Bölcs női gondolatok a férfiakról?

2012 jan. 17. | Divinity, Egyén, Spiritualitás, Társadalom | 1 hozzászólás

Ha előkerül a nemi szerepek kérdése, a téma garantáltan érzelmektől fűtött, heves vitákat eredményez. Nehéz úgy beszélni a férfiasságról és a nőiességről, hogy a véleményünk – akármi is az – ne ütközzön erős félelmekbe, előítéletekbe, meggyőződésekbe és kulturális tabukba. Megosztó témáról van szó: nagyon nem mindegy, hogy sibbóletet vagy szibbóletet mondunk-e (vö. Bír 12,6). Bárhogy foglalunk állást, lesznek társaságok, ahol utána meghidegül és elfogy körülöttünk a levegő. A témát mégsem kerülhetjük ki, hiszen nem a kvantumfizikáról vagy a Jelenések könyve értelmezéséről van szó, hanem egy gyakorlati területről, melyet valahogyan mégiscsak meg kell élnünk. Ha nincs véleményünk, zsigerből fogunk cselekedni, ami az állásfoglalás egyik legfelelőtlenebb formája.

Részben a téma érzékenysége miatt tartom kiváló írásnak Elisabeth Elliot Gondolatok a férfiakról c. könyvét, mely magyarul 1998-ban jelent meg a Jó Hír iratmisszió gondozásában. Egy nő beszél a férfiasságról, bölcsen, okosan, szeretettel. Olyan lelkülettel, amilyen Abigailban volt, amikor a férje által feldühített Dávidot nőies szelídséggel és okossággal vezette rá, hogy Isten embereként mi a feladata (1Sám 25,1-31). Elisabeth Elliot házasság előtt álló unokaöccsének, Pete-nek írta ezt a rövid könyvet, de a tanácsok minden férfinek szólnak, sőt, azoknak a nőknek is, akik a férfiak jelenlétében szeretnék igazán nőnek érezni magukat. A könyv alapvető üzenete azonban még ennél is fontosabb: vonzóvá teszi az Isten előtti alázatot!

Elisabeth Elliot az elmúlt évtizedek egyik Priszcillájaként sok Apollósnak magyarázta el alaposabban az Isten útját (vö. ApCsel 18,26). Velem is ezt tette. Amikor először rágtam át magam a tanácsain, egy bölcs nő szemén keresztül láttam magamat is, a férfiasságot is, a nőiességet is. A Gondolatok a férfiakról olyan írás, melyben a gyakorlatias bölcsesség együtt jár a gondolati mélységgel, és mindezt egy jól író szerző teszi élvezetes olvasmánnyá. A könyv esztétikai értékét tovább növeli Miklósné Tóth Sára kiváló, magyaros fordítása. Bár hatalmas irodalma van a férfi és női szerepek kérdésének, Elisabeth Ellioté az egyik legolvasmányosabb és legbölcsebb írás. Ne feledkezzünk meg erről a hasznos és okos könyvecskéről!

1 hozzászólás

  1. esefi

    Elisabeth Elliot a feleségemnek is sokat segített. Például abban is, hogy megértsen engem. Igaz, nem biztos, hogy pont ez a könyve volt az, de interneten is sok minden található tőle.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK