korábbi élet vissza fog térni nagyjából.

 30. Zoli

  Cypriánus, semmi olyat nem állítottam, amivel megvádoltál. A szezonális influenzával sem foglalkoztam. Erről ennyit.

  „Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak.” Ef 6,12

 31. Bali

  Ne haragudj Cypriánus, de határozottan visszautasítom a kijelentésed:”Viszont hogy ezt Te relatívizáló véralgebrára használod, azért nekem meredek, mert a mostani vírus is leszedték a sápot keményen, – ha Szt mondod öregek, betegek, úgyis meghaltak volna, a fiatalok nyugalma többet ér, akkor mond ki ezt nyíltan, és hagyjuk a mellébeszélést.” Aki ilyet feltételez másról, az erősen nézzen magába.

 32. Cypriánus

  Akkor lapozzunk.

 33. Cypriánus

  Bali, akkor bocsánatot kérek, úgy tűnik félre értettem a mondanivalód. A kommented nem tetszett, sőt… De ezek szerint nem azt értetted rajta. Zárjuk le, és elnézést.

 34. Gergely Erzsébet

  „…………….. Azt gondolom, most nekünk is ez a dolgunk. Imádkozzunk, imádkozzunk, imádkozzunk, de segítsük a kormányzatot a járvány megfékezésében! Ez ideiglenes veszélyhelyzet, amelyben a felebaráti szeretet is azt kívánja, hogy egymást kicsit távolabbról szeressük. ………………”

  Szívemben békességet generál, hogy tudom, világméretű járványok idején is valóság Isten megengedő akarata és az Ő felügyelete az egész folyamata alatt, amiben megnyilvánul ítélete és kegyelme is. 

  Tapasztalataim alapján az Úr Isten minden élethelyzetet felhasznál gyermekei formálására, melyhez használ kalapácsot, vésőt (ennek vélem többek között az emberi kapcsolatokat), de van amikor finomabb eszközöket alkalmaz (ilyennek gondolom Igéjét és Szent Szellemét).

  Látásom szerint napjaink beszűkült kapcsolatrendszerébe az Ő templomát alkotó élő kövek (1 Pét. 2:5) formálásában az utóbbiak alkalmazása kerül előtérbe. Kegyelem, hogy alanya lehetek Isten eme munkájának.

 35. Zoli

  Keressetek rá az Oltás vagy Kísérlet? című, elsősorban orvosokhoz intézett előadásra a youtube-on. A 27. perctől egyre érdekfeszítőbb Dr. Sucharit Bhakdi, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem emeritus professzorának az előadása. Egy hiteles ember és hiteles tudós, aki érthetően és tisztán, több évtizedes kutatói tapasztalattal a háta mögött, világít rá számos elbagatellizált kérdésre. Szó lesz a Spanyol nátháról is.

  „Mert nincs semmi rejtett dolog, ami ki ne derülne, és semmi titok, ami napfényre ne jutna.” Mk 4,22

 36. Zoli

  Az esti hírek helyett, fotelből vagy házi munka közben érdemes meghallgatni. Egy kis angol nyelvtudás szükséges. Akinek sok (sokk) lesz, a végleges ítélet előtt vegyen egy mély maszkmentes levegőt és verifikálja az elhangzott állításokat.
  https://www.youtube.com/watch?v=BoZohs37ZY4

 37. Krisztián

  Mivel többen kifejezték itt is, hogy inkább az orvosoknak és a szakembereknek hisznek, íme egy dokumentum amit pár nap alatt több mint 10.000 praktizáló orvos és egészségügyi szakember írt alá, és amiben a nem veszélyeztetett csoportban lévök számára az összes korlátozás azonnali megszüntetése mellett állnak ki, (indoklás a dokumentumban, természetesen):
  https://gbdeclaration.org/

  Hasonló felhívás belga orvosoktól, már több mint 2.000 szakember aláírásával, sok hasznos információval:
  https://docs4opendebate.be/en/open-letter/

  Ha esetleg most arra gondoltok, hogy de mégis hogy lehet hogy a politikusok körüli szakemberek meg pont mást mondanak, nos akkor szeretném az 1Kir 22-re emlékeztetni mindenkit, ahol is 400 hamis szakértöre jutott egy igaz, a hatalom körül elöfordul az ilyesmi. De ha azt mondjátok, hogy rég volt ez már, hogy jön ez ide, akkor viszont hadd rángassam ide a Lysenko-izmust, a lobotómiát, esetleg a nyugati orvos szakértök többségének öt évvel ezelötti, egyik pillanatról a másikra bekövetkezett tömeges agylágyulását, amit transzgenderizmusnak hívnak, és miszerint egy férfi bármikor növé válhat és vice-versa, csak akarni kell. A lobotómia és a transzgenderizmus jelenségének összehasonlítására született egy kiváló cikk:
  https://thefederalist.com/2017/03/29/10-ways-transgender-push-mirrors-lobotomy-craze/

  Dr. Reiner Fuellmich ügyvéd szerint itt egy világméretü csalás folyik, ami lényegében kimeríti az emberiség elleni büntett vádját. Ha minden igaz, ez az ügyvéd korábban sikerrel perelte a Deutche Bank-ot és a VW-t csalásért, és most egy nemzetközi jogász hálózattal készül perelni a felelösöket. Hogy ez mennyire lesz sikeres az kétséges, de ebben a videóban nagyon sok hasznos információ és érv elhangzik a jelenlegi helyzetröl:
  https://www.youtube.com/watch?v=kr04gHbP5MQ

  A oltásokról egy nagyon jó vita/elöadás található itt:
  https://www.youtube.com/watch?v=IfnJi7yLKgE

  A legfontosabb érv amit hallottam a covid oltással szemben, hogy ami oltásról szó van az egy teljesen új eljárás, ilyen típusú oltás még nem volt, és ez lényegében egy génmanipuláción alapszik. Én ehhez nem értek, viszont ezt már több szakértötöl hallottam, és ezt még eddig senki nem cáfolta megnyugtatóan. Nem lehet, hogy ez kellene az egyik legfontosabb téma legyen a közéletben? Értem, hogy mindenki a nagymamáért aggódik elsösorban, de a génmanipulált gyerekekre ki gondol? (Elnézést, egy kis érzelmi manipulációt hadd engedjek meg magamnak.)

  Van itt egy tweet ami nem hagy nyugodni, bár csak egy tweet, amire Peter Hitchens többször hivatkozott már (az ateista Christopher Hitchens keresztény testvére):
  https://twitter.com/deb_cohen/status/1282244773030633473
  „We had been told by various sources WHO committee reviewing the evidence had not backed masks but they recommended them due to political lobbying. This point was put to WHO who did not deny”
  A szerzöje a BBC-nek dolgozó újságíró, „medically qualified”, azt mondja, hogy több forrás szerint a bizonyítékok alapján a WHO bizottsága a maszkhordást nem támogatta, viszont politikai lobbisták nyomására váltott mégis irányt. Gondoltam lesz legalább egy újságíró aki ennek komolyan utánanéz, tényfeltárásba kezd, cikket ír, vagy valami, mert talán mégis csak fontos, hiszen az egész világot az arc felének eltakarására kényszerítik most emiatt, ami, mármint az arc, mégis csak az emberi mivoltunk, méltóságunk, a filozófiai „én”, a „teremtetett Isten képmására”, szóval annak a személynek aki vagy, annak a legkézzelfoghatóbb földi, fizikai megnyilvánulása, de úgy látszik az arcunk felének feladása nem ér meg egy kis kutatómunkát, szóval marad egy árva tweet, egy csirip, ennyi.

  Szerény meglátásom szerint a politikusok, a hozzájuk közel álló szakemberek, a média, és a közvélemény egy olyan lehetetlen helyzetbe navigálta magát, amiböl szinte lehetetlen a kiút vissza a normálisba, még ha a vírus magától el is tünne holnap. Az agyontesztelés és a hiperérzékenyre állított PCR tesztekkel mindig lehet hatalmas mennyiségü pozitív tesztet produkálni, és így a végtelenségig fenntartani az örületet. Viktor már mintha utalt volna rá, hogy a választásig (2022 tavasza) ez lesz.

 38. Cypriánus

  Krisztián, áruld el nekem, a maszk viselése mellett mi az, ami annyira megköti az életedet?

  Egyáltalán nincs sok korlátozás. Kórházi látogatási tilalom influenza miatt is rendszeresen van. Legfeljebb a szórakozóhelyen lévő 23.00 határ ami eltérő.

 39. Cypriánus

  Amit meg a PCR kapcsán írsz, az hatalmas tévedés ( hogy erősebb szavakat ne használjak. )

  A maszkok kapcsán sincs igazad, ennek belátása nem igényel szakvizsgát sem: nem mindegy , hogy a buszon néhány méterre álló utastársad rád köhögi e a nyálát, vagy nem / kevésbé.

 40. Cypriánus

  Génmódosított gyerek…na persze.

  Tudod, az emberi genetikai állománya DNS alapú, és nem RNS. Meg egy iciri- picirit bonyolultabb, hogy belénk került egy RNS és már genetikailag megváltozott az ember. Naponta egy rakás DNS és RNS vírus támad minket, mégsem módosulunk.

 41. Zoli

  „Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.” (Mt 7:13-14)

 42. Zoli

  Krisztián, érdekelne a véleményed, mert egyszerűen nem értem, hogy hogy gondolhatja valaki, hogy a covid-19 jelenségre egyetlen megoldás az oltás. De még kevésbé értem, hogy hogy gondolhatja mindezt egy keresztény ember. Az emberiség 6000 ezer éves fennállása óta, pont most jött a nagy semmiből egy olyan valami, amire a végső megoldás az oltás. Addig marad az erőltetett elszeparáció, légzőszervek (száj és orr) eltakarása, vegyszerekkel való kézmosás.

  Ezek nagyon komoly (életünkbe vágó) dolgok, keresztényként foglalkozni kellene vele. Nem elegendő altatni a lelkiismeretet, hogy mi ehhez nem értünk, bízzunk és bízzuk a szakemberekre, bízzunk a földi hatalomban hisz ezt is Isten rendelte a számunkra. Mementóként álljon itt az Ige:
  „Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben? És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.” (Mt 7:22-23)

 43. Krisztián

  Cypriánus,

  A PCR tesztek haszontalanságáról:
  https://www.nytimes.com/2020/08/29/health/coronavirus-testing.html
  https://www.youtube.com/watch?v=4vvgefwKgSU
  (Pontosabban arról, hogy túlzottan érzékenyre vannak állítva és így minden döglött vírus-maradványt kimutatnak; szerintem ez nem egy szakmai hiba, hanem közönséges csalás.)

  A maszkok és az elörejelzö modellek haszontalanságáról:
  https://www.aier.org/article/the-year-of-disguises

  Más: Müller Cecília pár hete bevallotta, hogy ha valakinek valaha volt pozitív tesztje, és meghal, akkor mindenképpen covid halottnak számolják el. Amikor pár hónappal ezelött Angliában kiderült ugyanez, akkor egy közepes méretü botrány lett belöle, némi mea culpazással. Nos ez megint nem egy szakmai hiba, ez közönséges csalás a halálozási adatokkal.

  Az oltásról: a génmódosítás valóban nincs benne az RNS alapú oltás prospektusában, ahhoz hogy ez kijöjjön elég sok rosszindulatot kell feltételezni a gyártó cégekröl. A fent belinkelt Kennedy-vita alapján mondjuk túl sok jóindulatot nem lehet róluk feltételezni. Viszont ami a „prospektus”-ban benne van, vagyis hogy a legyengített vírusok beadása helyett átprogramozott mRNS-t adnak be aminek hatására az emberi szervezet termeli ki a vírus, hogy aztán az immunválaszt, antitesteket generáljon, nos ez már önmagában is hátborzongató, és mindez gyorsított eljárással, úgy hogy bizonyos tesztelési fázisokat ki is hagytak. A hagyományos oltás is kockázatos, azért is tart 10-15 évig a kifejlesztés sok esetben.

 44. Krisztián

  Zoli,

  Szerintem is ez a legfontosabb közéleti téma jelen pillanatban. Túl sok hatalmi pozícióban lévö csoport akarja felhasználni ezt az ál-válságot arra, hogy világszinten teljesen átszabja az egész társadalmat, és nem jó irányba.
  (erröl kicsit terjengösen itt vagy itt.)
  Én is úgy látom, hogy elsösorban ez nem egy orvosszakmai, még csak nem is politikai kérdés, hanem szellemi, hitbéli. Ennek ellenére a vuhan-nátháról kialakított személyes véleményt nem kapcsolnám szorosan össze valakinek a személyes keresztény hitével. Teljesen meg tudom érteni, ha valakinek nincs kedve beleásni magát ebbe az információs dagonyába. Ugyanakkor közösségi szinten, egyházi szinten már teljesen más a dolog.

  „Ott félnek nagy félelemmel, ahol nincsen félelem” (Zsolt 53,6):
  túlnépesedés-frász, elfogyó eröforrások, klíma-hiszti, covid-hiszti…

 45. Krisztián

  A PCR tesztröl a hivatalos szaki is benyögte pont azt amit korábban írtam, hogy túlérzékenyek; hadd másoljak be ide egy fb posztot:

  „Ma egy fontos beszélgetés hangzott el a mainstream médiában, a celeb Bochkor Gábor és a celeb Szlávik János között, a Retro Rádió reggeli élő műsorában. Bochkor 10 nap tünetmentesség után újra elment PCR tesztet végeztetni és pozitívat produkált, és arról beszélt, hogy ő óvatosságból nem megy még emberek közé. Erre Szlávik megnyugtatta, hogy te már biztosan nem fertőzöl, mert itt arról van szó, hogy a tesztek „nagyon érzékenyek” és a már nem aktív vírus maradványait is kimutatja, így van olyan aki emiatt még 60 nap(!) után is pozitív tesztet produkál. Hoppá-hoppá! Amikor ugyanezt Dr. Tamasi vagy épp Dr. Gődény mondta, már fél évvel ezelőtt, akkor ők „konteósok” voltak. Újra és továbbra is aktuális a kérdés: egy ilyen tesztelési eljárással hogyan támaszthatnak alá bármilyen statisztikát, és abból hogyan hozhatnak meg bármilyen, az egész társadalmat sújtó korlátozó intézkedéseket?”

  https://www.youtube.com/watch?v=lWidlrQsKow&feature=youtu.be&t=2569

 46. Zoli

  Az egész „járványosdi” a PCR teszt megkérdőjelezhetetlen mindenhatóságára van alapozva. A PCR teszt mondja ki, hogy valaki fertőző, azt is, hogy valaki beteg (még ha teljesen tünetmentes is), vagy azt, hogy potenciálisan veszélyes a környezetére.

  És most megjelent az első befutó, a Pfizer- BioNtech páros vakcinája. A gyártó az EU-val karöltve világ leghatékonyabb (90%) és teljesen biztonságos (mellékhatásmentes) mRNS technológián alapuló (embereken még soha nem alkalmazott) vakcinaként hivatkozik rá. (Túl szép, hogy igaz legyen.)

  A világ örül, az EU dörzsöli a kezét. Az EU által 2018-ban készített „Vakcinációs útvonalterv” elnevezésű ötéves terve sínre került. „A végcél egy általános, minden tagállami polgárra kiterjedő, oltási előzményekhez kötött útlevél bevezetése – mellyel mozgási szabadságunkat oltottsági státusunkhoz kötné. Ennek teendőit taglalja, úgy, hogy végül a polgárok fogadják el azt. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/2019-2022_roadmap_en.pdf”

  A BioNTech cég pénzügyi hátteréről: https://nebancs.hu/cikkek/cikkek-a-nagyvilagbol/299-egy-alom-es-otmilliard-euro.html

  Az egész covid jelenség tele van ellenmondásokkal. „Hát nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti?” Kétségtelen, hogy most elég sok a kórházban ápolt + eset a tavasszal ellentétben, amikor az „első hullám csúcson volt”, „tombolt a járvány”, a megyei kórházak mégis kongtak az ürességtől. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy az emberekre nehezedő közel egy éve állandósult egzisztenciális nyomás, a covidtól való pszichés félelem, a munkájukat elvesztett emberek szorongó sokasága, a maszkviselés által okozott fertőzések és oxigénhiányos állapotok, a járványügyis esetek túlreagált orvosi protokollja, a telemedicina abszurditása, az egészségügyi rendszer folyamatos átszervezésese az ezekből adódó a kezeletlen betegek tömege, az elhalasztott műtétek sokasága önmagában tömeges népegészségügyi problémákat, súlyos eseteket eredményez.

  A Korona Vizsgáló Bizottságról: https://vimeo.com/473196223

 47. istván

  Zoli és Krisztián!

  Állítsátok le magatokat!

  33 éves vagyok, az egész családom koronavírus fertőzött. 10 napja folyamatosan hőemelkedésünk van, ami miatta kezemet alig tudom a számhoz emelni. nehezen kapunk levegőt, és a tünetek konstans kitartanak. Nem tudunk enni sem mert nincs étvágyunk. Úgy kell kényszerítenem magamat, hogy naponta legalább kétszer egyek egy almát vagy kekszet. Egy tál húslevest kétszeri nekifutásra tudok megenni, mert elfáradok benne. esténként úgy leesik a vérnyomásom, hogy a kezemet sem tudom felemelni, nem tudok aludni sem az éjszaka első harmadában emiatt.

  A 9 hónapos lányomnak lázgörcse volt, úgy kapartuk össze a rángatódzó felakadt szemű gyereket a földről. Kék volt mint a szilva. Isten irgalma, hogy a feleségemmel biológus végzettségűek vagyunk és kértünk itthonra diazepamot alapból, különben itt fulladt volna meg a gyerek a kezünkben.
  a kórházból két nap után hazaküldték, tele volt az egész covid osztály. Jól volt és kellett a hely. most jobban van, de néha arra sincs ereje, hogy a fejét tartsa.

  Amit a PCR-rel kapcsolatban írtok az a teljes tudatlanságotokat bizonyítja. A módszer alapjait sem sikerült megértenetek.

  szálljatok magatokba, mert az ilyen emberek viselkedése miatt van egyáltalán járvány, akiknek fáj maszkot hordani, nem tudnak megülni a seggükön, és felfuvalkodottságukban azt képzelik, hogy mindenhez értenek, ahhoz is amit más egy életen át tanult.

  Többiek, akik olvassátok!
  Kérlek vegyétek komolyan a dolgot! Nekünk csak „enyhébb” tüneteink vannak egyelőre, de így is egyik napról a másikra élünk.
  El kell kerülni mindenkit, akivel nem muszáj találkozni, a boltba max heti 1x kell járni 5 percre, normális maszkot kell hordani normálisan, le kell fertőtleníteni a lakásba kerülő dolgokat.

  Isten olyan körülményeket adott, amik leállásra kényszerítik a világot, nem azon kellene agyalni, hogy hogy mehetne minden ugyanúgy mint eddig, hanem észre kellene venni a figyelmeztetést. Lehet, hogy most van itt az ideje az önvizsgálatnak és a bűnbánatnak.
  Csak addig tűnik kínzó kérdésnek a lehet-e maszkban énekelni az Úrnak meg a többi hasonló hülyeség, amíg egészségesek vagytok, a másik oldalról ez már nevetségesen hangzik.

  ennyi erőm volt, hogy ezt leírjam, nem tudok írni a továbbiakban.

 48. Zoli

  István kifakadásodat betudom betegségednek, amely elmondásod szerint egész családodat érinti. Két dologra azért reagálok. A PCR teszt nem diagnosztikai eszköz és most annak használják. A második, hogy nem „ilyen emberek viselkedése miatt van egyáltalán járvány”, mint én, vagy Krisztián. Mielőbbi jobbulást. Zoli

  „És láttam, amikor a Bárány felnyitotta a pecsétek közül az elsőt, és hallottam, amikor a négy élőlény közül az első azt mondta, mintegy mennydörgésnek szavával: Jöjj és lásd! És láttam, íme, egy fehér ló, és a rajta ülőnél íj volt, és korona adatott neki, és kivonult győztesen, hogy győzzön.” (Jel 6:1-2)

 49. Steve

  istván,

  Jobbulást!

  Köszönöm, hogy megosztottad a megrázó tapasztalataidat. Szerintem is jobb óvatosnak lenni és komolyan venni a veszélyt a környezetünk és szeretteink érdekében is.

 50. Krisztián

  istván,

  Részemröl is jobbulást.

  Annál is inkább, mert alig várom, hogy megoszd velünk a Tudást, pl a PCR tesztekröl is. Igazad van, tényleg nem értek hozzá. Pont ezért linkelek be mindenféle magasságos prof dr MD Phd szakik véleményét. Hadd tegyek ide is kettöt, bár fent már egyszer megosztottam ezeket:
  https://gbdeclaration.org/
  https://docs4opendebate.be/en/open-letter/
  Ez több ezer orvos, tudós aláírt véleménye. Ettöl persze még nem feltétlenül lesz igaz. Azt viszont bizonyítja, hogy nincs egy elfogadott tudományos álláspont, hanem vita van még a hozzáértök között is. Az pedig, hogy a kedves családodnak höemelkedése van nem hiszem hogy elég indok a vita felfüggesztésére.

 51. Zoli

  Újra bezárták a „kőből épült” templomokat, imaházakat. Talán jobb is ez így, mint az arcot eltakarva Istenhez imádkozni, az arcot eltakarva Igét hallgatni, az arcot eltakarva hozzá énekelni. Bekötött szájjal, eltakart orral az ének hamis, a szív beteg. Mózes Isten színe előtt arcáról levette a leplet és levette akkor is, amikor népéhez szólt. Izráel fiai látthatták arcbőrét sugározni.

  Ez az egész járványnak minősített állapot, a vakcináról, kevésbé deklaráltan a Klaus Schwab által hangoztatott, ”The Great Reset”-ről szól.

 52. Zoli

  „mert vétkesek közt cinkos aki néma. Atyjafiáért számot ad a testvér:”
  Zoom megbeszélés a S. Egyetem rektora és 18 munkatársa között.
  1:48 percnél: „És akkor a vakcinák. Kinek az oroszt, vagy az amerikait, vagy a kínait ajánlod? -kuncogás, fejrázás, rövid szünet, a rektor válasza: „Hát én a kínaiban hiszek.” -újabb kuncogás.
  2:24 percnél: „Béla, bocsánat, csak jelezném kinyitnám az ajtót, mostantól mindent látnak és hallanak.”
  https://www.youtube.com/watch?v=IoSTtkO8fbc

 53. Zoli

  Tanulságos interjú az ATV-n Lisziewicz Julianna világhírű immunológussal: „Mikor kezdődhet a magyar lakosság beoltása?” címmel. Az interjú első része nagyon beszédes.
  https://www.youtube.com/watch?v=r-7PkK8HR-4

 54. Zoli

  Orbán Viktor sakk-mattot kapott és adott. „A megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságra van.” tájékoztatott a mai bejelentésében. Ő az Operatív Törzsre mutat, az Operatív Törzs a járványügyi szakemberekre, a járványügyi szakemberek pedig számokra.

  „Minekutána pedig Dávid a népet megszámlálta, megsebhedék az ő szíve, és monda Dávid az Úrnak: Igen vétkeztem abban, a mit cselekedtem. Azért most, óh Uram, vedd el, kérlek, a te szolgádnak álnokságát; mert felette esztelenül cselekedtem! És mikor felkelt reggel Dávid, szóla az Úr Gád prófétának, a ki Dávidnak látnoka vala, ezt mondván: Menj el, és szólj Dávidnak: Ezt mondja az Úr: Három dolgot adok elődbe, válaszd egyiket magadnak ezek közül, hogy a szerint cselekedjem veled. Elméne azért Gád Dávidhoz, és tudtára adá néki, és monda néki: [Akarod- é,] hogy hét esztendeig való éhség szálljon földedre? Vagy hogy három hónapig ellenségeid előtt bujdossál és [ellenséged] kergessen téged? Vagy hogy három napig döghalál legyen országodban? Most gondold meg és lásd meg, micsoda választ vigyek annak, a ki engem elküldött. És monda Dávid Gádnak: Felette igen szorongattatom; de mégis, hadd essünk inkább az Úr kezébe, mert nagy az ő irgalmassága, és ne essem ember kezébe. Bocsáta annakokáért az Úr döghalált Izráelre, reggeltől fogva az elrendelt ideig, és meghalának a nép közül Dántól fogva Beersebáig, hetvenezer férfiak.” (2Sa 24:10-15)

 55. Zoli

  A gyógyszerész végzettségű feleségem azt mondta jól kisajátítottam magamnak ezt a posztot. Nem állt szándékomban, de az események ezt hozzák. Én minden információért hálás vagyok, és nem tartok attól, hogy elveszek a hamis és valós információk tengerében. Isten az önálló józan gondolkodásra is felkészítette bennünket. Megmutatta a világ valós természetét, bűnös voltunkat és az egyedüli üdvözítő utat: az Úr Jézus Krisztus szabadítását.

  Családokat, embereket, generációkat választanak szét. Fiatal középiskolás és főiskolai korosztályt ítélnek házi fogságra. Megszabják, hogy mikor, milyen estben és hogyan hagyhatod el lakhelyedet, mehetsz a szabad levegőre. Ha szóvá teszed értetlenségedet, akkor rád szállnak, mint a dögre a saskeselyűk. Ha gyanús leszel akkor megfigyelnek. Ilyen időket élünk.

  A prevenció, hangoztatják. Prevenció a te érdekedben! Kikényszerített oltások, önmagad és a társadalom védelme érdekedben. Kellenek az intézkedések, kellünk neked, nélkülünk nem élhetsz, követned kell bennünket, sulykolják nap mint nap! Kell sulykolják. Kell kürtölik. Kell suttogják. Győzködnek, fenyegetőznek, büntetnek, elítélnek. Újjal mutatnak rád. Daganat vagy a társadalom szövetén, daganat a világ szemében. Kimetszünk… Engedelmeskedj, mert mi a jót akarjuk.

  És mi elkeseredetten teszünk egy utolsó próbálkozást: „De hisz a BIBLIA mást mond.” Nem mond mást, -ordítják- csak rosszul értelmezed. Majd mi megtanítunk rá, hogy hogyan kell értelmezni. Isten is azt szeretné, hogy szeretetet és egyetértés legyen e világban. Neked is ezen kell dolgoznod. Jézus, a legnagyobb próféta, is ezt szeretné. Ne gondolkodj, bízz bennünk, bízz a szakembereinkben. Hisz ők felesküdtek.

  Kire is? Mire is? kérdezi a bennünk munkálkodó Szentlélek.

 56. Tavaszieper

  Kedves Zoli

  Nem értek veled egyet.

 57. dzsaszper

  „Kikényszerített oltások, önmagad és a társadalom védelme érdekedben.” — őszintén nem értem, mire utalsz. Semmi okom nincs kételkedni a miniszter szavaiban, melyek szerint a majdani vakcina önkéntes lesz…
  járványügyi megfigyelés meghatározott kórokozóval fertőzöttel kapcsolatba kerülő személyek kapcsán már jóval korábban is volt…

 58. Zoli

  Dzsaszper, én nem utaltam semmilyen miniszter szavára, talán a kényszerített oltás kapcsán vélted ezt belelátni. Általánosan a (világi) hatalom jelenlegi megnyilvánulására utaltam, amely döntően az egyéni szabadságjogok korlátozását érinti a „köz érdekében”.

  Pl. szólásszabadság (Dr. Gődény György gyógyszerész előállítása az aktuális példa), kijárási tilalom, kijárási korlátozás, a kamasz és felnőtt gyerekeink otthoni házifogsága, (hiszen iskolába, főiskolára nem járhatnak a jelenlegi helyzetben, otthoni fogságra ítélve), családok szétválasztása (értve ezalatt gyerekek és nagyszülők egymástól való óvását), a gyülekezési tilalom 10 fős létszámkorlátja, rendészeti szervekkel felügyelt és irányított egészségügy és oltóközpontok felállítása stb.

  Visszatérve a fő kérdésedre, a kikényszerített oltások alatt, mind a kötelező (jelenlegi), mind a kvázi kötelező (jelenlegi és jövőbeli) oltásokat értem. A kvázi kötelező oltás az, amelyik explicite (de jure) nem kötelező, csak éppen megléte nélkül számkivetett lesz az ember, nem tud létezni az adott társadalomban. Sok jel mutat arra, hogy a jelen kovid kísérleti oltások is ilyenek lesznek, és a „járvány” ürügyén bevezetik „az egységes oltási útlevelet”.

 59. istván

  Zoli,

  ” A kvázi kötelező oltás az, amelyik explicite (de jure) nem kötelező, csak éppen megléte nélkül számkivetett lesz az ember, nem tud létezni az adott társadalomban. Sok jel mutat arra, hogy a jelen kovid kísérleti oltások is ilyenek lesznek, és a „járvány” ürügyén bevezetik „az egységes oltási útlevelet”.”

  ez miért baj?

  „a kamasz és felnőtt gyerekeink otthoni házifogsága, (hiszen iskolába, főiskolára nem járhatnak a jelenlegi helyzetben, otthoni fogságra ítélve)”

  ez hazugság. nem járhatnak iskolába ≠ házifogsága… fogságra ítélve.

  „egyéni szabadságjogok” „szólásszabadság”

  kifejtenéd, hogy ezt pontosan hogy érted? ezek a világi fogalmak hogy egyeztethetőek össze a keresztény teológiával?

  „a gyülekezési tilalom 10 fős létszámkorlátja, rendészeti szervekkel felügyelt és irányított egészségügy és oltóközpontok felállítása stb.”

  Róma 13:1
  Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak; mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és a mely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek.

  13:2 Azért, a ki ellene támad a hatalmasságnak, az Isten rendelésének támad ellene; a kik pedig ellene támadnak, önmagoknak ítéletet szereznek.

  pontosan miért is érezteted azt minden kommenteddel, mintha a bevezetett rendelkezések keresztényellenes törekvések lennének a felső hatalmasság részéről?

  „És mi elkeseredetten teszünk egy utolsó próbálkozást: „De hisz a BIBLIA mást mond.” ”

  itt a remek lehetőség, hogy alátámaszd valamivel ezt az állításodat.

 60. Krisztián

  istván,

  A Róma 13 akkor lenne itt releváns, ha valaki aktívan a hatalom megvetésére, a törvények megszegésére, lázadásra stb. szólítana fel. Itt még nem tartunk. A hatalom bírálata az igazság kimondása által nem mond ellent a Róma 13-nak.

  „ezek a világi fogalmak hogy egyeztethetőek össze a keresztény teológiával?”

  Pál is többször érvelt a saját érdekében a kor világi elveire, törvényeire alapozva a hatalommal szemben, például a római állampolgárságára hivatkozva. Így mi is hivatkozhatunk az egyéni szabadságjogokra.

 61. Tavaszieper

  Egy kommentelő a facebookon azt kérdezte:
  ” Mikor lesz már vége ennek a vírusos riogatásnak, idióta szemfényvesztésnek?”
  Mire egy másik kommentelő ezt írta:
  ” Majd amikor a lélegeztetőgépre kerülsz”.

  Amíg csak a hírekben hallasz halottakról, addig átverésnek veszed, de amikor ismerőseidtől jönnek a kérlelő imakérések, kezded komolyabban venni.

  Van olyan ismerősünk aki 2 hónapja van intenzíven, van aki egy perc alatt esett össze a munkahelyén és költözött át a másvilágra, pedig ötvenes éveiben járó erős ember volt. Van aki 3 gyermekes 42 éves családapaként hagyta itt a gyermekeit…..van aki a kórházból kijőve azt mondta borzalom amit a kórhakban átélnek a betegek. Van aki elmondta este még 4-en voltak a kórteremben, reggelre már csak ketten ébredtek fel….nem sorolom tovább.
  Ezeket nem a hírekben olvastam.

 62. Krisztián

  Tavaszieper,

  Bocs, de ezek nagyon rossz érvek.

  ” Majd amikor a lélegeztetőgépre kerülsz”
  Ez nagyon frappáns, egyszerü, rendkívül hatásos visszavágás, kár hogy teljesen rossz. Honnan veszi az illetö, hogy a másik lélegeztetögépre fog kerülni? Mi ennek a valószínüsége? És ha tényleg lélegeztetögépre kerül, az mit bizonyít? Szerintem van új vírus, söt még talán járványt is lehet mondani, viszont a járványellenes intézkedések teljesen aránytalanok, túlzók, és valószínüleg jóval több kárt okoznak mint hasznot. Ha mondjuk holnap meghalok a vírusban, akkor ez megcáfolja a véleményemet? Nem értem.

  Az egyéni tragédiákra való ránagyítás pedig az érzelmi manipulációknak enged teret. A lockdown-nak is rengeteg áldozata van, életminöségromlás és halál is, azokról is ugyanilyen szívbemarkoló történeteket lehetne írni. Azt nem állítom, hogy csak a statisztika számít, de mivel világszinten milliárdoknak az életét változtatták meg egy pillanat alatt rendeletekkel negatív irányban, ezért mégis csak adatokkal, mégpedig valós adatokkal kellene megindokolni az intézkedéseket.

  Az egyéni példák ettöl még fontosak lehetnek, de csak akkor, ha pontosan utánajársz a körülményeknek, ok-okozatoknak, illetve hogy a példa tipikus-e, és ha igen mennyire. Például:
  „van aki egy perc alatt esett össze a munkahelyén és költözött át a másvilágra, pedig ötvenes éveiben járó erős ember volt”
  Érdekes, és ezt a kovid okozta? Biztos? Nem lehet, hogy valami egészen más volt az ok, csak emellett a PCR teszt pozitív lett, bár tüneteket nem mutatott? És ha tényleg a kovid gyilkolt, ez mennyire jellemzö? Mert ilyen instant-halálról most hallok elöször, bár bevallom nem nézek tv-t.

  A magyarországi „kovid-halottak” koráról és alapbetegségeiröl itt lehet adatokat kapni, ha valakinek esetleg ez új lenne: https://koronavirus.gov.hu/elhunytak

 63. Tavaszieper

  Akiről írtam mind kovidos. Akik meghaltak covidosok voltak, amit a haláluk előtt is tudtak, de arra nem számítottak hogy ez történik velük, mivel nem tartoztak a veszélyeztetett korosztályba.
  A férjemnek két ügyfele halt meg, ötvenes éveiben jártak, szintén covidosok voltak.
  Az egyik építtető ügyfelem elkapta nagyon ramatyul volt, már majdnem bevonult a kórházba annyira kiterült, de végül nem ment be. Amikor kérdeztem telefonon hogy van, mondta hogy lábadozik de egy haverja most halt meg. 40 éves volt. Kovidos.
  Akit 2 hónapja kezelnek kórházban szintén kovidos, 62 éves, elmondta hogy van hogy annyira fáj a tüdeje, hogy csak sírni tud, lélegeztetőn volt sokáig, az orvos azt mondta isteni csoda, hogy életben maradt. Nagyon sokan imádkoztak érte. Egy 7 (7 vagy 8) gyermekes apukáért szintén az egész gyülekezetünk közbenjár nagyon súlyos az állapota. Koviddal vitték be, akinek a gyermekei vitték haza a fertőzést.
  Amikor kb.6 héttel ezelőtt apukámat bevittem a Bajcsy kórházba egy dolog miatt, ahogy vártuk a vizsgálatot, orvosok szaladgáltak, ide-oda. Két ápoló tőlem 3 méterre beszéltek arról, hogy teljesen megteltek a kórtermek, több embert nem fognak tudni fogadni. Amikor a doktornő odajött apukámhoz, azt mondta nagyon kéri ne jöjjünk be többet, a papa értse meg, most nincs idejük vele foglalkozni, és nagyon veszélyes most a kórházba bejönni. A szomszédom az országos mentőszolgálat oktató vezetője volt, a felesége háziorvos, a fia szintén orvos. Azt mondta nagyon súlyos a helyzet értsük meg. Ő azt mondta, aki olyan súlyos és lélegeztetőre kerül , annak nagy része meghal. Magyarázta milyen roncsolást visz végbe a tüdőben, de ehhez nem értek , nem is írom le.
  Az egyik ügyfelem anyukája a covid osztályon dolgozik ápolóként. Amikor kb 5 héttel ezelőtt beszéltem az anyukájával telefonon egy más téma kapcsán, megkérdeztem tőle, hogy ugye főleg idős emberek jutnak oda hozzájuk. Erre azt mondta: nem, most jelenleg jóval több náluk a fiatal beteg.
  Én nem érvelgetni akarok, azt gondolsz amit akarsz Krisztián, csak leírtam a közvetlen közelünkbeni tapasztalatokat.
  Gondolom Te az internetről szedegeted a különböző külföldi okosságokat megosztó véleményeket, én meg azt írtam le amit a környezetemben tapasztalok. Ki mire figyel…

  Jah érzelmeskedni nem kell, persze miért is kellene, hiszen egyszer mindenki belehal valamibe.
  Naponta 170 körül halnak meg, ezek az emberek nagyrésze úgy hal meg, hogy el se tud búcsúzni a szeretteitől mert nem lehet látogatni a kórházakban.

  Nem tudom te kapsz e imakéréseket, mert mi kapunk, és döbbenet milyen súlyos tünetek érik el azokat akik kórházba kerülnek.
  Még egy utolsó történet. 30 éve barátaink, a férj bekerült kórházba. Azt mondta olyan sokk érte, halotta ahogy jajgatnak és nyöszörögnek az emberek. Azt mondta, aki neki innentől kezdve azt mondja, kamu ez az egész, azt legszivesebben elküldené melgebb éghajlatra.
  No ennyi röviden.
  Ennek ellenére nem félek, nem vagyok depressziós, éljük az életünket, Jézus vérét kérjük a családunkra. Betartjuk a szabályokat, és nem hőzöngünk, hogy eltúlzott ez az egész.

  Te mit javasolsz egyébként?

  Érdekelne pontosan , hogyan kezelnéd a helyzetet ha te lennél a miniszterünk.

 64. Tavaszieper

  Köszönöm Krisztián , hogy belinkelted az adatokat.
  Te milyen következtetést vonsz le belőle?
  Én elsőre azt, hogy ha a mostanábani napi halálozást nézzük , ami kb 170, akkor azt látom, hogy az első három oldal ami kb. egy napi adat, 75 és az alatti halott: 54 db volt.
  Úgy vélem egy 75 éves ember még nem öreg.
  Egy 75 éves és az alatti ember magas vérnyomással, cukorbetegséggel, és még jó néhány betegséggel simán eltud élni 80-85 éves korig.
  Egy nap alatt 54 ember halt meg aki élhetne még akár 5-10-15 évet, de nem él, mert elvitte a járvány.
  Balázs Fecó még énekelhetne akár ma is a szívbetegségével, ahogy tette is még pár hete, de nem teheti, mert a kovidot elkapta, így hát eltemették. Vagy nem is? Szerinted nem kovid vitte el? Csak ráfogták?
  Olvass utána azon hírességeknek akik a kovidot elkapva, itthagytak minket…. ha a környezetedben semmi ilyet nem hallottál szerencsére.

  Kérlek csinálj egy statisztikát, hisz azt írtad ezzel kellene alátámasztani a szigorításokat.
  Pont te tetted be az adatokat, kb. pár óra alatt láthatod hány 75 év alatti ember halt meg, akik élhetnének még, nem számítva a 75 év felettieket. De miért is ne számítsuk őket is?

  No ezzel befejeztem, nem érvelgetek, ahogy gondolod úgy gondolod, te dolgod.

  Azért érdekelne egy olyan feltételes statisztika, hogy hány haláleset lenne, ha senki nem hordana maszkot, ha ugyanúgy özönlenének a túristák, és semmiféle szabályozás nem lenne.
  Szerinted? Felére csökkene?

 65. Krisztián

  Tavaszieper,

  Valóban belinkeltem az adatokat, csak azt felejtettem megemlíteni, hogy ezek annyira manipulált számok, hogy ez maga a csalás és az átverés.
  Elöször is adva van ez a PCR teszt, ami egyesek szerint a legmegbízhatóbb, de ezalatt úgy láttam, hogy azt értik hogy szinte soha nem produkál fals negatív eredményt, vagyis, ha valaki kovidos annál bejelez. Csakhogy ennek az az ára, hogy rengeteg a fals pozitív. Itt arról van szó, hogy a teszt során ciklusokon át „nagyítják” fel a levett genetikai anyagot, és minél több ciklus kell ahhoz hogy kimutassanak valamit, annál jelentéktelenebb a vírus jelenléte a szervezetben. Azt mondják, hogy 30-35 ciklus után már nincs értelme tovább folytatni a tesztet, mert akkor már mindenféle régi, inaktív vírus darabkákra is bejelez, és a teszt teljesen értékelhetetlen. Egy fél évvel ezelötti nátha után maradt dolgok is pozitív tesztet eredményezhetnek. És ezalatt sima megfázást kell érteni, mert hogy ez a teszt a kovid-19 mellett mindenféle vele rokon koronavírust is kimutat. Na most Németországban 25 ciklusig tesztelnek, Franciaországban 50, Magyarországon 40-45!!

  De ez még semmi. A halottakat úgy nyilvánítják kovidosnak Magyarországon, hogy ha valaki valaha pozitív PCR tesztet produkált (ami ugye eleve megbízhatatlan), és meghal akár hónapokkal késöbb is valami teljesen másban, akkor az kovidosként lesz elkönyvelve. Ez állítólag a WHO ajánlása. Amikor a britteknél ez kiderült, kisebb botrány lett belöle, és némileg megváltoztatták a rendszert, mert tettek bele egy (talán) 40 napos korlátot a teszt és az elhalálozás között eltelt idöre vonatkozólag. Magyarországon ez máshogy történt, itt a kormány elöre menekült, és most azt próbálják elmagyarázni, hogy ez így korrekt. Persze. Szép a rút és rút a szép. Erröl egy rövid videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=dRBVvsd5tGY

  Amúgy nem kétlem, hogy sok kórházban drámai állapotok vannak, de ilyet az influenza járványok is tudtak produkálni. Arról is olvastam, hogy idén március óta gyakorlatilag megszünt az influenza a világban. Érdekes nem?

  „Gondolom Te az internetről szedegeted a különböző külföldi okosságokat megosztó véleményeket”
  Ez így van, és azt tudom mondani, hogy világszinten valami elképesztö manipulálás, hazudozás, ködösítés történik aminek a fent említett példák csak egy kis részét képezik. Írtam, hogy mennyire fontosak a valódi adatok, sajnos ilyeneket szinte lehetetlen elérni, mindenröl kiderül, hogy valami miatt megbízhatatlan. Ennek ellenére az a benyomásom, hogy ez a vírus maximum kb 2-3-szor veszélyesebb mint az influenza, vagyis súlyos, de annyira nem hogy a világból börtönt kellene csinálni. Annál is inkább mert az egyáltalán nem látszik, hogy az intézkedéseknek bármi eredménye lenne. Karantén, kijárási tilalom, maszk, kontakt-kutatás, lockdown, majdnem mindegy hogy van-e vagy nincs, a szél ott fúj ahol akar, a vírus meg ott pusztít ahol akar. Legfeljebb lelassítani lehet a terjedést, ha egyáltalán, de az is csak elnyújtja a dolgot.

  „Ő azt mondta, aki olyan súlyos és lélegeztetőre kerül , annak nagy része meghal. Magyarázta milyen roncsolást visz végbe a tüdőben, de ehhez nem értek , nem is írom le.”
  Hát igen, ugye valamikor április-májusban hallottam elöször, hogy az olaszországi drámai helyzet egyik oka az volt, hogy mindenkit lélegeztetögépre tettek ami gyakorlatilag megölte öket. Kifejezetten nem javasolják a lélegeztetögépeket, de ennél többet erröl nem tudok.

  „Azért érdekelne egy olyan feltételes statisztika, hogy hány haláleset lenne, ha senki nem hordana maszkot, ha ugyanúgy özönlenének a túristák, és semmiféle szabályozás nem lenne.”
  Ki tudja? 1-2 év távlatában valószínüleg nem lenne különbség. De én úgy gondolom, hogy a bizonyítás terhe inkább azokat illeti, akik 1) megváltoztatnak szokásokat, 2) kötelezövé tesznek dolgokat. Amúgy az (általam megbízhatatlannak tartott) számok szerint a svédek például nem állnak olyan túl rosszul a többiekhez képest, söt.

 66. Gergely Erzsébet

  Az emberiséget próbáló időkre vonatkozó útmutatást vélek felismerni a Jób 24 fejezetében, amely így kezdődik: 

  „Miért is nem titkolja el a Mindenható az Ő büntetésének idejét, és miért is nem látják meg az Őt ismerők az Ő ítéletének napjait?!” 

  majd azzal folytatódik, mikben nyilvánul meg az Úr büntetése, ítélete. 

   
  A befejező vers pedig: 

  „Avagy nem így van-e? Ki hazudtolhatna meg engem, és tehetné semmivé beszédemet?” 

 67. Gergely Erzsébet

  Most látom, az előző kommentemből kimaradt 2 Igevers, amit idézni szándékoztam. Mégpedig Isten viszonyulása mindehez, és az indoklás, hogy miért így cselekszik. Pótolom:

  „A városból haldoklók rimánkodnak, a megsebzettek lelke kiált, de Isten nem törődik e méltatlansággal. Ezek lázadnak a világosság ellen, nem ismerik annak útját, nem maradnak ösvényein. (Jób 24:12-13)

 68. Tavaszieper

  Köszönöm szépen a tájékoztatást, ha nem haragszol meg, én továbbra is hordom a maszkot, vigyázok a szüleimre, és imádkozom az egészségügyben dolgozókért, mert valahogy most sokkalta jobban megvannak terhelve mint a téli influenza járványok idején…. Legalábbis nekem ezt mondta az a négy orvos akivel beszéltem, akik itt élnek az országunkban, és itt dolgoznak a mi betegeinkkel, akik „sajna” nem az internetről tájékozódnak.
  Persze én is eltudom képzelni , hogy ez a próbák kezdete a világ átalakítására. Benne van erősen a pakliban.
  De vajon most az egész világ vezetői összeálltak és manipulálják a betegek adatait szerinted? Minden vezető akik egymás ellen vannak, mind , mind a népet kijátssza , az orvosok mind hamisítják az adatokat…. ??? Vagy hogy érted ezt? nem kell válaszolnod, csakúgy feltettem, mert ez így biztos nem állja meg a helyét.

  Ettől függetlenül a világ egy más vágányra került, az biztos. De azért ha egy fegyver (vírus) jelen van, azért ha lehet ne dőljünk bele önként, minden elővigyázatosságot felrúgva.

  Köszi még egyszer, erőt , egészséget!

  Azért vigyázz magadra!

 69. dzsaszper

  Kedves Zoli,

  István kérdései szerintem is relevánsak, egyelőre legalábbis úgy látom, túlkombinálod a dolgokat. Ezzel együtt akár elég dokumentált felvetések is léteznek a járvány ürügyén hosszútávú változtatásokat átvinni a szabadságjogok megnyírbálására, amelyek akut járványügyi helyzetben mint most, akár lehetnek szükségesek és arányosak is, de hosszú távon biztosan nem. Ennyiben egyetértek: jó megjegyezni, hogy a rendkívüli átmeneti szabályok rendkívüliek és átmenetiek kell maradjanak.

 70. istván

  Krisztián,

  „Elöször is adva van ez a PCR teszt, ami egyesek szerint a legmegbízhatóbb, de ezalatt úgy láttam, hogy azt értik hogy szinte soha nem produkál fals negatív eredményt, vagyis, ha valaki kovidos annál bejelez. Csakhogy ennek az az ára, hogy rengeteg a fals pozitív.”

  Ezek az egyesek úgy érzem fajsúlyosabb emberek nálad az adott kérdésben, a mondatod többi állítása közül egyik sem igaz.
  Ha csak minimálisan is értenél ahhoz, amivel érvelni próbálsz, akkor tudnád, hogy ha PCR-rel vizsgálsz valamit, akkor csinálsz negatív és pozitív kontroll mintát is. Ha a kontrollok a várt eredményt adják, akkor a vizsgált mintád eredménye is valid.
  persze mivel egyikőtök sem ért a témához, ezért állandóan a PCR-t emlegetitek, meg a ciklusokat.
  Van két nagy hírem:
  1, Ha egy nukleinsav szekvencia nincs jelen egy mintában, akkor akármeddig növelheted a ciklusszámot, nem fogsz jelet kapni; ha meg jelen van és jelet kapsz, akkor az a vírus jelenléte miatt van. a vírus pedig betegséget okoz.
  2, Az általam eddig elolvasott szakirodalom szerint a SARS-CoV-2 kimutatásához nem PCR-t, hanem qRT-PCR-t használnak. Innentől szintén nem érv a ciklusok mennyisége, hiszen a qRT-PCR mennyiségi és minőségi meghatározáshoz is használható és a vizsgált szekvencia amplifikációja valós időben nyomon követhető vele.
  A qRT-PCR-rel végzett méréshez belső kontroll is jár, az organizmus (amiből a minta származik) egyik génjének (olyan gént választanak, aminek az expressziója stabil) az expressziós szintjét is kimérik, ehhez képest normalizálva a vizsgált RNS mennyiségét meghatározhatóvá válnak a relatív RNS mennyiségek. Vagyis az eredmény nem igen-nem lesz, hanem igen 1154db. a kapott értékek pedig statisztikailag is elemezhetők.
  amúgy mi a végzettséged? molekuláris biológus vagy? biomérnök vagy? virológus vagy? kutatóorvos vagy?

  „Itt arról van szó, hogy a teszt során ciklusokon át “nagyítják” fel a levett genetikai anyagot”

  nem igaz. a PCR nem tudja nagyítani a genetikai anyagot; sokszorosítani tudja egy általunk meghatározott szakaszát.
  A szavaknak jelentése van; ha a magyar szavak értelmezése is problémát okoz, akkor először ezzel birkózz meg és utána olvass szakirodalmat.

  „, és minél több ciklus kell ahhoz hogy kimutassanak valamit, annál jelentéktelenebb a vírus jelenléte a szervezetben. ”

  A módszer amiről beszélsz nem értelmezi az eredményeket, ezért az eredmény nem az ilyen esetben, hogy „jelentéktelen”, hanem az, hogy kis mennyiségben van jelen. érted a különbséget?
  megjegyzem, ha egy patogén jelen van egy gazdaszervezetben, akkor azt infekciónak nevezzük. Gondolom, ha a te mintádból HIV, vagy ebola vírus genomot lehetne amplifikálni „jelentéktelen” mennyiségben az nem lenne mindegy.

  „Azt mondják, hogy 30-35 ciklus után már nincs értelme tovább folytatni a tesztet, mert akkor már mindenféle régi, inaktív vírus darabkákra is bejelez,”

  ki mondja? idézet?
  nem gondolod, hogy ahol nagy mennyiségű inaktív vírus darabka van, ott vírus is van? tudod; tesztet tünetes embereken csinálnak elvileg, nem tünetek után két héttel. Tünetek+patogén=betegség
  (megjegyzem a saját PCR-eimet 40 ciklussal szoktam futtatni, és remek a specificitásuk, ami nem meglepő, ha csak minimálisan is képben vagy a módszer lényegével (persze amint már említettem a PCR és a qRT-PCR két külön dolog))

  „és a teszt teljesen értékelhetetlen.”

  ilyen a kontrollok használata miatt nem fordul elő, de persze ez az end point PCR-re vonatkozik.

  „Egy fél évvel ezelötti nátha után maradt dolgok is pozitív tesztet eredményezhetnek.”

  ez hazugság. az mRNS turnover ennél sokkal gyorsabb, plusz az ember teli van makrofágokkal. De az orvosi oldalról inkább nyilatkozzon Cyprianus, ha van hozzá kedve.

  „És ezalatt sima megfázást kell érteni, mert hogy ez a teszt a kovid-19 mellett mindenféle vele rokon koronavírust is kimutat.”

  ez szintén hazugság. a sima qRT-PCR specificitását tovább lehet növelni próbák használatával (ha egyébként nem lenne így is elég magas). (a magyarázattól eltekintek a helyszűke, és a hozzáértésed hiánya miatt)
  persze ha linkeled a publikációt, ami arról szól, hogy ‘csináltunk egy tesztet ami a SARS-CoV-2 mellett megkülönböztethetetlenül kimutatja a fél évvel ezelőtti náthát is. Javasoljuk a teszt bevezetését a klinikumba a SARS-Cov-2 fertőzés kimutatására.’ Akkor meggyőzhető vagyok.
  érted? annyira fogalmad sincs róla, hogy hogyan működik a tudományos kutatómunka, vagy a publikáció, hogy olyan hülyeségekkel érvelsz, amit még te is nevetségesnek tartanál, ha egy picit is átgondolnád.

  „Na most Németországban 25 ciklusig tesztelnek, Franciaországban 50, Magyarországon 40-45!!”

  hivatkozás? javaslom, hogy valami hasonló helyről legyen https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/; különben nem igazán számít.

  „Ennek ellenére az a benyomásom…”

  ez a szófordulatod nagyjából szummázza a kommented többi részét.
  Krisztián, amíg nem tudsz felmutatni olyan hozzászólásokat, amikben megbízható adatok vannak, amik arról tanúskodnak, hogy értesz ahhoz amiről beszélsz, addig ennyi van. a benyomásod. teljesen irreleváns.

  amit nekem válaszoltál:

  „A Róma 13 akkor lenne itt releváns, ha valaki aktívan a hatalom megvetésére, a törvények megszegésére, lázadásra stb. szólítana fel. Itt még nem tartunk. A hatalom bírálata az igazság kimondása által nem mond ellent a Róma 13-nak.”

  igen ez nyilván egy minősített eset lenne.
  Azonban szerencsére nem kell sokat filózni rajta, hogy Isten, hogy érti a felső hatalmassággal való szembeszegülést. elég tovább olvasni a fejezetet.

  Róma
  13:3 Mert a fejedelmek nem a jó, hanem a rossz cselekedetnek rettegésére vannak. Akarod-é pedig, hogy ne félj a hatalmasságtól? Cselekedjed a jót, és dícséreted lesz attól.
  13:4 Mert Isten szolgája ő a te javadra. Ha pedig a gonoszt cselekszed, félj: mert nem ok nélkül viseli a fegyvert: mert Isten szolgája, bosszúálló a haragra annak, a ki gonoszt cselekszik.
  13:5 Annakokáért szükség engedelmeskedni, nem csak a haragért, hanem a lelkiismeretért is.

  vagyis amit csinál azt a mi javunkra teszi, mert Isten szolgája. ha jó az amit csinálunk, akkor nem kell félni tőle és a rendelkezéseitől. engedelmeskedni kell neki.
  Tehát az ige nem az általad megfogalmazott „aktívan a hatalom megvetésére, a törvények megszegésére, lázadásra stb. szólítana fel” ként értelmezi a felső hatalmassággal szembeni támadást, hanem az engedelmesség hiányaként.
  a tudatos félretájékoztatás, a manipuláció, és a felső hatalmasság meghazudtolása kimeríti az idézett részben említett engedetlenség és rossz fogalmát. uh amit csinálsz az Isten elleni lázadás, és Pál szerint van okod félni.
  megjegyzem az édenkertben is az történt, hogy a sátán megingatta a ‘felső hatalmasságba’ vetett bizalmat.
  érdemes újra elolvasni az eredeti kommentet is, amire ezt válaszként idéztem.
  persze, ha a felső hatalmasság keresztényellenes, az felülírja az érvemet. (itt az újabb remek lehetőség, hogy elmagyarázd, hogy miért keresztényellenesek a járványügyi intézkedések.)

  „Pál is többször érvelt a saját érdekében a kor világi elveire, törvényeire alapozva a hatalommal szemben, például a római állampolgárságára hivatkozva. Így mi is hivatkozhatunk az egyéni szabadságjogokra.”

  persze; amikor hitetlenek számára kellett valamit megmagyaráznia. itt pont az a visszás, hogy Zoli keresztényeknek érvel világi fogalmakkal, az Isten által rendelt felső hatalmassággal szemben.
  vagyis miközben Isten ellen lázít, pont a világ által bálványozott és a Biblia által szóval sem említett szabadságjogokra hivatkozik.

  ez az egész vita amúgy off topic Ádám cikke nem a járvány valódiságáról az állam szavahihetőségről és a PCR tesztekről szól.

 71. Zoli

  istván,

  Rossz indulatot vélsz felfedezni ott, ahol nincs. Legszívesebben visszavonulnék erről a témáról, mert a kovidtól való félelem vírusa annyira beköltözött az emberek gondolkodásába, hogy már csak egyféle vélemény lehet a kérdéskörrel kapcsolatosan. A felvetésekre gyakran azt mondod, hogy ez hazugság, hazugság. A legutóbbi hozzászólásod végén azt írod „Zoli keresztényeknek érvel világi fogalmakkal, az Isten által rendelt felső hatalmassággal szemben. vagyis miközben Isten ellen lázít, pont a világ által bálványozott és a Biblia által szóval sem említett szabadságjogokra hivatkozik.” Ez csúsztatás és rágalmazás, teljes félreértés.

  Amennyiben, biológus végzettségű emberként, valóban érdekel az igazság, és ezt most nem bibliai értelemben mondom, akkor viseld el, hogy vannak más vélemények is. Amik a járvány ürügyén, közel egy éve zajlanak a nagyvilágban és kis hazánkban azok aggodalomra adnak okot és kérdéseket támasztanak. Ezeknek adtam hangot március óta itt a hozzászólásaimban.

  Végezetül más vélemények pl:

  Kary Mullis kémiai Nobel díjas tudós, PCR feltalálója a PCR tesztelésről:
  https://www.youtube.com/watch?v=CZ82dS5M_Y0
  Dr. Christian Perronne a WHO korábbi védőoltásügyi alelnökének kételyei a kovid oltással kapcsolatosan (részletesebben: https://fokusz.online/dobbenetes-tenyeket-tart-fel-a-who-korabbi-vedooltasugyi-alelnoke-123647 )
  „Egyáltalán szükség van-e oltásra egy olyan betegség esetén, mint amilyen a covid, hiszen a halálozási arány világviszonylatban is csak közel 0,05 %? Mert az orvostudomány történetében még nem fordult elő, hogy embermilliókat oltottak volna be egy olyan vírus miatt, ami csak egyes betegcsoportokat veszélyeztet. Ráadásul ezek a páciensek beazonosíthatók és gyógyíthatók” ,

  és amit továbbá állít, azon nagyon sokan kiakadtak, ellen fordultak…, hiszen a hivatalos tájékoztatás szerint az állításában előforduló kételyek nem fordulhatnak elő, aki ilyet állít az nem tudja mi az mRNS oltás:

  „A Moderna vagy a Pfeizer vakcinája voltaképpen nem is védőoltás, hanem az úgynevezett RNS-génterápia terméke. Olyan készítményekről van ez esetben szó, amelyeket sohasem teszteltek még állatokon sem. Ami annyit jelent, hogy az embereket most kísérleti nyúlként használják. Tudni kell, hogy az említett készítmények visszafordíthatatlanul módosíthatják a beoltott emberek génjeit, ami azt is jelentheti, hogy a náluk esetlegesen keletkező problémák és anomáliák, vagy akár még genetikai torzulások is átszállhatnak majd a születendő gyermekeikre”

  És nem utolsósorban itthoni, erdélyi, osztrák, és német, családi és baráti orvosi körökből származó személyes beszámolók, tapasztalatok, és vélemények.

 72. Krisztián

  istván,

  Nevetséges dolgokba kötsz bele. Attól még hogy valaki laikus, egy szakmabeli képes arra, hogy elmagyarázzon valamit úgy, hogy a laikusnak legyen egy jó összképe a dologról anélkül, hogy a részletekröl pontosan tudna. Ha a laikus ezután elmagyarázza a dolgot valaki másnak, nyilván nem fogja a pontos szakmai kifejezéseket használni.

  „nem igaz. a PCR nem tudja nagyítani a genetikai anyagot; sokszorosítani tudja egy általunk meghatározott szakaszát.”
  A nagyítani szót pont rád gondolva tettem idézöjelbe, nehogy beleköss. Nyilván nem arra gondoltam, hogy a molekulák megnagyobbodnak.

  „ha a magyar szavak értelmezése is problémát okoz, akkor először ezzel birkózz meg és utána olvass szakirodalmat.”
  Mivel hülyének nézel, ezért próbálok amennyire lehet rövid lenni és lezárni ezt a dolgot, de nem biztos, hogy sikerülni fog.

  A PCR teszttel kapcsolatos kifogásokat, és itt PCR alatt a Corman-Drosten féle RT-qPCR eljárást értjük, remélem jól írtam, itt írták le talán a legjobban mindenféle tudományos szakik, ezt tessék olvasgatni: https://cormandrostenreview.com/report/
  Az általam említett kifogások valamilyen formában ott vannak a cikkben, egyebek mellett.

  „Vagyis az eredmény nem igen-nem lesz, hanem igen 1154db. a kapott értékek pedig statisztikailag is elemezhetők.”
  Az PCR eredmény tényleg több mint igen-nem, viszont a hivatalos statisztikákba csak annyi kerül be, hogy pozitív: fertözött. Pont ezért rendelték el Floridában a napokban, hogy pozitív esetben a ciklusszámot is el kelljen tárolni, hogy a vírusmennyiségröl is jobb képük legyen.

  „megjegyzem, ha egy patogén jelen van egy gazdaszervezetben, akkor azt infekciónak nevezzük. Gondolom, ha a te mintádból HIV, vagy ebola vírus genomot lehetne amplifikálni “jelentéktelen” mennyiségben az nem lenne mindegy.”
  Nem értek hozzá, de mintha a HIV az immunrendszert támadná meg (T-sejtek?, valami ilyesmi), és ha már kis mennyiségben is jelen van az gáz. Nem így a levegöben terjedö ragály, koronavírus, influenza, amikkel az immunrendszer megbírkózik, és a meccs eredménye nagyban függ attól hogy melyik oldalon hány katona van. Szóval nem mindegy hogy száz vírus van benned vagy ezer-milliárd.

  „nem gondolod, hogy ahol nagy mennyiségű inaktív vírus darabka van, ott vírus is van?”
  Nagy mennyiségü??? Pont az a kifogás, hogy kis mennyiségnél is bejelez. Az inaktív vírus jelenlétéböl nem értem miért következne, hogy vírus is van, hiszen, ahogy azt nekem magyarázták, ha valakin átmegy a vírus mondjuk tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel, akkor 1-2 hónap múlva még lehetnek benne inaktív vírus darabkák, de attól ö még nem fertözö.

  „tudod; tesztet tünetes embereken csinálnak elvileg, nem tünetek után két héttel. Tünetek+patogén=betegség”
  Ááá!! Gotcha, most megvagy! Nagy tévedés. Pont ez a legnagyobb bajunk a tesztekkel, hogy nem a tünetes embereket tesztelik elsösorban, hanem mindenkit, „agyontesztelés” van. Szlovákiában most tesztelték le a fél országot, nekik mind tüneteik voltak? Ha külföldröl hazamész negatív tesztet kell produkálni (már lehet hogy nem, állandóan változnak ezek a szabályok) ha nem akarsz karanténba menni. A nyári hónapokban nyugaton szinte alig voltak betegek, halottak, mégis az agyonteszteléssel tartották fenn mesterségesen a folyamatos feszültséget, a növekvö esetszámok emlegetésével. A tünetmentes emberek hatalmas sorokban vártak a tesztelésre.

  „annyira fogalmad sincs róla, hogy hogyan működik a tudományos kutatómunka, vagy a publikáció…”
  Pont azt csinálod amivel vádolsz. A helyzet az, hogy fogalmad sincs, hogy miröl van és miröl nincs fogalmam.

  „amúgy mi a végzettséged?”
  Nem mondom meg.

 73. Krisztián

  Tavaszieper,

  Köszönöm a jókívánságokat. Hogy hogyan zajlik le egy ilyen „összeesküvés” arról mindenféle gondolataim vannak amelyekre senki se kiváncsi, részleteiben biztos nem, röviden annyi, hogy bár a zárt ajtók mögötti hatalmasok összeülése és tervek szövögetése fontos mozzanat, valójában ennél sokkal organikusabban játszódik le egy ilyesmi, ahol legtöbben csak a saját érdekeiket követik. Járványhisztériát amúgy már többször próbáltak kirobbantani, csak nem volt hozzá súlyos betegség; ez a két cikk 2010-böl elég hátborzongató:
  http://valasz.hu/vilag/atveres-volt-a-h1n1-riado-30853
  https://demokrata.hu/magyarorszag/h1n1-a-jarvany-hazugsag-volt-79339/
  A mostani járvány, bár nehéz tisztán látni a számokban, talán a ’68-as hong kongi náthához mérhetö súlyosságában, de akkoriban mintha máshogy kezelték volna a helyzetet:
  https://www.nationalreview.com/2020/04/coronavirus-crisis-lessons-1968-hong-kong-flu-pandemic/

 74. Tavaszieper

  Ma kicsit – nagyon meghökkentem Krisztián. Egy volt kollegámmal beszéltem telefonon. Már egy ideje beszélgettünk mire szóba jött a vírusos helyzet. Mondta, hogy ő is túl van rajta, a lánya teljesen kivan, mert 8 kollegája halt meg.
  Mi van???? Kérdeztem vissza. A lánya zenész (hárfás), a férje is az. Zenész kollagái közül 8 halt meg (kovidosok voltak) , 40-65 év közöttiek.
  8????
  Hüledeztem. Ez nagyon hihetetlen.- mondtam.
  – Egyiknek se volt semmi baja. – mondta.
  Azt mondta, a lánya férjének (aki trombitás) a főnöke, megtiltotta hogy a trombitába fújjon a közeljövőben.

  Igazán már nem volt szándékomban írni többet ebben a témában, de ez most annyira váratlanul ért pont az előző párbeszédünk miatt, hogy mégis leírtam.
  Nem az ilyesztegetés a célom.
  Te továbbítod az internetes infókat, én meg ahogy írtam a közelemben történő valós eseményeket közlöm csupán.

 75. Zoli

  „És ne féljetek azoktól, a kik a testet ölik meg, a lelket pedig meg nem ölhetik; hanem attól féljetek inkább, a ki mind a lelket, mind a testet elvesztheti a gyehennában. Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkül!” (Mt 10:28-29)

 76. Tavaszieper

  Köszönjük a bíztató igét Zoli.
  A félelem nem áll fenn az én esetemben, de a józanságra próbálok figyelni.
  Az a baj, ha minden ellen lázadunk, akkor könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy azokat az intézkedéseket amiket valóban azért hoznak meg, hogy a kórházi ellátás ne omoljon össze, és ne az legyen az újabb elegédetlenség oka, hogy haggyák az embereket maghalni mert nem látják el őket
  (persze azt majd nem veszik figyelembe, hogy saját felelőtlen, vírustagadó magatartásuk miatt nőtt a súlyos esetek száma). Tudomásul kell venni, hogy nem végtelen számú orvos és nem végtelen számú nővér van az országban.
  Az a 9 gyermekes apuka akinek úgy néz ki tüdőcserét kell végrehajtani, az iskolába járó kislánya hozta haza a vírust (arra reagálva írom, hogy azt panaszoltad, hogy bezárják a gyermekeinket).
  Jelenleg is drámai állapotban van.
  Pásztorunk tegnapi nap nyilvánosan kérte, hogy mindenki vegye nagyon komolyan a helyzetet. Jelezte, hogy szinte nem tud olyan gyülekeztet (hozzánk tartozókról beszélt) ahol ne történtek volna tragédiák. Sajnos vezetőink mégjobban érzékelik a helyzet drámaiságát, mivel hozzájuk futnak be az imakérések.
  Higgyétek el, ez most nem olyan, mint egy influenza járvány.
  Nem kell félni, ezt én sem teszem, de úgy gondolom, a józan viselkedés az, ha figyelembe vesszük a valós tényeket is, nem csak az internetes összeesküvéseket fogadjuk el.
  A valós tény pedig az, hogy ez nem egyenlő egy szokványos influenza járvánnyal.
  Aki pedig ezt tagadja, úgy gondolom roppant felelőtlen.

 77. Krisztián

  Tavaszieper,

  Ádám egy korábbi cikkét komment nélkül hadd tegyem ide, talán idetartozik, talán nem, döntsd el: https://divinity.szabadosadam.hu/?p=26516

  Írod:
  „…a józan viselkedés az, ha figyelembe vesszük a valós tényeket is, nem csak az internetes összeesküvéseket fogadjuk el.”
  Mintha pont azt csinálnád amivel minket vádolsz (burkoltan). Ha az általad megosztott információkat tovább akarnám adni, akkor valahogy így kellene fogalmaznom: van az interneten egy magyarországi teológiai blog ahol a kommentek között az általam személyesen nem ismert „Tavaszieper” elmondta, hogy egy volt kollégájának a férjének a kollégái közül már 8-an meghaltak 65 év alatt. (Itt most nem a szavahihetöségedet kérdöjeleztem meg, ne így értsd.) Miért más amit Zoli és én is csinálunk? Összeszámoltam: Zoli és én ez alatt a cikk alatt, illetve egy másik cikk alatt (https://divinity.szabadosadam.hu/?p=25881) 44 külsö hivatkozást osztottunk meg. Cypriánus, istván és Tavaszieper összesen nullát. Zéró, 0. Nem azt állítom, hogy minden amit megosztunk az szikla-szilárd tény, de mindenki utána tud nézni a hivatkozásoknak, és a hivatkozások mögött általában többé-kevésbé hiteles újságok vannak, illetve, ennél sokkal fontosabb, mindenféle szakmai címmel kidekorált tudósok.

  „A valós tény pedig az, hogy ez nem egyenlő egy szokványos influenza járvánnyal.
  Aki pedig ezt tagadja, úgy gondolom roppant felelőtlen.”
  Én ezt semmiképpen nem tagadom, írtam is hogy becsléseim szerint ez a dolog 2-3-szor rosszabb mint egy influenza járvány, és hogy a ’68-as járványhoz hasonlítható, ami talán a spanyolnátha óta a legsúlyosabb volt.

  Azt hiszem két dolog igaz egyszerre: van egy súlyos járvány, történelmi távlatokban nézve max. közepesen súlyos, emellett a világban elindultak valami egészen sötét, szinte démoni (a témában sokáig hallgató Douglas Murray szavai) folyamatok amikre jobb lenne odafigyelni.

  Na jó, a végére feszültségoldásként hadd legyen itt egy rövid (15 mp) videó, nagyon vicces, és emellett rendkivül mély értelme is van: https://twitter.com/MattWalshBlog/status/1337480638442708995

 78. Tavaszieper

  Sajnos nem tudom neked bekopizott linkekkel bebizonyítani, hogy a volt kolleganőm lányának 8 zenész ismerőse halt meg ( a telefonszámát szivesen elküldöm ha kéred), és persze azt sem tudom belinkelni, hogy a 9 gyermekes apuka milyen állapotban van jelenleg, meg hát azt sem tudom posztolni neked, hogy a 42 éves több gyermekes Salgótarjáni apuka meghalt, sajna a férjem két üzlettársáról sincs se fotóm, se halotti bizonyítványom…. hát az építtető ismerősöm barátjáról sem tudok neked hivatalos értesítést bemutatni. Esetleg a pásztorunkat megkérhetem küldje el neked a gyülekezetben meghalt testvéreink névsorát, korát, esetleges betegségeiket.
  Sőt ha kéred és megígéred, hogy közbenjársz értük, elküldöm kitől kérheted el az imakérést benyújtók listáját, akik súlyos állapotban lévő családtagjaikért kérik a gyülkezet segítségét.
  Mindennek utána járhatsz.

  Ennyiben tudok segíteni a témával kapcsolatban.

 79. Tavaszieper

  Krisztián, még csak annyit, hogy köszönöm, most tudtam kicsit belenézni abba az írásba amit Ádám írt, és ajánlottál.
  Értem a cikk lényegét, meg azt is amire gondolsz.
  Nem is erőltetem tovább a témát, bár számomra nem irreleváns az ami körülöttem történik azzal, amiket az interneten terjesztenek.
  Bár azt sem értem , miért nem lehet azt megérteni, hogy a szigorú intézkedések arra szolgálnak, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Azért ez nem annyira sejtelmes valami. No mindegy. Ezt a témát megbeszéltük.

  Úgy gondolom, amikor az antikrisztus eljön, csak akkor fog tudni fellépni, amikor a társadalom azon a szinten lesz, hogy elfogadja majd a tevékenységét. És ha én jól látom a Szentírásból ezt olyan frappáns módon fogja megtenni, hogy nem is kell erőszakosan fellépnie, legalábbis az Istent nem ismerő emberek körében. Ehhez mindenképpen olyan stratégiát kell kitalálnia, hogy senki ne sejtsen ha lehet, semmit.
  Ennek a legeredményesebb módja, ha a figyelmet eltereli. Amikor a tolvajok lopnak, mindig van egy akinek az a feladata, hogy elterelje az eladó figyelmét. Így a másik társa, szinte zavartalanul végezheti „tevékenységét”.

  De azért nagyon valószínű a luciferánusi hatalom, a piti bolti tolvajoknál sokkal rafináltabb tervet fog véghez vinni.
  Az egyik ilyen politikai eszköz az összeesküvések gyártása.
  Több összeesküvés elméletet kell a köztudatba bedobni, egy nem elég. Ha én egy rafinált, nem tisztességes világ politikus lennék, arra kellene törekednem, hogy a népet elárasszam hamis információkkal, persze olyanokkal amik úgy tűnnek, mintha a leplet fellebbentenék a valódi igazságról.
  A szomszédom aki orvos, azt mondta vírust nem lehet mesterségesen előállítani. Nem tudom, lehet így van, lehet nem. Ha igaza van és nem lehet, akkor vegyünk ki egy állatban jelenlevő pusztító vírust (pl. egy denevér), ami egy nagyon erőszakos vírus, emberre ártalmas , halálos hatással bír – javasolnám én mint a világvezére . Terjesszük el a világon. Indítsuk útjára a járvánnyal kapcsolatos szakmai nyilatkozatokat, a facebook a legalkalmasabb erre, így a laikusok számára minden elérhető. Pont ez a cél! Nem szaklapokban, ahol orvos érvelhet orvossal, ahol komoly szakmai vita lehetséges, sőt amit max. az orvostársadalom elenyésző része olvas csak el. A véleményeket interneten kell közre adni, hadd osszák az emberek, hadd terjedjen minél szélesebb körben. Majd újabb véleményeket kell útjára indítani, amik már egy más elméletet állítanak fel, azután egy harmadik, majd negyedik…. A lényeg az, hogy az egész világ lássa, hogy itt valami átverés zajlik, de senki ne tudjon pontosan kiigazodni.
  Ha mindenre elszánt világvezér lennék, azt mondanám: a hírek közé be kell tenni a vakcinákról szóló gyanús felvetéseket, így nem fogják beadni maguknak nagyon sokan, tehát egy része önként teszi majd ki magát a fertőzésnek, így hiába a gyorsan kidolgozott megoldás, a járvány tarol még majd egy ideig. A lényeg a káosz. Teremtsünk káoszt a nép között.
  Ha kötelezővé akarják tenni az oltást az még jobb, mert akkor a vezetőik ellen ugrik a nép egy része, ami nekünk nagyon jó. Lényeg a káosz, elvtársak.

  Az összeesküvés elméletnek az a lényege, hogy a végén már senki se higgyen bennük, vagyis annyira összegabalyodjanak a különböző információkba, hogy belefáradjanak, ne is érdekelje már,hogy mi is áll igazán a dolgok mögött, pedig valóban egy valós összeesküvés van a háttérben.

  Majd amikor mindenki utál mindenkit, és mindenki gyanakszik mindenkire, amikor a káosz a tetőpontján lesz, és senki nem hisz a másiknak, akkor lépünk mi elő a kezünkben lévő világmédiával , amiben tájékoztatjuk az embereket, hogy valójában mi mit javaslunk a káosz megoldására.
  Addig is terjedjen mindenféle elmélet, hogy mi áll egy ilyen járvány mögött, és a többi hasonló világválság mögött.

  Persze ez csak egyféle forgatókönyv. De lehetne még jó néhány variációt felvázolni.
  Platón megmondta, hogy a demokrácia szükségszerűen anarchiába torkollik, az anarchia pedig zsarnokságba. Mert az anarchiát mindig csak egy zsarnok tudja megszüntetni.
  Egy hatalmi rend megváltoztatásához az új rend urainak, anarchiára, káoszra van szüksége (lásd. black matter lives). Ez lehet egy vírus, egy gazdasági válság, idegenek észnélküli betelepítése amire előbb utóbb fellázad a helyi lakosság, zavargások, elégedetlenségek. Persze mindezt úgy adja elő az új világrendet felállítandó hatalom, mintha egy jó és humánus dolgok bevezetése, de a végső cél az anarchia elérése.
  A facebook és egyéb közösségi médiák a felbujtás eszközei immár.

  Én azt látom, a facebook demokráciája, vagyis hogy ezen a világportálon mindenki szórhatja az átkait, az okosságait, a véleményit, a kommentjeit, káoszba viszi az emberek életét. A facebook kezd olyan közösségi térré változni, mint amikor egy autóban közlekedsz, és folytonosan hallod , hogy a többi autóban hogyan szidnak téged mert lassan mész, vagy mit morognak arra aki késő indekszelt, hallod ahogy egy sofőr elkurjantja magát azzal kapcsolatban , hogy mit tenne egy miniszoknyás lánnyal aki épp átlibben a zebrán, hallod ahogy a buszsofőr az anyjába küldi a sávjában botorkáló piros suzukiban ülő idős hölgyet….
  Most amikor ülsz az autódban max a rádióban szóló kellemes jazz zenét hallgatod, vagy Bartók muzsikájában gyönyörködsz, vagy épp a poptarisznya régi slágereit énekled.
  Amikor hazaérsz és megkérdi a feleséged mi volt ma, csak annyit mondasz, miden oké volt, kicsit Péter felbosszantott a hülye ötleteivel, de amúgy minden oké volt.
  Azonban ha mindent hallanál amit az emberek autó vezetés közben durmolnak, azt hiszem nem lenne túl jó estéd.

  Én a facebookra így tekintek mostanság már. A káosz világa.

  Ezzel magam részéről lezártam a hozzászólásomat a témával kapcsolatban.

  Én az új világrendet várom már, ahol Jézus lesz a vezér.
  Érdekes, még Jézus is az anarchiát választja eljövetelének időpontjához.

 80. Zoli

  Kásler Miklós: „A remény tárgyiasult ugyanis Brüsszelből Karácsony napján elindult az első oltóanyag, amely azt a reményt kelti, hogy a koronavírus járvány pusztító hatásait a következő néhány negyedévben, a következő hónapokban mérsékelni tudjuk (torok köszörülés) és a közeli néhány hónapban későbbi jövőben jelentős eredményekről számolhatunk be.”

  „Megnéztük a vakcinaigazolás digitális verzióját, mert arra készülünk, hogy akik már védettek, átestek korábban a fertőzésen, vagy a vakcinával beoltatták magukat, és így védetté váltak, nekik legyen egy igazolványuk, amely arról szól, hogy védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit. Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk. Ennek az első verzióját most a Belügyminisztérium kifejlesztette, és azt meg is tekinthettük.” Orbán Viktor

  A fentiek nyilatkozatok sokunk számára aggályosak. Ami történik a világban és hazánkban az nagyon nincs rendjén.

 81. Lima Rui

  Kedves Zoli, Krisztián és mindenki!

  „Azt mondják, hogy 30-35 ciklus után már nincs értelme tovább folytatni a tesztet, mert akkor már mindenféle régi, inaktív vírus darabkákra is bejelez, és a teszt teljesen értékelhetetlen. Egy fél évvel ezelötti nátha után maradt dolgok is pozitív tesztet eredményezhetnek. És ezalatt sima megfázást kell érteni, mert hogy ez a teszt a kovid-19 mellett mindenféle vele rokon koronavírust is kimutat.”
  PCR során szintetikus RNS szakaszok, ún primerek ismerik fel a célszekvenciát. Ha több egymáshoz hasonló szekvencia is jelen lehet a mintában, például több koronavírus, akkor a primereknek olyanoknak kell lenniük, amik csak a covid-19 örökítőanyagához tapadnak ki és így csak az tud felsokszorozódni a qRT-PCR során. A covid-19 genomja (RNS-e) csupán 50%-ban hasonlít a többi emberi koronavíruséhoz, így nem nehéz a 30 ezer nukleotid közül kétszer 20-at találni úgy, hogy az ne passzoljon a többiéhez. 10 perc munka.
  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/rt-pcr-panel-primer-probes.html
  A linken láthatóak ilyen primer szekvenciák. Az elsőt a covid-19 egyik nukleokapszid génjére (N1) tervezték, ami 20,3%-ban egyezik az egyszerű náthát okozó humán koronavírus OC43-al és 18,3%-ban a szintén egyszerű náthát okozó humán koronavírus NL63-al. Ez olyan alacsony egyezés (legalább 80% ajánlott, de egyetlen eltérés bizonyos pontokon önmagában elég lehet), hogy jól megtervezett primerek esetében (ez az) lehetetlen, hogy a covid-19 PCR teszt más koronavírus miatt fals pozitív eredményt adjon. A szöveg megírása tovább tartott, mint mindezt ellenőrizni, így abban is biztos vagyok, hogy akitől származik az információ annak lövése sincs a PCR-ről és a koronavírusokról vagy szándékosan megtéveszt másokat. Vagy mindkettő.
  „Na most Németországban 25 ciklusig tesztelnek, Franciaországban 50, Magyarországon 40-45!!”
  https://www.takarabio.com/products/covid-19-research/viral-detection-with-qpcr/viral-detection-via-qpcr
  A linken látható, hogy 3 nukleokapszid gén (N1, N2, N3) esetében is már 5 kópia megléte, azaz 5 db vírus (virion) is pozitív jelet ad 40 ciklusnál, míg 50 ezer kópia 25 ciklusnál. Akárhogy keresgéltem is az irodalomban, úgy látom, az még nem ismert, hogy hány vírus szükséges a fertőzéshez (nyilván etikusan nem lehet embereket megfertőzni egy potenciálisan halálos vírussal és egyéb technikai gondok is felmerülnek). Itt van pár érdekes adat: https://covid-19.conacyt.mx/jspui/bitstream/1000/740/1/101771.pdf
  Az ismert, hogy minden fertőzött ember 1-100 milliárd vírust hordoz magában, amiből 100 ezer-10 millió képes a fertőzésre és jelentős részük a tüdőben és a felső légutakban található. Érdekes, hogy a világon az összes covid-19 vírus/virion tömege nem éri el az 1 kilót: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7685332/pdf/nihpp-2020.11.16.20232009.pdf
  Kicsit elkalandoztam. Alapból a qPCR (kvantitaví PCR)-nél 40 ciklus a határ, amíg megbízhatónak mondják, lehet, hogy nálunk ezért húzták meg a határt. Fontos, hogy jól megtervezett primerek nem adnak fals jelet, vagy ha mégis (mert pl egymáshoz tapadnak), akkor az látszik a kiértékelésnél. A 40 ciklusos határ azért van, mert qPCR-nél a mennyiségileg értékes információt jelentő RNS szintjét nézik, ahol a nyomokban mindig hátramaradó DNS bezavar és az adhat pozitív jelet sok ciklus esetén, de mivel a covid-19 RNS vírus, így itt erről nincs szó. Az eltérő ciklusszám az egyes országoknál abból is adódhat, hogy más cégtől rendelték a tesztet (kitet) és azok más ciklusszámot javasolnak. Mivel nem tudjuk, hogy hány vírus részecske betegít meg egy embert, sőt az valószínűleg függ az egyén immunrendszerétől, a nyálkahártyája állapotától és így a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától, allergénektől és még ki tudja mitől, így nincs egyértelmű határ, ahol azt mondhatnánk, hogy ez vagy az a ciklusszám még nem veszélyes. Statisztikát talán majd lehet mondani, ha elég az ismeretünk, de bárki is jó szívvel hazaengedne valakit, akinek mondjuk a határértéknél egyel kevesebb ciklusnál ad jelet? Az mindet kétséget kizáróan azt jelenti, hogy ott a vírus. Hogy mennyi ebből a fertőző vagy mennyi a selejt annak megállapítására nincsen mód és nem is lesz, mert az egyénenként és körülményenként eltérő. Anyukám és apukám is egymástól függetlenül átestek a fertőzésen, tünetmentesen, pedig 65 évesek, anyukám dohányzik is 50 éve. Pontosabban a tesztük pozitívat mutatott, éreztek is ezt-azt, néha fájt a fejük, de ki tudja, hogy ettől volt e. Ebből mit szűrtök le?
  Másik: Nagyon nagy hiba összekeverni a vírus veszélyességét és az ellenne szükséges intézkedéseket a felelősök és kormányunk inkompetenciájával. Minden szabályzás, kijárási tilalom, duma, boltzár, stb egy reakció, ami vagy hatásos vagy nem, nehéz eldönteni, lehet időben meghozott vagy elkésett, amit könnyebb eldönteni a többi ország alapján, de akkor is kell tudni, hogy ilyen helyzettel még senki ma élő ember nem szembesült. Lehet hogy túl van reagálva? Elképzelhető, hogy a nyugdíjas vásárlási sáv beiktatása nem számít sokat, hisz mindenki maszkot hord, de ha egy embert is megment az intézkedés a haláltól nem éri meg? Sose fogjuk megtudni, hogy számított e, max hogy pénzben mennyibe került. Persze, a pénz is élet vagy fordítva, de most pottyant pár milliárd a Fradinak vagy az egyházaknak, így emiatt azért nem aggódok.
  Én nem félek a vírustól. 36 leszek februárban. A feleségem fél és ezt tiszteletben tartom. Féltem az idősebb rokonaimat is, bár eddig jól bírták és az idősebb barátokat is. Ezért hordom a maszkot, tartom a távolságot, karanténoztam önként, amikor gyanús volt, hogy fertőzött vagyok és teszteltettem magam (vicces, mert szinte mindenki más pozitív volt, mint később kiderült, de mi nem, pedig az én tüneteim miatt teszteltek elsősorban, bár elment az ízérzékelésük is vagy belázasodtak utólag). Mindez nem áldozat. És beoltatom magam, amint lehet, remélhetőleg a Pfizerrel, azért is, mert az ilyen vakcina a jövő. Ti mitől féltek?

 82. Zoli

  Kedves Lima Rui!

  A probléma, hogy napjainkban egy utópisztikus világ kezd kibontakozni.

  Ezentúl „a globális hatalom” bármikor, akár évente, világjárványt tud kikiáltani függetlenül annak valóság tartalmától. A megoldást is azonnal tálcán fogják kínálni a gyorsan kifejleszthető géntechnológiás vakcinák formájában. A jogi környezetet is, a globális és a „nemzeti” kormányok szintjén fogják hozzá igazítani. Ez a változtatás már évtizedek óta fokozatosan elkezdődött, de az utóbbi évben gyorsan és ellentmondást nem tűrően felgyorsult. A veszély abban rejlik, hogy ezentúl járványügyi problémák kezelésének egyetlen egy, mindenkire „kötelező” érvényű megoldása lesz, amely vakcina és oltási útlevél (igazolás) formájában valósul meg. Kb. a kutyák szintjén leszünk kezelve: „megcsippelve és pórázon tartva”.

  Idáig a házi kedvenceknek volt oltási könyve, most az embereknek is lesz. Enélkül senki sem lehet teljes értékű tagja az adott társadalomnak.

  Tudom, hogy sokan, ezt nem így látják, főleg a rendszerváltás után születettek. Ők, azt kérdezik mi ezzel a probléma, eddig is volt a gyerekeknek oltási könyve, eddig is voltak életünket szabályozó jogszabályok, semmi új nincs az ég alatt? És akkor részünkről az érvelés kezdődik elölről.

  Mindenesetre megkockáztatom, hogy a jelenlegi oltásból az emberek többsége nem kér, és mégis ki lesz kényszerítve a hatalom által, mindenféle társadalmi konszenzus nélkül, ha egyáltalán ez társadalmi és nem egyéni kérdés.

  Befejezésképpen csatolok egy videó linket, amelyben Dr. Sucharit Bhakdi nyilatkozik, és világosan kifejti a jelenlegi vakcinával kapcsolatos szakmai aggályokat. Ebben a beszélgetésben utalás (és bevágás) lesz a FOX News csatorna áltat december 2-án készített interjúra, amelyben a kovid elleni vakcinát a „végzet vakcinájának” nevezte és ezért a kijelentéséért pár nappal később törölték az interjút.

  https://www.bitchute.com/video/eMDtqBAlHRTu/

 83. Szabados Ádám

  Kedves Zoli,

  szerintem aki akarta, megtudhatta, hogy hogyan gondolkozol a járványról, az oltásról és a döntéshozók vélt hátsó szándékairól.

  Én hálás vagyok a vakcináért, be is fogom oltatni magamat. Az elterjedt védettség remélhetőleg kockázatmentesebbé teszi a kapcsolatokat és újra szabadabban fogunk tudni egymással találkozni a gyülekezetekben is.

  Hálás vagyok azért is, hogy annak idején kifejlesztették a himlő, a torokgyík vagy a polio ellenszerét, és örülök, hogy az én gyerekkoromban már mindannyian megkap(hat)tuk a Sabin-cseppet és a Di-Per-Te oltásokat.

  Amikor missziói útra mentem harmadik világban lévő országokba, hálás voltam azért, hogy megkövetelték pl. a sárgaláz vagy a hepatitis elleni oltásokat. Bolíviába tizenegy (!) különböző oltással mentem, és megköszöntem, amikor egy útitársam naponta figyelmeztetett, hogy vegyem be a malária elleni tablettát.

  Értem, hogy máshogy látod a Covid kérdését. Nem azért írtam le ezt, hogy a vitába bekapcsolódjak, hanem azért, hogy megkérjelek, ne itt folyjon tovább ez a vita. A véleményedet elmondtad, akit érdekelt, elolvasta.

 84. Zoli

  Na végre. 😊
  …és ezt is nézzétek meg:
  „Ákos a járványról: ha a józan gondolkodású emberek nem állnak ki magukért, itt nagyon nagy gáz lesz!” https://www.youtube.com/watch?v=bYlR6TnY32c

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK