Megjelent a Teológus a sakktáblán!

2021 nov. 18. | Divinity, Kultúra, Spiritualitás, Teológia | 9 hozzászólás

Jó hír: kijött a nyomdából és már kapható Teológus a sakktáblán című esszékötetem! Megrendelhető itt is és itt is. Ezúttal szeretnék ismét köszönetet mondani a Luther Kiadónak, külön Diószegi Rita olvasószerkesztőnek, aki kezdeményezte és végig gondozta ezt a projektet, valamint Herjeczki Kornélnak és a Harmat Kiadónak, akik szintén a kiadás mögé álltak. A cím azt sugallhatja, hogy a könyv csak teológusoknak szól. Valójában éppen a sakktábla itt a lényeg, a világ egésze, amelynek különböző zugaiba és tereibe a teológus bevilágít a kinyilatkoztatás szövétnekével. A könyv esszéi a mindenségről szólnak és rólunk. Az előszóban így mondom el a könyv célját:

„Olvasóimat egy szellemi utazásra hívom. Az utazás a hit és a kételkedés szubjektív teréből indul, az én lelkemből, ahol átéltem a megtérésben rejlő szabadságot. Innen lépünk ki az univerzumba, az anyag, energia, információ, a pókok és egyéb szörnyek, mindenféle apró és hatalmas dolog világába, ahol az olvasó elgondolkodhat azon, hogy barátságos-e a világegyetem, és a kinyilatkoztatással is találkozhat. Mivel hívő teológus vagyok, az ige lámpásával kalauzolom tovább az olvasót, először a tanítványi lét etikai kérdéseihez, majd az egyházba, a sokféle lelkiségi hagyomány izgalmas csarnokába, végül a tágabb emberi kultúra területére, ahol évezredek óta bölcselők, írók és költők próbálnak jelentést adni a jelenségeknek. A kötetben tehát a kicsitől haladunk a nagy felé, de az út bejárható akár úgy is, hogy az olvasó mindvégig a nagyra figyel, és végül mégis eljut a kicsihez: önmagához.

Utazást ígérek, de modern utazást. Nem úgy megyünk át a tájon, mint a régi utazók, akik lóháton, gyalog vagy szekéren utaztak, ezért fokozatosan, egészében élték át a táj változásait, hanem úgy, mint a mai ember, aki lemegy a metró egyik állomásán és feljön a következőn, vagy épp repülővel hagyja el az egyik várost, hogy néhány óra múlva már egy másik város utcáin sétáljon. Ez az esszékötet ugyanis válogatás abból a több mint ezerháromszáz cikkből, amelyek a Divinity blogon jelentek meg 2010 ősze és 2021 tavasza között. A kiválasztott fejezetek olyanok, mint egy világkörüli utazáson készült fényképek, amelyeket a szándék és a képzelet fűz össze ismét egyetlen nagy kalanddá.

Nem volt egyszerű eldönteni, hogy mi kerüljön a kötetbe és mi maradjon ki belőle. Arra törekedtem, hogy az esszégyűjtemény összességében tükrözze a vágyamat, hogy a kinyilatkoztatás fényében értsem a valóság egészét, vagy legalább azt, amit látok belőle. Teológusként mindvégig hittel keresem a megértést, a hitem pedig abból a belső megtapasztalásból táplálkozik, hogy Isten Krisztusban szabaddá tett. A háborgó tengert összehasonlíthatatlanul jobb szikláról nézni, mint benne fuldokolva, és utazni is jobb úgy, hogy végül célba érhetünk. Ilyen kalandra hívom tehát az olvasóimat, akiknek sok fénykép minden bizonnyal már ismerős lesz. Akinek van kedve, tartson újra velem!”

9 hozzászólás

 1. Fernando

  Hozzám is ma ért ide a könyv fizikai valójában 🙂

 2. Szabados Ádám

  🙂 Én még mindig nem láttam, csak képen.

 3. Szalai Miklós

  Gratulálok, megszerzem a könyvet.

 4. Szabados Ádám

  Ez nagyon megtisztelő!

 5. Szilágyi József

  Épülést, lelki növekedést szolgáljon.

 6. Gergely Erzsébet

  Meghallgattam az Evangéliumi Fórum keretében megtartott Teológus a sakktáblán – Esszék a mindenségről és rólunk – című kötet bemutatóját.

  https://www.youtube.com/watch?v=3QCONSUeaEk

  Köszönöm Ritának, Ádámnak és Dánielnek a beszélgetést.

  Néhány, számomra jelentőségteljes gondolat a beszélgetésből:

  teológus a sakktáblán nem a vezér, hanem a futó (bishop)
  teológia -> Istennek élés
  az igazsággal dolgoznunk kell
  a teológia a valóság egészét akarja átfogni
  a generalistát az foglalkoztatja, a részek hogyan illeszkednek az egészbe
  (szubjektív) kegyelem, hogy Isten gyermekeként az univerzum számomra is barátságos
  a valódi hit a kételyen és botránkozáson túl van (kiállja ezek próbáját)
  a könyv azoknak íródott, akik készek erőfeszítést tenni azért, hogy megértsék az író szándékát
  Ádám exegézise -> lehorgonyozni a Szentíráshoz

  Nagyszerű a könyv logikai íve!

 7. Csabacz

  …ez mitől ellenpropaganda? Olvastad a könyvet?

 8. jgabor

  vicc akart lenni! 🙂

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK