Teológus a sakktáblán

2021 okt. 30. | Divinity, Kultúra, Spiritualitás, Teológia | 3 hozzászólás

A Divinity olvasói számára jó hír, hogy Teológus a sakktáblán címmel hamarosan megjelenik egy válogatás az elmúlt tíz év terméséből. Aki eddig csak pontszerűen, egy-egy cikk erejéig találkozott a gondolataimmal, az most egyben is láthatja azt a nagyobb ívet, amit 2010 óta bejártunk. Diószegi Rita, a Luther Kiadó szerkesztője keresett meg az ötlettel, hogy a Luther Kiadó szívesen kiadna egy ilyen válogatást, és ezt a folyamatot végig szeretettel gondozta is. Hálás vagyok érte, mert magamtól nem biztos, hogy nekiálltam volna. Az elmúlt években Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója is többször bátorított, hogy gondolkodjak valami hasonlón, csak akkor még nem volt erre kapacitásom. Rendkívül megtisztelő számomra, hogy a két kiadó összefogva, együtt állt végül a könyv kiadása mögé.

A cím arra utal, hogy a teológus szerepét – saját szerepemet – hogyan látom. „A teológus kis pont az univerzumban, de a kinyilatkoztatás lámpása van nála, hogy a valóság minden zugába bevilágítson vele.” A mindenség sakktábláján a teológus nem vezér, hanem a király követe. Futó, vagy ahogy az angol nyelv mondja: bishop (püspök). Átlósan fut végig a táblán, kapcsolatba lép az egész valósággal, de nem uralkodik, hanem szolgál. Ugyanakkor nála van a király világossága, ami egyaránt képessé teszi őt a tanulásra és a tanításra. Az elmúlt évtizedben ilyen szerepfelfogásban írtam a Divinity cikkeit. Nem nálam van a bölcsek köve, nem tudok mindent, számos területről kifejezetten keveset tudok, van, amiről szinte semmit, de Isten kijelentése és a kíváncsiság egyszerre ösztönöz a megismerésre. A cikkek ennek a kíváncsiságnak a gyümölcsei.

A könyv novemberben jön ki a nyomdából, és mind a Luther Kiadótól, mind a Harmat Kiadótól meg lehet majd vásárolni. Hívőknek és nem hívőknek egyaránt érdekes lehet, mert arról a valóságról mesél, amelyben együtt lakunk. A mindenségről szól és rólunk. Szerintem a külső megjelenés is igényes, akár a karácsonyfa alá is becsúszhat egy-egy példány.

 

3 hozzászólás

  1. Fernando

    Szuper! 2 is becsúszik a karácsonyfa alá 🙂

  2. R.

  3. Fernando

    Tegnap óta már rendelhető a Harmat kiadónál 🙃

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK