Spiritualitás

Az istenfélő élet megjelölésére gyakran használt kifejezés a spiritualitás (magyarosabban: lelkiség). Az angol Divinity szó ezt a jelentést is lefedi, hiszen nem csak a teológia szinonimája, de utal az Isten előtti életre, istenességre is. A spiritualitást tágabb (világi illetve ezoterikus vagy misztikus értelemben) szokták az anyagi valóságon túli dolgok utáni vágyódásként vagy a belső lelki életre való reflexióként meghatározni. Szűkebb értelemben a keresztény hit megélését, Jézus követését, az istenfélő életet jelöli. Ezen a honlapon a spiritualitást ez utóbbi értelemben, a keresztény lelkiség megjelöléseként használom.

A SPIRITUALITÁS címszó alatt olvasható írások három kategóriában találhatók: egyén, közösség, elmélkedések. Az egyén kategóriában olyan írások találhatók, melyek az egyéni hívő szemszögéből vizsgálják az Isten előtti életet (pl. elhívás, tekintély, szerelem és romantika). A közösség kategóriában olvasható írások inkább a gyülekezeti élet és Krisztus egyháza szemszögéből beszélnek a hit megéléséről. Az elmélkedések közé a nehezebben besorolható gondolatmenetek kerülnek.

Az itt található írások jellege eltérő (a könnyedebb, személyesebb esszéktől, a vázlatokon át, az elvontabb, tudományosabb igényű tanulmányokig), mert különböző alkalomból és céllal készültek.

Egyén

Közösség

Elmélkedések

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK