Hülye statisztikák világbajnoksága

2018 júl. 2. | Divinity, Elmélkedések | 9 hozzászólás

Másnak is feltűnt ezen a világbajnokságon a felesleges statisztikai adatok burjánzása? Y. N. Harari Homo Deus c. könyvében beszél a dataizmusról, amely „azt hirdeti, hogy az univerzum adatfolyamokból áll, és minden jelenség vagy entitás értékét az határozza meg, mennyiben járul hozzá az adatok feldolgozásához” (316). Nos úgy tűnik, a foci vébé kiváló lehetőség a dataizmusnak a világuralom megszerzésére, hiszen a szerencsétlen közvetítők elé (ők meg elénk) páratlan mennyiségben tolják számítógépes algoritmusok a feldolgozott adatokat. Például olyanokat, mint az, hogy az aktuálisan játszó csapatok edzőinek életkora meghaladja az 1934-ben ugyanekkor játszó csapatok edzőinek életkorát, hogy XY játékos a harmincezredik európai csatár, akit piros mezben cserélnek le, vagy hogy ezen a világbajnokságon már ötven (!) játékos dobott be pontosan a tizenhatossal egyvonalban, C. Ronaldo vagy Messi pedig megdöntötte a szögletzászlótól való legkisebb távolságból gólrúgás csúcsát is. Jó, ezeket éppen nem, de szakmányban hallok ugyanilyen felesleges időkitöltő stupiditásokat minden mérkőzésen.

A szürreálisan lényegtelen adatok burjánzása rámutat a 21. század egyik nagy betegségére: a technológiai forradalom elképesztő mennyiségű információ tárolását és kezelését teszi lehetővé, de ez semmivel sem visz bennünket közelebb a bölcs élethez. Alig van olyan területe az életünknek, amelyről ne tárolna valaki, valahol valamilyen adatot. Ezekből az adatokból meghatározott szempontok alapján számos algoritmus végez összegzéseket. Ennek azonban alig-alig van köze a valódi tudáshoz, még kevésbé a bölcsességhez. A technológiai forradalom embere szinte belefullad az adatok mennyiségébe, azonban pont az hiányzik neki, amire most nagyon szüksége lenne: a lényeglátás. Az információ nagy mennyiségével való napi birkózás állítólag az agyműködésünkben is kimutatható. Úgy hallottam, hogy van az agyban valami, ami felelős az adatok szűréséért, de ezt a képességet szinte működésképtelenné bénítja a felesleges információ elképesztő mennyisége. Mint mikor egy ajtót kitámasztanak. Magyarul: érdektelen adatok és hülye statisztikák napi szinten koptatják az ítélőképességünket, és tort ülnek felettünk az algoritmusok. Valaki ebből persze pénzt is csinál.

Igazából nem is akarom most ezt tovább ragozni, mert kezdődik a 200. olyan világbajnoki mérkőzés, amelyen a játékosok nagyszüleinek testmagassága összeadva meghaladja a százötven métert. Ez a 11. világbajnokság, amit követek, és a 11 fontos szám nekem: február 11-én vallottam szerelmet Dórának, április 11-én kértem meg a kezét, augusztus 11-én házasodtunk össze, október 11-én született az egyik fiam, november 22-én a másik, ami a 11 kétszerese. A 11. házassági évfordulóm is 11-én volt, és ha két egyest egymás mellé teszünk, az is 11. Na ugye.

9 hozzászólás

 1. Gergely Erzsébet

  A statisztikák nem, de a foci VB szép pillanatai élményt jelentenek számomra.

  „……………………………..: a lényeglátás. ……………………”

  Én is fontosnak tartom, melyre tudatosan törekszem. Az alábbi két igevers ta –
  nácsát tanulom alkalmazni a mindennapokban, melyek segítenek ennek elérésében:

  „Végül, testvéreim, azokon a dolgokon gondolkodjatok, amik igazak, dicséretre
  méltók, igazságosak, tisztességesek, szépek, tiszteletre méltók, kiválók és
  dicséretesek.” (Filippi 4:8)

  „Lerombolunk minden emberi okoskodást, és foglyul ejtünk minden gondolatot,
  hogy engedelmeskedjen a Krisztusnak.” (2 Korinthus 10:5)

 2. Barbara

  Ádám, Te focimeccset nézel? 🙂
  Akkor tuti leadtad már a doktori disszertációdat…:-)

 3. Szabados Ádám

  🙂 Multi-tasking: a bibliográfiát pofozgatom meccs közben, talán ezért is tűnik fel jobban az idétlen statisztikákkal való időkitöltés.:)

 4. kéfás

  Hogy micsodaaaaaaa??? Multi-tasking NÁLAD??? Hát…. itt az ideje nekem is megtérni… nem is írok többet..(még twitterben is kevés) 🙂

 5. dzsaszper

  Ha jól rémlik, a német csapatnak hiperszuper adatbányász háttere van… ehhez képest mégis kihullottak a csoportkörben, ami azért talán elsősorban azt mutatja, hogy:
  – nem tudták feltenni a jó kérdéseket
  – ez az egész adatelemzősdi a hab a tortán, semmit nem segít — sőt jó eséllyel hamis biztonságérzetet ad — és összedől, ha az alapok nincsenek rendben.

  Azt konklúzióként meg merem kockáztatni, hogy bármilyen jó adatgyűjtés és statisztika és analitikai szoftver nem helyettesíti a bölcsességet 🙂

 6. krisztina

  Szerintem oriasi demogogia a lenyeglatast szembeallitani az adatok elemzesevel es ennek fejlodesevel. Gondolom, nem nehez pl. belatni, hogy meg blogolni sem tudna a tiszteles ur, ha valakik nem bibelodtek volna sokat binaris algoritmusokkal.
  Kevesebb baj lenne a vilagban, ha beszelgetesek, vitak es vallasi meggyozodesek tenyek alapjan lennenek megvitatva es nem benyomasok es ki tudja jobban megserteni a masikat alapon.

  Tobbet tenni a vilagert a tiszteletes ur, ha pl. hiveit nem a moralis felsobbrendusegre erzesere biztatna es implicten minden blog bejegyzeset erre hegyezne ki, hanem azt terjesztene, hogyan tudjak aktivan jobba tenni a vilagot: pl. kuzdeni a klimavaltozas vagy a jovedelmi kulonbsegek ellen.
  Udv.
  Krisztina

 7. Cypriánus

  Tisztelt Krisztina!

  Ne haragudjon, de az Ön kommentje nem különösebben üti meg az ugyanazon kommentben felállított mércét…

  Továbbá az átlagember túlterhelése számára lényegtelen adatokkal azért nagyon nem ugyanaz, mint amikor hivatásos informatikusok fejlesztenek egy weblapot.

  Ahogy ezek a statisztikai adatok nagyon hasznosak lehetnek mondjuk egy futballedzőnek, de Átlag Józsi nem ezért néz meccset.

  A klímaváltozás elleni küzdelem: nos én nem vagyok Szabados Ádám hívei közül való, de egyetlen jobb vulkánkitörés több üvegház hatású gázt produkál, mint akár egy évtized alatt az emberiség…( lásd Perm végi katasztrófa, mondjuk) akkor most tiltsuk be a vulkánokat is?

  A jövedelem különbség : most csináljanak forradalmat a Veszprémi Evangéliumi Gyülekezet hívei és a blog kommentelői, vagy mi? Ahhoz nem egy picit több ember kellene? Most túl azon hogy aligha ezért jönnek össze vasárnap.

 8. Krisztián

  Krisztina,

  Mégis miért kellene bárkinek is a jövedelmi különbségek ellen küzdeni? Végtelenül igazságtalan dolog volna.

 9. dzsaszper

  Kedves Krisztina,

  „Tobbet tenni a vilagert a tiszteletes ur, ha pl. hiveit nem […] es implicten minden blog bejegyzeset erre hegyezne ki, hanem azt terjesztene, hogyan tudjak aktivan jobba tenni a vilagot: pl. kuzdeni a klimavaltozas vagy a jovedelmi kulonbsegek ellen.”

  Na szerintem ez az ami óriási demagogia…

  Olykor nehéz szembenézni azzal, hogy itt a nap alatt élünk, és nem a mennyországban. Azok a messianisztikus, utopisztikus kisérletek, amik erről elfelejtkeznek, többet tudnak ártani, mint használni.

  A magam részéről azt sem látom, hogy érdemi adatelemzés szóba került volna.

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Pagelike Widget

Archívum

LEGUTÓBBI HOZZÁSZÓLÁSOK