Ha úgy keltél ma fel, hogy zúg a fejed és kétségbe vagy esve, mert győzött a politikai erő, ami ellen szavaztál, van egy jó hírem számodra: továbbra is Isten az Úr! Ha úgy keltél ma fel, hogy zúg a fejed, de mosolyog a szíved, mert győzött a politikai erő, amit támogattál, van egy kijózanító hírem a számodra: továbbra is Isten az Úr! Abdiás könyve a legrövidebb prófétai könyv a Bibliában. Edóm pusztulásáról és Jeruzsálem megmeneküléséről szól. Isten azt ígéri, hogy megalázza az erőszakos és dölyfös Edómot és az idők végén Sion hegye menedék lesz a hívő nép számára. „Azután az ÚR fog uralkodni.” Így fejeződik be a legkisebb kispróféta könyve. Bármi is történt tegnap, bárhogy is érezzük most magunkat emiatt, vigasztaljon, bátorítson vagy figyelmeztessen bennünket, hogy továbbra is Isten az Úr. Nincs olyan történelmi jelentőségű esemény, amelynél ne lenne fontosabb ez a tény. Akár örülünk most, akár szomorkodunk.

(Március közepén írtam és táraztam ezt be, nem tudva, mi lesz a választások kimenetele. Úgy írtam, hogy bármi is lesz, egyetértsek vele.)

91 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  „……….. továbbra is Isten az Úr! …………………………”

  Továbbra is csendes, mély öröm van szívemben, melynek forrása az a bizonyosság,
  hogy tudom, minden az Isten által meghatározott cél felé halad itt a földön, az
  univerzumban, és azon túl. Soli Deo gloria!

 2. Solt

  2018-as választások. A FÉLELEM pártiak megpróbálták legyőzni a FÉLELEM pártiakat. Sikerült is nekik,…győzött a FÉLELEM! 🙁

  Ugyanakkor jó, ha tudnunk, hogy a FÉLELEM országa nem Isten országa. Hiába az ilyen, vagy olyan lelkiismereti csomagolások, az termék az ami.

  Kedves testvéreim, barátaim. A keresztények nem félnek a holnaptól, mert az életüket nem emberre bízzák, hanem Istenre.
  Ezekbe a napokban is sokat sikerült tanulnom tőletek. Köszönöm.

 3. István

  Ez egy igen hasznos bejegyzés, nekem is ez ad most igazán a legtöbbet: Isten az Úr!

 4. JánosH

  Telitalálat az írás, köszönöm Ádám.
  A Jakab 5,13-at juttatta eszembe.

 5. kéfás

  Bennem két ige volt a mai nap/cikk kapcsán:

  „Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet éljünk teljes istenfélelemben és tisztességben.” (I. Tim. 2:1-2)

  és

  „Olyan az ÚR kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” (Péld. 21:1)

 6. endi

  Tudod Ádám, én főleg nem az ország sorsáért aggódok, hanem azokért a keresztény testvéreim miatt, akik nem tartják testvérüknek azt aki az ellenzékre szavazott… és akik olyanokat tartanak testvérüknek, akiknek államhatalma van, pedig nem keresztények.
  És mindezt úgy teszik, hogy közben ők magukat a legnagyobb keresztényeknek tartják.

 7. endi

  Orbán Viktor nem tisztességes eszközökkel küzdött a harcban. Jézus azt tanítja, hogy a jót nem lehet rosszal szolgálni.
  Erre azt mondod, hogy a politikában nem lehet máshogy. Igazad van. Erre én azt válaszolom, hogy Jézus azt tanítja, hogy a jót nem lehet rosszal szolgálni. Tehát ha egy politikus kétpofára hazudik, mocskol másokat, hamis tanúbizonyságot tesz embertársai ellen, gyűlölködést szít, akkor nem Jézus tanítása szerint teszi, még akkor se ha magát Jézus követőjének tartja. Még akkor se, ha ezzel állítólag a keresztény értékeket védi. Ugyanis Jézus azt tanítja, hogy a jót nem lehet rosszal szolgálni.

  Sőt, ha valaki mindezeket úgy teszi, hogy közben Jézus követőjének tartja magát, meg Isten akaratának véghez vivőjének, akkor ezzel a bűnét EZERSZERESRE növelte. Orbán Viktor ezt tette.

 8. Solt

  Szia endi,
  Én itt senki szavaiból nem olvastam ki azt, amit te vélni láttál. Nem mondon, hogy odakint nincs ilyen, de én itt nem érzékeltem ilyesmit. De az is lehet, hogy nem figyeltem eléggé.

 9. endi

  Solt, nem az itteniekre írtam, hanem általánosságban.

 10. senki

  Endi!
  Gyógyítson meg az Úr a keserűségből és a valláskárosultságból.
  Töltsél több időt a szabad levegőn, legyél hálás mindenért Istennek.
  Ne projektáljad ki a belső vivódásaidat az egész világra.
  senki

 11. Solt

  Valahogy így képzelem el az antikrisztusi rendszert. Úgy veszem észre lassan, de alakul ez. Alattomos egy Szörnyeteg az egyszer biztos.
  Azt is sejtem már egy ideje, hogy ezek a prog. liberálisok nem többek holmi hasznos idiótáknál. Persze odafent a magas politikai páholyokban a hangadók nem hülyék. Ha már megvan a felépített krízis, jöhet a jő és az egyedüli megoldás. Csakis így állíthatjak maguk mögé a vallásos keresztényeket, tömegeket.

  „When fascism comes to America, it will be wrapped in the flag and carrying a cross.” James Waterman Wise

 12. Szalai Miklos

  Nagyon örülök, hogy olyan keresztények is vannak itt, mint „endi”. Rossz eszközökkel nem lehet a jót szolgálni. Mélyen elgondolkodtam azon, amit egyszer egy izraeli, az államot, a cionizmust elutasító ultraortodox férfi szájából hallottam: „Ha Isten őrizz, az én kislányomat elkapná a Gonosz, és vallástalan lenne… akkor azt mondanám neki: menjél az egyik balos, marxista kibucba, és egyél tisztátalan ételt, csak azokhoz a nacionalista ortodoxokhoz ne menjél, akik azt hiszik, tudják, mikor jön a Messiás és Isten mindig Izrael Állammal van. „. Az őszinte hívőnek szimpatikusabb a hitetlenség, mint a hit politikai célokra való kiaknázása…

 13. Szabados Ádám

  Két világ a Fal egyik és másik oldalán. Különlegesnek tartom, hogy Krisztusban egyek lehetünk a Fal mindkét oldalán.

 14. Éva

  @endi, előre látszott ez: hányan meg voltak győződve arról, hogy Isten országa valósul meg OV vezetése alatt habár minden családból távozott már fiatal nyugatra – nem zavart a képbe – hömpölygött a békemenet. Már akkor rosszul voltam, DE lecsendesített a hitem.
  EZT az eredményt azonban nem tudtam elképzelni, az igazságosság itt lüktet az ereinkben. Kidobja a súlyos igazságtalanságot, a valódi BÉKE elrablóit.
  Solt, egyetértek ! Most milyen készségeket kell kifejlesztenünk, szoknunk (?) hogy a BARÁTAINKBAN elnézzük a büszkeséget tévedéseikben, ami mint a beton, mozdíthatatlan ? Békétlenséggel nem. Különben is, hazudik a másik oldal. Közben, nagyon sokan már tudva és akarva, orrbefogva szavaztak, mert ugye, a pályázatok és a kapcsolatok 🙁
  Johann Reichert listája nem teljes, vázlat inkább http://www.aaa111.info/dumafoldvar/aki-a-fideszre-szavaz/ Ha nem tudnánk, mi történik, elárvultak volnánk de nem vagyunk azok. A hitünknek növekednie kell és a nyugalmunknak is: hátha átüt a közömbösségen és a hamis illúziókon …

 15. Solt

  Krisztusban, Szellemében egyek lehetünk. Ismétlem, Szellemben és nem testi, törvényi igyekezetekben, mint ahogy sokan hajszoják.

  És különben is :

  Galatians 3:24
  Wherefore the law was our schoolmaster to bring us unto Christ, that we might be justified by faith.

  Galata 3:24
  Tehát a törvény nevelőnk volt Krisztusig, hogy hit által igazuljunk meg.

 16. Börni

  Azt hiszem mindenfajta értékítélet nélkül kijelenthető, hogy az országunk most mérte meg magát igazán, választások keretében. Ennyire futotta.(?)
  Így félretéve a bennem felmerülő negatív felhangokat, csak gratulálni tudok a győzteseknek. 🙂 Teljesen mindegy, hogy mi fog következni, a felelősség a miénk, így kíváncsisággal tekintek a folytatásra, abban a tudatban, hogy akármi történik, megérdemeljük. A jót is, a rosszat is. Csak kívánni tudom, hogy előbbiből legyen mindenkinek több osztályrésze! Én levontam a következtetéseim, aminek a végeredménye, hogy politika helyett is inkább kertészkedek a következő évtizedekben, ha engedik. A virágokat amúgy sem a véleményem érdekli, hanem a gondoskodásom 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=9GkVhgIeGJQ

 17. Solt

  Szia Börni! Valaki ajánlotta, nézzem meg a YouTube-on az „Egy szavazat” című rövid magyar választási dráma filmet. Kb.20 perces, ha igaz Nem láttad véletlenül? Érdekelne érdemes e megnézni.

 18. dzsaszper

  @endi

  ha általánosságban értetted: máshol egy-két blogon találkoztam a mentalitással, amit említesz, és hasonlóan érzek — de ezek kapcsán is Isten az Úr! Nem irigylem az elkövetőket, ami ítéletet kapnak majd a szavaikért Istentől, és nekik lenne a legjobb, ha megbánnák az ominózus szavaikat Krisztus előtt.

  Itt Ádám blogján még a kommentekben sem emlékszem hasonlóra sem.

 19. vas

  És mi lenne, ha imádkoznánk minden nap Magyarország vezetőiért (és a népért és az országért)? Szerintem Isten megvilágosítaná őket és elfordítaná őket a hamisságtól. Az ítéletet pedig Isten dolga. Ne vágyjuk mi ítélkezni, abból jó nem sül ki. Imádkozzunk értük, mert ez a legjobb amit tehetünk és keresztényként ez a mi legnagyobb felelősségünk.

 20. Börni

  Szia Solt,

  nem láttam. Viszont ha magyar, és választási, akkor biztos hogy dráma, és nem tragikomédia? 🙂

 21. István

  Úgy látom, az itteni közösség szókimondóbb volt mint én.

  Rettenetesen csalódott vagyok, ugyanakkor nagyon örülök, hogy több online írott médiaforrásban (nem kormánypárti) is megjelent hogy ne haragudjunk azokra a szavazókra, akiknek köszönhető a 2/3-ad. Gyűlöletkampányra gyűlölettel nem érdemes válaszolni, sőt, jóval győzhető meg a „gonosz” (itt inkább „gyűlölet-fogyasztó”).

  A jelenlegi állapot talán még inkább felelősséget helyez azokra a keresztényekre, akik ezt fontosnak tartják, hogy Krisztus önzetlen szeretetét közvetítsék megtépázott, félelemben tartott, uszított társadalmunknak! Mivel – ahogy a Biblia írja – a szeretet kiűzi a félelmet, és erre nekünk nagy szükségünk van.
  (előző mondatommal a fideszre szavazó keresztényeket nem akarom kirekeszteni, mivel bár fideszre szavazó testvéreinkkel lehet hogy több dologban (súlyosan) nem értek egyet, de köztük is nagyon sokan végeznek/végeztek értékes munkát Isten szolgálatában)

 22. Katona Simon

  Rosszul csatoltam a linket, nembiztos, hogy megtaláljátok, amire gondoltam. Lényeg, ott van egy felhívás „megfontolásra” címmel. Lényege, hogy a fideszesek ne kezdjenek kárörvendeni az ellenzéki szavazókkal, mert mind magyarok vagyok és széthúzás helyett össze kell tartanunk, főleg a következő években.

 23. Krisztina

  Én nem csöndes derűvel figyelem az eseményeket. Hanem gyászolok. És nem azt, hogy a ballib vesztett, és hogy idehaza egyelőre nem tör előre a progresszív liberális ideológia, hanem hogy a Fidesz gátlástalanul folytathatja minden húzását, lopását, hazudozását, tisztességtelenségét ÉS még felhatalmazást is kapott rá, hogy ez így jó, mindenkinek tetszik, csak folytassátok tovább.

  Nem számítottam ellenzéki győzelemre, csak arra, hogy az ellenzék megszorongatja a Fideszt. Azért szavaztam úgy, ahogy, hogy a Fidesz ne kapjon kétharmadot, hogy ne kapjon teljhatalmat. Nem jött össze. Mostantól mindent megtehetnek megint, gát és fék nélkül. Ezért most gyászolok.

  Gyászolok, mert az elmúltnyolcév tanúsága alapján a Fidesz nem tud helyesen élni a kétharmaddal. Vissza fog élni a teljhatalmával. Megint. Gyászolom, hogy az olyan értékeket, mint tisztesség, igazság, igazságosság, becsületesség, átláthatóság, az ország komplett lehúzta a vécén a migránsoktól való félelmében. Gyászolom, hogy a miniszterelnökünknek olyan lelkész tanácsadója van (Balog Zoltán), aki szégyent hoz az egész kereszténységre, amikor az index.hu-t vádolja a hírek manipulálásával, és csak akkor áll szóba velük, ha megtérnek. (Jézus ennek pont az ellenkezőjét tette.) Gyászolok, mert a KDNP nevében a keresztény és a demokrata jelző köszönőviszonyban sincs a valósággal. Gyászolom, hogy az országunk a Fidesszel együtt olyan embereket választott maga fölé, mint Rogán, Lázár, Mészáros, Semjén, Németh Szilárd, és hogy ezeknek az embereknek a hitelessége meg sem kérdőjeleződik az ország felének a szemében, bejutottak a parlamentbe újra. Olyan országban élünk, ahol a választók ezeket az embereket szeretnék a hatalomban látni. Gyászolom, hogy újabb négy évig – vagy ki tudja, meddig – folytatódik az ország szétlopása, a demokratikus súlyok és fékek lerombolása, a jogállam elbontása. Gyászolom, hogy magyar népszokás lett a korrupció, és már nem is titkolják; hogy egy milliárdos korrupciós ügy már nem is botrány, hanem normál ügymenet, apróbetűs lábjegyzet, amit másnapra elfelejtünk. Gyászolom, hogy következmény nélküli ország lettünk. Gyászolom, hogy a kétharmad miatt kormány nem lett rászorítva arra, hogy legalább meghallgassa a kritikát, és figyelembe vegyen más véleményeket – elsősorban szakvéleményeket – is. Kétharmadnál az ellenzék csak biodíszlet, akár be se üljenek a parlamentbe, mert minek. Érdemi vita sem lesz, a Fidesz erőből átvisz mindent. Vona Gábor ezt jól látja, és nem adja a nevét ehhez a bohóckodáshoz tovább, ami csak kicsúfolása a demokráciának. A választás ugyanis bár nem volt csalás, de nem volt tisztességes sem: a kormány súlyos médiafölényben volt, közpénzből tolta a pártpropagandát, és hazugsággal meg tisztességtelen eljárásokkal (pl erdélyi magyarok szavazhattak levélben, a külföldön élő magyarok azonban csak személyesen, külképviseleten) sikerült győznie.

  Győzött. Ez volt a célja: győzni, a hatalmat megtartani. Az eszköz nem számít.

  Én pedig hazaáruló vagyok Kövér László szerint. És ha civil szervezetnek dolgoznék, még nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenék.

  Az alaptörvényünk, amire az államunk berendezkedése épül,alig 7 éves, de már most is úgy néz ki, mint egy összevissza foltozott zsák: eddig 7x módosították. Külön kiemelném a 4. módosítást, amikor mindazokat a jogszabályokat, amiket korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt (pl hogy tilos közterületen életvitelszerűen élni), egy húzással a Fidesz beemelte az Alkotmányba, hogy az AB sem bírálhassa. Ez ismét kiváló eszköz lesz a Fidesz kezében.

  Most ismét kétharmada van a Fidesznek: az ország teljhatalmat szavazott neki. Lássuk, mit tesz vele. Imádkozom, hogy ne legyen igazam. Imádkozom, hogy a bíróság maradjon meg függetlennek. Imádkozom, hogy Tiborcz és Mészáros elég gazdagnak érezze már magát végre. Imádkozom, hogy ennyi lopás és hazugság legyen elég, és történjen már valami JÓ is ebben az országban, különösen az egészségügy, az oktatás és a szegénység terén.

 24. jgabor

  Nagyon sajnálom, hogy az írástudók most rámásznak erre a népi-urbánus (vidék-Budapest, „agymosott nyugger zombik”-művelt fiatal egyetemisták, internetet használók-Sokol rádiót hallgató falusiak) ellentétre. A jelenség természetesen létezik, csak a tálalás, a hangnem, az nem mindegy. Most komolyan, Földes András kinyomja az index-re ezt a címet: Hogy lehetett ilyen hülye egész Magyarország? Ez így oké? És pillanatokon belül jönnek majd a pocskondiázó cikkek az „orbánimádó” erdélyi magyarokról. Szerintem nagyon ütős az Ádám által belinkelt Forgács István szösszenet. (http://mandiner.hu/cikk/20180409_forgacs_istvan_es_felepult_a_fal) Egyébként meg nagyon örülök a nyugalomra, higgadtságra, egymás megértésére, hitre, szeretetre buzdító írásoknak, ez kell.

 25. jgabor

  Krisztina, egyrészt kicsit erős volt Balog Zoltántól az, hogy „majd ha megtér az index” (?), akkor nyilatkozik nekik, másrészt figyelve a nyegle indexes fiúk ténykedését, én sem biztos, hogy szívesen megállnék nekik. Szerintem pl. az index pont hu elnevezésű vallási felekezetnek is kritikát kellene gyakorolnia önmagára nézve. (Ha tetszik, megtérni 🙂 ) A fal építésében ők is benne vannak nyakig.

 26. endi

  Katona Simon, bulvár viktor évek óta azt kommunikálja, hogy aki nem fideszes az nem magyar. szerintem ez még súlyosbodni fog és nem javulni.

 27. Nandito

  Én is fontosnak tartom, hogy legyen mindenkinek véleménye a politikai dolgokról és azt a választáson szavazással ki is fejezze. (Magam mióta szavazhatok minden alkalommal el is mentem szavazni). De nincs sem tökéletes párt sem ember, ezért mindenütt lesznek erények és hibák; azért nincs is értelme a végletes gondolkozásnak – vádaskodásnak. Ezeket persze másként súlyozzuk, de azt mondani, hogy itt csak jó van, ott csak rossz; így igenis minden választást nagyobbik jó / kisebbik rossz alapon kell megtegyünk. A választások arra vannak, hogy arról döntsünk, hogy a következő időszakban a fennálló jelöltek közül kiket ítélünk a legalkalmasabbnak /legkevésbé alkalmatlannak a vezetésre a következő választásig – ennyi.
  Szerintem messze az a legrosszabb, amit keresztényként tehetünk, ha a szívünkben bálványt csinálunk magunknak abból, amit választunk (rosszabb, mint egyik v. másik pártot választani, vagy otthon maradni). Nem a politikai pártokban/eszmékben kell a tökéleteset megtalálni, ami mellé maradéktalanul oda lehet állni, hanem Jézusban, ő hiányzik mindenekelőtt a magyar szívekből.

  Ami pedig a választások közötti időkre kiemelten vonatkozik, úgy látom, hogy mint keresztényeknek a mi dolgunk kimondani őszintén, ha valamit rossznak tartunk – főként, ha az az oldal/párt teszi, akivel szimpatizálunk. Ugyanúgy elismerni a jót – főként, ha az az oldal/párt teszi, akivel nem szimpatizálunk. És mindenekelőtt tisztelni és megpróbálni megérteni a másik embert, főként, ha más a véleménye. Szerintem ez tenné a legtöbbet a hazai közélet tisztaságáért, ha nem mentegetnénk a hibákat és nem tagadnánk az erényeket. Ebben látszódna meg leginkább, hogy keresztények vagyunk és mindenekelőtt Krisztushoz tartozunk a fal mindkét oldalán, annak ellenére is, ha lelkiismeretünk szerint máshova szavaztunk.
  A közbenjárásra és imádságra buzdítás pedig engem is megítélt, nagyon ritkán szoktam ezekért imádkozni.

 28. Szabados Ádám

  Nandito,

  nagyon egyetértek.

 29. Krisztina

  &jgabor:
  nagyon fontosnak érzem a párbeszédet. A Fidesz részéről régóta azt tapasztalom, hogy csak a szavazóikhoz beszélnek. Ellenzéki sajtónak nem nyilatkoznak, gyakran teljesen nyilvános rendezvényekről is kiküldik az ellenzéki médiát, durvább esetben erőszakkal is. Orbán nem ad interjút az ellenzéki médiának, ahol nem csak simogatnák a fejét. A cikkek végén rendre ezt olvasom: „kérdéseinket természetesen feltettük a másik félnek is, de lapzártáig/az elmúlt három hétben nem válaszoltak. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.” Korrekt dolog megkérdezni mindkét felet, bemutatni mindkét fél véleményét, álláspontját. A fideszes média ezt meg se próbálja. Az ellenzéki próbálja, csak a fideszes neki nem nyilatkozik. Patthelyzet – és nem az ellenzék hibájából.

  Így csak emelkedni fog a Fal.

 30. Éva

  Van jó a kétharmadban – noha az ország helyzete csak rosszabb lesz 🙁 – az, hogy a fellobbanó gyűlölet, melyet láthattunk a márc.15-i beszéd után OV tekintetében, több gyutacsot nem talál hanem másféle gondok, „lázas” kormányalakítás köti le. Ennyivel kell beérnünk, a botrányt nem fokozza, ami a „választásokat” illeti. Méghogy választások … programok … viták ? Dicsérik a kétfarkú kotkodácsolását itthon és külföldön 🙁

  Az eddig elhanyagolt falvakon nem lehet csodálkozni, hiszen a „modern falvak” terv meglengetve lett (1) nekünk is jusson már, gondolhatták. A (2)-re Koves Slomo példát adott: kell pénz, mert kell iskola, épületek … másoknak pedig kell a pályázat-nyertesség. A kilakoltatások, a családok vége, kálváriája pedig elkezdődik április végével. A gyámhivatalok megerősítve készen várják a „rajtot” a nagyobb léptékű folytatást … Lelke rajta, aki nem ismeri, mi van ezen a téren is nemcsak a sokat emlegetett egészségügyben.
  Igen, annyi pénzből ami elfolyt, méltatlan helyekre és módon vándorolt, az utóbbi nyolc évben fel lehetett volna építeni egy normális országot írja Reichert Johann.

 31. endi

  Sokat szoktam gondolkodni, mi az állam feladata az apostoli tanítás szerint. Ami biztos az apostoli tanítás alapján: a közrend, igazságosság fenntartása. (Szerintem csakis ez lenne, de ebbe most ne menjünk bele.)

  A Fidesz kormányról semennyire sem ez jut eszembe… sőt, ezeknek az ellenkezője.

 32. Krisztián

  endi,

  A határok védelme, külsö fenyegetettség elleni védelem mindenképpen ide tartozik, márpedig ezt egyedül a Fidesz vette komolyan.

 33. Solt

  Börni!
  „Viszont ha magyar, és választási, akkor biztos hogy dráma, és nem tragikomédia?” Igazad volt. De. Jót nevettem miközben tanulságos is volt.

 34. endi

  Krisztián, a Jobbik is. Asszem a Jobbik még a Fidesz előtt foglalkozott a határvédelem ötletekkel…

 35. ´kincs´eskenet´

  Teljesen igazad van Àdám, a választások után sem változott a tény: továbbra is Isten az Ùr! A történetben Ö egyedül a konstans(bár sokan úgy érzik már a fidesz is az..:-))
  Ami igazán érdekes, hogy a ´továbbra is Isten az Ùr´ proklamáció van akinek vigasztalás, van akinek bátorítás, és van akinek figyelmeztetés.
  A környezetemben(és az itt kommentelök között is) a választások után 3féle csoport ragadata meg a figyelmem:
  -akik a fidesz ellen szavaztak mivel annak gyülöletkeltö, korrupcióban gazdag kormányzása azt mondják távol áll a bibliai alapoktól,
  -akik a fideszre szavaztak mivel az ö kormányzásukat érzik biztosítéknak a bibliai igazságok országunkban történö kiteljesedésének,
  -akik befogott orral a fideszre szavaztak, mert úgy vélik, hogy a korrupció, az antidemokrácia még mindig jobban tolerálható mint a melegházasság..

  Azt hogy melyik csoport életében a ´továbbra is Isten az Ùr´ valóság milyen módon fog a következö napokban, hónapokban, években bekopogni az élet ajtaján, és annak a bekopogásnak milyen fogadtatása lesz azaz igazán fontos a válsztási eredmények kapcsán.
  Imádkozom, hogy minden csoport tagja(velem együtt) észre vegye a mennyei realitás kopogtatását, és az arra való reagálás ne a bezárkozást eredményezze, hanem a krisztusi emberré formálódást..

 36. Szalai Miklós

  „Soli Deo Gloria” mondta Orbán választási beszéde végén…Gondolkozzunk el ezen…

 37. endi

  Szalai Miklós, Orbán szájából ez még csak súlyosbítja az ő helyzetét…

 38. Éva

  Krisztián, endi jól emlékszik, de sajnos elhalványult! Még ment az óriásplakátokon, hogy „ha JÖTTÖK be kell tartanotok a törvényeinket” miközben a Jobbik már kerítésről beszélt – tulajdonképpen azonnal – és határőrségről is.
  Az LMP-t is meggyőzte a plusz határőrségről (már írtam asszem, hogy személyesen hallottam Szél Bernadettől). A liberális családfelfogás a homoszexualitás kemény elutasításával Jobbik kormányban NEM kapott volna teret.
  Csak éppen lett volna elszámoltatás, olyan elemi igazságosság, ami összehozta a különbözőképpen gondolkozó ellenzéket.

  Sőt, Karácsony sem bontott volna kerítést … így többszörösen hazug volt a kormány kampánya 🙁

 39. Solt

  Ha már másnap van, felmerült bennem egy költői kérdés. De mit tett volna Jézus? Kire ment volna el szavazni szerintetek?

 40. Éva

  Az Úr azt mondta: ha kezed megbotránkoztat, vágd le … ha szemed megbotránkoztat, vájd ki … Alapvetően, a megbotránkozás hozta össze a különutas pártokat. Aztán, a „nem ismerték fel” vagy, „ördöge van” hazudták róla.
  Ezért, akiről a legtöbbet hazudtak, eliminálni szerették volna (ez sikerült) és a legjobban meg rögtön is, ellenállt az idegen inváziónak – és persze összemosták ellenségeivel (lásd: ördöge van) – szerintem oda szavazott volna Jézus.
  Hát persze hogy ezt írom, hiszen én is azt kerestem 🙂

 41. jgabor

  Éva, ne haragudj, hogy ilyet írok, de ha azt szeretnéd, hogy az itteni kommentelők megértsék a gondolataidat, akkor érthetőbben kell fogalmaznod! (Próbáld csak visszaolvasni az előző bejegyzésedet!) Nyilván azért is van ez, mert az ember gyorsan akar reagálni. Érdemes az elküldés előtt átnézni egy kommentet, én legalábbis így szoktam, és még így is írok néha hülyeségeket, meg követek el hibákat.

 42. endi

  Solt, hogy kire szavazott volna Jézus? Hát erre van egy érdekes válaszom:
  -Kire szavazzak? – kérdezte magától Jézus egy napon – Mindegyikben van jó és rossz, tehát az alapján nem szavazhatok, hogy egyik jó, másik rossz. De az egyiknek túlhatalma van, ezért kis pártokra szavazok, hogy a demokrácia megmaradjon! Tehát a demokráciára szavazok. Na de várjunk csak, ha a demokráciára szavazok, akkor úgy tűnne, mintha egy emberi rendszerben bíznék, hogy az hoz igazságot a földön! Hát akkor nem tudom kire szavazzak… Hm… esetleg a Kutyapárt? :D:D:D
  (Jézus képzeletbeli gondolatai) 🙂

 43. Gyenes Kati

  Sokszor én is azon gondolkodom, hogy mi lehet a véleménye Jézusnak (más témákban is), de annyira máshogy és tágabban lát, mint mi, hogy könnyen tévútra vezet, ha földi fejjel ebbe nagyon belemegy az ember. Jézus nem nagyon szólt bele a földi hatalmak dolgába emberi testben sem, legalábbis nem olvastam ilyet a Bibliában. Szerintem most sem tenné, ha itt lenne földi testben, maximum arra figyelmeztetne, hogy ne hagyjuk magunkat manipulálni egyik földi hatalomnak sem. A szavazást ránk hagyná, mi pedig okulhatunk az esetleges rossz döntésekből meg a jókból is. De ez megintcsak az én meglátásom így hirtelen. Én szavaztam az általam kisebbik rossznak vélt pártra, merthogy igazán jó nincs. Aztán lett ami lett (szerintem nem a legrosszabb verzió lett). De nagyon jó volt másnap reggel olvasni ezt a bejegyzést, tudatosítani, hogy nem ez a leglényegesebb dolog, ami most történt és amit itt a földön most művelnek a politikai hatalmak.

 44. Solt

  Endi,
  Na igen, az a bizonyos kétfarkú kutya párt. Azok is ugyanúgy hazudtak mint a többi párt! Azt mondták, hogy csakis a pénzért csináljak, aztán az államtól kapott pénz nagy részét mégis oda adta az embereknek. Így jár aki nem ígér semmit a népnek.

  Jézuson még gondolkodom egy darabig,… nem szeretném elkapkodni. Ráadásul úgy érzem, hogy sokaknak van még ezzel kapcsolatban véleményük, amit, így másnap, feltétlenül le szeretnének írni.

 45. JanosH

  Megfoghatóbb kérdés szerintem, hogy Krisztus testéhez tartozó személyek vajon választás ügyében kell-e feltétlenül egy oldalon álljanak. Ágoston azt mondta, hogy a lényeges dolgokban legyen egység, a többiben pedig szabadság. Az elébbi kérdésre akkor igen a válasz, ha a választásokon való adott irányba szavazás ügye az ágostoni felosztás szerint a lényegesek közé tartozik. Ha ez így van, lehet gondolkodni kire szavazott volna Jézus.
  Azaz kedves Solt megfelelek Neked ha igennel válaszolsz erre a kérdésre: üdvösségi feltétel volt-e az egy irányba szavazás? :)))))

 46. Éva

  jgabor: A különutas (jobb- vagy baloldalit értek alatta) pártokat a botránkozás hozta össze, ezért Jézus szava a „vágd le” és „vájd ki” útmutatás nekünk. Függetlenül, hogy jó lenne keresztény országban élni (elhinni) bizonyos szempontból búra/védelem alatt. Ő is ezt tette volna: elutasítja a kormányt. Botrányból nagyon sok volt 🙁 annyira, hogy összehozta a meredeken különböző pártokat.

  Az „igazak” – vagy legalábbis a felkelők – elutasítottságának oka ugyanaz, mint ahogy Jézust: nem ismerték fel. Már a köveknek kellett volna kiáltani.
  Aki nyíltan beszélt, már régóta az országgyűlésben, annak különböző „ördöge volt” hol muszlim, hol homoszexuális, végül egy nevetséges, alig felismerhető arc a hirdetésen, és hazugság a köbön, hogy pont ő bontana kerítést.

  Azonos térben érzem és tudom magam/magunkat mint Jézus, ezért hasonlítom az elutasítottságot Őhozzá, hiszen alapvetően a forradalmi – kormányváltó – hangulat a hazugság, durva lopások, csalások miatt, elemi ellenállás miatt jött létre. ’56-ban egységes volt a nemzet, hirtelen és meglepetés-szerűen, nemet mondott az önkényuralomra. Mégsem volt ez egyértelmű: egyeseknek pl. Vágó Gábornak igen, az LMP felmondta a szemben állásra, lejáratásra építő média-guru megbízását (ez nincs itt, ezt tudjuk) https://www.facebook.com/vagogabor/videos/10159997563165265/ de Morvai Krisztinának nem volt egyértelmű, sőt. Ő azért akadt ki, hogy a Jobbik egy oldalra kerülhet – bármely okból (ő Brüsszelből látja így, és az egész más) – Gyurcsányékkal.

  Mégis azt látom, nem másnap, hanem három nap elmúltával, hogy Jézus velünk volt. Abban, hogy nem sikerült. Nem volt tisztázott a nyugatról jövő gender-kurzus kezelése a leendő két kormánypártban. Most mehetünk a pusztába … az Ő nyomán azért, hogy böjt és imádság után térjünk majd vissza.

 47. jgabor

  Köszi Éva, így már kicsit jobban értelek, bár nem tudok azonosulni az allegóriáddal.

 48. dzsaszper

  Kedves Krisztina,

  tömören: korábbi vitánk ellenére osztozom ebben a gyászodban.

 49. Kristián

  A cikkből hiányzik, hogy a próféták felszólaltak a csalás és hazugságok ellen is! Kérdezem: hány egyház szólalt fel hivatalosan a csalás vagy akár a csalás látszata ellen? Tudjuk, tények támasztják alá, hogy a keresztény politikusok csaltak!!!! Családhoz folyamodtak sok helyen!

  Csöndben vannak és ti is, mi is csöndben vagyunk. Hallgatunk a biztonságunk érdekében. Gyáva nyuszik vagyunk, akik a Biblia mögé búja hallelujáznak hétvégén. Szájkaratézunk és önmagunk megnyugtatása miatt mormoljuk csak: Jó az Úr, nagy az Úr, megvéd az Úr, stb. De közben tudjuk, hazudunk magunknak is gyáván csak azért, mert ide is elért a FÉLELEM!

 50. Börni

  Munkahelyemen beszélgetés valakivel, másnap,harmadnap:
  – Biztos, hogy csaltak, blablbabla(ide beillesztheti bárki a szokásos sirámokat)!
  – Na és, akkor mi van?
  – Elég volt a lopásból, blablabla.
  – Te is lopsz.
  – Én? Mit is?
  – Hazaviszed a kesztyűt, szemüveget, kontaktanyagokat, irodafelszerelést. Itt nyomtatjuk a könyveket, innen visszük a pántszalagot.
  – Jó, de az más.
  …………….
  És így tovább. Ádám már az utóbbi napok hozzászólásaiban remekül összefoglalta, ez az egy dolog maradt ki, ez is áthatja az egész kultúránkat.
  A kettős mérce. Miből gondolják pl. az emberek, hogy változik valami, ha magukon nem változtatnak? Hogy lehet egy rosszul működő rendszert tákolni anélkül, hogy az építőköveit nem javítjuk? Miért nem is veszik észre, hogy lopás az is, amit ők is csinálnak? Miért gondolják, hogy majd ők, vagy más nem fog lopni, ha olyan lehetőségekkel rendelkezne, mint egy politikus? ( a lopás szót tetszőlegesen ki lehet cserélni)Ahogy látom, ez a kettős mérce minden területet áthat kicsiny országunkban. Eddig is úgy gondoltam, de most az eredmény csak megerősített ebben, hogy nem való nekünk demokrácia.Lehet hogy ide tényleg diktatúra kell(akár orbáni), vagy egy királyság(valamiért az az érzésem, ha OV az lenne, ő is kivenné koronázáskor a pápa kezéből a koronát 🙂 ), a lényeg, hogy mindig legyen valaki, aki a többségnek megmondja, mi legyen. Egy olyan országban, ahol amúgy is mindenki jobban tud mindent, mint a másik, nagyjából békés megoldásokra és előrehaladásra másként nincs normális kilátás. Vagy jussunk el végre odáig, tanulva a történelmünkből, hogy elismerjük, nem megy ez így nekünk. Válasszunk szakértőket oda, ahová az kell, ahová meg politikus, oda beültetünk egy csirkét(vagy disznót), az elég hatásos, olcsó a fenntartásuk, és még csak nem is lopnak. 🙂 A világszínpadon a szereplésünk, és jelenlétünk amúgy sem komoly tényező, inkább átjáróház vagyunk, a komoly döntések a fejünk felett születtek meg rólunk is. Számomra az még külön adalék(de semmiképp nem elítélendő,sőt) az a sokszínűség, ahogy itt mi , keresztények megközelítjük ezt a témát. Van, akinek belefér, hogy a vallását hiteltelenítő politikusra szavazzon, mert az megóvja őt(minket) attól a folyamattól, ami amúgy a kereszténységre tör. Van, akinek nem fér bele, de ott sem feltétlenül jobb a helyzet. Nem is értem, minek politizálunk. 🙂

 51. Szabados Ádám

  Börni,

  a demokrácia úgy működik, hogy a többség dönt. Most nem csak nyert, de minden eddiginél meggyőzőbb támogatást kapott Orbán Viktor és a Fidesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben a csapból is a korrupció témája folyt. Ez azt jelenti, hogy az emberek tényleg más szempontok alapján döntöttek, mint a korrupció. Az igazán izgalmas kérdés (az ellenzéknek is) ezért az, hogy mik voltak ezek a más szempontok. Erre szerintem nem érdemes olcsó válaszokat adni (pl. az emberek hülyék, tudatlanok, agymosottak, szeretik, ha uralkodnak rajtuk, stb.).

  Aki csalódottan és értetlenül nézi az eredményeket, és szeretné megérteni, hogy mi történt, annak érdemes abból kiindulnia, hogy a többség vagy nagyon máshogy látja az országban zajló folyamatokat, vagy nagyon máshogy súlyozza a megválaszolandó kérdéseket. A többség harmadszor is kétharmados felhatalmazást adott Orbán Viktornak, a magas részvétel miatt pedig most ez a felhatalmazás erősebb, mint az előző két alkalommal. Hogy ez jó-e az országnak, azt majd meglátjuk, de a többség döntött.

  Keresztényként abban érdemes megnyugodni, hogy minden hatalom végső soron Istentől van (Róm 13,1). Akkor is, ha az tiszteletre méltó, és akkor is, ha nehéz megadni neki a tiszteletet (Róm 13,7; 1Pt 2,13-17). De ahogy Bolyki Laci írta: vasárnap csak a kormányt választották meg. Ne engedjük, hogy a politika rabul ejtse a szívünket. Az nem lehet az övé.

 52. Börni

  Szia Ádám!

  Keresztényként mindenképpen nyugodt vagyok, nem különösebben kavartak fel az események; ott belül, ahol a kincseimet őrzöm, meg végképp nem. Nincs szükségem „vigasztalásra” ezen a téren szerencsére, viszont látom a tanulságait magamra nézve, és ez jó. Egyrészről szembesülök a saját elvárásaimmal, és korlátaival, sok esetben a felszínességével is, másrészről meg is tanulom elengedni azokat, ha szükséges. A csalódottságom nem a viaskodó ellenfelek szól(t), hanem inkább saját magunkban csalódtam. Ha csalódtam egyáltalán, mert nem gondolok most sem olyat, amit mondjuk 10 éve. A csalódottságom oka, hogy annak ellenére, hogy már épp nem ül senki a nyakunkon, és akár így, akár úgy, de valamilyen formában szabadon dönthetünk, ennek ellenére semmit nem tanulunk. Mindig ugyanazokat a hibákat követjük el anélkül, hogy valóban tanulnánk belőle. És lehet, hogy nem túl keresztényi ezt gondolni, de (valószínűleg ez mindenhol így van) a társadalmunk egy részéről sokkal többet feltételeztem értelmileg(nem csak most), mint amit lehetne. Nincs ezzel gond, mert a jó szív fontosabb, viszont a mostani választások is kiválóan szemléltetik, hogy nem kell komolyabb üzenet(netán politikán átívelő vízió, programok,ect.) ahhoz, hogy magunk mellé állítsuk az embereket. Persze, ezt lehet mélységeiben lebontani, ezt Te szerintem az utóbbi napok hozzászólásaiban kiválóan és mélyen megtetted(és javarészével egyet is értek), és nem csak Te, a többiek is.
  Én keresztényként azt tanulom, nap mint nap, hogy a változás(fejlődés, ki hogy hívja) velejárója az életnek, ami arra hív el, hogy egyre jobban kirajzolódjon bennünk Valaki. Ez engem pl. sok esetben elengedésre késztet, értelmileg pedig arra mutat rá, hogy korántsem az én univerzumom az egyetlen, és legfőképp, hogy helytálló a sok benne kavargó csillagtörmelék. Nekem ennyi a tanulsága ennek a „történetnek” is. Mert valóban, lehetőségünkben áll egy sokkal mélyebb és magasabb perspektívából is szemlélni a dolgokat, bár én ezt nem vigasztalásnak élem meg, hanem az egyetlen járható útnak, ahonnan lemorzsálódnak az ilyen szükségszerű, változásra késztető közjátékok. A jó szív sokkal fontosabb szerintem. Az meg szerencsére nem az értelmi képességektől függ. 🙂

 53. Börni

  Ádám, sajnálom, de ennél olcsóbban már nem tudtam válaszolni. 🙂

 54. Solt

  Kedves Ádám,
  Ha így folytatód, ezzel a „pártatlan” lendülettel, szerintem az itteni emberek egy része már nem csak a választások végeredményében lesznek csalódottak.

 55. Szabados Ádám

  Solt,

  én nem mondtam, hogy pártatlan vagyok. De elsősorban azt az álláspontot képviselem, hogy Krisztust követő emberekként (és magyar emberekként is) lehet eltérő véleményünk arról, hogy milyen a valóság és hogy hogyan súlyozzunk kérdéseket. Sokat tanulok az itteni hozzászólásokból.

 56. Solt

  Én is. Jó ha mindig azt tartjuk szem előtt, és gondolkodási végszónak, hogy csakis égy valaki, azaz a Fiú, tudta kiengesztelni maradéktalanul az Atyát és, hogy minden más hiábavalóság. Az embereknek nem keresztény értékekre van szükségük, hanem az üdvtörténetre, az evangeliumra, a Megváltóra. A többi csak figyelemelterelés Jezusról. Még ez a Orbán és tanácsadói felé „kingdom now” is. Én úgy látom.

 57. Cypriánus

  Kedves Börni!

  Mint számos hozzászólásomból látható volt, igen kritikus vagyok a kormányzatnak szemben. Azonban az ellenzéknek sem vagyok a híve.

  Ugyanis úgy érzem, az ország jó része számára az ellenzéknek, különösen a balliberális 20% nem igazán tud érdemleges dolgot mondani. Az LMP és pláne a Jobbik még csak csak, de a MSZP és a liberális pártok ( DK, a jobb sorsra érdemes Együtt, a Fodor Gábor megélhetési show „Liberálisok”, és a fiatalok között méltatlanul népszerű vadliberális nyugatista Momentum… na ezek aztán annyit tudnak a vidékről, hogy mucsai fideszista vademberek laknak ott, akik azt sem tudják mi a phô leves a körúti Hô Chí Minh Viêt Nam büfében.

  Mivel a balliberális oldal jó esetben a semmit, rossz esetben a kioktatást tudja nyújtani a vidéki lakosságnak, és ez már 10 éve is pont így volt, talán nem is annyira furcsa, hogy nem tudnak győzni, pedig a kormány táján egyre több a nem éppen vonzó elem.

  Egyébként, ha én lennék a Jobbik / LMP vezetője a liberális 10% ot kukáznám , össze hoznám a Jobbik – LMP paktumot, részben elcsakliznám az MSZP nem liberális választót, vagy az egész MSZP -t hoznám kényszerhelyzetbe, hogy működjön együtt, majd ráhajtanék a Fidesz csalódott híveire ( vannak jó páran) , és máris lenne kormányképes alternatíva, aki nem a nyugat fenekében liheg, nem büdösparasztozza a vidéki embereket.

  De ez könnyen lehet, csak teoretikus lehetőség, hiszen a Jobbik visszatérhet az új nyilas trágyadomra, a megosztott LMP továbbra is dől ide oda, az MSZP pedig behódol Őszöd hőse előtt, aki egyébként most is a legvadabb tőke és piacpárti, és kisemberellenes programot tette le az asztalra. Az hogy a szavakban most nagyon balos Karácsony Gergős MSZP ennek ellenére vele kötött választási paktumot, kész vicc. Ráadásul nem kérdés, melyik érvényesült volna, hát az ami a DK programja.

  Egyébként meg ez tényleg adiaphora…béke mindenkinek!

 58. endi

  „Mivel a balliberális oldal jó esetben a semmit, rossz esetben a kioktatást tudja nyújtani a vidéki lakosságnak”

  mert most a kormány oldalról mit kaptak? bulvár úthengert…
  mint már írtam, tapasztalatom szerint az értelmiség oldalfüggetlenül nézi le a vidékieket, fizikai munkásokat stb…

 59. endi

  Ádám, egyetértek hogy nem történt csalás és hogy az új kormány legitim.

  Viszont Orbán az utóbbi években teljesen egyértelműen, de sunyin azt sugallta folyamatosan, hogy aki nem fideszes az nem magyar. („A haza nem lehet ellenzékben, mi magyarok blabla, a magyarok úgy gondolják blabla”)
  Ez szerintem nagyon súlyos, és még súlyosbodni fog. Orbán teljesen nyilvánvalóan egymás ellen hangolja a magyarokat…
  Pl. nem állnak szóba az ellenzéki médiával. Miért is? Ők elég sok magyart képviselnek. Ja, mert biztos Soros ügynökök. És? Attól még magyarok.

  Ez is szerintem mindennek a lényege. Nem a lopások, korrupció, és nem az hogy egy adott oldal mit is képvisel. Ezekről lehet vitázni. De arról nem, hogy Mo miniszterelnöke totálisan egyértelműn (bár sunyin) azt kommunikálja folyamatosan, hogy csak a fideszesek magyarok.

 60. Börni

  Kedves Cypriánus!

  Ha olvastad a hozzászólásaim, akkor látható, hogy a jelenlegi politikuskínálatból én senkit nem választanék jó szívvel. Ennek a részleteibe már nem szeretnék belemenni, mert bőségesen volt tárgyalva, nemcsak a részemről.
  Továbbra is azt tudom csak mondani(amire eddig különösebben senki nem reagált, bár az mindegy is 🙂 ), hogy előbb gyógyuljunk meg pár kulturális betegségünkből, vagy legalább tegyünk erőfeszítéseket rá, és majd utána esetleg politizáljunk. Addig meg ne csodálkozzunk semmin, ami történik, egyéb érzésekről nem is beszélve. Rendszert muszáj építeni, fenntartani, de ha annak az építőelemei rendezetlenek, akkor a rendszer is az lesz. Például ha 10 emberből nem 8,hanem csak 5 lop, akkor már fele annyira fogja a korrupció áthatni a társadalmat, ésatöbbi. Persze meglehet, hogy rosszul látom, de én így látom. Vagyis, ha politizálni akarunk, akkor először is fogadjuk el a paramétereket( a valóságot, ahogy van, hogy ilyenek vagyunk, és például a többség ezt akarta most, ect.), és ugye, mindenki az ízlése és világnézete szerinti legkisebb jót(vagy rosszat) fogja választani. De nálunk még ez sincs, mert valami ellen szavazunk, nem valami mellett. Arról nem is beszélve, hogy nem építő hozzáállással történik mindez(pártoktól függetlenül), hanem a félelembe gyökereztetve, vagyis már megint rossz eleve a kiindulási pont, ha azt nézem, hogy egy egészségesebb társadalom felé kéne törekedni. Az egészséges társadalom szerintem az egyénnél kezdődik el. És már ezen a mércén is alig megyünk át, és ha át is megyünk, csak megalkuvásokkal. Összességében valami olyasmi ez, mint amikor a rossz folyamatokat szabályokkal, ideológiákkal, és másegyébbel megpróbáljuk kontrollálni, ahelyett, hogy a rossz folyamatot szüntetnénk meg, mert ahhoz gyökeres változások szükségesek. Ezt a munkát nemzetileg még nem tették meg. A jelenleg is divatos nemzeti hagyományok pont ugyanazok, mint mondjuk 50 éve. És így tovább…:)

 61. Szabados Ádám

  endi,

  igen, Orbán Viktor szóhasználata bántó, és akkor is problémás, ha elfogadjuk az értelmezést, hogy a választások fő tétje a nemzeti szuverenitásunk megőrzése volt. Bántó az a lenéző, megbélyegző retorika is, amivel most ellenzéki újságokban a Fideszre szavazókat illetik. Bántó a demokraták szó fideszeseket kirekesztő értelmű használata is. Egy demokráciában a nemzet tagjai különbözőképpen gondolkodhatnak és szavazhatnak, ezt mindkét oldalon tiszteletben kell tartani. Különben nincs se demokrácia, se nemzet.

 62. Szabados Ádám

  De nálunk még ez sincs, mert valami ellen szavazunk, nem valami mellett.

  Börni, szerintem nagyon-nagyon sok Fidesz szavazó Orbán Viktor mellett szavazott, mert szereti és tiszteli (!) őt, és a kormány mellett szavazott, mert támogatja az irányt, amit képvisel. Politológusok és közvéleménykutatók is kormányféltő hangulatról beszéltek a vasárnapi szavazás kapcsán. Hogy ez indokolt-e, az más kérdés, de szerintem régóta létező jelenség.

 63. Cypriánus

  Kedves Börni!

  Alapvetően egyetértek Veled!
  Továbbá én is úgy látom, nagyon sokan nem nem látják a valóságot, hanem nem akarják látni.
  Balliberális ismerőseim között bőven van, aki minden adat és tény ellenére nem akarja elhinni, hogy a ” nyugat” nem jóakaratú velünk, és a legjobb esetben is csak piacot és munkaerőt lát bennünk ” keletiekben „, még akkor is ha nem néznek le bennünket, de tapasztalatok alapján bátran állítható: lenéznek, nagyon is.

  Ahogy amúgy nagyon kedves Fideszes ismerős nem akarja elhinni, hogy a legfelső szint tud a korrupciós ügyekről, sőt nyakig benne is van.

  Egyszerűen kimagyarázzák az egyértelműt, aztán az ember csak zavartan néz rájuk…

 64. Cypriánus

  Ádám, ami a Fidesz kormányzás legzavaróbb része szerintem : újra elkezdték át politizálni a társadalmat.

  Egy általam megnevezni nem kívánt, alapvetően jobboldal közeli egyetemi karon több mint 60 munkatársat rángatott be a dékáni hivatal ” egy kis elbeszélgetésre.”
  Lényegében fegyelmivel és elbocsátással fenyegették meg őket, ha nyilvánosan kritizálni mernék a kormány döntéseit.

  Ez azért egy kicsit meredek lenne még Szabolcsi közmunkások esetén is, de akadémiai fokozatokkal rendelkező értelmiségiek esetén pláne iszonyat megalázó.

  Egyfelől biztos elérték a célt, a legtöbb befogja a száját, lehajtja fejét, és engedelmes lesz, mert fél a következményeiről. Másfelől elég valószínű : innentől a Fidesz ellensége lesz nem egy közülük, mert nem szereti ezt a kommunista diktatúra idejét idéző módszert.
  Mondjuk elég érthetően.

 65. Szabados Ádám

  Ez baj, és remélem, lesz most is annyi belsőleg független, bátor értelmiségi, mint amikor baloldali kormányok igyekezték ellehetetleníteni a jobboldali elhajlókat. És remélem, Jézus követői is képesek lesznek megőrizni a belső függetlenségüket.

 66. Steve

  Nem nagyon akartam eddig hozzászólni a témához, tiszteletben tartom a fórumozók gyászát az eredmény miatt. Bár egy picit meglepett (a blog profilja fényében), hogy az elmúlt napok alapján úgy tűnik, Ádám blogközönsége szinte mind balliberális szavazó – majdnem bűntudatot érzek, hogy úgy szólok hozzá a témához, hogy én más véleményt képviselek. 🙂

  Nagyon óvatosan annyit szeretnék megjegyezni, hogy nem teljesen értem, hogy miért kell most úgy érezni, mintha katasztrófa történt volna. OV körülbelül 30 éve stabil szereplője a magyar közéletnek, 3 cikluson át is kormányfő volt, nemzetközileg ismert személy, és egyértelműen a legsikeresebb politikus a rendszerváltás óta – ha valóban egy gonosz diktátorról lenne szó, akkor az már szerintem kiderült volna. De én akárhova nézek, nem igazán látom a katasztrófa nyomait, az elmúlt 8 év után sem. Tavasz van, az emberek a külvárosban kertészkednek és kocsit mosnak, az anyukák a plazákban bevásárolgatnak, a csodaszép belvárosban kényelmesen és biztonságban lehet sétálgatni még esténként is, mindenhol külföldi turistákat látni, az éttermek tömve vannak, stb. Válságnak és elnyomásnak semmi látható nyoma nincs. És ami a legfontosabb, az evangéliumot szabadon lehet hirdetni, az igazságot lehet képviselni. Szerintem örülni kellene ennek az időszaknak, keresztényként élni ezzel a lehetőséggel ahelyett, hogy a nemzethalált hirdetjük és sopánkodunk.

  Még egy másik szempont: sok nyugati országban nincs meg az a szabadság, ami nekünk megvan. Külföldi keresztény hírportálokat, fórumokat olvasva azt látom, hogy a magyar választási eredményt a külföldi keresztények túlnyomó része örömmel, megkönnyebbüléssel fogadja – úgy látják, hogy ez az eredmény számukra is valamiféle reménysugarat jelent. Egy olyan országban, ahol a keresztények egy szélsőségesen baloldali marxista ultraliberális anarchista párt („baloldal”) és egy DK-szerű, mérsékelten liberális, melegházasságot támogató, politikailag korrekt globalista párt („jobboldal”) között választhatnak, már az is örömkönnyeket csal a józanabb emberek arcára, hogy olyan hírt hallanak, hogy valahol létezik még olyan választott kormányfő, aki nem PC newspeaket beszél, és ki mer mondani olyan dolgokat, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, vagy hogy a nemzeti érdekek védelme nem az ördögtől való, hanem helyes dolog.

  Úgy vélem, nem szabadna a magyar keresztényeknek „burokban élniük” (Éva kifejezését használva) – egy picit tágabb perspektívára és stratégiaibb szemléletmódra van szükség. A (poszt)keresztény nyugaton egy hatalmas kulturális háború zajlik, amelyben az az oldal, ahova főcsapás szerint a Fidesz is tartozik, nagyon úgy tűnik, vesztésre áll. Ez a kulturális háború nem egy tőlünk független térben zajló, magyar keresztények számára érdektelen dolog, hanem ez hosszú távon messze jobban meghatározza az életünket, mint az, hogy melyik Fideszes oligarcha mekkora villában él. Értem, hogy Orbán Viktorral sok baj van, de mégis, ebben a konfliktusban meglátásom szerint inkább a jó oldalon áll és fontos szerepet tölt be (ha más nem, mint ellensúly) – emiatt pedig még ha valaki nem is örül, hogy a Fidesz nyert (ami sok szempontból érthető), szerintem keresztényként azért nem illene ennyire nekibúsulni, különösen, hogy ebben a helyzetben igenis lehet valamiféle okot találni az örömre.

  Azt nem tudom, hogy Jézus kire szavazott volna, de nekem az újszövetségből úgy tűnik, hogy a keresztények elsősorban nem társadalomfilozófusok vagy emberi jogi mozgalmárok voltak – ha az államhatalom biztosítja az evangélium hirdetésének a szabadságát (ez ma hazánkban megvan), és lehetővé teszi, hogy a keresztények csendes, nyugodt életet éljenek (amihez hozzátartozik, hogy az állami törvények nem kényszerítik a keresztényeket lelkiismereti alapon engedetlenségre – ez szintén adott itthon), akkor nekünk keresztényeknek már örülnünk kell, és a a feladatunkkal foglalkozni – nem pedig síránkozni és azon gondolkodni, hogy lehetne valahogy a rendszert megdönteni. A választás most már elmúlt, lapozni kell és a dolgunkat végezni. Nincs értelme dühöngeni, asztalt borogatni és kritika nélkül felülni az index.hu és 444.hu által árasztott hangulatra.

  Elnézést kérek, ha a hozzászólásom esetleg kizökkentett néhány kedves fórumozót a gyászából, biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra helyreáll a rend! 😉

 67. Solt

  Steve,
  Szerintem akárcsak Ádám te is olyasmit látsz itt ami valójában nem is létezik. Épp ezt készültem megírni Ádámnak, de közben te is írtál. Szerintem itt 1 db bal-liberalis sem vitatkozott veletek. Na ez itt a nagy baj. Felvettétek az Orbán retorikát,…aki nem vele van, az csakis bal-liberális lehet és ellenség. Óriási hibát követtek el. Ráadásul a jelenlegi rosszat az előző rossz miatt fogadjatok el és tekintitek elfogadhatónak. Ez megintcsak gáz.

 68. endi

  Igen, én is jelezném hogy én ugyan nem élem meg ezt tragédiaként. Mármint ami a politikában történik.

  Azt, amit a HGY-n látok, azt viszont úgy élem meg hogy megszakad a szívem, a HGY-sekért és NS-ért…

 69. Steve

  endi,

  értékelem az aggodalmadat a hitesekért. Szeretném azonban jelezni, hogy hála Istennek, jól vagyunk! 🙂 A HGY megmaradt keresztény közöségnek, a Vidám Vasárnap ezután is a Bibliáról fog szólni, nem pedig a NER-ről. A választásnak vége, tavasz van és jó idő, szerintem járj egyet a természetben, és pozitívabban fogod látni a dolgokat!

 70. Börni

  Ádám, bár én már nem szeretnék belemenni a részletekbe, de mi is az-az irány, amit a Fidesz mutatott a választások előtt? Én csak egybites üzenetekkel találkoztam, ami a végére egyetlen szóban összpontosult: Stop. Lehet ideologizálni, de ez elég volt a győzelemhez. Nem volt itt semmiféle vízió előtálalva a belső társadalmi problémák orvoslására, csak külső fenyegetés. Meg amúgy, pl. hogy kampányolhattak volna az egészségügy fejlesztése mellett anélkül, hogy magukra ne kellett volna mutatniuk? Ne haragudj, de én nem látom nyomait sem annak, hogy vették volna arra a fáradtságot, hogy a választóikkal közölték volna azokat a dolgokat, amik értelmi képességeket követelnek. És pontosan tudták mit csinálnak, hiszen megvan a 2/3-ad. Vagyis, elég az egybites üzenet. Innen pedig már nincs messze az az egyszerűsítés sem, hogy valaki mellett, vagy ellen. A migráció ellen, a homoszexuálisok ellen, a liberálisok ellen. Nem a Fidesz mellett, vagy csak azért, mert a kisebbik rossz.

 71. Szabados Ádám

  Börni,

  igen, a Fidesz-kampány egybites üzenetekből állt. Viszont Orbán Viktorról és a Fideszről pont nem a kampányból, hanem nyolc (vagy inkább tizenkét) év kormányzásából tudhatunk. Ennek vannak világos csapásirányai, amelyeket egyesek helyesnek, mások helytelennek tartanak. Néhány példa:

  – családtámogatás
  – munkaalapú gazdaság
  – nemzeti szuverenitás erősítése
  – középosztály erősítése
  – migráció ellenzése
  – gazdasági növekedés
  – bérek felzárkóztatása
  – rezsicsökkentés
  – bankok és multik közteherviselése
  – unortodox gazdaságpolitika
  – keleti nyitás
  – nemzetegyesítő politika
  – korrupció
  – falig vitt konfliktusok
  – keresztény retorika
  – stb.

  Szerintem most már szinte csak a Fidesszel kapcsolatban tudják az emberek, hogy kb. mire számíthatnak. Nyilván ezért szavaztak sokan ellene is.

 72. Börni

  A felsorolás értelmezésében bizonyára volna vita köztünk, de hagyjuk. 🙂 Inkább beszéljen egy vers „helyettem”, ami eszembe jutott rólunk, általában. Nem másolom be, mert hosszabb, de itt a linkje:

  https://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_205.html

 73. Bili

  Én sem szóltam még sosem hozzá, de itt is azt látom (amit sok más helyen is), hogy van egy hangos kisebbség amely megszállja a fórumot, él a buborékjában és semmi, de semmi nem jut el hozzá, nem képes áttörni az elfogultsága betonfalán. Szabados Ádám posztjából is az égegyadta világon semmit, de semmit nem értettek meg, számukra csak siralom és halálhörgés létezik a választások után. Mindez fájó annak tükrében, hogy pont egy kereszténységet támogató kurzus győzelme után teszik ezt, míg a vesztes oldalon ennek az ellenkezője áll. Szomorú ezt látni, hogy sokan a saját érdekeiket sem képesek felfedezni, de talán a keresztények többségének ez sikerült.

  Mint pedagógus egyúttal együttérzésemet fejezem ki a blog írója iránt, sokszor vagyok hasonló helyzetben, mint amiben most szerintem ő. Persze könnyebb a „győztes” oldalon állva befogadni a békítő szavakat, de úgy érzem, pont ez a bejegyzés segítene lenyugtatni háborgó lelkemet, ha vesztett volna az az oldal, mellyel inkább szimpatizálok.

  Ami miatt konkrétan hozzászóltam, az a „haza nem lehet ellenzékben” elferdítése és bunkósbotként való ismételgetése. Tipikus esete az ellenzéki módszernek, Orbán démonizálásának, aljasul manipulálva gondolatait. Ajánlom mindenki figyelmébe ezt az írást:

  http://30per40.blog.hu/2018/01/01/_a_haza_nem_lehet_ellenzekben_egy_fontos_mondat_teves_ertelmezese

  Ugyanaz a metódus, mint a „köteles beszédnél”, ami szintén egy ilyen átértelmezésnek lett az áldozata. Persze az igen tájékozottak sosem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek bulvárműveltségük mélységeinek, de örömmel felmondják mindenhol a hazug mantrákat.

  Tisztában vagyok vele, hogy mint minden embernek, Orbánnak is rengeteg hibája van, a fidesz nem a szentek gyülekezete, és akkor finom voltam. De a jelenlegi felhozatalból egyértelmű volt számomra, hogy kire lehet szavazni, szerintem pont az ellenzék az, főleg a balliberális része, amely ebből egy mi vagy ti kérdést csinál. Ezért is vesztettek, sokan ezzel még a fideszellenesek sorában sem értenek egyet (lehet őket majd örök bűnbaknak és árulónak beállítani, megalapozva Orbán újabb 2/3-adának). Míg Orbán rengeteg volt nem fideszes szavazót tudott átcsábítani és pont, hogy Orbán tesz meg mindent azért, hogy olyan témákat keressen, amellyel az emberek többsége egyet ért, amivel egységbe lehet kovácsolni ezt a nemzetet (pl. sport támogatása, illegális bevándorlás ellenzése). Akár politikai célból teszi, akár egy magasabb eszméért, jót tesz vele az országnak.

  Nincsenek illúzióim arról, hogy bárkit is meggyőznék, főleg az éppen kardjukba dőlésre készülőket, elsősorban azért szólok hozzá, hogy ne csak az ő hangjuk hallatszódjon és ők is lássák, hogy nem ők a többség, még a fórumozók közt sem. Csak sokaknak nincsen ideje vagy energiája folyamatosan odabiggyeszteni a fórumokra politikai éleslátását.

 74. Bili

  Ha valaki a ballibsi mantrákat mondja fel, akkor ne csodálkozzon ha ballibsinek nézik.

 75. Éva

  Kedves Krisztián ha jól emlékszem, egy szavazat újraszámlálás miatt állt keresztbe autó (?) – így volt-e régen volt – és amiatt egy hazafi 13 év fegyházbüntetést kapott. Nekem párhuzamos ez: Krassó György a rendszerváltás parlamentjén kívül sátorozott a Kossuth téren – híres ellenzéki volt, sosem hallgatott – füvön. Budaházy börtönbüntetést kapott, melynek elengedéséért, kegyelemért a HAZAFINAK – így fogalmaztak – aláírást gyűjtött a CitizenGO.
  Nem azért, mert félnénk. Az ország a különleges választási rendszerével – 48 %-ban nyert a kormánypárt, mégis kétharmada van az országgyűlésben.
  Az ország térképe narancs, és az emberek SAJNOS a megélhetésükért (!) orrbefogva, fejlesztésekért (!) polgármesteri utasításra a falvakban szavaztak oda, hogy ne említsem megint Köves Slomo rabbit, aki nyíltan megmondta, „kell a pénz, ezért a Fideszre fog szavazni” – innen nincs mit mondani ill. tenni.

  Most találtam meg a Gémesivel készült riportot, ő csak tudta (az Önk.Orsz.Szöv.elnöke) milyen terv készült a kicsi falvak önkormányzataival: felülről kinevezett elöljáróság (!) az általuk választott, és helyenként csodaszámba menő újraéledés ellenében, melyet mindig EGY EMBER csinált (Komlóska, Cserdi, Kübekháza, Hernádszentandrás talán a leghíresebbek) ez tényleg GYÁSZ.

  És megszűnt a Lánchíd Rádió, sok jó beszélgetéssel, körny.védelmi műsorral, egyházi emberek interjúival, természetgyógyászattal: igazi gyász ez számomra, alig hiszem el…a MN pedig 80 év után. A papám mindig azt mondta annak idején, hogy ennek legalább a neve igaz.

  j.Reichert ezt írta a családbarát kormányzásról http://www.aaa111.info/essze/kudarc-a-fidesz-kdnp-kormany-csaladpolitikaja/ én meg újra leszögezem, hogy igen, a középosztály erősítése van ebben is de úgy, hogy a szegényekről megfeledkeztek Kik is azok? Plusz a devizahitelesek, akiknél kezdődnek/folytatódnak a kilakoltatások ? De nem is lehet sorolni, nincs vége.

  Egy Új Kezdetre volna szükség a kormánypártokon BELÜL.

 76. Szabados Ádám

  Kedves Bili,

  köszönöm az együttérzést. Néha tényleg hosszú az út lélektől lélekig.

 77. Gyenes Kati

  Sajnálom, hogy a politika konfliktust tud szülni, persze fontos róla beszélni, csak nem jó nagyon belelendülni a vitába, ha az már nem építő jellegű. De itt legalább értelmes beszélgetés megy, a facebookon meg se nyitom az ilyen oldalakat, sőt a hírportálokat sem nagyon csak nagyjából, időm nincs sok kisgyermekes anyukaként (de nem bánom). De azért érdekel, mert érdekel az ország és a családom jövője, szavaztam is, csak nagyon sok a gusztustalan és félrevezető írás, alig követek valami weboldalt vagy blogot, csak ezt meg még 2-3 oldalt. Nem jó az, ha már elkezd konfliktust is generálni a pártszimpátia. Mert van, ami sokkal fontosabb, amiről a bejegyzés is szól, ezt valahol tudom, mégis mindig szükséges az ismételt tudatosítás, ezért nagyon jól esett ez a bejegyzés. Sajnos a gyerekeim gyakran betegek most, mert a bölcsiből jönnek haza a vírusok, emiatt nem tudunk menni templomba, hogy ne fertőzzük a többieket a babaszobában, ezért nekem most különösen jól esik ez a blog, köszönöm ezt a bejegyzést, jókor jött, nagyon kell a lelki feltöltődés és táplálék főleg akkor, amikor hosszú ideje el van zárva az ember és küzd valamiért (mi egészségért). Mindig figyelembe kell venni, mi a legfontosabb. Én pl. jobban aggódom most a gyerekeim egészségéért (nem súlyos amúgy, csak hol ilyen vírus hol olyan baci, tipikus bölcsis szindróma), mint hogy a politikusok hibáin rágódjak, de bármi van, ha mindig Isten felé tekintünk és bízunk, akkor minden könnyebb, bármiről is van szó, csak ezt mindig tudatosítanom kell magamban.

 78. barna

  Én csak azt értem meg nehezen, hogy emberek, keresztények, tanult és sokat látott keresztény emberek is…

  …miért arra figyelnek amit a politikusok mondanak? Miért nem azt nézik, amit csinálnak?
  Olyanok mint a buveszek, dumálnak folyamatosan olyat, ami tetszik a hallgatók fülének, aztán közben a kezukkel megcsinálják a trükköt (…itt sokat felsorolhatnank az elmult évekből…).

  A kezüket kell nézni, nem a szájukat.

  Hiaba mond SDG-t, meg hallelujat, ha közben amit csinálnak az teljesen mas ertekrendee mutat.

 79. Éva

  Kedves @barna, szomorúan küldöm, mert legalább gondolkozni még szabad https://valasztasutan.blogspot.hu/2018/04/valasztasi-csalas-131-pontban-egy.html?m=1
  és másoknak is, akiknek nem természetes ami történt és a választással, döntésükkel lezárultak kétségeik.
  A második cikket nem olvasom el a fenti lapon és nem megyek tüntetni. Az EGYHÁZNAK van szerepe a megtérés hangsúlyozásával.
  Vannak akik sokkal előbb megszólaltak, például: „Valójában ez a hírhedt kékcédulás választás modern, fideszes kiadása is lehet” (!) Már a jelölések leadásakor is sok furcsaság történt, értesítettek azok, akik minden pénzüket, idejüket beleadták jelesül A Haza Pártja.
  Innen idéztem a mondatot: http://www.aaa111.info/kiemelt/aprilisi-tezisek/

 80. Cypriánus

  Tisztelt Bill!

  A kommented lényegi részével egyet is tudokl érteni amit Ádámnak írtál.

  Viszont amit írtál, Orbán több szavazatot szerzett a másik táborból, mint amennyi fordítva.
  Ez természetesen igaz. De vannak olyan tendenciák, ami igencsak veszélyes lehet hosszú távon, és nem a Fideszt erő veszélyek érdekelnek, hanem a konzervatív vagy keresztény gondolatokra.

  Először is: a kontextus. A Fidesz mostani győzelme kisebb százalékkal történt, mint Gyurcsány 2006 , győzelme. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ha bárki elérni képes egy hasonló eredményt, az 2/3 a alkotmányozhat. Ha a beemeli a melegházasságot, meg a gender mainstreaming-et akkor is. Sőt a Fidesznek 44% al is volt már 2/3.

  A hagyományos polgári -jobbos rétegek elszivárognak. Ezt kár tagadni, sok helyen kimutatható a szavazó körök eredménye alapján. A Budai hegyvidéki területen tán a rendszerváltás óta a legrosszabb eredmény született középjobb erőnek. Gödöllő esetén látványos a megfordulás: a panelek népe lett a Fidesz szavazó, míg a hagyományos jobboldali kertváros az LMP (és kisebb részben a Jobbik) bázisa lett.

  Hogy mi taszít nagyon sok korábban lelkes jobboldalit, arról sokat irtak már.
  Szerintem elég két tavalyi eseményt idézni : egy falusi szerelő éppen meg akarja venni a Mátrai Erőművet. Vagy egy kis faluban a gyűlölettől és félelemtől őrjöngő lakosok kiszúrták a kerekét a panziósnak, aki a magyar állam ( és nem Soros, Brüsszel, Merkel stb.) által oltalmazottnak minősített gyermekek nyaralását biztosította volna.
  A harmadik meg az általam leírt egyetemi packázás: hogy egyenként behívták és külön – külön félemlítették meg az oktatókat, akik közül sokan egyáltalán nem voltak ballibsik. De hogy zömmel nem lesznek a Fidesz őszinte rajongói a ” visszautasíthatatlan ajánlat ” után, az nagyjából borítékolható.
  Ha egy budai értelmiségi azt gondolja,( nem rólam van szó, nem is vagyok budai) itt egy hiperkorrupt idegengyülölő új Kádár- rendszer épül, „ahol szabad emberek azt csinálják amit szabad” , akkor elszivárog.

  Ha még pár százalék elmegy, akkor az aránytalan szavazási rendszerben „óriási meglepetés ” ( nem, nem az) fordítva is nagy győzelmet lehet aratni. A még ennél is rosszabb, ha fontos és értékes dolgok is mennek a lecsóba. Egyébként a balliberális ellenzéket le kéne és talán le is lehet cserélni egy jobbra. Van esély rá szerintem, hiszen 10% a tényleges balliberálisok aránya, az MSZP szavazóinak egy része sem akar 72 társadalmi nemet, vagy garantált munkahelyi százalékos kvótát a- mondjuk zoonekrofil- szexuális kisebbségnek.

 81. Cypriánus

  Meg az olyan aranyköpések, mint a ” Nigériában a lakosság 80% a AIDS-es ” ( egyébként 1,7 % a HIV pozitív Nigériában) , meg hasonlók. Továbbá jól hangzik, hogy egész Nyugat- Európa egy nagy és borzasztó no go zóna már a Lajtától keletre, de ettől még fájdalmas valóság hogy közel a fél egykori évfolyamom ott dolgozik már ( bizonyosan mazochista elmebeteg lúzerek mind egy szálig. )
  Márpedig ha van valami tanulságos a balliberális elit tündöklése és bukása című történetben, az egyik az nem lehet ügyes kommunikációval mindent elérni, ha a tapasztalatok egyre inkább cáfolják azt. A Fidesz esetén meg nem akkora a szakadék a valóságtól , de azért nem nevezném mikroszkopikus méretű piciny repedésnek se .

 82. dzsaszper

  Kedves Éva,

  az általad hozott blogposzt olyan szinten igénytelen, hogy nehéz vele érdemben foglalkozni. Ezzel együtt néohány pnt talál, de az sokkal inkább emberi hibák együttesének tűnik, amelyek vagy nem tudják befolyásolni az eredményt, vagy triviálisan a jogorvoslati úton rendbe hozhatóak (rossz párthoz bepötyögött szavazatok) mintsem szervezett választási csalásnak.

  Az egyetlen komolyabb történet ami látszik, és bizonyíték is van rá, az a nemzetiségi szavazóknak adott rossz szavazólapok ügye, néhány választókörzetben. A kérdés az, hogy a listát szavazatokon és a töredékszavazatokon keresztül van-e esély arra, hogy ezek a hibák az országos listás mandátumok elosztását befolyásolják ( erre gondolok itt: http://nvi.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/dont.html ). Ha van erre esély, akkor az érintett szavazóköröket muszáj lenne újraszavaztatni… és addig nem megállapítani a listás eredményt.

  A választási honlap leállása körüli balhét nem értem.
  A honlap úgy is csak tájékoztat, és az írott jegyzőkönyvek és határozatok számítanak. Ha pedig a jegyzőkönyveket is meghamisították, akkor fölösleges a szoftverről elmélkedni.

 83. Csabacz

  Kedves Bili!

  Beszéded, stílusod alapján, úgy látom te már bele is dőltél a kardodba. 🙂

 84. István

  Nem szoktam ezen a fórumon hozzászólni, de figyelemmel kísérem, és örülök az érdekes, izgalmas beszélgetéseknek, vitáknak, amelyeket Ádám cikkei generálnak.

  A választás kapcsán is nagyon őszinte gondolatok, vívódások, dilemmák merültek fel, és a markánsan eltérő vélemények ellenére is azt gondolom, több dologban közeledtek az álláspontok (és valamiben nem). Illetve látható egy közös metszet, amelyet talán mindenki elfogad. Ezek röviden:

  – A történelem és személyes sorsunk ura továbbra is Jézus Krisztus, aki ma is és holnap is cselekszik
  – A fidesz/OV (színből v szívből jövő) kiállása a hagyományos házasság, nemi szerepek és család mellett, valamint az abortusz kiterjesztése ellen pozitív
  – a korrupció szinte mindenkit zavar, illetve a fidesz módszereivel szemben is sok a kifogás (sok mindent erőből intéznek, nem válogatnak az eszközökben, kommunikációjuk gyakran túlzottan leegyszerűsített, megfélemlítésre épülő)

  Most, hogy a választás lezajlott, nekünk is tovább kell lépnünk. Mivel hiszünk az ima hatalmában, érdemes ezt a lehetőségünket és jogunkat kihasználni, akár a felmerült gondolatok mentén is:

  – A fidesz továbbra is álljon ki az alapvető Istentől rendelt normák mellett a házasság, a család, a nemek és a magzati élet védelme mentén mind hazánkban, mind európai szinten és az ENSZ-ben.

  – A szólás, lelkiismereti és vallásszabadság fennmaradjon, erősödjön.

  – A korrupció visszaszoruljon. A közpénzeket ’jó sáfár’ módjára menedzseljék. A pályázatokat azok nyerjék, akik legalkalmasabbak az adott munkák/feladatok elvégzésére. Javuljon az igazságosság.

  – Legyen normális munka lehetőség, szoruljon vissza a kivándorlás.

  – A felesleges projektek és pénzszórás helyett oda áramoljon a pénz, ahol arra leginkább szükség van, és ahol a legjobban hasznosul. Javuljon az oktatás és egészségügy színvonala.

  – Az antiszemitizmus még inkább visszaszoruljon és tovább javuljanak Magyarország és Izrael kapcsolatai.

  – Isten avatkozzon be az ország vezetői életébe, adjon nekik bölcsességet a vezetéshez és kegyelmet a megtérésre. Emelkedjenek fel hiteles emberek, jó példaképek.

  – A társadalomban csökkenjen a feszültség, a megosztottság. Az embereket ne tudja a propaganda (bármely oldali) megosztani, egymás ellen hergelni. Növekedjen a békesség. Legyen Magyarország az a hely, ahol jó élni.

  – Isten jó akarata érvényesüljön a nemzet és a magyar emberek életében, sokan megtérjenek, az egyház pedig egyre erősebb legyen, növekedjen hitben, bölcsességben, szentségben és szeretetben.

 85. Steve

  @István – teljes szívemből egyetértek!!!

 86. Bili

  Kedves Ádám!

  Ez a legkevesebb, én köszönöm, hogy hozzászólhattam.

  Kedves Csabacz!

  Igen, még 2002-ben. 🙂

  Kedves Cypriánus!

  A jobbos értelmiségiek elszivárgása valós, sajnos. Sok ilyen ismerősöm is van. Azt nem fogják fel a jobbos értelmiségiek, hogy nem ők döntik el a választásokat. 2002-ben a hajunkra kenhettük a szavazataikat. A választásokat mások döntik el, őket be kell csatornázni a mi értékrendünkbe, hogy ránk szavazzanak, hogy választást nyerhessünk, mert nélkülük nem megy. Nem tetszik a leegyszerűsített migránsozás? Nem. Ahogy nem tetszett a rezsicsökkentéses kampány sem. Nem tetszik a Sorosozás sem. De működött, működik, „mi az hogy, nagyon is.” Cél szentesíti az eszközt? Nem tetszik a moralitása? Nem. Ezért nem lettem politikus. De nincsenek illúzióim a politikával kapcsolatban és így lehetett nyerni. Leszünk úriemberek és kikapunk mint 2002-ben, hogy legyen egy 8 éves ámokfutás utána, vagy győzünk így és építkezhetünk tovább. Elég egyértelmű a válasz. Sajnálom, ha ezt az „értelmiség” nem látja át. Meg is van a véleményem erről az értelmiségről…

  Még azt szerettem volna írni korábban, hogy felmerült, vajon Jézus kire szavazott volna. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy senkire, nem ment volna el szavazni, földi mocsokkal nem szennyezte volna be magát. Az ő királysága nem e világból való. A farizeusok és a szadduceusok rendszeresen próbálták belerángatni földi/politikai vitákba, hogy foglaljon állást (szabad-e adót fizetni a császárnak, melyik a legfontosabb törvény, stb.) és ő mindig zseniális válaszokkal lepte meg ellenfeleit/ellenségeit. Sosem azt a választ adta, amire számítottak, vagy amivel bele lehetett volna rángatni a politikai értelmetlen iszapbirkozásba. Most is valami hasonlóra számíthatnánk, olyanra, amire nem számítunk. 🙂

 87. Bili

  Még egy dolog: A szupertoleráns Németországban évente százával gyújtják fel a menekültszállókat, nálunk kiszúrtak 3 gumit. Akkor hol vannak indulatok, hol van gyűlölet?

  Nyugat-Európa pedig határozottan „szlömmösödik” el. Egyrészt járok pár évente én is nyugatra, látom a különbségeket, hol van már a rendszerváltáskori tisztaság, rend, kultúra, amire mi is úgy vágytunk? Egyre inkább szorul vissza, tűnik el. Másrészt ami pl Calais-nál folyik az mindennek a legalja. Az volt a zseniális a fidesz kampányban, hogy csak be kellett mondani a híreket Nyugat-Európából, amik a nyugati közvéleményt is felkavarták és utána elmondani, hogy a fidesz ezt nem akarja. Egyszerű döntés, és tényleg. Hogy egyet mondjak a választás előtti hétről (amely hírt a nagy kiegyensúlyozott független része a magyar sajtónak közlésre méltónak sem talált): egy holokauszt túlélő zsidó öregasszonyt két migrációs hátterű iszlámista a saját lakásában agyonszurkált, majd a saját ágyában felgyújtották (holokauszt/égő áldozat?). Egész Franciaország arról beszél, hogy ismét származásuk miatt ölik a zsidókat Franciaországban, hogy jutottak el ide, mit lehet tenni? Nálunk egyszerű a válasz, nem kell ide jutni, ezt kell megakadályozni. És sajnos nyugaton egyre inkább ez a realitás, a zsidók menekülnek Franciaországból. Nem áll olyan végtelenül messze a valóságtól a fidesz kampánya…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK