Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (8) – Isten ujja

2020 Sze. 19. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 9 hozzászólás

A mágusok is meg akarták tenni titkos mesterségükkel, hogy szúnyogokat hozzanak elő, de nem tudták. Szúnyog lepett el tehát embert és állatot. Ekkor azt mondták a mágusok a fáraónak: Isten ujja ez!” (2Móz 8,14-15a)

Amikor Mózes és Áron vérré változtatták a Nílus vizét, a fáraó mágusai ugyanezt megtették. Amikor Áron botja a fáraó előtt kígyóvá változott, a mágusok botja is kígyóvá változott (igaz, Áron botja felfalta a mágusokét). Amikor Mózes és Áron békákat hoztak elő a Nílusból, a fáraó mágusai szintén békákat hoztak fel a vízből.

Vajon trükkökhöz folyamodtak? Vagy okkult erőkkel dolgoztak? Milyen hatalom állhatott a mágusok rendelkezésére, amivel képesek voltak Isten munkájának az utánzására? Azt, hogy békák jöttek fel a Nílusból és a víz vérvörössé vált, könnyen el tudom képzelni valamilyen bűvészmutatványnak, a bot kígyóvá válását nehezebben, de még talán az is megmagyarázható természetfeletti erők nélkül. Az is lehet, hogy Egyiptom istenei mögött démoni fejedelemségek álltak, és a mágusok ezekkel léptek kapcsolatra. Ahol elakadnak, az mindenesetre az, amikor a porból kellene élőt előhívni, mint a teremtéskor.

Azt, hogy a por szúnyogokká váljon, a mágusok valamiért már nem tudták megcsinálni titkos mesterségükkel. A békákat ki tudták terelni a Nílusból, a porból nem tudtak szúnyogokat varázsolni. Egy bot kígyóvá változtatása ment nekik (bármi is volt a varázslat mögött), milliárdnyi szúnyog előállítása a porból meghaladta a képességeiket. Ők maguk ismerik el: ez már Isten ujja (‎אֶצְבַּ֥ע אֱלֹהִ֖ים)! Ecbá Elohím! Ugyan nem azt mondják, hogy ez „Isten keze”, amely Egyiptomra nehezedne, és nem is azt, hogy „JHVH ujja”, elismerve, hogy Mózes és Áron Istene okozza a csapást, de beismerésükben így is benne van, hogy az erejüket meghaladó hatalommal állnak szemben. Ez az Ecbá Elohím! Az Isten ujja!

Amikor évezredekkel később Jézust azzal vádolták, hogy Beélzebubnak, az ördögök fejedelmének a segítségével űzi ki a démonokat, Jézus azzal válaszolt, hogy a Sátán nem hasonulhat meg önmagával, mert akkor összeomlik birodalma. „Ha viszont én Isten ujjával űzöm ki az ördögöket, akkor bizony elérkezett hozzátok az Isten országa.” (Lk 11,20) Beélzebubot a „repdeső lények urának” tartották, és úgy gondolták, hogy Jézus az ő erejével űzi ki a démonokat. Jézus finoman emlékezteti őket: a szúnyogok és böglyök fölött annak idején nem volt hatalmuk az okkult mesterséget folytató mágusoknak, csak Isten ujja tudta őket mozgatni. Ahol az Ecbá Elohím jelenik meg, ott viszont véget ér a sötét erők uralma és eljön Isten szabadítása.

Urunk, szabadíts meg bennünket is a gonosztól!

 

9 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  “….. a mágusok ….. maguk ismerik el: ez már Isten ujja …..”

  “………………… évezredekkel később Jézust azzal vádolták, hogy Beélzebubnak, az ördögök fejedelmének a segítségével űzi ki a démonokat, ………..”

  Megdöbbentő látnia azt a negatív folyamatot, ami az idő haladtával az ember felismerő képességében az isteni beavatkozást illetően változik.

  Az egyiptomi mágusok még Isten ujjaként aposztrofálták a jelenséget. Az Úr Jézus kortársai a beavatkozást Belzebúbnak tulajdonították. Napjaink ember ellenben már sem istenit, sem ördögit nem feltételez “Isten ujja” megnyilvánulásaikor.

 2. Szilágyi József

  “… jöjjön el a Te országod…!”
  (Máté ev. 6:10a)

 3. Szilágyi József

  Máté evangéliuma 11:21
  Lukács evangéliuma 5:8-9
  Apostolok cselekedetei 11:17

 4. jgabor

  Olyan variáció nincs, hogy a szúnyogok változzanak porrá? (Inkább szívnám a port, mint a szúnyogok…)

  István védőbeszédében utal Mózesre, és ezt mondja róla: „Megtanították Mózest az egyiptomiak minden bölcsességére” (ApCsel 7:22). Valószínű, hogy Mózes testközelből ismerte ezeket a praktitákat. Azt viszont nem gondolom, hogy a varázslás is részét képezte volna a taníttatásának. Vagy?

 5. Zoli

  Jgabor, miért kérdezed, hogy …”Vagy?”?

 6. Szilágyi József

  Példák az Újszövetségből, különböző reakciókra:

  Nikodémus:
  “Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul, mert senki sem képes megtenni azokat a jeleket, amelyeket te teszel, hacsak nincs vele az Isten.” (Ján 3.)
  A farizeusok:
  “Nem Istentől való ez az ember, mert nem tartja meg a szombatot…Dicsőítsd az Istent: mi tudjuk, hogy ez az ember bűnös.” (Ján 9.)
  A vakon született:
  “Ha ő nem volna Istentől való, semmit sem tudott volna tenni.” (Ján 9.)
  A nagytanács:
  “A főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik (akit feltámasztott Jézus), mert sokan miatta mentek oda, és hittek Jézusban.” (Ján 12.)

  Samária:
  “A sokaság egy szívvel és egy lélekkel figyelt arra, amit Fülöp mondott, mivel hallották és látták azokat a jeleket, amelyeket tett…, és nagy öröm volt abban a városban.” (ApCs 8.)
  Lidda:
  “Lidda és Sáron lakói mind látták őt (Éneász meggyógyult), és megtértek az Úrhoz.” (ApCs 9.)
  Joppe:
  “Elterjedt ennek a híre egész Joppéban (Tábita feltámadt), és sokan hittek az Úrban.” (ApCs 9.)

  Simon mágus (egy varázsló az Újszövetség idejében):
  “Simon maga is hívő lett, majd miután megkeresztelkedett, Fülöp mellé szegődött, és amikor látta, hogy jelek és nagy csodák történnek, egészen elámult…
  Amikor látta Simon, hogy az apostolok kézrátételével adatik a Szentlélek, pénzt ajánlott fel nekik, és így szólt: Adjátok meg nekem is ezt a hatalmat… (Péter azonban elutasította)”

 7. jgabor

  @Zoli
  Nem ismerem Mózesnek – mint ifjú hercegnek – az egyiptombeli órarendjét.
  Annakidején pl. Mo-on minden felsőoktatási intézményben kellett dialektikus materializmust is tanulni, de legalábbis részt venni az órákon.
  Nem tudom, hogy az egyiptomi oktatók mekkora teret hagytak a vallás- és lelkiismereti szabadságnak Mózes számára.
  Dániel -hasonló szerepben – helytállt istenfélő emberként, gondolom, Mózesnek (de már Józsefnek is) meg lehettek a maga harcai abban a pogány kultúrában.

 8. Rita

  Kedves Ádám! Bocsánat, hogy itt: küldtem pénteken “hivatalból” e-mailt, esetleg rá tudnál majd pillantani? : ) Nagyon köszönjük! R.

 9. Szilágyi József

  Elhibázott reakció: pogány “szentté avatás” Lisztrában. Apostolok cselekedetei 14:8-18.
  Vö. :
  ApCsel 10:25-26
  “Amint Péter be akart lépni, Kornéliusz eléje ment, lábához borult, és imádni akarta. Péter azonban felemelte, és így szólt hozzá: Állj fel, én is ember vagyok!”

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK