A kereszt evangéliuma

2024 ápr. 1. | Bibliai teológia, Divinity, Rendszeres teológia | 1 hozzászólás

A Tűzfal podcast huszonkilencedik részében arról beszélgetünk Lacival, hogy vajon miért egy brutális kivégzőeszköz lett a keresztény hit jele, miért van a középpontban, és mire utal a kereszt jele? Szóba kerül a megváltás és az engesztelés kérdése is, és hogy vajon nem egy primitív, barbár kor vallási szokásai köszönnek-e vissza a kereszt kétezer éves értelmezésében. A beszélgetést megnézhetitek a Tűzfal YouTube csatornáján vagy meghallgathatjátok Spotify-on is. Ha tetszett, iratkozzatok fel a csatornánkra és osszátok meg másokkal is!

1 hozzászólás

  1. Gergely Erzsébet

    Néhány, számomra fontos gondolat a beszélgetésből:

    „……. A kereszt Isten erejének a jelképe ……., ……. Jézus felemeltetésének órája, az Ő megdicsőülésének órája a kereszten. ……. A mi pászka bárányunk megáldoztatott. …….. A keresztnek ….. már az ószövetségi kortól megvan az értelmezési kerete. ……. Mi a kereszt evangéliuma? A megváltásról szól. ….. a bűn, ……. a halál …… és a Sátán rabságából, szolgaságából. ……A keresztnek (is) sok aspektusa van. ….. A mai kor emberének a kereszt engeszteléssel kapcsolatos aspektusa ismeretlen, taszító, sőt, primitív. …… A bűn valósága magára vonja Isten, az Atya haragját ….., amit ítélet követ, …. Ez olyan stabil igazság, ami nincs kitéve az emberek hitének, a változó korszellemnek. ….. Isten haragja szent harag, amit kizárólag a bűn jelenléte aktivál. ……. Az engesztelést valójában mindig Isten végzi az oltárra tett vér által. …. és az engesztelő áldozat maga Isten. ….. Isten haragja nagyon komplex, mert ugyanakkor meg akarja menteni, akire haragszik. …… A kereszt tökéletes kinyilatkoztatása annak, milyen Isten. …… Igazság és szeretet. …….. A kereszt oldja fel a megbocsátás problémáját Isten nézőpontjából. …….. Isten kimenekedési lehetőséget kínál fel az ítélet alól Krisztusban. …….. Mindezekben nincs ellentmondás. Talán olyan, mint egy 5D – és prezentáció. ……. Istennél nem „elnézést” van, hanem tökéletes megbocsátás, aminek ára van, ami a vérontás, amit antropomorf módon nem tudunk megérteni. …. A kereszt evangéliuma Isten szeretet vállalása. ….. Ha hit által megértjük haragját, szeretetét, kegyelmét, a válság árát és a megbocsátást, akkor kijön egy csoda. …… Isten közösségre vágyik az emberrel, de mivel Ő szent, az ember pedig bűnös, ez így veszélyes az emberre nézve, (ezért Ő teszi szentté az embert Krisztusban/ János 17:19). ….. De mivel szeret, mindennek elfogadására nem a kényszerítés eszközét használja, hanem az ember döntését. …… Kegyelem megvallanom, Krisztussal azonosulva, „halála az én halálom volt.”

    Köszönöm a beszélgetést.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK