Miért érdemes elolvasni Az apostolok hagyománya c. könyvet?

2020 jún. 2. | Divinity, Exegézis, Közösség, Tudomány | 6 hozzászólás

Az apostolok hagyománya (KRE-L’Harmattan, 2020) c. könyv a kereszténység kezdeteiről szól. Azért írtam, mert szerettem volna jobban érteni, hogy mi történt kétezer éve a Jézusról elnevezett mozgalomban és hogyan maradt fenn ennek a hagyománya. Bár a téziseimet elsősorban a tudományos közösség elé tártam, ezért igyekeztem minden állításomat tényekkel és érvekkel megalapozni (és az érveim megalapozottságát meg is mutatni), a kötet szerintem kifejezetten érdekes lehet olyan olvasóknak is, akik nem járatosak a teológiában vagy az Újszövetség-tudományban, de érdeklődnek a kereszténység kezdetei iránt. Írás közben rengeteg kérdés volt a fejemben, amelyekre kerestem a választ, és ezek a kérdések szinte biztosan szöget ütöttek mások fejében is. Ha érdekel a válaszom az alábbi kérdések valamelyikére, Az apostolok hagyománya számodra is hasznos olvasmány lehet:

Miért pont tizenkét apostolt választott Jézus? (Egyáltalán ő választotta őket?)

Ha Pál is apostol volt, akkor mégsem tizenkét apostol volt csak?

Mit jelent egyáltalán az apostol szó? 

Miért választották meg Mátyást apostolnak? Nem Pált kellett volna?

Akkor most pontosan hány apostol volt a korai egyházban?

Andronikosz társát Júniának vagy Júniásznak nevezték? Vajon ők is apostolok voltak?

Miért nem a tizenkét apostol írta az Újszövetség könyveit?

Miért vannak az Újszövetségben olyan könyvek, amelyeket nem apostol írt?

Maga Péter a kőszikla, amelyre az egyház felépül, vagy valami másra utalt Jézus?

Tudhatjuk biztosan, hogy Jézus szavai maradtak fent az evangéliumokban?

Péter és Pál vajon ugyanazt az evangéliumot hirdették?

Ha Pétert maga Jézus hatalmazta fel, miért feddhette meg őt Pál?

Igaz az, hogy kezdetben sokféle kereszténység létezett?

Igaza van Bart Ehrmannak, hogy az ortodoxok hallgattatták el a gnosztikusokat?

Van legitim és normatív megfogalmazása a keresztény hitnek?

Megbízható az apostolok hagyománya? Ha igen, miért?

Van különbség az apostoli hagyomány és az egyházi hagyomány között?

Létezett az a bizonyos „presbiter János”, akit a jánosi könyvek szerzőjének gondolnak?

Miféle tekintélye volt az apostoloknak az ősegyházban?

Ha Jézus szolgáló vezetést tanított, miért beszélünk egyáltalán tekintélyről?

Hogy kapcsolódik az apostoli tekintély Jézus tekintélyéhez?


A könyv itt vagy itt megrendelhető.

6 hozzászólás

 1. JanosH

  Volt egy fogadalmam: addig nem veszek új könyvet, amíg a meglévőket nem olvasom el. Szerencsémre az Apostolok hagyománya címűt megkaptam ajándékba a napokban:)))

 2. János

  Kedves Ádám,

  Igaza van Bart Ehrmannak, hogy az ortodoxok hallgattatták el a gnosztikusokat? – Ez engem is érdekelne 🙂

 3. svgy

  Kedves Ádám,

  Én egyértelműen a “nem járatosak a teológiában vagy az Újszövetség-tudományban” kategóriába eső olvasóként kezdtem neki és mostanra el is olvastam a könyvedet, gratulálok hozzá! Hát nem kevés forrásnak jártál aprólékosan utána, az biztos.

  Hogy csak egy dolgot emeljek ki a sok érintett kérdés közül: Péter apostol személyével kapcsolatban mindjárt az előszóban sikerült az érdeklődésemet alaposan felkeltened és ez az érdeklődés fenn is maradt bennem végig a könyv fejezeteinek olvasása során.
  Persze én személy szerint – nyilván nem függetlenül a tiédtől különböző felekezeti hátteremmel – a könyv befejeztével sem jutottam arra, hogy “talán soha nem érte végzetesebb találat a római pápaság teológiai alapjait”, miközben persze nem olvastam Oscar Cullmann Péterről írt könyvét (sem…) a hivatkozott források közül. (A wikipedia szerint a sírjára Karl Barth vicces megjegyzéssel a “három pápa tanácsadója” feliratot szánta egykoron.)

  Ami egyedül kicsit nehezebbé tette nekem, mint abszolút laikus olvasónak a szöveget, az a görög (arámi, héber) szavak és kifejzeések tekintélyes száma, amiket nyelvi ismeretek hiányában kénytelen voltam átugrani, dehát ez nyilván az én fogyatékosságom, amikre egy újszövetségi tematikájú disszertáció kapcsán eleve számíthat az olvasó.

  Még egyszer szeretnék gratulálni a valóban izgalmas és érdekfeszítő témákat boncolgató könyv megírásáért; egyúttal fogadd őszinte elismerésemet az alapos felkészülésért és a lelkiismeretes háttérmunkáért, ami ebbe a kötetbe nyilvánvalóan belement. Egyúttal sok erőt és ihletet kívánok neked Istentől további tudományos pályafutásodhoz és írásaidhoz!

 4. Szabados Ádám

  Kedves svgy,

  köszönöm a visszajelzésedet! Megható és egyben bátorító, hogy végigolvastad a könyvet, és a görög és héber szavak sem tántorítottak el. A Péterrel kapcsolatos megjegyzésem Cullmann könyvére vonatkozott, de nyilván annak az érvrendszerét is lehet vitatni, bár én összességében (ha nem is minden ponton) meggyőzőnek találtam. Pétert ma sokkal fontosabbnak látom, mint a kutatásom előtt, és ebből (valamint hitvalló Alapkő-szerepéből) kifolyólag megismételhetetlennek is. Ahogy általában az apostoli alapot is egyszerinek és megismételhetetlennek tartom. De a könyvben az elsődleges polémiám – ahogy biztos Te is érzékelted – nem a pápaság koncepciójával volt. Örülök a reakciódnak!

 5. svgy

  Igen, teljesen világos hogy nem ez a kérdés volt a könyv középpontjában és az is érthető (mert mindjárt az elején tisztázod te magad is), hogy maga a választott téma annyira a “középpontot” célozta meg, hogy onnan aztán ezerfelé eltérítehett volna számos érdekes (és egyenként is szintén alaposan végiggondolható, elemezhető) kérdéskör, legyen az akár az apostoli utódlásnak (vagy annak lehetetlenségének) tematikája.

  Tényleg nagyon tetszett a könyv, olyannira, hogy mindjárt meg is rendeltem még egy példányban, amit egy kedves ismerősömnek szánok ajándékba, akivel aztán reményeim szerint majd tudok is később beszélgetni az általad felvetett kérdésekről.

 6. Tavaszieper

  Szia Ádám.
  A Libritől megrendeltem a könyved jó pár napja, kaptam visszajelzést a megrendelésről de azóta semmi. Lehet még várnom kell kicsit.
  Azt hittem a boltba lehet kapni, de mondták hogy online rendeljem, és majd bejelölhetem melyik boltba tudom átvenni. Még ez sem sikerükt, mert még nem kaptam jelzést hogy bejelölhessem.
  No, majd remélem azért karácsonyra megkapom😀😀.
  No persze , amikor kerestem a polcokon a könyved a Bartus könyve egyből a szemem elé került. Nem értem , hogy az értéket képviselő könyveket miért csak megrendelhetem tőlük, az ilyen megélhetési blabla könyveket meg raktáron tartják. 😞

  Ha esetleg elfogy a türelmem jelzek, hátha van neked raktáron😀

  Gratulálok az új oldalhoz!

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK