Honlapajánló: három angol nyelvű oldal

2013 dec. 17. | Divinity, Nincs kategorizálva | 1 hozzászólás

Hadd hívjam fel a figyelmet három remek anyagokat tartalmazó angol nyelvű honlapra. Az első a FOCL. Évekig váratott magára, de tavaly végre megindult a European Leadership Forum összes előadásának igényes közzététele, erre a célra született a FOCL (Forum of Christian Leaders) honlap. Érdemes körülnézni az oldalon, rengeteg érdekfeszítő, színvonalas előadást lehet meghallgatni vagy megnézni a teológia, az apologetika, a lelkigondozás, a tanítvánnyá tétel, a homiletika, a tudomány, a filozófia, az oktatás, a politika, az etika és az élet más területeiről. Sok előadás videó formátumban is elérhető, és ha jól látom, még mindig folyamatosan kerülnek fel újak. Kedvcsinálóként máris ajánlok néhányat.

Ha valakit az irodalom és a keresztény hit kapcsolata érdekel, érdemes meghallgatni például Jerram Barrs T. S. Eliotról, Shakespeare-ről vagy Tolkienról szóló előadásait. Akit a tudomány és a hit kapcsolata érdekel, inspirációt meríthet Hugh Ross, Richard Carthart, Stephen Meyer vagy Ard Louis előadásaiból (különösen érdekes lehet a Stephen Meyer és Ard Louis közötti vita a teista evolúcióról). A társadalmi folyamatok elemzésében Os Guinness szerintem páratlan. A teológia terén kimagaslóak Don Carson és mondjuk Dirk Jongkind, a vezetés kapcsán Bobb Biehl, a lelkigondozásban pedig Glynn Harrison előadásai. De van rengeteg más is. Nézzetek körül.

A másik honlap nemrég indult livingout névvel. A honlap készítői bibliai megoldásokat kínálnak azoknak, akik homoszexuális vágyakkal élnek. Önmagukról ezt írják: „We experience same-sex attraction and yet are committed to what the Bible clearly says, and what the church has always taught, about marriage and sex.” Vagyis annak ellenére ragaszkodnak a Biblia és a kereszténység történetének egyértelmű tanításához, hogy küszködnek saját szexuális vágyaik irányultságával. A honlapon személyes történeteket lehet olvasni, hallgatni, valamint válaszokat olyan kérdésekre, hogy például homofób-e az egyház, lehet-e szex nélkül élni, illetve mit is mond a Biblia a homoszexualitásról. Itt is érdemes körülnézni. Nem csak jól megcsinált weboldal, de szerintem kifejezetten adekvát válasz a bibliai hitet ezen a téren érő kihívásokra.

A harmadik honlap egy teológiai oldal, a Theology Network, amit a UCCF – a MEKDSZ partnerszervezete – rakott össze. A weboldal szilárd evangéliumi alapokon járja körül a teológia számos diszciplináját, a bibliai tanulmányoktól a történeti teológián át a teológiának a világvallásokkal való kapcsolatáig. A honlap a közérthetőségre törekszik, de igényes, alapos munkákkal találkozunk. Az anyagokat (cikkek és hanganyagok) első osztályú evangéliumi teológusok (pl. Mike Reeves, David Wenham, Kevin Vanhoozer, Gerald Bray, Peter Williams, Doug Moo, Simon Gathercole, Wayne Grudem, Richard Bauckham) állították össze. Ha valakinek nincs lehetősége elvégezni egy teológiai képzést, és tud angolul, ez a honlap kiváló lehetőség arra, hogy önmagát oktassa.

Tudom, sovány vigasz – sőt, kifejezetten frusztráló – ez az ajánló azoknak, akik nem beszélnek angolul. Bátorításként csak annyit hadd mondjak, hogy tizennyolc évesen én sem tudtam néhány szónál többet angolul. Azt viszont tudtam, hogy a legjobb teológiai források angol nyelven vannak. Úgyhogy nekiálltam megtanulni ezt a nyelvet. Az angol olyan nyelv, amivel az írott szövegek megértésében viszonylag gyorsan egész magas szintre el lehet jutni (az igazi nehézségek jóval később, inkább a stilisztikánál kezdődnek). Az angol nyelv középszinten való elsajátítása – amivel már lehet cikkeket és könyveket olvasni – nem csak nem ördöngösség, de aki eljut idáig, annak megnyílik a világ. Ma az angol a világnyelv (a teológiában is!), megéri a befektetést. Szóval hajrá!

1 hozzászólás

  1. József

    Valóban, angolul rengeteg anyag elérhető. Ma már nem is magával az információval van a gond, hanem annak szelektálásával. Ilyen szempontból tehát rengeteget jelent egy jó ajánlás. Köszönöm.

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK