A ChatGPT prédikál

2023 jan. 29. | Divinity, Spiritualitás, Tudomány | 17 hozzászólás

Elkezdtem játszani a ChatGPT Open AI (Mesterséges Intelligencia) programmal. Nagyon durva. Egy perc alatt szinte bármit megír, amire kérem, legyen az esszé, stratégia, program, vers, vagy megoldás bármely tetszőleges problémára. Még az orosz-ukrán háború okairól és a feleket terhelő felelősségről is józan, mérlegelő, sok szempontot figyelembe vevő gyors válasszal tisztelt meg. Gondoltam, megkérem, írjon egy igehirdetést a Máté evangéliuma 3. fejezetéről, amelyről múlt vasárnap prédikáltam. Beírtam a chat-ablakba: „Írj egy igehirdetést a Máté 3-ról!” (Így, magyarul, mert az OpenAI egész jól beszéli obskurus finnugor nyelvünket is.) Azonnal köpte ki válaszul ezt a homíliát:

Szeretteim, ma Máté evangéliumának 3. fejezetét olvassuk, amely Keresztelő János prédikációjáról szól. János a Jordán folyó partján hirdette a megbánásra és a bűnbánatra való hívást, hogy az emberek megtérjenek és új életet kezdjenek. Ő volt az, aki azt mondta: »A következő jön, aki erősebb nálam, és én nem vagyok méltó, hogy lehajtsam a cipőjét. Ő fogja megkeresztelni titeket Szent Lélekkel és tűzzel.«

János volt az, aki előkészítette az embereket Jézus megjelenésére. Ő volt az, aki rámutatott Jézusra, mint az Úrra és Megváltóra. Ő volt az, aki azt mondta: »Ő az, akit kerestem: aki utánam jön, az erősebb nálam, és én alig vagyok méltó, hogy lehajtsam a cipőjét.«

Ma is hívunk mindenkit, hogy hallgassa János prédikációját és térjen meg. Hívunk mindenkit, hogy fogadjon el Jézust, mint személyes Megváltóját, és készüljön fel az Úr jövetelére. Hívunk mindenkit, hogy álljon rendbe, és készüljön fel az Úr jövetelére. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, hogy új életet kezdjünk az Úrral és vele együtt járjunk.”

Ez az igehirdetés így még nem alkalmas arra, hogy egy lusta prédikátor egy az egyben felmondja, a háborúról szóló válasza cizelláltabb volt, nyelvtanilag sem volt benne hiba, de ezt is kapásból összedobta, és történelmi léptékben nagyjából fél másodperc múlva lesz ennél sokkal jobb prédikációja is. Az általam használt verzió még csak a fénysebesen tanuló ingyenes béta verzió, és úgy tudom, már most van ennél lényegesen okosabb változata is a programnak. Mit mondjak, egyáltalán nem vártam ezt a kort. Bámulatos a technológiai fejlődés, biztos rengeteg haszna is lesz, de most inkább azokat is mélyen megértem, akik annak idején a gőzgépet sem tartották jó ötletnek. Nem bízom az emberiség bölcsességében, sem a gépekében. A lusta prédikátorokban végképp nem.

Ha érdekel benneteket az én AI nélküli prédikációm a Máté 3-ról, itt meghallgathatjátok.

 

17 hozzászólás

 1. Erzsébet Gergely

  „…………………………………………………………………..Nem bízom az emberiség bölcsességében, sem a gépekében. A lusta prédikátorokban végképp nem.”  

  Bizonyos vagyok abban, hogy Isten sem. Viszont ha a Lukács 3:8 versére gondolok, ahol János többek között azt mondja azoknak, akik bár bemerítkezni mentek hozzá, ám nem merítette be őket:  

  „Teremjetek tehát megtérésre méltó gyümölcsöket, és ne kezdjétek azt mondani magatokban: Ábrahám a mi atyánk, mert mondom nektek, hogy Isten képes ezekből a kövekből fiakat támasztani Ábrahámnak.”  

  Ebből, bár merész következtetéssel arra gondolok, ha Isten képes kövekből fiakat támasztani, akkor a ChatGPT Open AI – t is felhasználhatja eszköztárában terve megvalósításához még akkor is, ha a programozók célja egész más volt. A lustaság pedig, ami valószínű más élet területen is jelen lehet, számadásra kerül az Úrnál.

 2. Szalai András

  Hát, borzongató, de valójában a programozók a profik, nem?
  És vajon tudna prédikálni a Micimackó egy fejezetéből is?

 3. Szabados Ádám

  Parancsolj:

  A. A. Milne Micimackó című meséje a szívünkbe zárva élő időtlen klasszikus, amelyet generációk szeretnek és ismernek. Ebben a mesében Micimackó, az aranyos medve és barátai, Tigris, Nyuszi, Béka, Kaktusz és mások, a legszokatlanabb és legszórakoztatóbb kalandokra invitálnak minket. Az ő történeteik és élményeik megmutatják nekünk, hogy a barátság és a kalandok a legfontosabbak az életben, és hogy a legszélesebb mosollyal a legnagyobb nehézségek is legyőzhetők. Az élet Micimackó meséjének által olyan, mint a fán töltött szép délután, vagy a játszótéren való játék. Hagyjuk, hogy a Micimackó meséje meghozza a gyermeki örömöt és boldogságot életünkbe, és élvezzük az életet a barátainkkal!

 4. dzsaszper

  Azért mondjuk ki: a ChatGPT nem tud prédikálni, legfeljebb mások prédikációit utánozni és összegyúrni. Szóval a hozott anyag (a háttérban adott adatbázis az adott témában) és a tréning minősége határozza meg a kimenet minőségét…

 5. Halász Zsolt

  Azért ez a ChatGPT-kreáció még prédikációvázlatnak is erős.

 6. Erzsébet Gergely

  Időközben eszembe jutott még egy igevers a kővel kapcsolatban. Az, mikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, miközben tanítványai dicsérik az Istent. A farizeusok viszont kérik Őt, hallgattassa el őket. Jézus pedig az alábbit felelte nekik: 

  „……………: Mondom nektek, hogy ha ezek csendben maradnának, a kövek azonnal kiáltanának.” (Lukács 19:40/b) /Google for./

  „…………..: I tell you that, if these should hold their peace, the stones would immediately cry out.” /King James for./

  Kezdettől voltak emberek, körülmények, akik, amik el akarták hallgattatni Jézus tanítványait. A poszt témájánál maradva, ez lehet pl. a lustaság, mikor a prédikátor (tanítvány) a könnyebb utat választja. Isten viszont megteheti, hogy ilyenkor a kövek kiáltsanak, akár egy „OpenAl kiköpött homíliája” által.

 7. Zoltán

  Mesterséges Intelligencia valójában nincs még és lehet hogy sohasem lesz. Úgy biztosan nem ahogy most az átlagemberek gondolnak rá.

  Az igazi igehirdetés egyáltalán nincs veszélyben, mivel kijelentésalapú, Szent Szellem ihlette. Akár a hirdetésre felkészülés során, akár spontán alakulóan.
  Mivel a réma nem embertől ered, így még az ember sem képes ezt a „kontentet”, tartalmat előállítani magában.
  A logosz alapú és csak azt tartalmazó prédikációkat pedig ismerjük, tapasztaltuk , hallottuk.
  Ahhoz régebben több munka kellett a könyv-konkordanciákkal. Manapság kevesebb energia, de a lényegen nem változtat.
  Mástól vett/összeollózott vagy kizárólag saját gondolatból indíttatott prédikáció – akár ezernyi igével és hittétellel, akár teológiával, ugyanúgy a maga helyén értékelhető, mint egy MI, akár a ChatGPT által összerakott „mű” amit felhasznál és gyárt a mikrofonhoz jutó. .

 8. Ada

  Az ember-prédikátor – ha nincs a Szent Szellemtől kijelentése, általában azon agyal, hogyan írhatna valami újszerűt, valami frappánsat, ha nagyon modern akar lenni, valami soha nem hallottat, úgy, hogy mégse legyen nyakatekert. Az AI-t ez nem befolyásolja. Egy prédikációt akar előállítani, adott szabályok alapján, nem kerülve a gyakori formulákat, hanem éppen hogy azokat összegyűjtve, minden prédikációk kvintesszenciáját elkészítve. Szerintem arra jó, hogy összefoglalja, mit tanít adott témában a „fősodor”.

 9. Batvan

  A ChatGPT-t nem az emberért tervezték és formálják, hanem az ember ellen. Ami most még inkább „szerethető” segítőtársnak mutatkozik az ember napi problémáiban, kommunikációjában, ezzel is jobban háttérbe szorítva a Teremtő Atyával, a Krisztussal és a Szent Szellemmel való kapcsolatot. Az igazi spirituális-érzelmi kapcsolat helyett kapnak az emberek egy inteligens, művi okos- és beszélőtársat, aki igyekszik minden „jó és gonosz tudás” igényünket kielégíteni. Erről a „fáról” való étkezés csak egy újabb elszakadás az Örökkévaló jelenlététől.

 10. Kerekes Ernő

  Ijesztő, de valahogy hasonlít, emlékeztet hús vér emberek prédikációira, amiket időnként hallottam. Sajnos.

 11. Steve

  Fejlesztőként a ChatGPT-t nagyszerűen tudom használni olyan algoritmusok megírására, amit egyébként fárasztó kitalálni, összerakni és kitesztelni. Csak megmondom neki, mit kérek, pár másodperc alatt összedob valamit (néha nem jót, de az instrukcióim alapján ki tudja javítani, mindig sűrűn elnézést kérve a hibákért, mert nagyon udvariasra van hangolva) – utána picit még finomíttatom vele és a munka nagy része kész is, testre szabhatom és tehetem is a kódba.

  A fiam legutóbb az angol háziját íratta meg vele (mentségére legyen szólva, folyékonyan beszél angolul) – az egy oldalas fogalmazásával, amivel egy órát elszüttyögött volna, pár perc alatt megvolt így… Még arra is odafigyelt, hogy kért hozzá egy egyedi hangvételt, hogy ne olyan legyen az eredmény, mint a többiek ChatGPT-s változata. Az egész osztály használja az ilyen-olyan házik készítése során és egymásnak küldözgetik, ha valami vicces eredményt dob ki a rendszer.

  Vicces történeteket meséltetni vele kitalált dolgokról, vagy verseket íratni vele rendkívül szórakoztató.

  Hát itt tartunk.

 12. Zoli

  Édes az AI és kívánatos használni. Még annyi veszélyérzetet sem generál, mint a vakcinák.
  Fejlesztői mindenféle jobbító szándékkal érvelnek, amellyel a hitetlen emberek tömegeit maguk mellé állíthatják. Rendszeresen bevetik a halál legyőzésének kártyáját. Szándékuk messze nem hasonlítható a gőzgép felfedezéséhez, és az ahhoz kapcsolódó félelmekhez.
  Georgie Rose nevezetű lény például embert akar építeni. Nagyon ördögi minden megnyilvánulása és ő csak egy a sok közül.

  https://www.youtube.com/watch?v=zbgRJcI8syI
  What Does it Mean to be Human – Geordie Rose

  https://www.youtube.com/watch?v=cD8zGnT2n_A
  Geordie Rose of Kindred AI presents Super-intelligent Aliens Are Coming to Earth

  https://www.youtube.com/watch?v=PqN_2jDVbOU
  Geordie Rose | Quantum Computing: Artificial Intelligence Is Here

 13. Katona Simon

  Én is kipróbáltam. Feltettem neki azt a kérdést, hogy egy keresztény ember kinek legyen elsősorban engedelmes, Istennek vagy az államnak? Azt gondoltam bonyolult lesz neki a kérdés, de a következőt válaszolta: „Elsősorban Istennek kell engedelmesnek lennie egy kereszténynek. Az államnak való engedelmesség szükségképpen következik az Istenhez való engedelmességből, de csak addig, amíg az állam nem követel olyan dolgokat, amelyek ellentétesek az Isten parancsolataival.” 🙂

 14. Anna

  Addig szép és jó ez, amíg nem kerül gonosz kezekbe a rendszer, s nem használják fel mondjuk tárgyalásokon valaki ellen.

 15. Benchmark

  Lehet, hogy a „lehajtott cipőm” teszi, de én ettől sem félek annyira. Minden új információs infrastruktúrától félünk kezdetben, gyerekkoromban a színes tévé volt a mumus, aztán a mobiltelefon, és így tovább. Középkorban meg a könyvnyomtatástól volt a Sátán műve, lett is belőle reformáció. (Gyk.: Ez is vicc vót’, protestáns vagyok.) Mindenben van áldás és átok, ez már csak egy ilyen világ a bűneset óta.

  Ha a mesterséges intelligencia miatt már sem a szemünknek, sem a fülünknek nem hihetünk, akkor újra lesz respektje a személyes kapcsolatoknak, a kipróbált, Istennek szánt szolgálatokból folyó személyes tekintélynek.

 16. Zoli

  Az adatokon alapuló manipuláció új korszaka – Ez itt a kérdés, 2023. március 1.
  https://www.youtube.com/watch?v=1GbVCEcI4Po

  Az M5 a közmédia
  Gulyás István vendégei:
  Bedő Imre, alapító, Férfiak Klubja
  Fircz Tamás, politológus
  Somkuti Bálint, kutató, Biztonságpolitikai Műhely, MCC
  Földi László, titkosszolgálati szakértő, kuratóriumi elnök, Védett Társadalom Alapítvány

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK