Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (24) – A zafírkő felett

2021 ápr. 20. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 1 hozzászólás

Majd fölment Mózes és Áron, Nádáb és Abíhú meg Izráel vénei közül hetvenen. Látták Izráel Istenét: Lába alatt zafírkőféle volt, olyan tiszta, mint maga az ég. Izráel fiainak a vezetőire nem emelt kezet, bár látták az Istent, amikor színe előtt ettek és ittak.” (2Móz 24,9-11)

Amikor az ÚR dicsősége megjelent a Sinai-hegyen, félelmetes volt a hegyhez közeledni. A hang azonban így szólt Mózeshez: „Jöjj fel az ÚRhoz te és Áron, Nádáb és Abíhú meg Izráel vénei közül hetvenen, és tőle távol boruljatok le előtte! Csak Mózes jöjjön közelebb az ÚRhoz, a többiek ne jöjjenek közelebb! A nép ne jöjjön fel vele!” (1-2)

Furcsa szó ez a közel jönni (נָגַשׁ). Isten mindenütt jelen való, „nincs messzire egyikünktől sem, mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk” (ApCsel 17,27-28), és mégis lehet hozzá közeledni. Azért lehet hozzá közeledni, mert Isten bizonyos értelemben mégis távol van. Őt az egek egei sem fogadhatják be. Ő a mennyben lakozó Isten. A kék égboltozat feletti Isten.

Mielőtt Mózes, Áron és a többiek elindulnának a hegyre, Mózes fölolvassa a szövetség igéit, oltárt építenek, áldozatot mutatnak be, és Mózes ráhinti a vért az oltárra és a népre (3-8). Istenhez csak a szövetség alapján lehet közeledni, a szövetségben pedig benne van a vér feltétele. A vér miatt lehetséges, hogy „Izráel fiainak a vezetőire nem emelt kezet, bár látták az Istent, amikor színe előtt ettek és ittak.” (11).

Amikor Mózesék a hegyen megpillantották az URat, a lába alatt zafírkőfélét láttak. A zafír (סַפִּיר) gyönyörű kékes színű drágakő, amelynek legszebb darabjaiban csillagok rajzolódnak ki. Ez a zafírkő „olyan tiszta, mint maga az ég” (10). Amikor Ezékiel évszázadokkal később szintén látta Isten dicsőségét, ő is zafírról számolt be: „A fejük fölött levő boltozaton fölül egy zafírfényű trónus alakja látszott” (Ez 1,26).

Isten dicsősége mindkét megjelenésben egy zafírkőféle fölött ragyog, amely olyan, mint a tiszta ég. Isten dicsőségének trónusa a levegőég és az égboltozat felett van: a harmadik égben. A zafír fölött a mennyei birodalom nyílik meg, ahova bűnös ember be sem pillanthat úgy, hogy életben maradjon. Hacsak Isten nem köt vele vér által szövetséget, és nem engedi, hogy közeledjen hozzá.

A próféciák szerint egy nap a menny fog aláereszkedni a földre, hogy végleg megszűnjön Isten és köztünk a távolság. Ézsaiás próféta olyan korról jövendölt, amikor Isten újjáteremti a világot, és sokat szenvedett népének ezt ígéri: „Ó, te nyomorult, vihartépte, vigasztalan! Íme, én drágakövekre építem falaidat, zafírokból rakom le alapodat.” (Ézs 54,11) A zafír fölött pedig már közvetlenül Isten van, aki aláereszkedett népéhez.

Urunk, levesszük a sarunkat és hangtalanul csodálunk Téged, a zafírok felett lakót, akinek dicsősége betölti a mennyeket! Nyisd meg a szemünket, hogy lássunk! Takarj be bennünket vérrel, hogy a látványtól ne haljunk meg! Engedj közeledni Hozzád, és Te is közeledj hozzánk!

 

1 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  “………………………..  A zafír fölött a mennyei birodalom nyílik meg, ahova bűnös ember be sem pillanthat úgy, hogy életben maradjon. Hacsak Isten nem köt vele vér által szövetséget, és nem engedi, hogy közeledjen hozzá.” 

  Kegyelem, hogy ez a szövetségkötés Jézus vére által megtörtént, így mindazok, akik ezt a szövetséget elfogadják, bizalommal közeledhetnek a szentélybe lévő Istenhez: 

  “Bizalmunk van tehát testvéreim belépni a szentélybe, Jézus vére által.” (Zsidó 10:19) 

  A szentélybe lépve pedig nem csak megpillantjuk, hanem elidőzve  szemlélhetjük az Úr dicsőségét: 

  “Mi pedig mindnyájan fedetlen arccal szemléljük mint egy tükörben az Úr dicsőségét, ………..”(2 Kor. 3:18/a) 

  azokkal a szívben lévő (Máté 13:15) megnyílt szemekkel, melyről Bálám próféta így tett bizonyságot: 

  “… a megnyílt szemű ember szószata, aki hallja Istennek beszédét, aki látja a Mindenhatónak látását leborulva, de nyitott szemekkel.”(4 Mózes 24:3-4)

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK