Az elmúlt hetekben a nemzetközi média figyelme ismét Yuval Noah Hararira terelődött, aki Sapiens, Homo Deus és 21 lecke a 21. századra című könyveiben az emberiség múltjáról, jelenéről és jövőjéről vázolt fel nagyívű elbeszélést, és azt vizionálta, hogy az emberiség lényegében legyőzte a háborúkat, az éhínséget és a járványokat, hogy a halhatatlanság, a boldogság és az istenné válás legyen három új projektje. Könyvei Hararit korunk egyik meghatározó gondolkodójává tették, de vajon hihetünk-e a történelemről szóló narratívájának? Most induló Különvélemény c. podcast sorozatunkban Somody Imrével Harari vízióját vesszük górcső alá, és keresztény nézőpontból keresünk válaszokat az általa felvetett kérdésekre. A podcast sorozatról a Klasszik Rádió Reggeli c. műsorában Somody Imrével készített interjút itt lehet meghallgatni. A Harariról szóló podcast beszélgetések részeit többek között itt:

Első rész: Sapiens

Második rész: Homo Deus

Harmadik rész: 21 lecke a 21. századra

7 hozzászólás a “Különvélemény – egy jobb feltámadás reményében” bejegyzéshez

 • Tamás says:

  “…legyőzte a járványokat…” 🙂

 • Tavaszieper says:

  Izgalmas, érdekes beszélgetések két gondolkodó embertől, egy harmadik gondolkodó gondolatairól.😀

  Talán sokkal jobban inspirál Harari gondolatainak átgondolása ilyen pezsgő beszélgetést hallgatva, mint ha csak magát a téziseit felvázolná számomra valaki.

  A könyveit nem olvastam, az előadásaiból néztem meg párat, de ezek a beszélgetések nagyon inspirálóak.

  Tetszik, hogy nem csupán kérdez- felelek riport, hanem két ember, néha két kissé eltérő következtetései nagyon dinamikussá és pezsgővé teszik a beszélgetést.

  Igen, Harari sötét jövőt vázol fel az emberiség számára, pedig még a Jelenések könyvét nem is olvasta.😀

  Az ateista gondolkodók nagyon reálisan szinte prófétikusan előre tudnak látni a jövőbe, csupán azért mert gondolkodnak a nagy tömeggel ellentétben.
  De ahogy Ádám is kifejti ( és talán a keresztény gondolkodóknak pont ez a feladatuk), egy ateista nem számol az eljövendő isteni birodalom közeledésével.

  Míg egy ateista számára a mostani világ az Élet egyetlen egy helyszíne, úgy a feltámadásban hivő embernek csupán életének egy átmeneti helyszíne, hiszen jól tudjuk , hogy csak jövevények vagyunk e földön.
  Az örök és rendíthetetlen életünkre a jegyünk, nem erre az előadásra szól.

  Harari ezt a másik jegyet még nem vette meg, ezért csak a mostani előadást tudja elemezni, érdekes, izgalmas gondolataival.

  Mind neki, mind Ádámnak és Imrének hálás köszönet, hogy vannak még értelmes gondolkodó emberek.

  Folytassátok!

 • Gergely Erzsébet says:

  “Nagyon nagy ereje lehet annak, hogy egy teljesen más kiindulópontunk van keresztényekként. .. Harari világképe egy személytelen világkép. A végső valóság személytelen. A mi világképünk az egy személyes világkép. A mi kiindulópontunk az, hogy, – “Kezdetben volt Isten.” és “Kezdetben teremtette Isten a világot.”……. Isten kezdetektől közösséget hozott létre az emberrel. Nekünk a kapcsolat, a személyesség a világegyetem alapja. …… Ha szeretet, bölcsesség van a kapcsolatokban, …… akkor hosszútávon azt fogják választani……. Harari azt mondja, hogy a Homo Sapiens más lénnyé változik. Ezt vitatom, mert azt gondolom, sokkal erősebb az a kategória, hogy ember, mint amilyennek ezt Harari gondolja. ….. Szerintem az emberi kapcsolatokban állati nagy bajok vannak, de attól ezek a kapcsolatok még léteznek. …… Nem mi diktáljuk a világot, de fényeket tudunk gyújtani……, ha az út végére nézek….. látom, hogy elfog jönni az Isten országa…..”

  Köszönöm Ádám és Imre a beszélgetéssorozat nyilvánossá tételét.

 • Szabados Ádám says:

  Köszönjük a visszajelzést!

  Ha valakinek nehézséget jelent a Spotify megnyitása, itt is meghallgathatja a beszélgetéseket.

 • Gergely Erzsébet says:

  A “b” által belinkelt cikk, az alábbi mondatokkal fejeződik be:

  “……………………………………………… Az olyan gondolkodók, mint Yuval Harari,
  nyíltan írnak a korona utáni fagyos jövőről, Isten nélkül.

  Szerencsére Isten is szem előtt tartja a jövőt. ………………………..”

  Én is rendkívül hálás vagyok abból a bizonyosságból fakadó békességért,
  hogy tudom, minden az Isten által meghatározott cél felé halad itt a földön,
  az univerzumban és azon túl.

 • Steve says:

  Izgalmas téma, ezeket majd mindenképpen meghallgatom! Én csak a Sapienst ismerem (bár nem értettem vele egyet, de egyébként bevallom, nekem végső soron tetszett, tanultam is belőle és szórakoztató is volt, még ha bosszankodtam is a mondanivalóján – viszont arra ösztönzött, hogy átgondoljam az álláspontomat és az érveket/ellenérveket). Lehet, hogy valamikor elolvasom a többit is, ha már ennyire fel vannak dolgozva ezek a könyvek, a Homo Deus témája amúgy is érdekel. Bár sajnos mostanában szuper sok feladat szakadt rám és a work@home miatt valahogy még jobban elmosódnak a határok a munka és a szabadidő között, emiatt kevés idő jut olvasásra és bármire amihez egyébként kedvem lenne…

  Biciklizés közben podcastokat szoktam hallgatni, örülök, hogy lesz egy új magyar nyelvű teológiai témájú podcast és sok sikert kívánok ehhez! Eddig magyar nyelvűek közül csak a kiváló Hit Filozófiáját követtem rendszeresen, angolul a Naked Bible, Defenders (ez a kettő szerintem egészen kiváló, ezeket historikusan mind végighallgattam), Reasonable Faith, Reasons to Believe, Line of Fire amiket rendszeresebben hallgatok, ill. néhány másik, amit hébe-hóba. Szeretek biciklizés közben gondolkodni és sokat tanulok így (szerencsére biciklizni a mostani zárlatos időkben is szabad – persze igyekszek alacsony forgalmú helyek felé menni. :))

Hozzászólás

Moderálási elvek
Új hozzászólók kommentjei és a több linket tartalmazó kommentek automatikusan moderálósorba kerülnek. Moderálási elveimről a Magamról fül alatt lehet olvasni.
Archívum