Cseri Kálmán (1939-2017)

2017 febr. 14. | Divinity, Egyén, Elmélkedések, Közösség, Spiritualitás | 12 hozzászólás

Óriás ment el megint közülünk. Cseri Kálmán (vagy „Kálmán bácsi”, ahogy a feleségem beszél róla) egy nemzedék számára testesítette meg az evangélium tiszta üzenetét. Szigorú volt, nyíltan beszélt a bűnről, a megtérésről, az újjászületésről, Jézus Krisztus keresztjéről. Az evangélium dolgában nem ismert kompromisszumot. Néha másban sem, amiben talán lehetett volna. Mégis, aki meg tudta ragadni azt a Krisztust, akit hirdetett, annak a vállairól a legjobb helyen hullottak le a terhek. Cseri Kálmán igehirdető evangélista volt. Szavait precízem megválogatta, és bár erősen raccsolt, ékesszólását kritikusai is elismerték, különösen mert olyan egyszerűséggel társult a beszéde, amilyenre minden rétor vágyik. Az értelmiségitől a falusi emberig egyszerre szólított meg mindenkit. Az 56-os villamos gyanúsan tömve volt, amikor ő tartott evangélizációs hetet a pasaréti református templomban. Könyvei évtizedek óta keresztény bestsellerek. Nem kellett „Kálmán bácsival” mindenben egyetérteni ahhoz, hogy személye és szolgálata tiszteletet ébresszen. Evangéliumi ikon volt. Nem ment el nyomtalanul.

12 hozzászólás

 1. Dobrotka Eszter

  Isten adjon vigasztalást családjának és mindazoknak, akik szerették. Nagyon sokan vannak! Hazahívta az ÚR, de életműve, sok- sok könyve, Igehirdetése, gondolata, üzenete velünk marad.

 2. Dobrotka Eszter

  ” A Biblia szemlélete szerint nem az a halál, amikor valakinek utolsót dobban a szíve és megszűnt lélegezni, lefogják a szemét és azt mondják: meghalt. Nem ez a halál. Ez a meghalás. A meghalás egy pillanat műve, egy rövid állomás az életünk utján. A halál viszont egy állapot. Az a tartós állapot, amikor valaki Isten nélkül létezik. És az ilyen ember a meghalás előtt is meg utána is Isten nélkül létezik, tehát halott.

  A Biblia azt tanítja: Isten az élet forrása. Nekünk nincs életünk önmagunkban, csak Istentől kaphatunk életet. Ezt az életet számunkra Jézus Krisztus képviseli. Aki Krisztussal kapcsolatban van, aki őbenne hisz, az kap életet, az él. Az viszont, ha meghal is él! Ezt az életet nem zavarja, nem befolyásolja, nem töri össze a meghalás. Aki hisz Krisztusban, annak élete van! És az ilyen ember számára a meghalás nem a halált jelenti, hanem ennek az életnek a kiteljesedését.”
  (Cseri Kálmán)

 3. Bánffy Györgyné

  Számunkra Cseri Kálmán igehirdetései feledhetetlenek voltak, élni lehetett belőle. Férjem katolikus volt én evangélikus vagyok. De mindkettőnk számára a
  Krisztus állandó jelenléte volt az éltető erő. amit az ő prédikációi jelentettek. Nagy örömünkre gyermekeink is hatása alá kerültek. Istennek legyen hála hitvaló, áldásos életéért. Bánffy Györgyné

 4. Szabados Ádám

  Ha valaki nem ismerte Cseri Kálmánt, de szeretné megismerni, hogy mi volt az üzenete, ami évtizedeken át akkora hatást fejtett ki, ajánlom például ezt a videót (meghallgatni is elég).

 5. Gergely Erzsébet

  Isten kegyelmi ajándéka, mikor a már jól ismert igék, újból eleven
  erővel hatnak szívemre, gondolataimra. Ez történt most is, miközben
  hallgattam az ajánlott videót. Köszönöm, hogy ezt ismét átélhettem.

 6. Parraghy Márti

  Számomra Kálmán bácsi Isten alázatos szolgája…habár nagy tudása volt mégsem beszélt felülröl …..emlékszem például, hogy egyszer talàn konfirmandusoknak mondta, vagy valami gyerekórán, ha bárki másképp gondolja bátran jöjjön és szóljon neki. Mellette még nagyon emberséges is volt, odaszánta az idöt az emberekre, mélyen figyelt arra akivel beszélgetett, amit mondott egyszerüen fejezte ki, mégis súlya volt. Még sok emlék feltolult…de összefoglalva: Jézus ragyogott rajta keresztül.Hálás vagyok Istennek, hogy sokan ismerhettük, szerethettük és épülhettünk/épülhetünk általa.

 7. Vértes László

  „Az evangélium dolgában nem ismert kompromisszumot. Néha másban sem, amiben talán lehetett volna. Mégis, aki meg tudta ragadni azt a Krisztust, akit hirdetett, annak a vállairól a legjobb helyen hullottak le a terhek.”

  – Frappáns.

 8. gabi

  Nagy veszteség ez a magyarságnak és a világnak is.De emléke és igehirdetései megmaradnak.DICSŐSÉG ISTENNEK,hogy Kálmán bácsi élhetett és hirdethette ISTEN üzenetét az embereknek.

 9. Tihamér

  Isten embere volt.

 10. Erika

  Sajnos csak egyszer hallhattam élőben, tavaly augusztusban, most már tudom, hogy akkor hirdetett igét utoljára. A templom teljesen tele volt, szinte mindenki sírt, a mennyországot hozta közénk abban az egy órában míg általa szólt Isten igéje. Hála és dicsőség az Örökkévalónak, hogy rengeteg hang és képhordozó örökítette meg Kálmán bácsi szolgálatait, melyek újra és újra hallgatásával erősíthetjük meggyöngült hitünket, melyekből épülhetünk és tanulhatunk, melyek tovább éltetnek bennünket ebben a gonosz beteg világban. Példa értékű volt az egész élete és munkássága. Köszönöm Istennek az életét és a szolgálatait. Nagyon fog hiányozni. A családjának kívánom, hogy nagyon hamar begyógyuljanak azok a sebek, melyek Kálmán bácsi elvesztésével keletkeztek. Csak egy kis idő még és újra együtt lehetnek-lehetünk az örökkévalóságban.

 11. Szabados Ádám

  Ezt most találtam a KRE HTK honlapján:

  Cseri Kálmán a KRE HTK díszdoktora ezzel a levéllel köszönte meg a Szenátusnak Díszdoktori kinevezését, valamint köszöntötte a teológus hallgatókat a 2017. január 30-i Csendes napon, Urához költözése előtt két héttel.

  Mivel ezeket a gondolatokat már nem tudta személyesen átadni a leendő lelkész generációnak, ezért ennek az írásnak a közzétételével szeretnénk lelkészi nagysága és emléke előtt tisztelegni.

  Mélyen tisztelt Rektor úr, Professzor urak, Tiszteletes lfjúság!

  Első szavam a köszöneté. Köszönöm a Szenátus megtisztelő határozatát doktori címemmel kapcsolatban!

  A második egy vallomás. Ha nem kapnék naponta lstentől olyan ajándékokat, amiket nem érdemlek meg, most nagyon rosszul érezném magamat, mert szokatlan lenne az élmény. Így azonban, hogy tudom: mindenem, amim van, Tőle kapott ajándék, amit érdemeim nélkül kaptam, eggyel több hálát adni való. Egyébként én is azt vallom, hogy „azért, ha minden parancsolatot teljesítettünk is, mondjátok: haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettük, amivel tartoztunk.” (Luk. 17:10)

  És harmadszor – mivel erre bíztatást kaptam – szeretném fölhívni az ifjúság figyelmét valamire.

  A lelkipásztori szolgálatnak nagyon biztos alapokra van szüksége ahhoz, hogy minden körülmények között, hitelesen tudjuk végezni. Ezért van nagy szükség arra, hogy legyenek nagyon biztos evidenciák, amikhez minden körülmények között ragaszkodunk. Néhányat említek.

  Jézus Krisztus lsten Fia – ennek minden következményével együtt.

  Jézus halála tökéletes helyettes elégtétel.

  Krisztus testben feltámadott és él.

  A Szentíras, úgy ahogy van, mindenestüI Isten ihletett kijelentése.

  Jézus azt mondta: mindenkinek újonnan kell születnie.

  A II. Helvét Hitvallással valljuk: lsten igéjének hirdetése lsten igéje. Bízzatok mindig nagyon az lge erejében! lsten, az Ő igéjével bármit el tud végezni. De csak akkor, ha az valóban lsten igéje, nem vallásos beszéd, hanem az Ézs. 55. szerint olyan ige, ami lsten szájából származik.
  Közben nagyon ügyelnünk kell saját megszentelődésünkre, hogy miközben másoknak prédikálunk, magunk méltatlanokká ne legyünk a harcra.

  És végül: a sáfároktól egy az, ami megkívántatik, hogy mindegyik hűségesnek találtassék.

  Készüljetek örömmel az Örömhír hírdetésére. Ahogy Pál írta Timóteusnak: „De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál… A teljes írás lstentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az lsten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” (2. Tim. 3: 14a, 16)

  A dicsőség pedig lstené legyen örökkön örökké! Ámen.

  Budapest, 2017. január 30.

 12. Gergely Erzsébet

  Hálás vagyok Ádám, hogy Cseri Kálmán levelét közkincsé tetted.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK