Reggeli naplójegyzetek az Exoduszról (31) – Szent és profán

2021 júl. 16. | Divinity, Elmélkedések, Spiritualitás | 2 hozzászólás

Lásd, név szerint elhívtam Becalélt, Húr fiának, Úrínak a fiát Júda törzséből. Betöltöttem őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkára, hogy terveket készítsen az arany, az ezüst és a réz feldolgozására, kövek vésésére és berakására, fafaragásra és mindenféle munka elvégzésére.” (2Móz 31,2-5)

Az egész Szentírás világképét meghatározó mozzanat, amikor Isten betölti Becalélt a lelkével, hogy a szentély kellékeit elkészíthesse. Ebben a mozzanatban ugyanis találkozik egymással a szent és a profán, az anyagi és a spirituális, a hétköznapi és az ünnepi, a földi és a mennyei, vagyis mindaz, ami Isten világát – és benne az ember létezését – alkotja.

Becalél – és vele együtt Oholiáb – Isten Lelke (‎ר֣וּחַ אֱלֹהִ֑ים) által kaptak képességet arra, hogy terveket készítsenek, majd magukat a terveket meg is valósítsák. Arany, ezüst és réz feldolgozásáról, kövek véséséről, fa megmunkálásáról van szó, apáról fiúra öröklődő szakmákról, természetes úton elsajátítható képességekről. Mégis, ebben az esetben Isten Lelke tölti be a mestereket, hogy ezt a munkát elvégezzék.

A teremtéskor ugyanez a Rúah Elohím lebegett a vizek fölött, jelezve, hogy a spirituális világ nem az anyagi világ ellentéte, hanem az isteni Lélek kelti azt életre. Az ember a földre lett teremtve, nem az égbe, hogy a föld kincseit örömmel használja, élvezze. A Genezis szövege kiemeli, hogy amikor Isten megalkotta az embert, az Édenből folyók indultak el, egyikük megkerülte Havílá földjét, „ahol arany van”, és „a földnek az aranya jó”, sőt, „illatos gyanta és ónixkő” is van ott (1Móz 2,11-12). Az embernek dolga van a földdel, az arannyal, a gyantával, az ónixkővel.

Amikor Becalél kezébe vette az aranyat, a Rúah Elohím járta át a gondolatait és a szívét. A Rúah Elohím erősítette a karját és vigyázott a mozdulataira. A Rúah Elohím szentelte meg a profán cselekedetet, hogy az arany, az ezüst, a kő és a fa az édeni Szentélyben megtalálják a nekik kijelölt helyet, és a munka az Isten dicsőségét szolgálja.

A szent és a profán Isten Lelke által egyesül. A szent nélküli profán önmagába kunkorodik, a profán nélküli szent az ember számára testetlen és idegen. Isten az embert a földre helyezte, hogy az arannyal, az ezüsttel, a kővel és a fával dolgozzon, de az égből szenteli meg a munkáját, hogy az ne silányuljon bálványok faragásába.

Urunk, tölts be bennünket is Lelkeddel, ahogy kővel, fával, vassal, géppel, papírral, számokkal vagy épp billentyűzettel dolgozunk! Szenteld meg a mi munkánkat is, hogy épülő Templomod dicsőségét szolgálhassa!

 

2 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  “Az egész Szentírás világképét meghatározó mozzanat, amikor Isten betölti Becalélt a lelkével, ………….. Ebben a mozzanatban ugyanis találkozik egymással a szent és a profán, …………. a földi és a mennyei, vagyis mindaz, ami Isten világát – és benne az ember létezését – alkotja.”

  Számomra a legszemélyesebb, leglenyűgözőbb találkozása a szentnek és profánnak, mennyeinek és földinek a saját testem. Ez akkor történt, mikor szívembe fogadtam a Vigasztalót, az igazság Szellemét, akit Jézus kérésére nekem is az Atya adott, és aki velem marad mindörökké:

  “.. én kérem az Atyát, és más Vigasztalót ad nektek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Szellemét: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja Őt és nem ismeri Őt; de ti ismeritek Őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.” (János 14:16-17)

  Azt pedig, hogy ennek a találkozásnak mi a következménye, az örökkévalóságban lesz nyilvánvaló:

  “Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk Őhozzá; mert meg fogjuk Őt látni, amint van.” (1 János 3:2)

 2. TJMA

  Köszönöm Ádám, értékes gondolatok a számomra.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK