Evangéliumi Fókusz – második lapszám

2019 máj. 16. | Divinity, Társadalom, Teológia, Tudomány | 7 hozzászólás

Megjelent az Evangéliumi Fókusz – Teológia és Társadalom folyóirat második, tavaszi száma. Az Evangéliumi Fókusz lektorált folyóirat, amely kétszer egy évben jelenik meg. Ahogy a neve is utal rá, a folyóirat nézőpontja evangéliumi, fókusza a teológia és a társadalom. Azzal a reménységgel és céllal indult, hogy hozzájáruljon a magyarországi evangéliumi teológiai gondolkodás erősödéséhez, és lehetőséget adjon a teológiával és/vagy társadalomtudománnyal foglalkozó szakembereknek, hallgatóknak vagy lelkes érdeklődőknek, hogy adott témával kapcsolatos elmélyült kutatásukat színvonalas, sok ember által olvasható formában tegyék közzé. Részlet Baji Péter második lapszámhoz írt főszerkesztői köszöntőjéből:

Kedves Olvasó, újra nagy örömünkre szolgál, hogy az Evangéliumi Fókusz immár második számát (2. évfolyam 1. szám) közre adhatjuk a magyar evangéliumi világ épülésére. Reményeink továbbra is erősek abban, hogy e folyóirat felekezettől függetlenül egy tudásbázist és vitaplatformot adhat az evangéliumi hitű protestáns gyülekezet tagjainak, és kutatásokban elmélyülni vágyó íróinak.

(…) A mostani tavaszi számban három tanulmányt teszünk közzé, melyből az első egy színvonalas eredeti kutatómunka eredménye, a másik kettő pedig egy jelentős teológiai témával kapcsolatos fordítás. Békefi Bálint az első cikkben Ézsaiás próféta könyvének történelmi hitelességét vizsgálja a jelenleg elérhető legújabb kutatási eredmények tükrében. A tanulmány arról tesz tanúságot, hogy a Biblia tévedhetetlenségébe vetett evangéliumi hitünket hogyan lehet tudományos igényességgel bizonyítani, jelen esetben Ézsaiás próféta könyvének egységes és korhű ézsaiási szerzőségét.

A második két tanulmányt Márkus Tamás András fordította az 1910-1915 között megjelenő ún. „Fundamentumok” (The Fundamentals) egyik kötetéből. Az első tanulmány ezek közül Franklin Johnson, a második Dyson Hague tollából érkezik az olvasók számára. E tanulmányok jelentőségét az adja, hogy mindketten Jézus engesztelő áldozatának evangéliumi, protestáns ortodox értelmezését fejtik ki, melyek mind a reformátorokra, mind a korai egyházatyák tanítására is visszavezethetők. Célunk ezzel, hogy a Jézus áldozatának lényegével kapcsolatos hazai és nemzetközi szinten is újra és újra fellángoló teológiai vitákra és tévedésekre megadjuk a teológia nyelvén kifejtett válaszunkat.

Kitekintő rovatunkban újra a Lausanne Global Analysis folyóirat két kiválasztott korábbi cikkét adjuk közre annak érdekében, hogy lássuk azokat a globális felismeréseket a misszióval kapcsolatban, melyek segítségünkre lehetnek a saját helyi szolgálatainkban is. A rovat részeként az ún. MoveIn missziós szervezetről és projektsorozatról is beszámolunk, mellyel új, inspiráló ötleteket szeretnénk adni a nagyvárosi misszióhoz. Végül pedig recenzió rovatunkban a római katolicizmus protestáns megítéléséről és a városon belüli missziókról írott fontos könyvekről adunk közre 1-1 rövid bemutatást, értékelést /előbbi Nagy Gergelytől, utóbbi Lovas Andrástól – SZÁ/.

Minden olvasónk számára kívánjuk, hogy folyóiratunk építő módon szolgálja életét és szolgálatát a mi Urunk Jézus Krisztusban!

A szerkesztőbizottság tagjaként én is ezt kívánom. A lapszám itt olvasható.

7 hozzászólás

 1. JanosH

  Ez a szám is elérhető lesz (az elsőhöz hasonlóan) elektronikusan, vagy csak nyomtatva? Ez utóbbi esetben hol lehet megszerezni? Előre köszönöm az információkat.

 2. Szabados Ádám

  Persze, hogy olvasható! Bocsánat, lemaradt a link, pótoltam.

 3. JanosH

  Köszönöm Ádám!

 4. Szalai Miklós

  Nem gondoltam volna, hogy a Fundamentals-t valaha le fogják magyarra fordítani, nagyon örülök, hogy Machen és Warfield mellett ez is megjelenik most már magyarul. Ahogy látom, ez egy fundamentalista folyóirat lesz…

 5. Szabados Ádám

  Ebben az interjúban többek közt épp a fundamentalizmus és az evangéliumi hit közötti kapcsolatról és különbségekről beszélgetünk. Bár hosszú, de valamelyest választ ad erre a felvetésre, és talán érdekes is.

 6. Szalai Miklós

  Nagyon jó lesz az, hogyha lesz Magyarországon nem kifejezetten fundamentalista, de evangéliumi keresztény szellemi műhely. Az is nagyon jó volna, ha magyarul megjelennének Carl Henry, esetleg Bernard Ramm írásai.

 7. Illés

  Ez a MoveIn mozgalom, ez már valami.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK