Evangéliumi Fórum 2016

2016 okt. 4. | Divinity, Kultúra, Spiritualitás, Teológia | 24 hozzászólás

Idén harmadszor rendezzük meg az Evangéliumi Fórum éves találkozóját. Az Evangéliumi Fórum 2016-ra olyan magyar evangéliumi keresztény vezetőket és potenciális vezetőket várunk, akik szeretnének más felekezetű, de az evangélium központi üzenetéhez és a Biblia tekintélyéhez ragaszkodó hívőkkel együtt megerősödni a bibliai evangélium hiteles és meggyőző képviseletében. Mottónk: „meggyőződünk, hogy meggyőzhessünk”. A találkozó november 23-26 között lesz, a harkányi Thermal Hotelben. Ebben az évben öt műhelybe várjuk a jelentkezőket: apologetika, bibliaértelmezés, gyülekezet-megújítás, vezetői és teológus műhelyek.

Az elmúlt években előadóink között voltak: Ellis Potter, Balla Péter, Dirk Jongkind, Glynn Harrison, Stefan Gustavsson, Fűtő Róbert és mások. Idei előadóink közt lesz Tapolyai Emőke, Tomka János, Schauermann Tamás, Sípos Szabolcs, Hamar Dávid, Illéssy János, valamint külföldről Peter S. Williams filozófus és apologéta, Hans Bayer, a Covenant Seminary Újszövetség-professzora, és Leif Nummela finn evangélikus teológus. A délelőtti igehirdetéseket idén én fogom tartani.

Az EF 2016-hoz kedvcsinálónak ezt a kis videót ajánlom.

Jelentkezni az EF honlapján lehet (itt). Az EF ezután meghívót küld mindazoknak, akiknek a jelentkezését elfogadta. A következő fizetési sáv határideje október 5-én jár le, ezért aki szeretne jelentkezni, igyekezzen! (Utána is lehet még október 20-ig jelentkezni, de az már valamivel drágább fizetési sáv.) Ösztöndíjat indokolt esetben lehet igényelni (az ösztöndíjas árak is fel vannak tüntetve a honlapon), és persze annak is örülünk, ha valaki hozzá tud járulni más, kevésbé tehetős résztvevő részvételi díjának csökkentéséhez.

Ha valaki szívesen írna kommentben a tavalyi vagy tavalyelőtti élményeiről, nyugodtan tegye meg itt.:)

***

UPDATE: a jelentkezési határidőt véletlenül rosszul írtam, nem október 14., hanem október 5., azaz ma van a kedvezményes jelentkezési sáv határideje, a következő pedig október 20.

24 hozzászólás

 1. Szabados Ádám

  FONTOS: a cikkben a dátumot rosszul írtam, javítottam.

 2. Barbara

  2014-ben gyülekezetváltás után nagyjából két hónappal vehettem részt a fórumon.

  -felemelő és gyógyító volt találkozni annyi hívő kereszténnyel, miközben a szívemben olyan sok csalódás volt a látható-látlatatlan egyház iránt.
  -a közös dicsőítések (pünkösdistától-reformátusig) is megerősítettek abban, hogyha az evangélium és Jézus van középen, akkor a többi különbözőség nem tud elválasztani keresztényeket egymástól
  – a reggeli igehirdetések mélysége felért több év vasárnapi igehirdetéseivel, és bepótolta a hiányt, amit friss anyaként átéltem, hiszen hónapok óta nem tudtam eljutni vagy érdemben odafigyelni istentiszteleti igehirdetésre.
  -a műhely (apologetika) hitmélyítő volt, gyógyított és feltöltött, bátorrá és büszkévé is tett: a keresztény evangélium az egyetlen, ami reménységet ad és életet megtartó erejű.

  Mindez megismétlődött 2015-ben.
  A hívő életemnek és a lelki növekedésemnek állomásai vannak. Az EF az utóbbi évek egy nagyon fontos állomása. Isten gondoskodása az, hogy mehetek és töltődhetek.
  És mások megismert hite hatalmas erőt ad!
  Nem szabad kihagynotok!

 3. Szabados Ádám

  Barbara, köszönöm a visszajelzésedet!

  Emlékeztetésül: ma van a jelentkezési határidő!

 4. Cypriánus

  Félig ( vagy kétharmadrészt) kívül álloként lenne egy fölvetésem a fórum felé, akár az informális beszélgetésekre.

  Közel 20 év tapasztalata alapján ki merem mondani, az evangéliumi protestáns gyülekezetek egy jelentős részében súlyos probléma a férfi – nő viszonyok és a szexualitás kezelése.

  Ez meglehetősen durva állítás, hiszen a legtöbb evangéliumi protestáns lelkész úgy érzi : ők a fény az éjszakai égen. A népegyházi közösségekben a szexuális normák nem igen térnek el a világi normától: egy ismerősöm szüzességét a saját református ifivezetője vette el, persze nem voltak házasok, a katolikus ifjúsági találkozók pedig gyakran megdobják a környéken a boltok óvszer eladásait…

  Szóval azt hiszik, az evangélikál körök jobbak. Hát a probléma tényleg részben más, mint a népegyházi modellben, de bőven van zavar az erőben….!!!

  ( a tradicionális baptista gyülekezetekre pont NEM igaz amiket írok, igaz azok meg hajlanak a törvénykezésre. )

  Ez missziós probléma is: egy érdeklődő nem hívő mondta azt többünk füle hallatára egy kisegyházi evangélizáció után: neki nagyon tetszik a kereszténység, érdekli is, de fél, ha megtérne akkkor buzi lesz!!!

  Sajnos könnyen érthető volt miért mondja: a hiperfeminin légkör, a férfiak számára taszító csöpögős énekek, a minket átölelő Jézus, a cicás ige kártyák, a klikkekbe tömörített megközelíthetetlen lánycsoportok, a perifériás állapotban tartott fiúk akiknek semmi esélyük a lányokkal, hiszen azok kétharmada az egyik ifjú pásztorba szerelmes…

  Ráadásul a nem hívő – amúgy teljesen jogosan – abból indult ki, a normálisnak tűnő fiú – lány párok nem csak járnak, de le is fekszenek egymással, ám erről nem beszélnek / hazudnak.
  Igaza volt, ma már tudom , túl több száz beszélgetés után.

  És riasztó egy kívül álló számára a rengeteg zakkant egyedülálló 30+ nő aki várja a hófehér lovon jövő herceget, aki olyan mint Jézus, vagy nála is gyengédebb – ez nem valami rossz vicc, egy 30+ egyedülálló keresztény evangéliumi protestáns hölgy vallotta be könnyek között , neki Jézus is túl férfias lenne…
  Sajnos ez a nagyon beteg és kontraproduktív légkör nem véletlen : a nyáladzó dicsi, az óvodás kislánynál is naivabb pásztorok, és az elhibázott lelki olvasmányok mind ide vezetnek:

  1) rengeteg álmodozó keresztény szingli lány, aki minden olyan férfit lepattint akivel boldog és termékeny házassága lehetne…

  Ezek egy része 30-35 éves kor között össze omlik, elhagyja a hitet és lefekszik valami nem hívő ismerőssel…tudod Ádám hány korábbi diákkörös vezető járt végül így ???

  A másik része megy tovább a ” szentség tisztaság és szolgálat útján „, miközben ténylegesen egy neurotikus magányos nő, a többieket is gyakran egyre idegesítően hóbortokkal. Ráadásul fölöslegesen! Hiszen nem akar egyedül maradni, de annyira magas a másik nemmel szemben a mércéje, hogy reálisan egyetlen férfi sem jó neki..es az ilyeneket nem lebeszélik, hanem gyakran csillogó szemmel nézik, milyen átadott élet…közben egy beteges szexuális zavar.

  2) a párok jó része kb semmi normális segítséget nem kap a randevú, udvarlás, és szex terén, mivel a témában lévő prédikációk 90 % a a házasság előtti szex és a pornó borzasztó voltát ecseteli. De hogy mit kéne csinálni, az teljes homály.
  Ennek megfelelően a világi minták jönnek szóba előbb utóbb, és szépen le is fekszenek. Ahogy Ádám, a testvéred egyik haverja nagy tapasztalattal mondta : „a hívő lányokkal azért rosszabb a szex, mert lelkiismeretfurdalásuk van utána…”
  Egy „cradle evangelical ” ismerős tanúsága : ” a házasság előtt lehet szexelni, csak ne éljenek együtt, mert akkor lebuknak ”

  Ráadásul a kiegyensúlyozott szexuális életű lánykák- akik persze gyakorlottan hazudnak erről – sokkal normálisabb és kedvesebb emberek mint a frusztrált ” szent szűzek ” ezért nagy arányban teszik ki a gyülekezet szolgálóit.

  Ez különösen akkor vicces, ha éppen egy együttélésen kapott ifjú pár nyilvános auto-da -fé – je zajlik, hogy megtisztítsák a Gyülekezet Izraelét a beférközött gonosztól : gyakran olyan emberek előtt, akik zavaros szexuális élete több sorozatnyi „Szex és New York ” filmet tenné ki, csak a végtelenül hiszékeny lelkész ezt nem tudja. ( voltam szemtanú ilyen esetben…)

  3) a magyar környezetben iszonyú káros könyvek terjesztése: pl ” Búcsú a randevúktól „… ez még Amerikában is megosztó könyv, de a bizalmatlan, nehézkesen ismerkedő 20+- 30+ éves magyar keresztény fiatalokat egy olyan könyvvel revolverezni, amit azért írták hogy 14 éves amerikai kamaszok ne szexeljenek az első bálon, hát kész bűncselekmény!
  Ne randevúzzon az, aki azt se tudja hogy kell! Maradjon szépen egyedül, marjon el magától minden ” tisztátalan ” keresztény férfit…

  Az evangéliumi protestáns fiúk pedig elkeseredésükben pornót néznek, aztán pár év után rájönnek, esély sincs itt nőt fogni, világi csajok vagy népegyházi lányok után mennek.
  Vagy összejönni sikerül egy gyülekezetben lévő lánnyal, már több évvel a diploma után, aztán jó eséllyel le is fekszenek ( lásd fönt. )

  Hasonló, bár valamivel jobb a véleményem az Elisabeth Elliot féle ” Szerelem és tisztaság ” ról : egyszerűen nem a jó korosztálynak adják nálunk.

  Szerény megoldási javaslatok :
  Visszatérni a hagyományos protestáns énekes könyvekben lévő dalokhoz, esetleg modern hangszerekkel.

  Baptista Énekeskönyv, református énekek! Paul Gerhardt!
  A házasság fontosságának hangsúlyozása, és kimondani : a keresztény igenis randevúzzon!
  Az együtt élő fiatalok házasságba menmedzslése! Szánalmas a nyilvános megalázásuk olyan ” szent ” emberek előtt, akik a szexualitás téren többet buknak mint ők!

  Ha a szexről van a prédikáció, az ne arról szóljon végig mi a rossz! Igenis valami pozitív üzenet legyen!

  A kártékony könyvek száműzése! Olvassanak Spílhózni-t, meg a Penner házaspár könyvét a Szexualitás ajándékát….a ” Búcsú a randevúktól ” könyvet pedig 16 éves elmúlt ember felejtse el gyorsan!!!

 5. Szabados Ádám

  Cypriánus,

  nagyon szomorú, amiket írsz.

 6. endi

  Cyprianus,

  huh ez súlyos volt… én már évtizedek óta nem tartok kapcsolatot senkivel, de megérzésem szerint is ilyesmi lehet a helyzet sok helyen…

  idézhetem ezt az írásodad máshol?

 7. endi

  Egyébként a személyes véleményem Cypriánus által érintett témákra: egy férfi nem lehet úgy férfi, hogy nem lehet saját véleménye. Sajnos sok keresztény gyülekezetben az az elvárt, hogy mindenben érts egyet a hivatalos tanítással, vezetővel. Ez pedig nagyon tetszik a nőknek (tisztelet a kivételnek), így a férfiak mattot kapnak.
  Pedig a Biblia látványosan szabadon hagy sok-sok témát, amelyekben szabadsága van az embernek hogy saját véleménye legyen róla, és nem csak apróságokról beszélek.
  De ma az a divat sok helyen, hogy a legapróbb dolgokban is „holtbiztos” tanítások hangzanak el, amikkel aztán teljesen egyet is kell érteni. Egy idő után aztán a még nem tárgyalt témákban sem lesz senkinek saját véleménye, „nehogy baj legyen belőle”.
  A nők egyrészt elvárnák a férfitól hogy férfias legyen, másrészt meg azt hogy mindenben értsen egyet a hivatalos tanítással, hiszen – gondolják szegény nők – ezáltal lesznek biztonságban, hiszen minél többen egyetértünk mindenben, annál nagyobb lesz a békesség és biztonság.
  Persze hamis békesség és hamis biztonság…

 8. jgabor

  Cypriánus!

  Szabad kérdeznem, hogy éles szemű külső megfigyelőként, vagy valamilyen szakemberként (lelkigondozóként) gyűjtötted be a tapasztalataidat? (zenetanárként és baptistaként mondom: amikor a régi énekeskönyvből énekeltünk akkor sem volt látványosan jobb a helyzet 🙂 🙁 )

 9. Cypriánus

  Szia Ádám!

  Pedig a helyzet nem is annyira rossz. Az ” elbukó „, ” erkölcstelen ” hívők is legalább 5-8 évig kitartanak az önmegtartóztatás mellett.
  Már bocs, de ez a mai világban szinte végtelenül hosszú idő. Az általad is idézett Puzsér szerint ha egy srác nem szexel a 15. randiig egy lánnyal, az egy degenerált.

  Ehhez képest az „elbukott” hívők is évekig könnyek között imádkozva várják a párjukat…csak a sok csalódás megtöri őket.

  Egyszerűen : a népek túl későn házasodnak! Ennyi az egész ” titok”.

  Kialakult egy kegyes mázzal leöntött „keresztény ” szinglikultúra .

  Szóval a lelkészek és ifivezetők legalább 5-8 évet kapnak arra, hogy a megtért ifjúságot ” kiházasítsák.”

  Innentől válik fontossá : a gyülekezeti légkör ellene dolgozik a párkapcsolatok kialakulásának, vagy mellette?

  A házasság is fontos üzenet, vagy csak hogy házasság előtti szex milyen rossz?

  Támogatást kap az álmodozó magányos nőtestvér az egyre irreálisabb álmaihoz, vagy ráébresztik arra, amit csinál mennyire egocentrikus és gyerekes?

  Hagyják a gyülekezet légkörét annyira egyoldalúan nőcis irányba menni, hogy a férfiak megfulladnak, a nők pedig egy irreális ketrecbe kerüljenek?

  Kapnak támogatást a randizni akaró fiúk? Tanácsadás?
  A nők hogy ne álmokat kergessenek és adják meg az esélyt a saját vagy szomszéd gyülekezetben lévő fiúknak is, akár, horribile dictu???

  Hogy a házasság egy tökéletlen emberrel kötött kapcsolat, mert Te is tökéletlen és bűnös vagy???

  Hogy Szent Pál sokkal reálisabb volt az átlag hívő teherbírása ügyében, mint sok mai lelkész? Pedig akkor tizenévesen házasodtak gyakran!!!

  Lenne mit átgondolni nektek lelkészeknek , Ádám!
  Tudom van gyülekezet, ahol ez nem gond, lehet a Tiéd is ilyen. De van ahol már külső szemmel is szemmel látható. A legtöbb helyen pedig létező probléma, ami sokak életét teszi tönkre!

 10. endi

  „Az általad is idézett Puzsér szerint ha egy srác nem szexel a 15. randiig egy lánnyal, az egy degenerált.”

  puzsér ilyet nem mondott. azt mondta, hogy az általános vélekedés szerint van ez. puzsér épp hogy nem ért egyet ezzel…
  puzsér ebben a dologban nagyon is megérdemli hogy védjem.

 11. endi

  Cypriánus, egyébként nagyon jó amiket írsz.

 12. Cypriánus

  Szia Endi!

  Hidd el, egyáltalán nem szívesen írom amiket írok, de úgy érzem jó lenne erről a valós és sokak életét megnyomorító problémahalmazról itt is beszélni.

  Szóban elég sokan elég nyílt módon beszélnek róla amúgy.

  ( amúgy nem vagyok nagy Puzsér – szakértő, csak ebből a cikkben ezt írja : http://mno.hu/cinkosakinema/hogyha-lesz-egy-lanyom-1355032

  )

 13. Cypriánus

  Kedves JGabor!

  Nem vagyok zenetanár, csak gyakran túl nőcisek az új énekek számomra, ahogy sokan mások is így vannak vele.

  Részben szakmai részben emberi okokból sokan elmondta számomra sok mindent elmondtak, sőt volt hogy telefonon kérdezték, használjanak e sürgősségi fogamzásgátlót, mivel túl hamar elment a srác a tervekhez képest…de nem szívesen használná a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, mert pár éve – amikor a lány egy mereven törvénykező fundamentalista protestáns gyülekezetbe járt, amúgy – eléggé megviselte.

  Valahogy az ilyen élmények átalakítják az ember képét.
  Mint summáztam is már : túl van húzva az egész, túl későn házasodnak.

 14. panka

  Igen, szomorú, amiket Cypriánus ír, de sajnos az én tapasztalatom is nagyjából az, ami az övé.
  És egyetértek: túl későn házasodnak a fiatalok!
  A legtöbb helyen (protestáns gyülekezetekben van tapasztalatom, népegyházi és evangéliumi közösségekben, olyan helyeken, ahol pedig élő hitű lelkészek és vezetők szolgálnak), a fiatalok nem kapnak olyan tanítást, mely eligazítaná őket ezen a téren. Evangelizálni nagyon tudunk, de életre nevelni már kevésbé… Szép, hogy a népek megtérnek és üdvösségük lesz, végül is ez a legfontosabb, de addig is, az örök élet előtt nem lehetne jól és értelmesen eltölteni ezt az ezen a földön kapott kis időt???
  Ne legyenek illúzióink, Pál apostol leírja: a házasság nehéz. Az élet is nehéz. Különösen a mai, felborult, összezavarodott világban, ahol valóban meg kell küzdeni azért, hogy biblikusan élhessük meg életünknek azt a részét, mely legtöbbünknek a megtérésünk után a legfonosabb: a társkérdést és a családalapítást.
  Nekem Mark Gungor tanításai sokat segítettek ezen a téren. Biblikus, ugyanakkor praktikus. És nem utolsó sorban még szórakoztató is, bár tud kemény is lenni, ha kell. Ajánlom figyelmetekbe.
  Kedves Ádám és Kedves Mindannyian, akik részt vesztek majd ezen a fórumon! Nagyon fontos Cypriánus felvetése, bizony ezzel a kérdéssel foglalkozni kellene. Én is kérem, hogy fontoljátok meg!

 15. SZ Gábor

  Tejes mértékben egyetértek Cypriánus a felvetéseddel. Ezt még továbbfűszerezi hogy ,,idealista” nőtestvéreink jelentős része még a házasság után is igen ritkán vagy pár év múlva már egyáltalán nem hajlandó nemi életet élni a férjével, a lelkipásztorok meg ezt a pár magánügyének kezelik, ciki nekik ebbe beleszólni. A férfi pedig szégyentelen alaknak érezheti magát hogy az asszony csak ,,arra” kell neki. Vannak nők akik a férjükkel való nemi érintkezéstől is prostituáltnak érzik magukat, mintha csak a plátói vonzalom volna Istentől a testi kívánság pedig önmagában volna bűn, nem a házastársi hűtlenségtől vagy elkötelezett házasság hiányától. Nőtestvéreink komplexusaitól aztán a férfiak is sérülnek. Van_e arról tanítás hogy miért alszik egy anya még mindig a tízéves gyermekével a férje helyett? A felszabadult szexualitás megtapasztalása és egy férj fontosságérzete ill az hogy a felesége elfogadja-e őt hogy függ össze? És igen ha Isten kegyelme abban nyilvánul meg hogy elfogad bennünket úgy ahogy vagyunk, nem várva tökéletességet- ezt Pál még csak a kor patriarchiális kultúrája miatt (a nővel szemben volt hangsúlyosabb elvárás az őt uraló férfi részéről, míg ma az a hangsúlyosabb mit tud nyújtani a férfi a nőnek) csak férfi oldalról fogalmazá meg(Efézus5:26-279)-nekünk sincs jogunk megelőző tökéletességet várni, hanem szeretetben szolgálva segíteni a másiknak a megtisztulás, megszentelődés útján. Ez a kegyelmi gondolkodás. tökéletességet várni a másiktól pedig kegyetlen hozzáállás.

 16. Cypriánus

  „a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje” (1Kor 7:2).

  Ezen alapmondat mellett a gyülekezeteknek mindent el kéne követnie, hogy a fiatalok merjenek nyitni, ismerkedni, és egymás mellett dönteni.

  Rózsaszín illúziók nélkül, egekbe fokozott giccses romantikus pátosz nélkül.

  Igenis merjenek randevúzni, sokat, és ismerkedjenek.
  Az amúgy is jó kapcsolatban lévő gyülekezetek szerezzenek jó sok közös programot a fiataloknak, akár kevéssé lelkit is.
  A lelkészek és ifivezetők biztatás mellett legyen az ismerkedés . Legyen valaki akitől csajozós – bepasizós tanácsadást lehet kérni.

  Saját házasságom kapcsán megtapasztaltam a saját bőrömön.:
  Egy ügyes keresztény tanács sokat számít a társ megtalálásakor.

  Saját életemben: A döntő egy barátom, egy református lelkész hölgynek a dolgokat reális megvilágításba helyező tanácsa volt, ami után egy hónap alatt megtaláltam a társamat. ( nyilván ez az alapvető mondat mindenkinek más és más, de az közös : hogy ne legyen irreális az elképzelt társ felé állított mérce. )

  Egy pocsék tanítás viszont sokat rombol. (pl igenis pocsék és kártékony tanítani ez: ” ne randevúzz, az pogány dolog, várj csak békével, az Úr majd ad társat”)

  Ráadásul a valóságot jobban leíró tanács egyben a biblikusabb is, ha mindenáron biblikusabb akar valaki lenni. A Biblia üzenete a házasságról nem az, hogy az ellenkező nemű másik félnek tökéletesnek kell lennie .

 17. endi

  „ezt Pál még csak a kor patriarchiális kultúrája miatt”

  azért ilyet is írt:

  „A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot; hasonlóképpen a feleség is a férjének. A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképpen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége. Ne fosszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok.”

  „nőtestvéreink jelentős része még a házasság után is igen ritkán vagy pár év múlva már egyáltalán nem hajlandó nemi életet élni a férjével”

  huh, ezt több helyről hallottam már, durva…
  mondjuk azt én is éreztem már hogy a nők a szexet valamiféle bűnös dolognak tartják házasságon belül is. és a szextől való tartózkodást meg valamiféle szentebb dolognak…

 18. Cypriánus

  Kedves Panka és SzGabor!

  Köszönöm hogy Ti is hangot adtok annak, ez probléma, és igenis foglalkozni kell vele az „illetékeseknek”!
  A hívei 20-30% ának szexuális nyomora ne legyen már olyan „jelentéktelen apróság „, ami simán át repül a teológiai magaslatán álló pásztortestvér radarja alatt…
  Ez egy nagyon súlyos pasztoralis és- kihatásai miatt- evangelizációs probléma!!!
  Nem vonzó egy ” világban élő ” embernek egy olyan gyülekezet, ahol a tagságot jelentős részben a nem önkéntes szüzességben látványosan sínylődők és a füllentős párok alkotják, és ezt egy eleve gyanakodva jövő nem hívő elég gyorsan le is veszi.

  SzGabor: az a házasságon belüli szexuális hozzá állás, amit említettél, legalább olyan súlyos gond mint az összes ami eddig itt előkerült!!!

  Lelkészeknek igenis tenni kell valamit. Tudok olyan esetet, ahol viszonylag kevés is elég volt: szólni az asszonykának, a férjével szeretkezni nem bűn, és elolvasták a Penner házaspár kiváló könyvét, ” A Szexualitás ajándéka”, Harmat Kiadó.
  Persze ez valószínűleg kevés a legtöbb esetben, ilyenkor lelkigondozó, szexológus segítségével lehet gyógyulást keresni, de az első lépcsőben még egy mezei lelkész is segíteni tudhat, ha tapintatosan és empatikusan jár el.

 19. dzsaszper

  Kedves Cypriánus,

  Lelkészeknek igenis tenni kell valamit. […] a legtöbb esetben, ilyenkor lelkigondozó, szexológus segítségével lehet gyógyulást keresni, de az első lépcsőben még egy mezei lelkész is segíteni tudhat, ha tapintatosan és empatikusan jár el.

  Nem ártana megfelelő titoktartás mellett lelkigondozói szupervízió vagy legalább intervízió lelkészeknek. Az alap, hogy aki ismeri az illetőt, az nem jöhet szóba szupervízióra vagy intervízióra.

  Sokszor aki azt gondolja, hogy ért hozzá, olykor sajnos arra is ráférne — nem árt olykor újra tudatosítani a kompetenciák határát.

  Mindez nagyon messzire vezet…

 20. Szabados Ádám

  Cypriánus,

  fontos problémákat vetsz fel, de mivel a fenti bejegyzés másról szól, kérlek, a témát inkább valamelyik szexualitásról szóló cikkem alá vidd be. Itt egy lista:

  Mit üzen az egyedülállóság?
  És mi a szexualitás üzenete?
  Kegyetlen ajánlat
  Középpontban a szexuális tisztaság?
  Tényleg idegenek vagyunk?
  A keresztény szexuális etika néhány sarokköve
  Júlia kétféle feltámasztása
  Az önmegtartóztatás benne van a csomagban

  Kicsit elméletibb szinten:

  Erosz és agapé: antitézis (1)
  Erosz és agapé: antitézis (2)
  Erosz és agapé: antitézis (3)
  Erosz és agapé: antitézis (4)
  Erosz és agapé: szintézis (1)
  Erosz és agapé: szintézis (1)

  Itt van egy 2010-es konferencia hanganyaga is, amit az Evangéliumi Fórum szervezett: Hit és nemiség – a csatatér. Abban az évben egy másik konferenciát is szerveztünk Józan lángolás – épeszű szexualitás egy összezavart kultúrában címmel (annak Richard Winter volt az előadója).

 21. Keresztény Család

  Kedves Cipriánus, nagyon is hihetőnek gondolom, amit leírsz.

  Kedves Panka, abban nem értek egyet, hogy az üdvösség lenne a legfontosabb, amit megnyerünk. Az üdvösségért nem kell tenni, kegyelemből kapjuk, eljutni addig viszont a legtöbb ember már nem jut el, pontosan azért, mert az élet nagy kérdéseire az egyházban nincsenek gyakorlati válaszok.

  Kedves Ádám, biztos vagyok abban, hogy ezt a témát ilyen mélységben ti sem fogjátok a konferenciátokon elővenni. Egyrészt azért, mert az igehirdetők is sok esetben rossz példával járnak elöl, másrészt azért, mert a való élettel meglehetősen felszines a kapcsolatuk.

 22. Szabados Ádám

  Kedves Keresztény Család!

  Ha az igehirdetőkkel kapcsolatos lesújtó véleményed igaz lenne is, az Evangéliumi Fórumon akkor sem volna minden veszve, mert előadóink között szoktak lenni pszichiáterek, pszichológusok, lelkigondozók is, sőt, van köztünk egy szexuálpszichológus is. Nekem az igehirdetőkről is azért jobb véleményem van, ha valóban az igét hirdetik. De ahogy kértem, a téma inkább más bejegyzés alatt folytatódjon.

 23. Cypriánus

  Kedves Ádám!

  Köszönöm a visszajelzést! Elnézést!

  Valószínűleg téves logika mentén azért került ide, mert lesz ez a fórum, és arra gondoltam : az milyen jó alkalom lehetne hogy lelkészek és lelkigondozók akár az ebéd mellett „brainstorming”- oljanak a dologról . Ugyanis nem csak nagy és nyomasztó , de egyben orvosolható problémát is látok a dologban. Azaz nem tartom reménytelennek.

  Meg a többi általad linkelt témában nagyon ráült már a homoszexualitás motívum, és az arról való csata, és az után pont kínosnak éreztem volna írni egy ilyen kétségtelenül egyház- kritikus kommentet, még akkor is, ha sajnos van alapja, és ezt azóta mások is megírták.

  De ígérem, nem írok ehhez a poszthoz „szexuális zavarok az egyházi körökben ” témában több kommentet …

 24. Szabados Ádám

  Egyáltalán nem bánom, hogy felvetetted a témát, engem is nagyon elgondolkodtatott.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK