Egyszerűen barbár

2023 jan. 21. | Divinity, Spiritualitás, Társadalom | 10 hozzászólás

Aki még mindig nem fogja fel, hogy tőlünk nyugatra milyen ideológiai nyomás nehezedik a keresztényekre, annak a figyelmébe ajánlom a következő friss hírt. Néhány éve a magyar média is beszámolt Matthew Grech máltai férfiról, aki az X-Faktor tehetségkutatóban mondta el, hogy bár korábban homoszexuálisként élt, megtért, és új életet kezdett. Grech hátat fordított homoszexualitásának, és ma már nem identitásaként tekint rá, hanem egy helytelen életvitelként, amelyet megbánt és hátrahagyott, mert ellentétes a keresztény hitével. Arról is beszélt, hogy milyen lelki folyamatok vezettek oda, hogy élete egy pontján férfiakkal lépett szexuális kapcsolatra. Amikor az erről szóló beszámolókat a Facebookra feltették, a közösségi médium azonnal le is tiltotta azokat, mert szembemegy a hivatalos állásponttal, amely szerint a homoszexualitásból nincs gyógyulás, és minden ilyen hír súlyos károkat okoz az érintettek lelkében. Nos, az ügy nem állt meg a cenzúránál.

A máltai rendőrség idén február 3-ra beidézte a harminchárom éves keresztény férfit, és az ún. 3. cikkely megsértéséért vagy 5000 eurós bírságra, vagy 5 hónap börtönbüntetésre számíthat. A cikkely Máltában tiltja, hogy a homoszexuális hajlam megváltozásának lehetőségét bárki propagálja. Grech azzal „vétett” a törvény ellen, hogy elmondta a saját történetét, és a szexualitással kapcsolatos keresztény álláspontját nyilvánosság előtt kifejtette. Grech a PMnews máltai csatornának adott interjúban egyébként nem bátorított senkit arra, hogy vegyen részt a nemi orientáció megváltozására irányuló terápián, egyszerűen csak saját történetét és a törvénnyel kapcsolatos kritikáját mondta el. „Ismerték a homoszexualitással és általában a szexualitással kapcsolatos álláspontomat, és valamivel többet szerettek volna hallani róla, mert sokan elhallgatják a történet másik oldalát” – nyilatkozta az ügyről Grech. „[Ők] viszont meg akarták ismerni, mert kiállnak a szólásszabadságért és nem szeretik, ha egy nézőpontot pusztán azért hallgattatnak el, mert nem népszerű.”

Grech jogi védelmét az a Christian Legal Centre látja el, amelyiknek Andrea Williams brit jogásznő az igazgatója. A jogvédő szervezet nyilatkozata ezen az oldalon olvasható. Williams szerint az ügy nyilvánvalóvá teszi, milyen súlyos jogi következményei lehetnek a keresztényekre nézve annak a trendnek, hogy a szexuális orientáció megváltozására irányuló terápiákat (ezeket rendre tévesen „konverziós terápiáknak” nevezik) kriminalizálják, tiltják, börtönnel szankcionálják. Ez a helyzet jelenleg Kanadában, az USA és Ausztrália némely államában, valamint egyre több európai országban. Málta volt az első, amelyik ilyen jellegű törvényt bevezetett, és ez az első ország, ahol ezt egy ex-homoszexuális állampolgáron is próbálják érvényesíteni.

Matthew Grech tagja a szabad terápiaválasztásért küzdő IFTCC szervezet kuratóriumának, amely éppen azért tartja évek óta Magyarországon a szakmai konferenciáit, mert Nyugat-Európában ez már egyáltalán nem biztonságos. Grech szerint „a spirituális vagy világi segítségnyújtás megtagadása bármely kontextusban barbár dolog. Egyszerűen barbár. (…) Mindenki figyeljen arra, ami velem történik, akinek fontos a szólásszabadság. Ha ez megtörténhet velem Máltán, biztos lehetsz abban, hogy nemsokára meg fog történni az Egyesült Királyságban és a világ más országaiban is.”

 

10 hozzászólás

 1. Szalai Miklós

  Nevetséges és felháborító intézkedésnek tartom ezt. Én nem vagyok sem keresztény, sem a „hagyományos családmodell” híve… de az, hogy valaki ne mondhassa el, hogy ő hogy jutott el a kereszténységhez és hogyan fordított hátat a saját homoszexualitásának… ez nevetséges és felháborító. Azért, mert van egy kisebbség, amelynek fontos és szép a homoszexualitás, azért még nem tilthatják meg, hogy mások elmondják, elmondhassák – ők miért nem akarnak ehhez a kisebbséghez tartozni.

 2. Csurgai M. Csaba

  A kereszténységnek az a „természetes” állapota, hogy ebben a világban üldöztetést szenved. Ezt a mi Mesterünk egyértelműen tudtunkra adta.
  Bármennyire félelmetesnek tűnhet sokaknak a máltai és mégvsoknhasonló eset, valahogy még mindig normálisabbnak érzem, ha a hatalom nem állítja be magát a kereszténység védelmezőjének mint nálunk, és persze az egyház sem dörgölődzik a hatalomhoz.
  A máltai testvérünk sikeréért (felmentéséért) imádkozni fogok. Egy nyugati típusú jogállamban van rá esély, hogy a normalitás győzedelmeskedjen. Csak ott van rá esély. Persze nem fog menni küzdelem nélkül, az kevés lesz hogy behúzzuk az x-et a névleg keresztény kormánypártra.

 3. Szabados Ádám

  A keresztények számára ebben a világ(korszak)ban nincs „természetes állapot”. Viszont a természetnek van természetes vagy természetellenes állapota, és amikor a homoszexualitást természetesként ünneplik, az Pál szerint az utóbbi, és az ilyen állapot (pláne ennek „jogállamosítása”) rossz egy társadalomnak – Isten ítélete (vö. Róm 1).

 4. Zoli

  Az igazságot mindig elnyomják.
  A szólásszabadságot ugyanígy korlátozták a covid intézkedésekkel szembeni bármiféle bírálatra.
  A mai napig az oltásokkal betegségeket és haláleseteket nem lehet összefüggésbe hozni.

 5. Erzsébet Gergely

  Csaba írja: „………. imádkozni fogok. ……..”  

  Hálás vagyok azért a kompetenciáért, amivel Isten az Ő népét megbízta, éljenek bár „nyugati típusú jogállamban”, vagy „magát a kereszténység védelmezőjének” beállító országban. E kompetencia lényegét a fenti idézet is tartalmazza: 

  „Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért, királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel. Mert ez jó és kedves dolog a mi megtartó Istenünk előtt,  aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson.” (1 Tim. 2:1-4) 

  ha pedig ellenséges közegbe élünk, Jézus tanácsa: 

  „Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket.” (Máté 5:44)      

  Habár a testi születésemmel kapott természetem és indulatai alkalmatlanok erre, kegyelem, hogy a bennem élő Szent Szellemet ez a jézusi indulat jellemzi (Filippi 2:5). Feladatom, hogy rábízzam magam vezetésére (Róma 8.14), a születésemmel örökölt természetem és indulataim pedig hit által megfeszítettnek tekintsem a Krisztusban: 

  „A kik pedig Krisztuséi, a testet (természetet) megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.”(Galata 5:24).

 6. Csurgai M. Csaba

  Kedves Ádám! Igazad van, a fajtalanság egyenjogúsítása rossz a társadalomnak, leginkáb maguknak a homoszexuális hajlammal élő embereknek. De azt ugye nem gondolod, hogy mi magyarok majd megússzuk az ilyen tévelygések elleni harcot?
  Az elmúlt századokban minden őrültség Nyugatról jött. Csak míg pl. a kommunizmust ők letudták egy 72 napos kommünnel, nekünk 45 év jutott.

 7. Benchmark

  Na végre! Nagyon helyes, legyen csak nyomozás! Végre odaférünk a jog asztalához mi is, végre nem a törvényhozás hátsó szobájában dőlnek el a dolgok. A jog a háború civilizált metaforája az ellenérdekű felek között. Háborút csak csatában lehet nyerni, hátrálásból nem lesz győzelem. Végre szemből támadnak, úgyhogy jogászok előre! Ha azt hiszi a meleglobbi, hogy a kilobbizott gyatra törvényeik alapján a hatóságok elvégzik helyettük a piszkos munkát, a szólásszabadság korlátozását, akkor elbízták magukat. Finnországban sem sikerült, Máltán sem fog. Oda kell csapni, mint malomkő a tojásra. Ez Szun-ce egyik hasonlata a háborúról, ide ez illik, nem kell finomkodni. Ne féljetek! Akkor vagyunk keresztények, ha kiállunk magunkért!

  „E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna,
  Minket meg nem rémítene, Mirajtunk nincs hatalma.
  E világ ura Gyúljon bosszúra:
  Nincs ereje már, Reá ítélet vár, Az Ige porba dönti.”

 8. LILATÓ

  Gyönyörű hozzászólások egytől egyig. Jó cikkre jó rezonancia. Én még olyan homoszexuálist nem láttam, aki tapsolt volna magának tettéért. A népességcsökkentő propaganda csinálja a pride-ot, szítja a szabados szexualitást és használja fel a reprodukcióra már alkalmatlanná tett áldozatait. Ott pedig már nincs taps, ott az ítéletnek valami szörnyű várása van. Isten irgalmazzon és mentsen meg minden áldozatot a gonoszok markai közül, úgy, ahogy tette a cikk főszereplőjével is!

 9. Anna

  Finnországban sajnos még nincs vége Paivi Rasanen üldözésének. Az ügyész fellebbezett. Nagyon úgy néz ki, hogy egy kommunista diktatúrához hasonló eszmerendszer kezd gyökeret verni a világon. Ez alapján fogják üldözni a keresztényeket. Azért ez mégiscsak rosszabb, mint az, ha szabadon hirdethetjük az evangéliumot.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK