Hamarosan magyar fordításban is megjelenik az ESV Study Bible!

2024 febr. 2. | Bibliai teológia, Divinity, Exegézis, Hermeneutika, Rendszeres teológia | 17 hozzászólás

Sok tanulmányozó Biblia született az elmúlt évtizedekben, de bátran merem állítani, hogy generációnk egyik legjobbja (ha nem a legjobbja) az evangéliumi szemléletű ESV Study Bible. Több egykori professzorom is aktívan dolgozott a megalkotásában, a magyarázó kommentjei, teológiai jegyzetei, táblázatai, színes térképei nagyon komoly segítséget jelentenek minden bibliaolvasónak – lelkészeknek és laikusoknak egyaránt. Olyan komplex magyarázó Bibliáról van szó, amelynek úgy tudom, még a kinyomtatását sem tudta európai nyomda vállalni. Óriási hír, hogy ez a nagyszerű Biblia nemsokára magyar nyelven is megjelenik, és mától a kiadónál jelentős kedvezménnyel elő lehet rendelni. Régóta vártam ezt a pillanatot, és azt hiszem, az elsők között adtam le a rendelést.

 

17 hozzászólás

 1. Árpád

  Köszönöm, a Bibliát máris előrendeltem.

 2. Szalai Miklós

  Ez evangéliumi keresztény szemléletű Biblia és kommentár?

 3. Szabados Ádám

  Igen, az ESV Study Bible egyértelműen evangéliumi keresztény szemléletű. A szerkesztők között olyan evangéliumi teológusok vannak, mint J. I. Packer, Wayne Grudem, C. John Collins, Justin Taylor, Lane T. Alexander. A szakmai munkában olyan további kiváló evangéliumiak vettek részt, mint John Piper, Peter J. Williams, Bruce A. Ware, Vern S. Poythress, Roger T. Beckwith, Leland Ryken, Darrell C. Bock, T. Desmond Alexander, Gordon J. Wenham, Phil Long, Iain W. Provan, J. Gordon McConville, Thomas R. Schreiner, Simon J. Gathercole, S. M. Baugh, Daniel Doriani, Robert W. Yarbrough, Frank S. Thielman, vagy tanáraim: Hans F. Bayer, Jay A. Sklar, W. Brian Aucker, David W. Chapman. És sokan mások.

 4. kjistván

  Csak érdekességként: A karolibiblia/pont/hu oldal szerint 40.000 forint lesz az ára (most kedvezményekkel előrendelhető), és 2024 őszére várható a megjelenése. A Waymaker/pont/hu oldal szerint 161 db. van raktáron. Megkértem a Pesten élő fiamat, hogy rendeljen nekem (Erdélyben lakom) ez utóbbbi oldalról, s 20 ezer + kiszállítást kellett fizetni, ami érdekes, ha csak ősszel szállítják. De érdeklődéssel várom.

 5. Zoli

  „Csak érdekességként: A karolibiblia/pont/hu oldal szerint 40.000 forint lesz az ára …”

  Erről a következő igehely jutott az eszembe:

  „De jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt; mivelhogy ti nem mentek be, a kik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be.” (Mt 23:13)

 6. Szabados Ádám

  Zoli,

  nekem pedig erről a Példabeszédek könyve 10. rész 18. versének második fele jut eszembe: „rágalmakat terjeszt az ostoba”.

  Ezen a Biblián évek óta fáradhatatlanul, komoly áldozatokat hozva, időt, pénzt, vért, verejtéket nem kímélve, szeretetből, szolgálatként dolgozik egy kis csapat. Tiszteletet és megbecsülést érdemelnek. A Biblia, amit készítenek, sok adományozó nagylelkűségének köszönhetően fog elkészülni, és az ár, amibe a könyv kerül majd, ezt nem is hozza vissza. Egy ilyen komplex, hatalmas könyv ma ennyibe kerül. Akik dolgoztak rajta, nem fognak ebből meggazdagodni, sem megélni. Szolgálatból, az evangélium iránti elkötelezettségből, szeretettel végzik ezt a munkát. A rágalmad feléjük alaptalan és döbbenetesen méltánytalan, Jézus tanítványához méltatlan.

 7. Szabados Ádám

  Még csak annyit, hogy ha a készítőknek szerinted ezt ingyen kellene adniuk, és ez a szíveden van, megrendelheted előre pár száz (vagy akár pár ezer embernek), akkor meg tudják ezt tenni. Ingyen akkor tudják adni, ha ezt valaki kifizeti. Miért tőlük várnád ezt, akik rengeteg áldozatot hoztak már érte? Miért nem nyúlsz te a zsebedbe? A képmutatásnak sok arca van.

 8. Zoli

  Ádám,

  nem mondtam és nem is gondolom, hogy ingyen kellene adni.

  Továbbá nem rágalmaztam, és nem személyeskedtem.

  Arra utaltam, ami az előttem hozzászóló írásából is lejött, hogy magas az ár…, és hozzáfűztem az ige intését, mert nagy a távolság a „fényes ruhába” öltözött és a „szegény” között.

 9. Szabados Ádám

  Ezt írtad:

  Erről a következő igehely jutott az eszembe:

  „De jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert a mennyeknek országát bezárjátok az emberek előtt; mivelhogy ti nem mentek be, a kik be akarnának menni, azokat sem bocsátjátok be.” (Mt 23:13)

  Ezt nehéz máshogyan érteni, mint úgy, hogy neked a magyar nyelvű ESV Biblia kiadóiról a képmutatók és farizeusok jutnak eszedbe, akik bezárják a mennyek országát az emberek előtt, és jaj nekik. Ezt az inszinuációt ráadásul nagy nyilvánosság előtt, a teljes neved felvállalása nélkül tetted.

 10. svgy

  Köszönöm a tájékoztatást, én is előrendeltem ezt a Bibliát.

  Én ugyan római katolikus vagyok, de egyrészt a Károli Biblia szövege mindig is közel állt hozzám, másrészt a protestáns (református ill. evangéliumi) ige-magyarázatokból és kommentárokból évtizedek óta sokat tanultam és tanulok a mai napig is. így aztán ezt a igényes és szép kiadványt – mert ez utóbbi is fontos! – ezek után nagyon várom.

  Istenünk gazdag áldásait kívánom a szerkesztőkre, a fordítókra, az adományozókra és valamennyi résztvevőre, aki elhivatottságával, Isten Igéje iránti buzgalmával a Szentlélek munkatársává válik egy ilyen szép és nemes feladat elvégzésében.

 11. Fernando

  Több éves munka van benne.
  Megrendeltem én is.
  Köszönöm a tájékoztatást!

 12. Konstantin Duma

  Mielőtt leadnám a rendelést lehet arról valamit tudni hogy ez a Biblia, mivel ad többet, mint a Tűz Biblia vagy a Philip Yancey féle magyarázatos Biblia.
  Ha ez a kettő megvan akkor érdemes-e ezt is megvásárolni? Mi benne a plussz azonkívűl hogy nagyszerű emberek magyarázzák?

 13. Szabados Ádám

  Mintha egy Commodore 64-est hasonlítanánk össze egy iPhone 15-össel.

 14. kjistván

  Úgy gondolom, hogy egyrészt igyekeznünk kell minél pontosabban fogalmazni, másfelől pedig, amennyiben valamit jelezni szeretnénk, amivel nem egészen értünk egyet, arról megfelelően kell tájékozódjunk. Amennyiben én voltam félreérthető, elnézést kérek. Eszembe nem jutott a megjelenő Biblia kapcsán annak áráról sem vitázni, de még utalni, sejtetni sem akartam egy picit sem az anyagiakra. Máskor, más helyen már többször mondtam azt én is, hogy az egyházi vezetőknek, anyagiakban jobban álló intézményeknek kellene azon gondolkodni, hogy a Biblia legyen ingyenes, vagy nagyon olcsó, mert átcsoportosítva bizonyos tételeket, ezt megtehetnék. De ezúttal nem volt ilyen gondolatom. Az „érdekes” kifejezés pedig arról szólt, hogy 2 tényt furcsállottam, anélkül, hogy ezeket minősítném, nem hiszem, hogy jónak/rossznak kellene kategorizálni, mindössze érdekes, hogy ősszel jelenik meg, s van raktáron is. Gondolom, ez elírás, megmosolyogtam. A másik érdekesség meg az, hogy ősszel szállítják ki, most kell fizetni a kiszállítást, de őszig még akár az üzemanyag ára is sokat változhat, ezzel együtt a szállítási költség is, és szokatlan az is, amikor hónapokkal korábban fizetek egy szolgáltatást. De ez megint csak egy mosolyt ér meg, olyan összegről van szó, ami ha változik is, nem kell vitaindító legyen. A Bibliát megrendeltem, köszönöm Ádámnak, hogy innen tudhattam meg azt is, hogy megjelenik, azt is, hogy miért érdemes ezt beszerezni. Békességgel. istván

 15. Mészáros Csaba

  Vajon miért nem a rúf bibliát használták amin a legjobb szakemberek dolgoztak?

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK