C. S. Lewis zseniálisabb, mint hittük!

2019 jún. 28. | Divinity, Művészet, Spiritualitás | 10 hozzászólás

Aki szereti C. S. Lewis meséit, feltétlenül olvassa el Michael Ward A Narnia-kód: C. S. Lewis és a hét szféra titka (Harmat, 2019) c. könyvét! Ward olyan réteget fedezett fel a Narnia-univerzumban, amely garantáltan átformálja, ahogy eddig a mesékről gondolkodtunk. Lewis zsenialitása tagadhatatlan, de ha őszinték vagyunk, a Narnia Krónikái egy-egy apró részlete kapcsán sokunkban volt olyan érzés, hogy az egyébként kifejezetten precíz és tudatos Lewis oda nem illő motívumokkal maszatolta össze a kompozíciót. J. R. R. Tolkiennal együtt például én is felvontam a szemöldökömet, amikor Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-ben előbukkant a Mikulás joviális alakja. Lewis számos helyen írt az allegóriák belső szabályairól, mégis mintha maga szegte volna meg a szabályt, hogy a hordozóeszközt nem szabad összekeverni a rakománnyal. Nos, ha így gondoltuk, aligha tévedhettünk volna nagyobbat!

Az anglikán C. S. Lewis-kutató Ward szerint a mesék mögött egy kigondolt metastruktúra áll, amely nem csak egységbe forrasztja a hét történetet, de olyan furán illeszkedő elemeknek is mély értelmet ad, mint az ajándékokat hozó, pirospozsgás, kedélyes Mikulás. Ward meggyőzően bizonyítja, hogy Lewis pontosán átgondolt terv szerint dolgozott. Nem véletlenül ragaszkodott a Mikuláshoz, noha egy barátja (nem Tolkien) még a megjelenés előtt szóvá tette neki, hogy Father Christmas talán nem ebbe a mesébe való (a Father Aslanmas pedig még idétlenebb volna). Lewis akarta, hogy a Mikulás megjelenjen, ahogy akarta, hogy Hős Cincz Vitéz lovagias legyen, A hajnalvándor útjá-ban arannyá vált holttestet találjanak a tóban, A ló és kis gazdájá-ban ikrek szerepeljenek, Az ezüsttrón hercegét holdkórosság gyötörje, Narnia születésekor minden élettől pezsegjen, az utolsó történetben pedig Narniának az Idők Atyja vessen véget. Mindennek precízen elgondolt helye van a Narnia-univerzumban. A középkori irodalom professzora nem szegte meg a szabályokat, hanem bennük élt, jobban, mint akármelyikünk.

Nem lövöm le a poént azzal, hogy elárulom: a mesék Krisztusról szólnak. Ez köztudott, hiszen Lewis egy levelében leírta. Csak annyit teszek hozzá, hogy János apokalipszise szerint Krisztus hét csillagot tart a kezében, és ennek a hét csillagnak a mibenléte magától értetődően ismert volt az oxfordi középkorász előtt, aki vaskos kötetben írta meg az angol középkori irodalom történetét. A hét csillag titka ott volt mindvégig a szemünk előtt Narniában is, csak nem vettük észre, mert mi már nem ismerjük a középkor spirituális atmoszféráját úgy, mint Lewis. Olvasókként benne éltünk a szimbolikában, általa láttunk, de évtizedekig elvétettük a nyomokat, mert nem azokra néztünk. Ward felfedezésében az az igazán különös, hogy előtte senkinek nem tűnt fel, Ward könyve után viszont soha többé nem tudjuk úgy olvasni a Narnia Krónikái-t, hogy ne világítanák meg a csillagok. Lewis zseniálisabb, mint hittük. A hét szféra titka része a zsenialitásának.

A Narnia-kód-ot szívből ajánlom minden Lewis-rajongónak.

 

10 hozzászólás

 1. Szalai Miklós

  Lewis nemcsak szépíró volt, hanem nagyhatású keresztény apologéta. Victor Reppert amerikai filozófus „C.S. Lewis’s Dangerous Idea”c. könyvében próbálta felmelegíteni és védelmezni Lewisnek az észből vett istenérvét. (A könyv címe utalás Daniel C. Dennett magyarul is megjelent „Darwin veszélyes ideája” c. könyvére.)
  Az érvet megpróbáltam kiértékelni és kritizálni a Bernáth László és Márton Miklós szerkesztette „Tudomány vagy tapasztalat” c. kötetben. (Lira Könyvkiadó).

 2. F Barni

  Kedves Miklós, nicsen meg az elemzése online vagy digitálisan? Érdekelne.
  Üdvözlettel:
  Barna

 3. jozsef

  Barni !!
  latod a bovolkodesbol nem csak repcsit, hanem jo konyveket is lehetne venni 🤣🤣🤣

 4. jozsef

  C.(arl) S.(printer) Lewis tavolugrasban es 100 meteres futasban is jo volt 😆😆😆😆

 5. F Barni

  József!

  Mióta helikopterre gyűjtök minden forint számít …:)

 6. jozsef

  F Barni,

  ha kuldesz a minisztrizemnek egy nagyobb penzosszeget, hiszem,hogy akkor a konyvet is meg fogod kapni 🤣🤣🤣🤣.
  higgyel benne es valljad meg, majd valljad be a navnak is, ha megkaptad.
  Mindazonaltal egy ingyen soproni meggyes sort is elfogadok ebben a melegben, talan ennek az ezerszeresebol mar jutna neked Carl nem Sprinter Lewis konyvere.

 7. F Barni

  Milyen ministrid van?

 8. Szalai Miklós

  Kedves Barni,
  Meg van elektronikus formétumban, hogyha ad nekem email.cimet, akkor elküldöm oda. Üdvözlettel: Miklós

 9. Steve

  Bevallom, eddig nekem Narnia sorozat kimaradt, de most könnyed nyári olvasmányként elkezdtem olvasni. Már 6 könyvet kiolvastam, most jön majd az utolsó, a „The Last Battle”. 🙂 Eddig mindegyik könyv nagy élmény volt!

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK